Fagbøger

Slavehandel, trekantsdramaer og jomfrufødsler: Der mangler ikke drama i Anders Kofoeds store bog om naturen

“Naturen respekterer ikke bygrænser og hegnspæle, den flytter ind, hvor den vil. Der er slavehandel, selvmordsbombere, trekantsdramaer og heftig romantik i den nære danske natur. Der er zombie-myrer, bæredygtigt landbrug og organisk internet. Det er simpelthen så vildt!


Den danske natur byder på langt flere forunderlige skabninger, end de fleste lægger mærke til. Det vil biolog og Go’ Morgen Danmarks faste dyreekspert, Anders Kofoed, vende op og ned på med Anders Kofoeds store bog om naturen. For der er masser at komme efter!

Lige uden for din hoveddør gemmer sig en verden af forunderlige dyr og planter, hvis mærkværdige opførsel de færreste kender til. Så som at kommaskjoldlussene kan lave jomfrufødsler – eller at rådhusduen kan trænes i at spotte kræft på scanningsbilleder.

Dét og så uendeligt meget andet fortæller Anders Kofoed om med en enorm kærlighed til alle skabninger og en humor, der ikke kan undgå at få latteren til at flyde.

“Undskyld, der var ikke plads til jer alle”

I Danmark lever der omkring 40.000 forskellige arter, hvis vi tager havet med. Og de 250 der er nævnt i bogen er derfor kun et lille dyk ned i den danske fauna. Men hvis du kun skal læse én naturbog, vil den her være et godt sted at starte. Starte, fordi du helt sikkert vil tørste efter mere af vores fantastiske natur, når først du kommer i gang. Og der er masser at tage fat på. For der var ikke desværre ikke plads til dem alle.

“Så undskyld til rødbenet ninja og flæsketerning, til ulv og til bæver. I er også fantastiske, men I var ikke almindelige nok.”

Og det er i virkeligheden mottoet for denne bog. For Anders Kofoeds store bog om naturen er ualmindeligt interessante fortællinger om helt almindelige dyr.

Her kommer tre små udpluk fra bogen, der gør dig lidt klogere på nogle af de dyr, vi lever side om side med – og som gør dig meget klogere på Anders Kofoed og hans fænomenale naturformidling:

Jesusfuglen

Knap er isen smeltet på søen i parken eller i byens gadekær, før en lille, sort fugl med store fødder kommer vraltende og plasker sig ud gennem vandet. Generelt vil blishønen hellere løbe på vandet end flyve. Har du en blishøne i søen, går det på ingen måde stille af. Hannerne er ekstremt hidsige over for hinanden og jager skræppende hen over vandet med pjask og larm. Blishønens skrig kan sagtens holde dig vågen om natten, hvis du har en sø nær det åbne soveværelsesvindue.

Langlemmede teenagere

Efter at territoriet er kommet på plads, lægges æggene i kæmpestore reder, helst mellem søens siv. “Kyllingerne” har også deres egen charme. De ligner nogen, der har haft hele hovedet stukket ned i syltetøjsglasset. Som teenagere er de knap så nysselige. De bliver langlemmede, klodsede og ranglede og får et pjusket, orange skæg. De er til gengæld fremragende storesøskende og hjælper gerne med at fodre deres mindre brødre og søstre fra sommerens senere kuld.

En flyver med højdeskræk

Blishønen flyver meget nødigt, og når den gør, er det med et stort tilløb. Ofte er det hen over vandoverfladen, så den kan rent faktisk gå på vandet. Når andre hanner skal jages væk, sker det også ofte med løb mod udfordreren. Den er som en vred, skrigende Jesus.

Alderspræsidenten

Som små, sølvskinnende lyn forsvinder de ind under bademåtter og ned i gulvriste, så snart du tænder lyset. Man når knap nok at nyde dem. Men man kan forsøge at sidde helt stille derude med lyset slukket. Og med hjælp fra det svage lys, der trænger ind gennem badeværelsesvinduet fra den omsiggribende lysforurening derude, kan man være heldig at studere disse væseners liv på badeværelsesgulvets fliser lidt nærmere.

En øm forestilling

Er du heldig, ser du selve parringen, som er en øm forestilling: Han og hun mødes. De beføler hinandens antenner et stykke tid, bakker – og rykker atter fremad. Befølinger og tilbagetrækninger gentages flere gange. Hannen løber væk, og hunnen forfølger ham (forhåbentlig!). Han lægger en klat sæd på gulvet og spinder en silketråd derfra til en lodret genstand. De lægger sig nu side ved side med hovedet hver sin vej. Hannen vibrerer med sine tre haler mod hunnens hoved og lokker hende derefter hen til sædklatten. Hendes haler rammer silkestrengen, som et signal til at stoppe og suge klatten op.

Det levende fossil

Sølvkræ tilhører de allermest primitive insekter. Deres forfædre levede her på jorden for over 400 millioner år siden, og lang tid før badeværelsets oprindelse muflede de rundt og åd alt. Med byer og mennesker blev alt til mere. Papir, dyre frimærker, tapet, læder, skæl og andet drys fra mennesker. De har en væmmelig passion for brugt undertøj. Og skulle der mangle føde, så kan de godt faste i et års tid. Når sølvkræ skifter hud, limer de sig fast til badeværelsesgulvet med lidt af deres egen lort. Så revner de i ryggen og krænger deres krop ud af skallen. Men holder klisteret ikke under processen, så dør de.

Hurtigmusen

Spidsmusen ser man mest i død tilstand. Den er et let bytte for ugler og katte, når den er opslugt af parringslyst og skrigende tumler gennem skoven. Men den bliver sjældent ædt, for den smager og lugter forfærdeligt. Derfor finder du tit det lille lig langs stierne i skoven.

En nuttet dræber

Selv er spidsmusen et formidabelt lille rovdyr. Synet er ikke specielt godt, men lugtesans, følesans og reflekser er i en klasse for sig, og som noget ganske utroligt er spidsmusen udstyret med ekkolokation som hos flagermus og delfiner.

Alt i alt gør det spidsmusen til en meget effektiv jæger af edderkopper, snegle og andre smådyr, men det er også nødvendigt, for den skal æde næsten sin egen vægt hver dag for at opretholde sit enormt høje stofskifte, med over 1.000 hjerteslag i minuttet. Næste gang du ser en spidsmus i et minut, kan du passende tælle til 1.000 ølkasser imens. Det er en fuldkommen vanvittig høj puls.

Omstillingsparat kranium

Det betyder også, at spidsmusen lever stærkt, men dør ung. Gennemsnitlig alder er omtrent en måned, mens et helt år betyder en spidsmus, der har oplevet alt, hvad en spidsmus kan opleve. Dette indebærer også at komme levende igennem en vinter. En periode, hvor ikke alene spidsmusens krop bliver mindre (ja, den vokser nedad), men også dyrets hjerne og kranium skrumper.


Anders Kofoeds store bog om naturen

Anders Kofoed, Anders Kofoeds store bog om naturen

Men bedst af alt: Den er lige der, hvor du bor. Det vrimler med liv i villakvarterets græsplæner og byens baggårde, i skoven og ved vandet. De mest utrolige dyr og planter venter derude, når først du ved, hvad du skal kigge efter.

Biolog og naturformidler Anders Kofoed gør i denne bog de store naturoplevelser lette at gå til. Det er en brugsbog til børn, forældre og bedsteforældre, fuld af nyttige fakta og små, sjove fortællinger om både sjældne og helt almindelige dyr og planter.

Du kan købe Anders Kofoeds store bog om naturen online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.

Jeg skribler om store og små historier med tilhang til det absurde og skæve - og det er verden jo heldigvis rig på.