Aktuelt Fiktion Janne Teller

Janne Tellers nye roman er på én gang tidløs og aktuel

Janne Tellers nye roman er på én gang tidløs og aktuel

Janne Teller fik sit internationale gennembrud med den eksistentielle nyklassiker Intet i 2000. Hun har udgivet ni bøger, der tilsammen har solgt mere end to millioner eksemplarer på i alt 37 sprog. Er du stolt af mig, Joanna? er hendes første roman i 11 år.

I Er du stolt af mig, Joanna? bliver den danske FN-diplomat Teodor Merlin hvirvlet ind i en desperat jagt på sandheden om hans datter Joannas død ved en fredsaktion i Mellemøsten. Nu står han i en ensomt beliggende fiskerhytte i Virginia USA med manden, der måske er skyldig, foran sig. I hånden har han en pistol.

Skal han skyde eller ej? Findes der nogen retfærdighed for de døde? Hvis ja, hvor ligger den? Og hvis nej, hvad gør man så?

Moderkonflikten

Janne Teller fik ideen til romanen da hun for mange år siden begyndte at arbejde i FN, og det gik op for hende, at hovedkonflikten bag alle moderne konflikter er samlet i spørgsmålet om Israel og Palæstina.

”Israel–Palæstina-konflikten er på sin vis alle konflikters moderkonflikt, fordi der er nogle helt principielle og grundlæggende spørgsmål, som ikke er løst. Det betyder, at handlinger fra den ene part i en konflikt altid tager sig uretfærdigt og hyklerisk ud fra den anden parts vinkel,” fortæller forfatteren.

Janne Tellers nye roman er på én gang tidløs og aktuel
Janne Teller.

 At leve med en roman i 20 år

Janne Teller begyndte sin research til Er du stolt af mig, Joanna?, mens hun lavede fredsbevarende arbejde for FN og boede i Mozambique og Tanzania. Hun begyndte at skrive på manuskriptet i 2004, lige efter hun var færdig med sin roman om folkemordet i Bosnien, Kattens tramp.

”Jeg skrev de første 30 sider og lidt på slutningen. Det er en bog, jeg er blevet ved med at vende tilbage til. Jeg har helt konkret skrevet på den i 20 år, og bogens første kapitler er stort set identiske med første gang, jeg skrev dem,” smiler Janne Teller.    

En af grundene til, at det skulle tage den erfarne forfatter flere årtier at skrive bogen færdig, var, at hun havde svært ved at få hold på sin hovedperson.

”Det er først gået op for mig, da jeg afsluttede bogen, at Teodor holder sig selv fra livet, fordi han holder sin sorg fra livet. Teodor er i starten meget distanceret fra sig selv og sit eget sjæleliv, fordi han ikke har haft med sin egen sorg over datterens død at gøre. Til at begynde med kunne jeg derfor ikke rigtigt lide ham, men efterhånden som jeg for alvor fandt hans stemme, begyndte jeg at fatte sympati for ham og kunne bedre og bedre lide ham,” fortæller Janne Teller.

Skismaet mellem ord og handling

Er du stolt af mig, Joanna? er den første af Janne Tellers romaner, der forener hendes tidligere liv som fredsmægler for FN med hendes liv som skønlitterær forfatter, hvor man kan have alle historiens vinkler med.

”Som forfatter kan man skrive både fra faderens og datterens synspunkt. Man behøver ikke være så ensidig, som man ofte må være i en artikel om en international konflikt,” siger Janne Teller og uddyber:

”Jeg har i mange år været optaget af at være dialog-politisk engageret i fredsforhandlinger, som man jo er, når man er ansat af FN – også selv om man er helt ude i felten. Her kommer man nødvendigvis altid fra den diplomatiske side, mens jeg som forfatter nemmere har kunnet gebærde mig aktivistisk i forhold til politik. Hele skismaet mellem handling og ord har altid interesseret mig, og det bliver et af omdrejningspunkterne for romanen.”  

Handling, forhandling og vovemod

Gennem sin karriere som topdiplomat har Teodor Merlin altid troet på ordets magt. Teodor er ikke handlingens, men forhandlingens mand. Det bringer ham i konflikt med hans datter, Joanna. Hun er glødende idealist og mener, at handling taler stærkere end ord. Teodor og Joanna er ikke længere på talefod, da hun som 28-årig rejser til Mellemøsten for at gennemføre en vovemodig fredsaktion – en aktion, der ender med at koste hende livet.

Teodor ser sin datters død på CNN. Han kan ikke tilgive sig selv og komme videre, før han får svar på, hvad der skete den skæbnesvangre dag på toppen af muren, der adskiller Israel og Palæstina.

Det er gået op for Janne Teller, at hun først kunne skrive romanen helt færdig da hun var lige så gammel som sin hovedperson, Teodor.

”Jeg skulle selv på højde med hans livsperspektiv som 59-årig, før jeg helt kunne forstå, at han var villig til at opgive sit liv for at hævne sin datter. Det forstår jeg først nu som 60-årig, fordi jeg ved, at man har levet den mest udfarende og energiske del af sit liv,” fortæller hun.

”Jeg håber selvfølgelig at blive rigtig gammel, men et eller andet sted har jeg fundet en anden ro, for jeg har været derude – på barrikaderne og på kanten af livets afgrunde. I Teodors situation er det datterens død, som rammer ham. Det er det største i hans liv, og hvis ikke han kan få det på plads, uanset om det er gennem sandhed, retfærdighed eller hævn, har han ikke noget ønske om at leve videre. Det forstår jeg pludselig bedre, og det har været en interessant proces, at jeg var nødt til at modnes selv for at kunne lande romanen rigtigt.”

LÆS OGSÅ: Findes der nogen retfærdighed for de døde? Janne Teller er aktuel med ny roman om politik, magt og hævn. Læs et uddrag her

Aktivistisk energi

Forfatteren Janne Teller og hovedpersonen Teodor har på lange stræk levet i den samme verden. Han er diplomat, Janne Teller har arbejdet i diplomatiet, og hun har ligesom Teodor boet i Berlin og Paris.

”Jeg kender hans verden og hans omgivelser særdeles godt og også de to kvinder i historien, Joanna og forfatteren Lou. Noget af det gode ved at skrive skønlitteratur er, at man kan bruge nogle sider af sig selv i alle bogens personer, både de dårlige og de gode. Jeg kan godt opleve en aktivistisk lyst til selv at stå på barrikaderne, men samtidig er jeg mere forfatteren, som betragter begivenhederne. Så kan man jo som forfatter skrive den aktivistiske idé og energi ud, og jeg kan placere Joanna på muren i romanen – uden selv at skulle kravle derop,” siger hun.

Janne Teller understreger vigtigheden af aktivisme, når det handler om at konfrontere politisk uretfærdighed.

”Jeg beundrer aktivisterne for, at det lykkes dem at få rykket grænser. Nogle gange er det nødvendigt for at finde en løsning. Jeg er absolut ikke tilhænger af voldelig aktivisme. Men det er meget sjældent, at nogen kommer til skade på grund af aktivisters handlinger. Volden sker mest den modsatte vej, fra autoriteter mod aktivister. Det sker alt for ofte, at aktivister bliver dræbt. Helt aktuelt i begyndelsen af september, hvor den 26-årige amerikansk-tyrkiske fredsaktivist Aysenur Ezgi Eygi i Nablus blev skudt ned, kun 60 kilometer fra Bethlehem, hvor jeg forestiller mig den 28-årige Joanna på muren. Det er et nærmest uhyggeligt sammenfald.”

Forfatteren nævner også den amerikanske menneskerettighedsaktivist Rachel Corrie, som blev dræbt i Gaza af en israelsk pansret bulldozer fra Israel Defense Forces. Rachel forsøgte at beskytte et palæstinensisk hjem mod de israelske styrkers nedrivning i 2003, da bulldozeren simpelthen kørte over og knuste hende.

”Som aktivist i de områder sætter man sit liv på spil. Det viser virkeligheden med al forfærdelig tydelighed. Så er det sikrere at beskrive tingene som forfatter. Men jeg er absolut for fredelig aktivisme, når der ikke er andre muligheder for at blive hørt.”

Forfatter med pistol  

I Er du stolt af mig, Joanna? befinder Teodor sig i en ensomt beliggende fiskerhytte i Virginia, USA, med manden, der måske er skyldig i hans datters død foran sig. I hånden har Teodor en pistol.

Janne Teller har altid været erklæret modstander af skydevåben. Men for helt nøjagtigt at kunne beskrive, hvordan det føles at holde et skydevåben og forstå den følelse af magt, Teodor gradvist bliver grebet af, begyndte hun at gå til skydeundervisning.

”Min hovedperson er en diplomat, som ikke er vant til at holde en pistol i hånden. På det tidspunkt i skrivearbejdet arbejdede jeg for FN i New York og boede på Manhattan, og jeg fandt ud af, at der i en kælder på 30. gade fandtes en skydebane, hvor man kunne få skydeundervisning.”

Janne Teller meldte sig til og lærte at holde pistolen rigtigt, lade den og skyde.

”Jeg har altid været meget imod skydevåben, men når du står der og sigter mod silhuetfiguren, sker der pludselig et eller andet, hvor det faktisk er ret fedt at ramme. Jeg var helt chokeret over mig selv, da jeg mærkede den følelse af magt, man kan få, når man holder en skarpladt pistol,” siger Janne Teller.

Janne Tellers nye roman er på én gang tidløs og aktuel
Janne Teller med pistol.

Blodig aktualitet

Er du stolt af mig, Joanna? skriver sig ind i en ældgammel konflikt mellem Israel og Palæstina. Konflikten er kun eskaleret i nye, blodige kapitler siden den militante, islamistiske bevægelse Hamas angreb Israel tidligt om morgenen 7. oktober 2023. Israel svarede øjeblikkeligt igen, først med luftangreb mod Gaza og senere med tropper. Israel har derudover lavet en blokade af Gazastriben, som betyder, at der hverken kommer strøm, vand, brændstof eller varer ind i området.

Janne Teller slår fast, at situationen er rædselsfuld og utrolig polariseret. Men hun håber alligevel, at ”grænserne for debatten er ved at flytte sig, så det måske på sigt bliver nemmere at sørge for, at palæstinenserne får deres egen stat.”

“Det er jo nødvendigt både at fordømme Hamas’ angreb den 7. oktober, der dræbte 1.200 uskyldige israelere og samtidig sige højt, at Israels sønderbombning af Gaza – og nu også Libanon – med mere end 40.000 dræbte, heraf et stort antal kvinder og børn, er fuldstændig uacceptabel.”

”I tiden inden den nuværende krig var det meget svært at få ørenlyd til at tale om, hvad der foregår under den israelske besættelse af Palæstina. De færreste ville høre om den daglige ydmygelse og apartheid, som foregår. Sådan er det at være palæstinenser, man kan ikke have et frit liv. Men den sag var enormt svær at tale om,” siger forfatteren og uddyber:

”Jeg er absolut ikke rabiat, og jeg er stor tilhænger af, at Israel skal beskyttes, men inden for grænserne fra 1967. Jeg går ind for en tostatsløsning som den rette vej frem, både for at sikre fred i Israel og et fremtidigt, levedygtigt og selvstændigt Palæstina.”

”Krigen i Gaza har gjort, at den israelske overreaktion på de tragiske begivenheder den 7. oktober, altså at en stat sønderbomber hospitaler, nødhjælpsarbejdere, civile og børn, har rykket synet på konflikten. Jeg oplever, at selv mennesker, som tidligere var meget stålfaste i deres støtte til Israel, nu siger, at det der går sgu ikke. Der er for eksempel mange israelere, som har været på gaden for at demonstrere mod Netanyahus krigeriske fremfærd. Der har været store strejker i Israel og flere israelske og jødiske organisationer på verdensplan er imod det alt for voldsomme militære svar.”

“Det betyder også, at hele verdensopinionen begynder at kigge på, at måske var der også en uligevægt, en uretfærdighed, før. Det kan forhåbentligt åbne døren for, at en fremtidig to-statsløsning bliver til virkelighed. Alt det, der ikke tidligere kunne tales om i forhold til Mellem-østen -som jeg også reflekterer det i romanen – sættes der nu meget klarere ord på i det meste af verden,” siger Janne Teller.


Læs mere om Er du stolt af mig, Joanna? af Janne Teller

Janne Tellers nye roman er på én gang tidløs og aktuel

Første roman i 11 år fra Janne Teller, forfatteren til den internationale bestseller Intet.

Er du stolt af mig, Joanna? er på en gang en tidløs og aktuel roman. Om idealisme, politik, kærlighed og magtmisbrug. Om hævn og retfærdigheden, der måske ikke altid findes.

Nogle tilfældige møder i Paris hvirvler en dansk FN diplomat ind i en desperat jagt på sandheden om hans datter Joannas død ved en fredsaktion i Mellemøsten nogle år tidligere.

Nu står han i en ensomt beliggende fiskerhytte i Virginia, USA, med manden, der måske er skyldig, foran sig. I hånden har han en pistol. Skal han skyde eller ej? Findes der nogen retfærdighed for de døde? Hvis ja, hvor ligger den? Og hvis nej, hvad gør man så?

Du kan købe Er du stolt af mig, Joanna? online hos fx Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.