Fiktion

20 historiske romaner du skal læse #LRlæser2019

Vil du have ny inspiration til læseoplevelserne i 2019? Vær med i Lindhardt og Ringhofs store læseudfordring #LRlæser2019

Vi har en ambition om at læse 30 forskellige bøger i 2019.

Og vi håber, at du vil være med.

For at give inspiration til læsningen, bringer vi her forslag til kategorien “En historisk roman”.

Se hele listen med læsemål og læs mere om #LRLæser2019 her, hvor du også kan finde en printvenlig version, så du kan krydse af, efterhånden som du når dine mål.

#LRlæser2019, læsemål, læseudfordring

Romere, vikinger og middelalderen


John Williams: Augustus

★★★★★★ “Mesterværk ..En af den slags bøger, som bør gives priser og få klassikerstatus” – Berlingske

♥♥♥♥♥Mesterlig” – Politiken

En stor historisk roman til alle fans af House of Cards. Bestsellerforfatteren John Williams har genskabt det romerske imperium og fortæller historien om en alt for ung dreng, der bliver kastet hovedkuls ud i et umenneskeligt magtspil og – selvom han har alle odds imod sig – ender med at blive nådesløs hersker.

Augustus’ historie bliver fortalt gennem en række vigtige personligheder fra Romerriget, som skriver breve til hinanden om begivenheder og stridigheder de hver især tager part i.  Nyd de medrivende intrigere og magtkampe, der på fornemmeste vis bliver højaktuel med nutidens politiske magtkampe.

Køb Augustus her eller hos din lokale boghandler

Frans G. Bengtsson: Røde orm

„En af verdens vidunderligste bøger.” Ekstra Bladet

„En forunderlig og original blanding af moderne prosa, saga-inspiration og studentikos humor – en blanding, der har gjort bogen til en umådeligt populær klassiker.” Berlingske

Er du vild med vikinger og Game of Thrones  kan du roligt kaste dig over fortællingen om Orm, der som halvvoksen dreng bliver gjort til slave ombord på et vikingeskib.

Vikingerne på skibet finder dog hurtigt ud af at Orm har talent og potentiale og gør ham i stedet til et fuldbyrdet medlem af vikingeskibets besætning. Nu starter et fantastiske og begivenhedsrigt liv på havet, hvor vi følger Orm fra det ene eventyr til det andet, fra Mellemøsten til Jelling.

Bogen Røde Orm I + II er en samlet udgave af de to berømte klassikere, “Søfarer i Vesterled” og “Hjemme i Østerled”, der skildrer vikingen Røde Orms eventyrlige oplevelser på Harald Blåtands tid.

Læs mere om en sommer i vikingernes tegn.

Du kan købe Røde orm her eller i din lokale boghandel

Bernard Cornwell: Det sidste kongerige

Har du endnu ikke stiftet bekendskab med Bernard Cornwell store serie om England i 8-900-tallet, og er du vild med Game of Thrones eller HBOs Vikings, er dette serien for dig. Millioner af læsere over hele verden har læst Bernard Comwells vikingeserie, som også ligger til grund for tv-serien The Last Kingdom, som du kan se på Netflix.

Hovedpersonen er den saksiske Uhtred, der som barn bliver taget til fange og opdraget af danske vikinger. Som voksen vender han dog vikingerne ryggen og kæmper for, at England skal vinde det land tilbage, som vikingerne har erobret. Gennem serien følger vi Uhtred og hans efterkommeres kamp for England.

Få et overblik over Bernard Cornwells vikingeserie.

Det sidste kongerige er første del i serien, og der er læsestof til hele sommeren. Bind nr 11 Ulvekrigen udkommer til efteråret.

Du kan købe Det sidste kongerige her eller hos din lokale boghandler.

Daniel Kehlmann: Tyll

Tyll, Daniel Kehlmann, Trediveårskrigen,

En tryllebindende og farverig fortælling sat i 1600-tallet. Centrum og omdrejningspunk i romanen er spøgefuglen Tyll, der  en dag beslutter sig for at blive udødelig.

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på Daniel Kehlmanns forrygende forfatterskab

Den omvandrende skuespiller, entertainer og provokatør Tyll Ulenspiegel blev født i starten af 1600-tallet. Tylls far, der er møller, er også tryllekunstner og opfinder og i særlig grad en mand, der vækker de lokale gejsteliges vrede. Tyll bliver nødt til at flygte og får følgeskab af Nele, bagerens datter. På sin rejse gennem et land, der er smadret af Trediveårskrigen, møder han et farverigt ensemble af både almindelige mennesker og store ånder.

Du kan købe Tyll online her eller i din nærmeste boghandel.

Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter

En farverig og stærk historie om en usædvanlig kvinder, der tager afsæt i middelalderen.

Det er en fantastisk og medrivende historie om kærlighed, fryd og fortvivelse, der følger slægter i generationer, bygder med deres indbyggere og Norges historie og natur, men først og fremmest står romanen som en utrolig smuk og livgivende skildring af et kvindeliv.

Kristin Lavransdatter består af værkerne Kransen, Husfrue og Korset.

Kristin Lavransdatter kan købes her.

Kolonitid, fiskere, kunstnere og det vilde vesten

(Historiske romaner der finder sted i 1700 og 1800-tallet)

Yaa Gyasi: Hjemfærd

“Fremragende roman” – WEEKENDAVISEN

Imponerende roman fra debutant om slaveriets konsekvenser som giver et indblik i Ghanas og USAs historie.

Effia og Esi er halvsøstre. De vokser op i hver sin landsby i Ghana i 1700-tallet uden at kende til hinandens eksistens. Effia gifter sig med en britisk kolonisator, og lever et liv uden bekymringer på Cape Coast fortet.

Effia ved ikke, at hendes halvsøster Esi er tilfangetaget af briterne og sidder i fortets fangekælder for sidenhen at blive sendt med et slaveskib til Amerika. Esis efterkommere må arbejde hårdt i Alabamas bomuldsplantager og Mississippis kulminer, og de flygter fra Sydstaterne og slår sig ned i det 20. århundredes Harlem.

Du kan købe Hjemfærd her eller hos din lokale boghandler.

Hvis du interesserer dig for den danske slavehandel i kolonitiden så tag også et kig på Haabet:

Mich Vraas trilogi om Dansk Vestindien

♥♥♥♥♥ “En barsk, smuk og medrivende roman, der antænder både fantasi, medfølelse og indignation” – POLITIKEN om Haabet

Mich Vraas trilogi om Dansk Vestindien begynder med Haabet, og beretter om en tid da Danmark skabte velstand på slavernes arbejde i de vestindiske sukkerplantager. Romanerne er en fortælling om kynisk udnyttelse og ondskab, men også om kærlighed og overlevelse trods umulige odds.

LÆS OGSÅ: Den vestindiske løgn – romantrilogi om Dansk Vestindien

De tre anmelderroste romaner HaabetPeters kærlighed og Faith fås i en smuk paperbackudgave.

De kan købes i alle landets boghandlere eller hos eksempelvis Saxo.com lige her.

Sarah Perry: Uhyret i Essex

Bøger 2019

Uhyret i Essex er en farverig og uimodståelig historisk roman om naturvidenskab, tro og overtro – men også om kærlighed.

Året er 1893. Noget skræmmende er blevet set i marsken langs kysten ved Essex, og i den lille by Aldwinter er folk på randen af hysteri. Rygterne går om, at det er et søuhyre, der før har taget menneskeliv og nu er skyld i et nyt dødsfald.

LÆS OGSÅTro, videnskab og kærlighed forenes i den historiske roman Uhyret i Essex

Den unge enke Cora er for nylig flyttet til byen sammen med sin søn. Hun interesserer sig for naturvidenskab og dyreliv og er overbevist om, at der må findes en naturlig forklaring på rygterne.

Hun starter sin egen undersøgelse, men i mødet med den lokale præst bliver hendes livssyn og holdninger omkring videnskab og religion udfordret, og nye følelser vækkes.

Du kan købe Uhyret i Essex i webshoppen her eller i din lokale boghandel.

Elizabeth Macneal: Dukkeværkstedet

Dukkeværkstedet af Elizabeth Macneal, bøger med flere hovedpersoner

London, 1850. I Hyde Park strømmer folk til for at se byggeriet af Crystal Palace. Det gælder også unge Iris, der har taget en fridag fra arbejdet i Mrs. Salters Dukkeværksted. I parken møder hun den sære konservator Silas, der drømmer om at udstille sin samling af bizarre udstoppede dyr på Verdensudstillingen. Deres møde bliver for Silas starten på en altødelæggende besættelse – og skæbnesvangert for Iris, der også drømmer om at slå igennem som kunstner. Da hun accepterer jobbet som model for en af tidens eksperimenterende kunstnere, bliver det starten på et helt nyt liv.

LÆS OGSÅ: 
Når kærlighed bliver til sygelig besættelse. Dukkeværkstedet er en stærk og urovækkende historie fra Victoriatidens London

Dukkeværkstedet er en historisk og psykologisk roman, der tager læserne med til Jack the Rippers London. En by der i 1850erne er fuld af farer og menneskelig ulykke, skræmmende mænd og freakshows på den ene side, og kvindefrigørelse, moderne kunst, videnskab og arkitektur på den anden. Byen og dens skæbner er lige så sanseligt og urovækkende beskrevet som Paris i Patrick Süskinds Parfumen.

Du kan købe Dukkeværkstedet i vores webshop eller i din nærmeste boghandel.

Bent Haller: Abelone på Bangsbo

En farverig og underholdende roman om Abelone der kommer i huset på godset Bangsbo. Godsejeren, Johan Knudsen, er en gæstfri levemand, og Bangsbo besøges af en lang række af 1890’ernes kunstnere, blandt andet Herman Bang, Gustav Wied og Betty Nansen.

Alt kan ske på Bangsbo: affærer, intriger, dueller, selvmord og spøgeri. Abelone mærker for første gang suset fra den store verden.

Romanen er baseret på faktiske begivenheder og overleverede erindringer fra Bent Hallers oldemor.

Du kan købe Abelone på Bangsbo her eller i din lokale boghandel.

John Williams: Butcher’s crossing

I 1873 opgiver Will Andrews sine universitetsstudier ved Harvard og tager vestby. Han ender i en lille flække ved navn Butcher’s Crossing i Kansas.

Byen er fuld af rastløse mænd der kun er interesseret i at få fat på hurtige penge og bruge dem endnu hurtigere. En af dem er Miller, som Will bliver venner med. Miller fortæller om en stor bisonflok, der venter på at blive nedslagtet og Will lader sig overtale til at deltage og finansiere en ekspedition til bisonflokken.

Det bliver en hård og anstrengende rejse, og når de vender tilbage er verden – og ikke mindst dem selv – forandret for evigt.

Du kan købe Butcher’s crossing her eller i din lokale boghandel.

Historiske romaner omkring 1. og 2. verdenskrig

Jeffrey Archer: Clifton krøniken

Clifton-krøniken er en fængslende og imponerende saga til alle Downton abbey fans om kærlighed, tab, svigt og ambitioner, der fører læseren fra Bristols baggyder, til New Yorks gademylder, til Stalins Rusland.

Det er den store fortælling om Harry Cliftons liv, som begynder i England i tiden efter Første Verdenskrig. Harry vokser op i den fattige del af Bristol med en hårdtarbejdende, enlig mor og historien om en far, der blev dræbt under krigen.

Vi følger Harrys liv og hans slægt op gennem de store begivenheder i 1900-tallet.

Læs mere om Clifton-krøniken

Krøniken er et storslået værk, som har toppet bestsellerlister verden over.

Du kan købe Clifton-krøniken her eller i din lokale boghandel.

Pierre Lemaitre: Vi ses deroppe

En gribende skæbneberetning om to overlevende soldaters kamp for et værdigt liv i 1920’ernes Paris.

Mirakuløst har de to soldaterkammerater, Albert og Édouard overlevet Første verdenskrig men de kommer begge hjem til Paris med varige mén. De forsøger at hutle sig igennem tilværelsen men kæmper for at genetablere et hverdagsliv. Albert har intet at vende tilbage til, og Édouard har vendt sin privilegerede familie ryggen efter utallige operationer og et stigende misbrug af morfin.

LÆS OGSÅ: Pierre Lemaitre viser mellemkrigstidens dystre og kaotiske Frankrig

Både Albert og Édouard drømmer om et bedre liv og at opnå retfærdighed og få hævn. De udtænker sammen et svindelnummer af gigantiske proportioner, som vil sætte landet på den anden ende, hvis det opdages.

Læs også den selvstændige fortsættelse: Flammernes farve.

Du kan købe Vi ses deroppe her  eller i din lokale boghandel.

Jillian Cantor: Det glemte brev

❤❤❤❤❤❤  “Med Jillian Cantors roman bliver der serveret en perle og en af forårets store læseoplevelser” – FEMINA. 

Kærlighed og familiehemmeligheder med afsæt i Krystalnatten.

Østrig 1938. Da Kristoffs jødiske mester forsvinder under Krystalnatten, må han overtage forretningen med at producere frimærker til tyskerne.

Selv om Kristoff sætter sit liv på spil, hjælper han den østrigske modstandsbevægelse med at lave falske identitetspapirer til jødiske familier. Men midt i krigens brutale kaos, forelsker Kristoff sig i mesters datter.”

I 1989 i Los Angeles støder Katie på sin fars frimærkesamling og sender den til vurdering hos eksperten Benjamin, som opdager et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet afsendt. For at finde svar på hvor det mystiske brev kommer fra, rejser Katie til Berlin, hvor muren netop er faldet. Her bliver hun konfronteret med en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der går på tværs af kontinenter og generationer.

LÆS OGSÅ: Et glemt brev er nøglen til en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie

“Det er helt klart en fortælling, der fortjener at blive læst og oplevet – og den er et sublimt eksempel på en historisk kærlighedsroman” – BOGTANKEN. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Det glemte brev online her. Du kan også købe bogen i din nærmeste boghandel.

Bent Haller: Når krigen slutter

Når krigen slutter er et stykke lokal Danmarkshistorie fortalt af en af Danmarks mest elskede forfattere.
Vi følger pigen Edith, der netop har fået en tjenesteplads hos mejeristen i Frederikshavn, da krigen bryder ud.
Det lille samfund vågner op til en ny virkelighed, hvor alle må sno sig for at tilpasse sig besættelsesmagtens lune. Frederikshavn bliver et knudepunkt i krigen, hvor tyskerne kan transportere deres tropper videre nordpå.
Edith forsøger at forsætte livet på bedste vis, hun tager ud og danser og forelsker sig. Som altid går kærligheden sine egne veje – især i krigstider. Edith forelsker sig i den østrigske soldat Helmut, hvilket får store konsekvenser for resten af hendes liv.

For en dag slutter krigen, men slutter den også for Edith?

LÆS OGSÅ: Bent Haller: Jeg kunne ikke have skrevet romanen, mens min mor levede

Når krigen slutter er et indblik i de skæbner, der både under krigsårene, men i særdeleshed også efter, måtte leve og bearbejde det traume, krigen havde sat.

Du kan købe Når krigen slutter online her eller hos din boghandler

Jessica Shattuck: Kvinderne på slottet

En fantastisk bog om tre kvinder, der alle er hjemsøgt af fortidens hemmeligheder. De er nemlig enker fra modstandsmænd fra Anden verdenskrig.

Kvinderne på slottet strøg til tops på New York Times bestsellerliste, da den udkom i USA sidst i marts måned i år.

Da Anden verdenskrig slutter vender tyske Marianne von Schneesingen tilbage til det forfaldne slot, hvor hun før krigen afholdt fester for den tyske overklasse. Marianne er nu blevet enke efter en modstandsmand, og hun har lovet at samle andre enker efter modstandsfolk på slottet.

Men det går hurtigt op for Marianne, at verden ikke længere er, som før krigen.

LÆS OGSÅ: Jeg elskede mine bedsteforældre – også selvom de var nazister

Kvinderne på slottet er en fængslende og stemningsfyldt fortælling fra en af historiens mest turbulente perioder. Romanen giver et dramatisk og nuanceret portræt af Anden verdenskrig og de menneskelige konsekvenser heraf.

Du kan købe Kvinderne på slottet her eller hos din lokale boghandler

Historiske romaner i nyere tid


(Historiske romaner fra 1970’erne og frem)

 

Sune de Souza Schmidt-Madsen: Kannibalens lov

Kannibalens lov følger vi en ung dansker, som efter sine forældres død beslutter sig for at rejse til Brasilien.
Hans fars ungdomsven, forretningsmanden Viktor Holbrandt, er blevet en indflydelsesrig og magtfuld spiller i det brasilianske samfund, og fortælleren søger tjeneste i hans virksomhed SPARTA.
Men efterhånden går det op for ham, at i skyggen af rigdommen, festerne og de smukke kvinder skjuler sig en brutal virkelighed.

LÆS OGSÅ: Jeg drømmer om at give læseren en rejse til Brasilien

Du kan købe Kannibalens lov hos din nærmeste boghandler eller på Saxo.com.

Merete Pryds Helle: Vi kunne alt

Historiske romaner

Merete Pryds Helle fik sit store og velfortjente gennembrud med den prisbelønnede roman Folkets skønhed i 2016. Nu er hun vendt stærkt tilbage med den selvstændige efterfølger Vi kunne alt.

I romanen følger vi pigen Merle, der har det svært og fortællingen tegner et præcist tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70’ere, hvor børnene fik at vide, at fremtiden var deres, og at de faktisk kunne alt.

En roman om kærlighed på trods, om skyld og skam og om voksne, som ikke magter at være voksne.

LÆS OGSÅ: 3 hurtige til Merete Pryds Helle om den ny roman ‘Vi kunne alt’

Køb Vi kunne alt her eller i din fortrukne boghandel.

Garth Risk Hallberg: Byen Brænder

En storslået roman om kærlighed, forræderi og tilgivelse.

New York, 1976. Byen forbereder sig på nytårsaften.

Da klokken nærmer sig midnat, bliver en ung kvinde skudt i Central Park. Opklaringen af skudepisoden påvirker flere menneskers liv og fletter deres skæbner sammen. Da den legendariske strømafbrydelse et halvt år senere den 13. juli 1977 mørklægger New York og kaster byen ud i halvandet døgns kaos, forandres deres liv uigenkaldeligt.

Du kan købe Byen brænder her eller i din lokale boghandel

Benn Q. Holm: Asfalt og blomster

Danmarkshistorie

Asfalt og blomster er en stærk skæbnefortælling sat i København i 1980’erne. En vinterdag i 1972 findes den unge enlige mor Alice Hansen myrdet i en baggård i København. Hun efterlader sig en lille søn, Jack. Morderen findes aldrig.

LÆS OGSÅSmuglæs i Asfalt og blomster. Ny stærk skæbnefortælling af Benn Q. Holm

Jack vokser op hos sine bedsteforældre, og bliver som ung langsomt opslugt af 80’ernes blå melankoli med alt hvad det indebærer af stoffer og punkattitude. En dag forsvinder han sporløst.

Først i 2015 kommer en journalist på sporet af sandheden om Jack – og om Alice …

Du kan købe Asfalt og blomster i webshoppen her eller i din lokale boghandel

I vores online læseklub læser vi hver måned en roman sammen og diskuterer den undervejs. Det er gratis og helt uforpligtende at være med.  Vi glæder os til at læse med dig! Kom med ved at klikke her.