Fagbøger Historie Inspirationslister og guides Krimi True crime

True crime. 10 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

True crime, som er nonfiktionens pendant til krimigenren, er populært som aldrig før. Sager om drab og andre forbrydelser fra den virkelige verden er ofte nervepirrende og hårrejsende læsning, som langt overstiger, hvad selv den bedste krimiforfatter kunne forestille sig.

Langt hen ad vejen synes true crime og krimigenren at være to alen af et stykke. Der er dog en række vigtige forskelle, som alle tager udgangspunkt i det faktum, at true crime – i modsætning til krimigenren – er baseret på virkelige hændelser.

Netop fordi true crime er baseret på virkelige hændelser, behøver historien ikke følge krimiens vanlige skabelon. I stedet kan handlingen gang på gang tage uforudsete drejninger. Ligeledes behøver forbryderen i true crime-fortællinger ikke have et åbenlyst motiv for at begå forbrydelsen. I stedet viser genren, at der i nogle mennesker findes rendyrket ondskab, som driver dem til at begå de mest forfærdelige forbrydelser. Sidst men ikke mindst behøver true crime-fortællinger ikke at være troværdige. Ligegyldigt hvor utrolig og usandsynlig en historie måtte synes, ændrer det ikke på, at der er tale om en virkelig historie.

Nedenfor har vi samlet en række bøger, der dykker ned i nogle af de mest makabre mordgåder og andre utrolige kriminalsager fra virkelighedens verden.


Udenfor skinner solen af Hans Petter Hougen

Gennem 30 år har Hans Petter Hougen beskæftiget sig med levende og døde inden for retsmedicinen. I denne bog fortæller han om et liv, der har ført ham fra fødelandet Norge via Spanien til Danmark. Han tager os også med til USA, hvor han uddannede sig til retsmediciner og fik set sin del af skudofre og narkorelaterede dødsfald. Gennem sin karriere har han udført eller superviseret tusindvis af obduktioner i Danmark og i mange andre dele af verden, bl.a. et krigshærget Balkan i 1999, et tsunami-ramt Thailand i 2004 og et smadret Gaza i 2014, som er noget af det værste, retsmedicineren har oplevet.

I bogen reflekterer Hans Petter Hougen over livets skyggesider, som har udgjort så stor en del af hans arbejdsliv. Han fortæller om mange af de sager, der har gjort indtryk på ham undervejs. Fra den menneskelige ondskab, som folder sig ud i krige og kriminalsager, til naturkatastrofer og trafikulykker, som brat kan smadre familiers liv. Hvordan vænner man sig til det, og bliver det aldrig for meget?

Du kan finde Udenfor skinner solen online her eller i din lokale boghandel.

Kommissæren – Mit liv som efterforsker af Ove Pedersen og Stine Bolther

I denne bog ser tidligere kriminalkommissær Ove Pedersen tilbage på sit politilivs store – og grumme – sager. Fra dobbeltdrabet på Femøren og mordet på rockerpræsidenten Makrel, som han fulgte på første hånd. Til sagen om pigen fra Kundby, der ville bombe sin skoleklasse i islams navn.
Gennem en enestående karriere i dansk politi har Ove Pedersen set det kriminelle Danmark i alle dets afskygninger. Han lærte sit fag fra bunden i drabsafdelingen i København i 1980’erne. Og takkede af som “Roskildes Wallander” i 2016 – som chef for personfarlig kriminalitet i sin egen politikreds.
Bogen er en letlæst, øjenåbnende rejse gennem tre årtiers efterforskninger og opklaringer. Det er historien om blodige drab og ubærlige tragedier, men også en krønike om en svunden tids politi, fortalt med lune og slet skjult længsel. Ove Pedersen tager læseren med tilbage til en tid før teleoplysninger og timeregistrering. En tid, hvor dedikerede efterforskere blev på sagen, til forbryderen var i nettet. En tid, hvor kommissæren gik forrest – og aldrig på kompromis.

Du kan finde Kommissæren – Mit liv som efterforsker online her eller i din lokale boghandler.

Sygeplejersken af Kristian Corfixen

Kristian Corfixen, Sygeplejersken, biografi

En tidlig morgen i marts 2015 modtager politiet et opkald fra en sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus. Hun mistænker sin nære kollega for bevidst at dræbe patienter og frygter, at det netop er sket igen.

I denne dokumentariske beretning rekonstruerer journalist Kristian Corfixen den nattevagt, som siden førte til, at sygeplejersken blev idømt 12 års fængsel for flere drabsforsøg. For første gang blotlægges politiets efterforskning, og bogen afslører en lang række detaljer om sagen, der ikke har været fremme i offentligheden før.

Alle sagens hovedpersoner medvirker i bogen – heriblandt den dømte Christina Aistrup Hansen samt politiets kronvidne, som begge for første gang udtaler sig offentligt om sagen.

Kristian Corfixen dækkede sygeplejerskesagen for dagbladet Politiken, da den blev behandlet i by- og landsretten.

Du kan finde Sygeplejersken online her eller i din lokale boghandel.

De 7 dødssynder af Hans Petter Hougen, Bent Isager-Nielsen og Stine Bolther

de 7 dødssynder, Bent Isager-Nielsen, Hans Petter Hougen, Stine Bolther, true crime

De 7 dødssynder er udgangspunktet for en række samtaler mellem retsmediciner Hans Petter Hougen og efterforsker Bent Isager-Nielsen. Hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab kan nemlig være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker begår de værste forbrydelser.

Forfatter og journalist Stine Bolther har samlet retsmedicineren og efterforskerens samtaler om ondskab, moral, liv og død. Bogen er et unikt indblik i efterforskningsarbejdet bag en række spektakulære danske og udenlandske kriminalsager.

Læs også: Ondskab findes i os alle. Retsmedicineren og efterforskeren fortæller

Du kan finde De 7 dødssynder online her eller i din lokale boghandel.

Jagten på morderne stopper aldrig – Genåbnede danske kriminalsager af Frederik Strand

Jagten på morderne stopper aldrig, genåbnede danske kriminalsager, Frederik Strand, true crime, dansk efterforskning

Når nye efterforskningsmetoder tages i brug, eller nye spor dukker op, kan henlagte kriminalsager genåbnes og i mange tilfælde opklares. I bogen Jagten på morderne stopper aldrig beskriver historiker og museumsleder for Politimuseet i København Frederik Strand en række genåbnede kriminalsager.

Du kan blandt andet læse om, hvordan sager som Damhus-mordet, Bombemanden fra Gladsaxe, Amagermanden og de seks kvindemord i Københavnsområdet omkring 1990 blev genåbnet og opklaret mange år efter forbrydelsen.

Læs også: Frederik Strand: “En uopklaret sag er jo et nederlag for politiet”

Du kan finde Jagten på morderne stopper aldrig online her eller i din lokale boghandel.

På ofrenes side – En anklager fortæller af Anne Birgitte Stürup, Thomas Bjerg og Morten Bruun

På ofrenes side, Morten Bruun, Thomas Bjerg, Anne Birgitte Stürup, en anklager fortæller, kriminalsager, true crime, anklager

Anne Birgitte Stürup har viet sit liv til arbejdet med de groveste forbrydelser. Som anklager gennem næsten 45 år har hun især interesseret sig for drabssager, voldtægter og misbrug af børn. Flere af de sager, hun har ført, har resulteret i retshistoriske afgørelser.

I bogen På ofrenes side – En anklager fortæller giver Anne Birgitte Stürup læseren et indblik i arbejdet som anklager for anklagemyndigheden og fortæller om nogle af de mest markante afgørelser fra sin karriere som anklager.

Læs også: Stürup: “Virkelighedens ondskab overstiger enhver form for fantasi”

Du kan finde På ofrenes side online her eller i din lokale boghandel.

Man jager et bæst og fanger et menneske af Bent Isager-Nielsen og Jesper Stein Larsen

Man jager et bæst og fanger et menneske, Bent Isager-Nielsen, true crime, kriminal, efterforskning, rejseholdet

Alle mennesker kan slå ihjel. Det er en af de erkendelser, Bent Isager-Nielsen har taget med sig fra tyve år på Rejseholdet. Men det betyder ikke, at alle mennesker bliver mordere …

I erindringsbogen Man jager et bæst og fanger et menneske fortæller Bent Isager-Nielsen om de erfaringer, han har gjort sig som chef for Rejseholdets drabssektion. Som efterforskningsleder i en lang række spektakulære mordgåder og kriminalsager har Bent Isager-Nielsen været den, der samlede puslespillet. I tæt samarbejde med de dygtigste specialister i Danmark har han ’læst’ gerningssteder, profileret drabsmænd og fundet netop deres signatur. Han har rejst landet tyndt og afprøvet alle spor. Afhørt hundredvis af mistænkte. Og opklaret den alvorligste af alle forbrydelser – drabet.

Du kan finde Man jager et bæst og fanger et menneske som e-bog og lydbog her.

Uopklaret – Danmarkshistoriens største uopklarede kriminalsager af Frederik Strand

Frederik Strand, Uopklaret, kriminalsag, efterforskning, true crime

Fra mordet i Finderup Lade over Varulve-bevægelsen til de uopklarede kvindemord i 1990’erne og katastrofebranden på Scandinavia Star. Uopklarede kriminalsager har altid fascineret og skabt myter og konspirationsteorier. Uopklaret af historiker Frederik Strand er en samling af danmarkshistoriens mest gådefulde, uopklarede forbrydelser.

Foruden at fokusere på en række uopklarede forbrydelser beskriver Frederik Strand også, hvordan historieskrivningen om kriminalsager har ændret sig. I tidligere tider fandtes der groft sagt kun kongernes og adelens historie, og derfor handler de tidligste kriminalhistorier ofte om dem. Dette ændrede sig med pressens fremvækst i det 19. århundrede, hvormed man også begyndte at interessere sig for almindelige mennesker og deres historier. Derudover beretter bogen også om særtilfælde såsom seriemordere og cold cases samt hvordan det gådefulde forsvinder, når en tidligere uopklaret sag endelig løses.

Du kan finde Uopklaret – Danmarkshistoriens største uopklarede kriminalsager som e-bog og lydbog her.

Sagen Lundin – Forbrydelsen, opklaringen, medierne og ondskaben af Palle Bruus Jensen og Henrik Day Poulsen

Sagen Lundin, Palle Bruus Jensen, Henrik Day Poulsen, krimi, kriminalsag, true crime, efterforskning, Peter Lundin

Natten mellem den 16. og 17. juni år 2000 blev en af Danmarks mest gruopvækkende og omtalte forbrydelser i nyere tid begået i en villa i Rødovre. Marianne Petersen og hendes to sønner blev brutalt myrdet og parteret af hendes kæreste, Peter Lundin. Kun ét år tidligere var Lundin blevet løsladt fra et amerikansk fængsel efter afsoning af straf for at have slået sin egen mor ihjel.

I Sagen Lundin bliver læseren bragt tættere på Peter Lundin, på politiets opklaringsarbejde og på den senere rettergang. Journalist og forfatter Palle Bruus Jensen gennemgår det dramatiske forløb, hvor politiet kæmpede mod tiden for at finde nok beviser til at fælde Lundin i den tredobbelte drabssag. I et tillæg skriver psykiater Henrik Day Poulsen om ondskab og sygdom. For hvad får et menneske til at begå en så grusom og ondsindet gerning som mordet på Marianne Petersen og hendes to sønner?

Du kan finde Sagen Lundin – Forbrydelsen, opklaringen, medierne og ondskaben som e-bog og lydbog her.

Opklaret: 17 nye danske kriminalsager af Niels Brinch og Jes Dorph-Petersen

Jes Dorph-Petersen og Niels Brinch, som i mere end 15 år var værtsmakkerpar på TV2‘s populære kriminalprogram Station 2, fortæller i denne bog om nogle af de mest bemærkelsesværdige danske kriminalsager i nyere tid.

De to går i dybden med forbryderne og det grundige politiarbejde, som ligger til grundlag for opklaringen af alle kriminalsagerne. De kommer blandt andet omkring Blekingegadebanden, Dobbeltmordet på Femøren, Joachim-sagen, Hafnia-pyromanen og bombemanden fra Gladsaxe.

Du kan finde Opklaret: 17 nye danske kriminalsager som e-bog her.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.