Aktuelt Romaner

Toni Morrison bliver igen tilgængelig på dansk

Bog for bog fortalte hun den afroamerikanske historie – råt og revolutionerende – og blev både læst og prisbelønnet for det.  

Det var en af de allerstørste forfattere i vores tid, der døde mandag den 5. august 2019, 88 år gammel. Toni Morrison hører til de vægtigste stemmer i amerikansk litteratur og gennem hele sit forfatterskab skrev hun om livet set med fortvivlede sorte øjne i et splittet USA.

”Toni Morrisons bøger har været væk fra de danske boghandlernes hylder i flere år, men nu genudgiver vi hovedværkerne Elskede og Blå blå øjne, ” fortæller redaktionschef Susanne Bent Andersen fra forlaget Lindhardt og Ringhof. De nye udgaver af bøgerne bliver tilgængelige for nye og gamle læsere i løbet af efteråret.   

Et udvalg af Toni Morrisons bøger udgivet på Lindhardt og Ringhof gennem tiden

Litterær dna på Lindhardt og Ringhof

Toni Morrison har været en del af Lindhardt og Ringhofs dna lige siden forlagets stifter Otto B. Lindhardt begyndte at udgive hende i 1978 i et forlagsprogram, der gennem årene kom til at tælle andre stærke (kvinde)stemmer herunder Margaret Atwood, Fay Weldon, Erica Jong, Linn Ullman, Marie Cardinal og Herbjørg Wassmo.

Otto B. Lindhardt havde ry for at være en forlægger, der fulgte sine forfattere tæt, også de udenlandske nød hans store opmærksomhed, og Otto var Toni Morrisons ledsager, da hun i 1993 var i Stockholm for at modtage Nobelprisen i litteratur. 

Otto B. LIndhardt med Toni Morrison i forbindelse med, at hun modtager nobelprisen, 1993. Foto: Nana Reimers.
Otto B. Lindhardt med Toni Morrison da hun modtager nobelprisen 1993. Foto: Nana Reimers

I alt har forlaget gennem tiden udgivet 9 romaner af Morrison: Blå blå øjne, Sula, Salomons sang, Tar Baby, Elskede, Paradis, Kærlighed, Jazz og senest En velsignelse i 2010. Derudover essaysamlingen Mørkespil.

”Man behøver kun læse nyhederne for at indse, at hendes romaner er lige så nødvendige og revolutionerende nu, som da de udkom”. John Freeman, Weekendavisen 9. august 2019.

Toni Morrison er ikke for sarte sjæle

Toni Morrison debuterede i 1970 som 39-årig med Blå blå øjne og skrev i alt 11 romaner, der ”hverken er for sarte sjæle eller asketiske realister…Misrøgt, overgreb og diskrimination er lige fra begyndelsen en del af Morrisons univers”, som Lise Garsdal skrev i Politikens nekrolog, der torsdag tog en hel side i kultursektionen. I Information samme dag beskrev Tonny Vorm Morrisons begreb rememory, generindring, som hun gjorde til sit litterære greb for at aktivere en historiebevidsthed: ”den proces, der består i at tvinge ikke mindst den afroamerikanske del af USA’s befolkning til at mindes deres egen historie, uanset hvor smertefuld den end har været, og hvor meget den er blevet fornægtet og fordrejet af i nævnte rækkefølge: det hvide USA, de chauvinistiske sorte mænd og de intrigante sorte kvinder”.      

“Da Morrison debuterede med Blå blå øjne skabte hun øjeblikkelig en ny orden i det amerikanske litterære landskab. Den stemme eksisterede ikke inden – rytmerne, der skar gennem USA’s filtrede net af racistiske rødder, ekstremt flydende, i stand til at væve fortiden og nutiden sammen på episk komprimeret vis”.

– Ben Okri i Information 8. august 2019.