Bøger til teens Børnebøger

Læsetips til de 9-14-årige piger #realisme

Som læsende forældre er de fleste af os gode til at få læst højt for de små. Vi synes de er så seje, når de lærer at skrive deres navn og når de pludselig knækker læsekoden. Nu kan de læse selv. Nu kan de få alle skønne oplevelser i bøgernes verden, som vi selv har haft. Men hvor vi har nemt ved at finde gode børnebøger og hive klassikere som Halfdans ABC, Peter Pedal og Astrid Lindgren ned fra hylden til de små, så er det lidt sværere som forældre at finde de gode bøger til de lidt ældre børn. Her rækker vores egen erfaring og vores egen barndoms “klassikere” ikke altid.

Her er derfor en liste med 5 gode nye bøger til de 9-14-årige piger, der gerne vil læse om venskaber, forelskelser, konflikter i familien og alle de stærke følelser og oplevelser man kan have som ung.

1. LOUISE ROHOLTE: FARLIGE FOTOS

farlige_fotosSigne og Michelle er bedsteveninder, så Signe ringer straks til Michelle, da hun finder ud af, at hendes far har problemer. For hun stoler 100 % på Michelle. Desværre kommer Michelle til at tale over sig, og det slår Signe helt ud. Hun er både forvirret og ulykkelig, da hun beslutter sig for at tage hævn. En hævn hun hurtigt fortryder.
Problemet er bare, at når noget er sendt ud i cyperspace, kan det ikke hentes  tilbage …

En stærk bog om venskab, mobning og sociale medier.

2. LOUISE ROHOLTE: KÆRESTE-KRISE

KAERESTE-KRISE

“Kæreste-krise” er anden selvstændige bog om 13-årige Michelle og hendes veninde Signe (“Farlige fotos”). Det er ikke altid let at være 13 år og hedde Michelle. Det synes Michelle ihvertfald ikke. Det hele kan godt blive lidt ensomt, når ens mor arbejder så meget og ikke rigtig har tid til en. Skolen er heller ikke helt let. Det er vigtigt at være smart og se godt ud, og Michelle gør sit bedste sammen med veninden Signe.
Michelle har et godt øje til klassens flotte dreng, Oliver, og det virker som om han også godt kan lide hende … bare ikke når der er andre til stede! Han sms’er og kommer på besøg hjemme hos hende, men i skolen ignorer han hende totalt. Hvad er det for noget? ER de kæreste eller er de ikke kærester? Hvordan i alverden finder man ud af det?

En vigtig bog om både ensomhed og forelskelse.

3. DORTE ROHOLTE: PÅ EGET ANSVAR

PAA-EGET-ANSVARAntonia bor på en lille dansk ø sammen med sine forældre og sin storesøster Theresa. Da hun efter sommerferien begynder i skolen igen, er hendes bedste veninde Rosa mere og mere fjern, og Antonia føler sig lidt ensom. Der er kommet en ny dreng i klassen – og det viser sig, at han har den sødeste storebror, Mikkel, som Antonia straks falder for. Heldigvis er Mikkel også interesseret i hende, men det er, som om den sukkersyge Mikkel holder noget hemmeligt for hende, noget fra hans families fortid. Da det bliver afsløret, skal Antonia pludselig forholde sig til vild forelskelse, venindetab, for lavt blodsukker… og rockere.

En spændende og dramatisk bog om kærlighed og ansvar.

4. LOUISE ROHOLTE: TABERLIV TUR-RETUR

TABERLIVTaberliv tur-retur indeholder to historier: Livet set først med Annas øjne og så med klassekammeraten Malous.

Anna er lidt for tyk, og Malou er lidt for populær! Anna får hjælp af sine forældre i kampen mod vægten, mens hendes klassekammerater driller hende … Malou føler sig ensom derhjemme, nu hvor hendes søster er rejst til Australien, og hendes forældre skændes altid. I klassen er det Malou, der har travlt, blandt andet med at genere Anna. Så jo hårdere det er for Malou derhjemme, desto sværere bliver det for Anna i klassen. Tingene spidser til, og til sidst aner hverken Anna eller Malou, hvordan de skal komme videre.

En velskrevet bog om veninder, hierarki og mobning.

5. LOUISE ROHOLTE: MODELDRØMME

h9788711442258Lærke blev opdaget som model, da hun var fire år gammel. Nu går hun i 7. klasse, og der er blevet længere mellem opgaverne. Men Lærke er ikke klar til at give slip på den opmærksomhed, der følger med modeljobbet, og hun gør alt for at få det hele til at lyde lidt mere glamourøst og fantastisk, end det i virkeligheden er.

Midt i det hele kommer hendes klassekammerat Ida tilbage fra sit ophold på et julemærkehjem, og der kommer en ny dreng i klassen, Victor. Intet er længere, som det har været, og Lærke mister sin status som en af klassens mest populære piger. Og en morgen står der “Model-Lærke ligner lort” på fortovet foran hendes hus …

En ærlig bog om modeldrømme, usikkerhed og magtkampe.

***

Alle bøgerne er fra Forlaget Carlsens Sommerfugleserie med kvalitetsbøger til de 9-14-årige piger.

Er lige nu stærkt optaget af boganbefalinger: Hvor får vi dem fra, hvem lytter vi mest til, hvornår får vi den der trang til at få fat i en en bestemt bog straks? Hvor læser vi, hvornår, hvorfor, hvordan? Er dagligt glad for forlagets fantastiske redaktører og ikke mindst forfattere, der udtænker, skriver og redigerer bøger, vi ikke vidste vi ville komme til at elske. Er også født 1977, bor på Amager med mange reoler, en mand og to børn.