Aktuelt Fagbøger Kunstig intelligens Yuval Harari

Yuval Noah Harari: Kunstig intelligens er den største informationsrevolution i historien – det bør vi tage dybt alvorligt

Yuval Noah Harari Nexus

I Nexus griber den verdensberømte forfatter Yuval Noah Harari fat om et af tiden mest presserende emner: kunstig intelligens. En teknologi, der kan gøre gavn, men i høj grad udgør en trussel mod vores demokrati, fælles samtale og privatliv. Vi skal være på vagt, lyder advarslen i Nexus.

Kunstig intelligens er den første teknologi i historien, der kan træffe beslutninger af sig selv, skabe nye ideer og tage magten fra mennesker, men vi er i færd med at skabe en helt ny form for informationsnetværk uden at stoppe op og reflektere over dets implikationer. Derfor er det uhyre vigtigt at forstå, hvad vi står midti og overfor, så vi kan reagere og regulere konsekvenserne af den nye virkelighed. Fremtiden vil være formet af de valg, vi træffer nu og i de kommende år, siger Yuval Noah Harari i Nexus, der netop er udkommet på dansk og over det meste af verden.

Historie er studiet af forandring

”Historie er ikke studiet af fortiden, det er studiet af forandring”, skriver Yuval Noah Harari, der er historiker, og som i alle sine bøger bruger historien til at perspektivere nutiden og fremtidens udfordringer. Det gør han også i Nexus, hvor han undersøger den historiske udvikling af informationsnetværk fra begyndelsen af menneskers udveksling af historier og til nutidens massive informationsstrøm.

Harari fortæller om det romerske imperium, den katolske kirke, Sovjetunionen under Stalin og mange andre tidligere netværk for at fremhæve, hvad der er det opsigtvækkende og afgørende nye ved AI.

En af pointerne i bogen er, at selvom vi har fået adgang til mere information og med højere hastighed end nogensinde før, så handler vi ikke klogere af den grund. Verden er stadig i brand, og kriserne står i kø. Der er ingen essentiel forbindelse mellem information og sandhed. Så historien om menneskelige informationsnetværk er ikke en triumferende fremskridtsmarch, men snarere ”en linedans, som forsøger at skabe en balance mellem sandhed og orden”.

LÆS OGSÅ: Et uddrag af Nexus

Kreative computere

Arbejdsmarkedet vil også forandre sig i de kommende år, og dermed kræver det nye færdigheder hos kommende generationer, en høj grad af tilpasning og løbende efteruddannelse. Og hvis man tror, at det kun er mennesker, der kan bestride kreative jobs eller skabe kreativitet, er det en fejlagtig antagelse. Yuval Noah Harari skriver:

”Når vi taler om skak, er computere imidlertid allerede langt mere kreative end mennesker. Det samme kan ske inden for mange andre felter – fra det at komponere musik over det at bevise matematiske teoremer til det at skrive bøger som denne. Kreativitet defineres ofte som evnen til at genkende mønstre og så bryde dem. Hvis dette er tilfældet, er det mest sandsynligt, at computere inden for mange felter vil blive mere kreative end os, for de er netop fremragende til at genkende mønstre”. 

Yuval Noah Harari: Kunstig intelligens er den største informationsrevolution i historien – det bør vi tage dybt alvorligt
Yuval Noah Harari. Foto: PR

Magten til algoritmer

Yuval Noah Harari er ikke blind for de positive sider ved kunstig intelligens, men “i de forkerte hænder kan de samme teknikker, der kan lokalisere oprørere, redde forsvundne børn og holde fodboldhooligans væk fra stadion, også bruges til at forfølge fredelige demonstranter eller håndhæve en rigid ensretning.”

Tidligere tiders opfindelser som skriftsproget, trykpressen, radioen, fjernsynet og telefonen er passive redskaber, som mennesker kan bruge eller lade være. Men med computeren og kunstig intelligens har vi skabt et helt nyt informationsnetværk med aktive aktører, der kan skabe nye virkeligheder uafhængigt af mennesker.

Man kan sige, at vi er i gang med at overføre magt fra mennesker til algoritmer. Det kan løbe løbsk og undslippe vores kontrol og forståelse, og det kan påvirke vores samfund, kultur og historie. Derfor bør vi gribe ind og forsyne disse netværk med regulerende mekanismer. Ellers er perspektiverne foruroligende.

”For at kunne træffe et valg er vi først nødt til at forstå, hvad de nye teknologier er, og hvad de kan udrette. Dette er hver eneste borgers ansvar,” advarer forfatteren.

Opfordring til menneskeheden

Budskabet i Nexus er dystert, og det er fremført med en stor alvor. Men vi kan stadig gøre noget.

”Vi mennesker har stadig kontrollen. Vi ved ikke hvor længe, men vi har stadig mulighed for at påvirke, hvordan disse nye virkeligheder kommer til at se ud,” skriver Harari, inden han slutter af med en opfordring til borgere og politikere, ja, hele menneskeheden:

”De beslutninger, som vi alle træffer i de kommende år, vil afgøre, hvorvidt skabelsen af denne fremmede intelligens vil vise sig at være en dødbringende fejl eller begyndelsen på et håbefuldt nyt kapitel i livets revolution.”


Yuval Noah Harari: Nexus

Yuval Noah Harari: Kunstig intelligens er den største informationsrevolution i historien – det bør vi tage dybt alvorligt

NEXUS ser tilbage på menneskets historie og hvordan informationsstrømme har formet os og verden omkring os. Fra stenalderen til Bibelen, fra heksejagt, stalinisme og nazisme til den genopblussen af populismen, vi ser i dag. Yuval Noah Harari kigger på det komplekse forhold mellem information og sandhed, bureaukrati og mytologi, visdom og magt.

Han udforsker, hvordan forskellige samfund og politiske systemer gennem historien på godt og ondt har brugt information for at nå deres mål. Og han adresserer de presserende valg, vi står over for, når ikke-menneskelig intelligens truer vores eksistens.

Yuval Noah Harari er israelsk historiker, filosof og forfatter til bestsellerne Sapiens: En kort historie om menneskehedenHomo Deus: En kort historie om i morgen og 21 ting du bør vide om det 21. århundrede.

Du kan købe Nexus online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.