Fiktion Bøger i gave Inspirationslister og guides

Giv bøger i studentergave! De bedste boggaver til studenten

studentergave, bog

Det er sommer, og det betyder også, at de hvide studenterhuer atter dukker op i bybilledet. Måske er du også inviteret til studentergilde – og hvis du ikke aner, hvad du skal give den nyudklækkede student i studentergave, har vi gode gaveforslag af den firkantede slags


Studenterhuen markerer slutningen på en masse eksaminer og tung læsning. Studenten har netop kæmpet sig igennem uger med pligtlæsning og terperi – og har nu endelig tid til at læne sig tilbage og læse en god bog efter eget valg.

Her giver vi forslag til de bedste boggaver til den nyudklækkede student. Der er både klassikere, som kan stå i reolen for evigt, og pageturnere, som kan sluges i sommervarmen. Samtidig er der også novellesamlinger med nerve og den ultimative flyttehjemmefra-kogebog.

Se alle de mange forslag til studentergaver nedenfor.Bestseller om hvad uddannelse og læring betyder for et menneske

Oplyst, Tara Westover

Oplyst er Tara Westovers personlige historie, der er blevet rost til skyerne af anmeldere verden over.

Tara voksede op i Idahos bjerge i en familie, der var stærkt troende mormoner og nærede stor mistillid til al form for offentlig indblanding.

Tara satte dog aldrig spørgsmålstegn ved sit liv. Ikke før en af hendes brødre brød ud fra den tætsammenvævede familie og kom på college, hvorefter Tara besluttede sig at gå samme vej. Hun var 17 år, da hun første gang modtog undervisning. 

Oplyst er fortællingen om, hvordan Taras jagt på viden ændrede hendes livssyn og kastede hende ud i en kamp for finde sig selv og sin plads i verden. En beretning om stærk familieloyalitet og den sorg, som opstår, når man bryder båndene til sine nærmeste. 

Du kan købe Oplyst online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Anmelderne kaldte den årets erindringsroman 2018. Smuglæs i Oplyst af Tara WestoverUforglemmeligt mesterværk af Hemingway

Solen går sin gang, Hemingway, Ernest Hemingway

Den amerikanske journalist Jake og den engelske overklassepige Brett møder hinanden i Paris i begyndelsen af 1920’erne og lever et overfladisk liv med fest, moralske falliterklæringer, spirituel opløsning og urealiseret kærlighed.

Lige under overfladen lurer dog eftervirkningerne fra Første Verdenskrigs grusomheder.

Solen går sin gang er Hemingways debutroman og menes at være et af hans absolutte mesterværker.

Du kan købe Solen går sin gang af Ernest Hemingway online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.LÆS OGSÅ: Klassikere i nye klæder: Ernest Hemingways samlede værkerDet 21. århundredes Lolita

Min mørke Vanessa

Som blot 15-årig indleder Vanessa Wye et forhold til læreren Jacob Strane. Han er 42, men trods aldersforskellen er deres forhold baseret på kærlighed.

LÆS OGSÅ: Det 21. århundredes svar på Lolita. Smuglæs i Min mørke Vanessa

Da Jacob Strane sytten år senere bliver anklaget for overgreb af en tidligere elev, er Vanessa chokeret.

For hende er der nemlig ingen tvivl: Jacob Strane var hendes første, store kærlighed.

Men efterhånden som sagen ruller, bliver hun tvunget til at granske fortiden: Hvem forførte hvem? Hvor meget ville hun selv forholdet? Er hun også et offer?

Du kan købe Min mørke Vanessa online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Believe the hype! Min mørke Vanessa er en af årets mest interessante læseoplevelserInternational bestseller udforsker menneskets skrøbelighed

Lauren Groff, Florida, noveller, novellesamling

Lauren Groffs novellesamling, Florida, er blevet rost til skyerne af den internationale presse og var finalist til National Book Award 2018.

Florida beskriver skyggesiden af solskinsstaten. Her hersker det farlige, det uperfekte og det mørke – i naturen og ikke mindst: i relationer mellem mennesker.

I elleve fortættede noveller møder vi bl.a. to pigebørn ladt alene på en øde ø, et barnløst par, en ensom dreng – og ikke mindst: en stålsat, men desperat kvinde, fanget i ægte- og moderskabets kærligt snærende bånd.

Lauren Groff udfolder sine fortællinger om sorg, ondskab, ensomhed, familie og rendyrket raseri med fintregistrerende præcision, indlevelse, humor og alvor.

Du kan købe Florida online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Noveller i Florida river i solskinsstatens facadeAnmelderrost YA-roman om frygten for ikke at være god nok

all the feels, Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen,

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være lige så perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt.

Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret.

Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Du kan købe Og så drukner jeg … online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Fem grunde til hvorfor du skal læse Og så drukner jeg …Til studenten, der skal til at flytte hjemmefra

Claus Meyer, Meyers madhus, Når du flytter hjemmefra, flyttehjemmefra

Den ultimative begynderkogebog til unge, der for første gang skal stå på egne ben men samtidig gerne vil lave sund og lækker mad.

Alle opskrifterne i bogen tager udgangspunkt i SU-venlige råvarer, og samtidig er bogen spækket med masser af tips og tricks til at bruge rester og lignende.

Bogen indeholder alle typer opskrifter – fra danske klassikere som frikadeller og fødselsdagsboller til nye favoritter som pizza, poke bowls og hjemmelavet lemonade.

Du kan købe Meyers når du flytter hjemmefra online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Claus Meyers kærlighedserklæring til hjemmelavet mad. Og ja, du kan også godtFinurlig og filosofiske striberSkarp digtsamling om præstationskultur, forskelsbehandling og livsglæde

Naiha Khiljee, Kære søster

Spoken word-kunstner, aktivist og uddannet i psykologi på Københavns Universitet og University of Toronto. Dette er Naiha Khiljees baggrund udover hendes litterære kapacitet.

LÆS OGSÅ: Når digteren er en samfundsobservatør. Naiha Khiljee debuterer med digtsamlingen Kære søster

Nu er hun debuteret med digtsamlingen Kære søster, der med humor og skarpe iagttagelser skildrer emner som dagens feminisme og fremmedhad.

En ny, vigtig stemme i dansk litteratur.

UDE – HJEMME – UDE

Det siges at ude er godt og hjemme er bedst
Problemet er at nogle gange føles ude som hjemme;
hjemme som ude; og jeg ved aldrig hvornår
jeg er det ene sted eller det andet
Måske blev jeg bare født lidt uden for stregerne
Som en trækrone uden rødder
Et selv ved siden af sig selv
En højrefodet sko uden den venstre

Du kan købe Kære søster online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.LÆS OGSÅ: Oprør er også for pæne piger. Naiha Khiljee debuterer med digtsamlingen Kære søsterTil den sportsinteresserede

Min bedste kamp, sportsbøger

Stjernerne fortæller om deres største håndboldoplevelse.

De sidste 40 år har både de danske håndboldkvinder og de danske håndboldmænd vundet den ene medalje efter den anden ved EM, VM og OL, ligesom de danske håndboldstjerner har vundet Champions League-titler og mesterskaber i de store ligaer.

I Min bedste kamp fortæller flere generationer af danske håndboldstjerner deres egne øjenvidneberetninger om deres største kamp på håndboldbanen. Du kan både komme med til store finaler, dramatiske semifinaler og altafgørende klubkampe fra 1980erne og frem til i dag.

Overskud fra bogen går til velgørende i samarbejde med Jesper Nøddesbo og børne- og ungehospice Lukashuset.

Du kan købe Min bedste kamp online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Joachim Boldsen fortæller om sin bedste kampFilmatiseret bestseller dystopi

Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood

Margaret Atwoods klassiske roman bag TV-serien The Handmaid’s Tale er en rystende fortælling om frygt, uvidenhed og undertrykkelse.

Tjenerindens fortælling er sat i den nære fremtids USA, som er blevet til diktaturet Gilead. Her tvinges de få tilbageværende fødedygtige kvinder til at være tjenerinder og føde børn for samfundets elite. Hvis de nægter, straffes de med døden.

Romanen følger tjenerinden Offred, som er blevet anbragt hos en af det totalitære samfunds spidser. Men Offred kan ikke lade være med at drømme om et bedre liv.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Tjenerindens fortælling. Margaret Atwoods dystopiske mesterværk er stadig aktuelt


LÆS OGSÅ: Margaret Atwood hitter på skærm og papirStærk fortælling om at vokse op i udkantsdanmark

Hvis der skulle komme et menneske forbi, Thomas Korsgaard

Tue vokser op i en presset familie for enden af en grusvej lidt uden for Skive. Tues far prøver desperat at holde sammen på stumperne af familiens økonomi og gældsætter sig hos sin bror.

Tues mor har en helt anden plan: Hun drømmer nemlig om at vinde den store gevinst på et af de mange internetkasinoer, hun besøger dagligt.

LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard: Det kan føles meget hensynsløst at skrive

Thomas Korsgaards debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi er en stærk fortælling om at vokse op i fattigdom i udkanten af det danske velfærdssamfund.

Men samtidig er det også fortællingen om en dreng, der finder sin egen vej uden at glemme, hvor han kommer fra.

Du kan købe Hvis der skulle komme et menneske forbi online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard om novellesamlingen Tyverier: Vi er så bange for at tabe ansigtTidløs klassiker om kærlighed

Stolthed og fordom, Jane Austen

I Stolthed og fordom møder vi mr. og mrs. Bennett samt deres fem døtre, for hvem det er mrs. Bennetts største ambition at finde de bedste partier til.

Da ungkarlene mr. Darcy og mr. Bingley flytter til Longbourne, ser mrs. Bennett derfor sin lykke gjort. Mr. Bingley falder straks for Jane, den ældste af Bennett-døtrene, mens den stolte mr. Darcy bliver betaget af den næstældste datter Elizabeth og hendes intelligens og humor. Men Elizabeth tror ikke, at mr. Darcy har rent mel i posen – og hun vil kun giftes af kærlighed.

Stolthed og fordom er en af litteraturens største kærlighedsfortællinger foruden at være en gnistrende satire over sladder og snobbethed i den engelske middelklasse.

Du kan købe Stolthed og fordom online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Jane Austen skriver om den kærlighed, hun aldrig selv oplevede


Digtsamlingen der rørte verden

Rupi Kaur, mælk og honning, digtsamling

Rupi Kaur blev kendt på Instagram for sine rørende digte og fine streg.

mælk og honning er hendes første digtsamling, som har solgt mere end to millioner eksemplarer på verdensplan.

mælk og honning er den fineste mosaik af poesi og prosa akkompagneret af Rupi Kaurs enkle illustrationer.

Det er fortællinger om at opleve – og overleve – vold, mishandling, tab og kærlighed.

Om livets bitterhed og sødme.

Du kan købe mælk og honning online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Rupi Kaur skriver digte, der får verden til at lytteVerden er bedre, end du tror

Factfulness, Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling

Hvor mange piger går i skole i dag? Hvor stor bliver Jordens befolkning i 2050? Og vil størstedelen leve i rige eller fattige lande?

Stiller man folk simple spørgsmål om globale tendenser, giver de altid de forkerte svar. Factfulness handler om verden, og hvordan vi kan forstå den, som den er i virkeligheden.

Og det gode er, at verden faktisk er meget bedre end du tror.

“En af de vigtigste bøger jeg nogensinde har læst – en uundværlig vejledning i at tænke klart om verden.” – Bill Gates

Du kan købe Factfulness online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Factfulness. Verden er meget bedre, end du går og trorDen perfekte krimi til sommerlæsningen

Mørket kalder, Cecilie Mars, Michael Katz Krefeld

Cecilie Mars er en nyudnævnt politikommisær, der en nat træffer et fatalt valg med vidtrækkende konsekvenser.

Hendes fejltrin blev nemlig filmet, og nu truer en anonym bagmand med at afsløre det, hvis ikke hun hjælper ham.

Cecilie trækkes dermed ind i en uhyggelig plan om selvtægt, men hvor langt er hun villig til at gå for retfærdighed?

Og hvem er det, der afpresser hende?

En krimi fra bestsellerforfatteren Michael Katz Krefeld, der er kendt for sin serie om privatopdageren Ravn. Nyt bind i serien om Cecilie Mars udkommer efterår 2020.

Du kan købe Mørket kalder online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Michael Katz Krefeld: Vi fantaserer alle sammen Oma t begå selvtægtVedkommende noveller om relationer mennesker imellem og livets mest komplicerede følelser

Må jeg komme med dig hjem
Marie Aubert

En fraskilt far kommer til at slå sin lille datter. En kvinde lyver sig gravid, en anden savner sin bedste veninde. En mand tager med sin kone til Sydamerika for at adoptere en lille dreng, men fortryder.

Der er ikke langt fra længsel til fortvivlelse i Marie Auberts ni noveller om relationer og tabuer.

Med underspillet humor og præcision beskriver hun mennesker i opbrud.

Mennesker, der klamrer sig til forestillingen om, at der venter dem noget bedre end det, de har vendt ryggen.

Du kan købe Må jeg komme med dig hjem online, fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Marie Aubert: Jeg er optaget af situationer, hvor vi bliver den dårligste version af os selvHvad vi kan forvente af fremtiden

Homo deus, Yuval Harari

Yuval Noah Hararis forrige bog, bestselleren Sapiens, viste os, hvor vi kom fra. Homo deus viser os, hvor vi er på vej hen.

Den israelske historiker beskriver med sin sædvanlige kombination af videnskab, historie og filosofi en ikke så fjern fremtid, hvor vi går nye udfordringer i møde.

Homo deus udforsker de projekter, drømme og mareridt, som vil forme det 21. århundrede – fra hvordan vi overvinder døden, til hvordan vi skaber kunstig intelligens. 

Du kan købe Homo deus online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Fra Sapiens til Homo Deus. En opfordring til at ændre fremtiden


Kogebog med grønne retter

LÆS OGSÅ: De bedste grønne kogebøger hvis du vil spise mere plantebaseret