Efteråret bugner af dejlige bøger, der inviterer til gode læsestunder.

Her er 12 nye must-reads, du skal læse. Her er alt – lige fra nye bøger fra bestsellerforfattere som Sissel-Jo Gazan, Leif Davidsen og Steffen Jacobsen, en ny finurlig og charmerende bog fra dejlige Hella Joof, tankevækkende bøger om menneskets identitet og fremtid, nervepirrende thrillere og dejlige romaner som vil opsluge dig i timevis.

Sissel-Jo Gazan: Blækhat

Bestsellerforfatteren Sissel-Jo Gazan, som har skrevet Dinosaurens fjer og Svalens graf er klar med en ny stærk roman, der handler om opvækst og familiehemmeligheder.

Hele verden er nysgerrig for at vide, hvem den berømte anonyme street art-kunstner, Blækhat er. Vedkommende er kendt for sine dristige, intelligente og farlige værker, der kommenterer verdens tilstand knivskarpt.

Rosa er meget optaget af at kende sin fars identitet. Hun er den førende ekspert i Blækhats værker og har siden hun var en lille pige i Aarhus gader været dybt optaget af street art. Da Rosas mor dør, lykkes det Rosa at finde frem til faren, der nu bor i Berlin og skjuler langt flere hemmeligheder, end Rosa kunne forestille sig.

Blækhats hemmeligheder er af en helt anden slags. Dem nærmer Rosa sig også – og hun kommer faretruende nær.

>> Du kan købe Blækhat online her eller i din lokale boghandel

Hella Joof: Båven om Gud

En ny bog fra Hella Joofs dejlige hånd. I Båven om Gud fortæller Hella på charmerende vis historier fra Bibelen, som hun tolker og beskriver på sin helt egen skæve måde, samtidig med at hun trækker paralleller til i dag.

Undervejs kommer hun dejligt vidt omkring emner som armhulehår, omskæring, overspringshandlinger, gamle mænd med unge kvinder, stening, ekstremsport, ligestilling, sex, hvordan badminton opstod osv.

Båven om Gud udkommer 24. oktober.

Forudbestil Båven om Gud online her

Steffen Jacobsen: Da blev jeg døden

Ny stor historisk spændingsroman fra forfatteren bag bestelleren Trofæ.

JULI 1945: I New Mexicos bjerge vokser den lille by Los Alamos i krigens sidste år til over 6.000 indbyggere, som arbejder på det hemmelige Projekt Y. En række af verdens førende atomforskere er samlet for at konstruere det våben, som vil ændre verden for altid. Heriblandt danske Niels Bohr og hans assistent David Adler.

Kapløbet om at udvikle atombomben bliver for den unge Adler også et personligt drama om magt, hemmeligheder og kærlighed. Både Adler og Niels Bohr må undervejs træffe skæbnesvangre valg, der vil få store konsekvenser for både dem selv og for menneskeheden.

Køb Da blev jeg døden online her eller i din lokale boghandel

Leif Davidsen: Ravnens rede

Leif Davidsen har skrevet en gotisk fortælling, som foregår på et slot ud for Bretagnes berømte lyserøde kyst.

En midaldrende kvindelig journalist Susanne Carlsen bliver hyret til at skrive biografien over slottets ejer: den danske stenrige Erling Skjold. Han var hendes ungdomskæreste, og er nu alvorligt syg af kræft.

Kort efter sin ankomst til slottet, bliver Susanne kontaktet af en mand, der efter sigende arbejder for den franske sikkerhedstjeneste, og som har foruroligende oplysninger om Erling Skjold. Uhyggen stiger i takt med at Susanne i hemmelighed begynder at udforske det mystiske slot på egen hånd.

Ravnens rede udkommer 10. november.

Se rækkefølgen på Leif Davidsens romaner

Forudbestil Ravnens rede online her 

Herbjørg Wassmo: Den der ser

Den store nordiske forfatter Herbjørg Wassmo historie om Dina er blevet elsket af generationer af læsere. Nu fortsætter historien om Dina og hendes efterkommere i Den der ser.

Få styr på rækkefølgen i Wassmos Dina-serie 

Året er 1890, og Dina skal begraves. I den fyldte kirke stiller hendes barnebarn Karna sig op og beretter om det, der lå hendes bedstemor på sinde, lige inden hun døde: De to mænd hun slog ihjel. Efter Karna har tilstået Dinas synder, holder Karna op med at tale og lukker verden ude.

Hverken hendes far Benjamin eller hendes stedmor Anna kan trænge igennem til hende, og hendes tavshed kommer til at fylde alt i deres liv. Da Karna forsøger at begå selvmord, træffer Anna en beslutning: Hun vil tage Karna med sig til København og lade hende indlægge på et sindssygehospital. Men tiden sammen med Karna giver også Anna en mulighed for at tage sit liv op til genovervejelse. Overvejelser, der bliver vanskeliggjort, da hun i København møder Joakim, den unge læge, der behandler Karna.

Køb Den der ser online her eller i din lokale boghandel

Luca d’Andrea: Bjerget

Thrilleren der tog Italien med storm og strøg op af bestsellerlisten.

I 1985 blev tre unge mennesker myrdet i Dolomitterne. Ligene var grusomt skamferede, og sagen forblev uopklaret.

Tredive år senere hører Jeremiah Salinger, en amerikansk tilflytter, tilfældigt om sagen og begynder at grave i bjergets hemmeligheder på trods af de lokales modstand. Jagten på sandheden ender med at blive som en besættelse for ham.

En italiensk thriller, der vil holde dig lysvågen til sent. For hvad er det for hemmeligheder, der ikke kan tåle dagens lys? Hvad er det for ondskab, der gemmer sig i bjergene?

Bjerget udkommer 1. september.

Køb Bjerget online som e-bog eller lydbog eller lån bogen på dit lokale bibliotek.

Michael Katz Krefeld: Pagten

Michael Katz Krefeld har begejstret læserne herhjemme og i 20 lande verden over med sine hæsblæsende, nervepirrende og stærkt underholdende krimier om den tidligere politibetjent Thomas Ravnsholdt, kaldet Ravn. Nu er Krefeld klar med den 5. bog i serien.

Se rækkefølgen på bøgerne i Ravn-serien

I Pagten satser Ravn alt på at få opklaret, hvem der dræbte hans kæreste Eva i deres hjem for fem år siden.

Nye oplysninger fører Ravn til en aldrende lejemorder og til en gruppe kriminelle betjente med forbindelse til en skræmmende magtfuld person i samfundets øverste top.

Men først da Ravn indgår en fatal pagt med gangsterkongen Kaminsky, får han viden og forbindelser, der måske gør det muligt at afsløre korruptionen og den anonyme bagmand – og at finde Evas morder. Men alting har en pris, helt præcis 71 skjulte millioner fra et gammelt, uopklaret røveri, som Kaminsky ønsker at få fat i.

Pagten er femte bog om den coole privatopdager Ravn, der bor på sin båd i Christianshavns kanal sammen med sin hund Møffe.

Pagten udkommer 2. november.

Forudbestil Pagten her

Læs også om Michael Katz Krefeld forfatterskab: 10 år med Krefeld i bogreolen

Mich Vraa: Peters kærlighed

Den 2. selvstændige bog i den fremragende trilogi om Dansk Vestindien.

Peter von Scholten, generalguvernør på De Vestindiske Øer gennem mere end tyve år, var i alt han gjorde drevet af kærlighed: Kærlighed til kvinder, til penge og magt, til øerne og deres sorte befolkning.

Men den mand der i 1848 endelig satte danskernes slaver fri, var og forbliver et mysterium.

Hvordan kan man forklare von Scholtens usandsynlige lynkarriere fra ydmyg vejermester i Charlotte Amalie på St. Thomas til den mægtigste post i Dansk Vestindien? Hvorfra stammede hans nære forhold til kong Frederik den 6., og hvorfor opfyldte kongen alle hans ønsker? Og det største mysterium af alle: Støttede von Scholten i hemmelighed slaverne i deres opgør med den hvide overmagt?

Læs også: Mich Vraa vækker Peter Von Sholten til live.

Peters kærlighed er en selvstændig forsættelse af Mich Vraas prisnominerede og anmelderroste roman Haabet.

Du kan købe Peters kærlighed i landets boghandlere eller lige her.

Jeffrey Archer: En velbevaret hemmelighed

Jeffrey Archer, Clifton krøniken, slægtsroman, episk fortælling, 2. verdenskrig,

Ny fantastisk slægtsroman i den episke serie om de to familier: Familien Clifton og familien Barrington.

Læs mere om den medrivende familiesaga og se bøgerne i serien.

London, 1945. Englands befolkning holder vejret, mens Overhuset voterer om det er Harry eller Giles, der er den retmæssige arving til Barrington Shipping Line.

Harry vender tilbage til Amerika for at promovere sin nyeste roman, mens Emma leder efter en lille forsvunden pige, hvis sande identitet for alt i verden skal holdes hemmelig.

En velbevaret hemmelighed er tredje bind i Clifton-krøniken, en stor fortælling om magt, forræderi og familiebånd.

Køb En velbevaret hemmelighed online her eller i din lokale boghandel

Margaret Atwood: Alias Grace

Alias Grace er romanen bag Netflix-serien ALIAS GRACE, som får premiere i 2017 og er skrevet af forfatteren bag bestselleren  Tjenerindens fortælling.

Alias Grace fortæller historien om sekstenårige Grace Marks, som i 1843 blev idømt livsvarigt fængsel for delagtighed i mordet på sin arbejdsgiver og dennes husholderske.

Grace kan intet huske fra dagen, hvor mordene fandt sted, og mange er af den opfattelse, at hun er ond eller ligefrem sindssyg. Alias Grace er baseret på virkelige begivenheder.

Køb Alias Grace online her eller i din lokale boghandel

Homo Deus – en kort historie om i morgen

Yuval Noah Hararis forrige bog, bestselleren Sapiens, viste os, hvor vi kom fra. Homo deus vender blikket fremad og viser os, hvor vi er på vej hen.

Den israelske historiker beskriver med sin sædvanlige kombination af videnskab, historie og filosofi en ikke så fjern fremtid, hvor vi går nye udfordringer i møde.

Homo deus udforsker de projekter, drømme og mareridt, som vil forme det 21. århundrede – fra hvordan vi overvinder døden, til hvordan vi skaber kunstig intelligens.

Bogen stiller det fundamentale spørgsmål: Hvor går mennesket hen herfra? Og hvordan kan vi forsvare en skrøbelig verden mod vores egne destruktive kræfter? Dette er det næste stadie i menneskets evolution. 

Du kan købe Homo deus i landets boghandlere eller lige her.

Ludermanifestet

De kalder sig for girl squad og fjerdebølgefeminister.

Nikita Klæstrup, Louise Kjølsen og Ekaterina Karup vil have ret til at bruge deres krop, som de vil, uden at blive dømt for det. Men det er bare en af deres mærkesager. De zapper mellem en akademisk teori og Instagram, mellem nøgen hud og politik. Andre feminister fnyser ad dem og synes ikke, deres projekt har noget med kvindesagen at gøre.

Denne bog er deres manifest, og her fortæller de om deres mærkesager, og hvorfor det er så vigtigt at reclaime krop, seksualitet og gøre op med kvinders udskamning af andre kvinder. Bogen er en blanding af forskning og de tre kvinders egne historier, billeder og tråde fra Facebook. På en gang chokerende, underholdende og oplysende.

Lyt til radioprogrammet der i øjeblikket bliver sendt hver lørdag på P1. Du kan streame programmerne her.

Du kan læse Ludermanifestet som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.