Børnebøger Carlsen

Tillykke, Peter Pedal!

Verdens mest nysgerrige abe, Peter Pedal, fylder 75 år, og det fejrer Forlaget Carlsen med en stor, flot jubilæumsudgivelse, hvor de allerbedste historier om Peter Pedal er samlet i et bind. 

Historien om Peter Pedal og forfatterne bag, H. A. og Margret Rey, involverer både en flugt fra nazister og en hel del navneændringer.  


 

Bag historierne om den verdensberømte abe står ægteparret Margret og Hans Augusto Rey. Begge blev født i Hamburg, Hans i 1898, Margret i 1906. Hans voksede op tæt ved Hagenbeck zoo i Hamburg, hvor han lærte sig at tegne dyr, og efter at have tjent som soldat i 1. verdenskrig levede han af at illustrere cirkusplakater. I 1920’erne rejste Hans til Rio de Janeiro i Brasilien, hvor han levede af at sælge badekar.

Fra Fifi til George
Da Hitler blev kansler i Tyskland i 1933, flyttede Margret til London og videre derfra til Rio de Janeiro, hvor hun og Hans mødte hinanden og blev gift i 1935. Parrets bryllupsrejse gik bl.a. til Paris, som de forelskede sig i og senere slog sig ned i.

Parret boede i Paris i 1939, da deres første børnebog Rafi et les neuf singes (på dansk Giraffen og de ni aber, på engelsk Cecily G. and the Nine Monkeys) udkom på det franske forlag Gallimard. I bogen møder man bl.a. aben Jimmy og hans bror Fifi. Og denne Fifi besluttede parret at arbejde videre med og give sin helt egen bog – nu med navnet Curious George.

En verdensberømt abe
Manuskriptet lå klar, men bogen nåede ikke at udkomme, før parret, begge jøder, i juni 1940 måtte flygte fra et Paris, der så ud til at blive invaderet af nazisterne. Hans byggede i al hast to cykler af gamle reservedele, og de pakkede kun det allermest nødvendige; lidt mad og tøj og fem manuskripter. Et af dem var Curious George. Parret flygtede ud af Paris, over Portugal og mod Brasilien og til sidst New York, hvor de bosatte sig. Curious George udkom i USA i 1941 på forlaget Houghton Mifflin. Bogen udkom i England samme år, men her hed aben Zozo for ikke at fornærme Kong George 6.

Ægteparret Rey skrev i alt syv historier om Curious George. Hans døde i 1977, Margret i 1996. Bøgerne om Curious George er solgt i 30 millioner eksemplarer verden over og oversat til 16 sprog, herunder japansk, fransk, afrikaans, portugisisk, svensk, tysk, kinesisk og norsk.

PP de allerbedste historier forsideFind den helt nye jubilæumsudgave hos din boghandler fra d. 4. april eller forudbestil her.

Peter eller Georg?
Den tredje bog om Curious George, Curious George Rides a Bike, bliver den første, der oversættes til dansk. Bogen udkommer på engelsk i 1952 og på dansk i 1957. I bogen møder Peter et cykelbud, der synes, at den lille abe er en mester på en cykel og derfor kalder ham for Peter Pedal. Dette bliver også titlen på bogen, og på den måde får den nysgerrige abe sit danske navn.

I 1966 udkommer den allerførste Curious George-bog på dansk med titlen Peter Nysgerrig, og i 1999 kulminerer navneforvirringen, da Forlaget Carlsen får rettighederne til at udgive en række nye Curious George-udgivelser. Nu går det nemlig ikke længere at kalde aben for Peter Pedal, og de amerikanske rettighedshavere forlanger, at det danske navn skal ligge betydningsmæssigt tættere på Curious George, som de fx har gjort det i Norge og Sverige, hvor den lille abe hedder hhv. Nysgjerrige Nils og Nicke Nyfiken.

Bevar Peter Pedal!
Navneforbuddet, eller navnepåbuddet, resulterer i otte bøger om Georg Nysgerrig, der udkommer i 1999 og 2000, men danskerne er forargede og vil have Peter Pedal tilbage! Navneændringen resulterede i tusindvis af protestmails, hvor folk kom med dybtfølte udbrud om, hvor skandaløst det var at ændre navnet på alle børns bedste abeven, og der opstod ligefrem en ”Folkebevægelsen til bevarelse af Peter Pedal”.

I 2001 kunne danskerne imidlertid ånde lettet op, for Georg Nysgerrig blev lagt på hylden, og Forlaget Carlsens verdensberømte abe måtte igen kaldes Peter Pedal.

PP byfesten +3andre cover PP choko +3andre cover PP i zoo +3andre cover
Find de tre nye Peter Pedal-bøger hos din boghandler fra 1. april eller forudbestil Peter Pedal og byfesten her, Peter Pedal besøger en chokoladefabrik her og Peter Pedal i zoologisk have her.