Børnebøger

Psykolog Ina Victoria Haller advarer: Det værste, du kan gøre, er at gemme dine følelser for dit barn

ina victoria haller, følelser, børns følelser, den lille bog om store følelser, mig og mine følelser

Det er vigtigt at tale følelser med børn, men det skal gøres på den rigtige måde, hvis du ikke vil bekymre dit barn. Her kan bøger være en afgørende hjælp, siger børnepsykolog og bestsellerforfatter Ina Victoria Haller.

 

Mor, jeg kan mærke mit hjerte bobler. Jeg tror, det er fordi, farmor kommer i dag.

Har du børn, kender du sikkert situationen: Dit barn giver udtryk for sine følelser med de ord, der bedst beskriver, hvordan det føles.

LÆS OGSÅ: Farvel, Olde. Børnepsykolog skriver hjertevarm bog om døden til børn i sorg

Voksne definerer følelserne med ord: Jeg er glad, ked af det, vred, angst…, og vores opgave er sammen med børnene at sætte de rigtige ord på følelserne, så de hen ad vejen genkender dem og lærer at styre dem.

Psykolog Ina Victoria Haller har skrevet flere bestsellere om børn og følelser

Det kan være svært. Det er næsten som at lære at gå – men ved gentagelser hjælper vi barnet til at forstå og regulere følelserne.

Få hjælp og inspiration fra bøger

Ina Victoria Haller er psykolog og bestsellerforfatter til flere børnebøger om følelser, blandt andet aktuelle Mig og mine følelser og Farvel, Olde.

“Det er vigtigt at få ord på alle følelser, også dem barnet ikke kender. Det er let at forklare, hvordan det føles at være glad eller ked af det. Det er straks sværere med for eksempel generthed eller jalousi eller sorg.”

LÆS OGSÅ: 3 gode råd til at tale med dit barn om skolestart

“Og her er bøger gode til at hjælpe med at tale om følelser. For i en bog handler det ikke om barnet og oplæseren, men om et andet barn i en historie,” siger hun.

Ofte kan børn genkende situationer i historierne, og det er en oplagt mulighed til at tale om, hvad der sker for barnet i historien, og om ens eget barn genkender følelserne.

LÆS OGSÅ: Alberte i børnehave: Jeg vil kun lege med Sofia

“Den voksne kan også bruge sig selv som eksempel og dermed fortælle barnet, at der ikke er det mindste underligt i at have en bestemt følelse, uanset hvilken følelse, det er.”

Min dag i nulte, børn, trivsel, skolestart, følelser

En anden god ting ved bøger er, at man sidder ved siden af hinanden, eller med barnet på skødet, når man læser.

Det betyder, at man ikke har den øjenkontakt, som ofte føles akavet, når voksne skal tale om svære ting. Det gør det lettere, når man kan læse og pege på billeder, når emnet er særlig følsomt.

Voksne undgår at tale om svære emner

Det sværeste for voksne at tale om, er ifølge Ina Victoria Haller det, de selv synes er svært. For eksempel sex – og døden.

“Vi holder os ofte fra de svære emner for at skåne barnet, fordi vi synes, deres barndom skal være let og lykkelig og ikke skal fyldes med alvorlige ting, som de tids nok kommer i kontakt med,” siger Ina Victoria Haller.

Og hvordan forklarer man for eksempel døden, når man ikke selv ved, hvordan det er at dø?

Hvordan forklarer man, at døden er et livsvilkår uden at gøre børn kede af det eller bange?

Døden er abstrakt og uhåndgribelig og derfor svær at forstå – også for voksne.

LÆS OGSÅ: Vi skal turde tale og læse om sorg – 6 bøger om sorg til børn og unge

“Men man behøver heller ikke tale om døden, før det er aktuelt.

“Hvis man har et familiemedlem, der er gammel og syg, og man ved, hvor det bærer hen, er det altid en god idé at forberede barnet. På det rigtige tidspunkt, vel at mærke.

“Det skal ikke at være lang tid i forvejen. Det kan børn ikke rumme, og for helt små børn er tid meget abstrakt,” forklarer Ina Victoria Haller.

Så man skal medtage barnets alder, udviklingsniveau og tidsfaktoren i sin vurdering af, hvornår tiden er inde til at tale med sit barn om døden.

Børn gennemskuer let deres forældre

“Det værste voksne kan gøre, er at gemme deres egne følelser – eller tro, at de gemmer dem. For børn gennemskuer én. Børn afkoder deres forældre 100 procent og mærker straks, hvis der er noget galt,” advarer Ina Victoria Haller.

“Det nytter ikke at smile og lade som ingenting. Så tror børn nogle gange, at det er dem, der har gjort noget galt, eller i mangel af bedre opfinder de deres egne fantasifulde forklaringer.”

LÆS OGSÅ: Bare numser – hvorfor ser vi ud, som vi gør, og hvordan italesætter man det

“Det vigtigste er at anerkende børns følelser og lære dem, at alle følelser er lovlige. Hvis et barn udtrykker vrede, så fortæl barnet, at du godt kan se, at det er vredt og glem det så, indtil det er faldet ned. Så kan man tage snakken om, hvad barnet blev så vred over.”

Og så skal man naturligvis altid svare børn, når de spørger.

“Svaret kan være kort og konkret eller uddybende alt efter emne og barnets alder. Men man må aldrig slå den hen, når børn spørger.”

Og der er heldigvis masser af bøger, der kan hjælpe forældre med at få gang i samtalen om lige præcis det emne, de står med.


Gode bøger om følelser

Mig og mine følelser

Mig og mine følelser er en bog for de allermindste, hvor de mest velkendte følelser hos børn bliver gennemgået. Bogen hjælper børn til at sætte ord på sine følelser, både igennem sit indhold og ved hjælp af spejlet bagerst i bogen.

Det lille barn skal på legeplads og prøve den nye rutsjebane. Og som på de fleste dage i små børns liv, gennemleves mange forskellige følelser på kort tid. Spejlet bagerst i bogen lægger op til, at man skal spejle de følelser, bogen gennemgår og på den måde lære at genkende og udtrykke egne og andres følelser.

Bogen er udviklet i samarbejde med Mary Fonden og Red Barnets Fri for mobberi-program og er skrevet af psykolog Ina Victoria Haller og illustreret af Lea Letén, makkerparret bag bestselleren Den lille bog om store følelser.

Fra ca. 12 mdr.

Du kan købe Mig og mine følelser online, eller i din nærmeste boghandel.


Den lille bog om store følelser

den lille bog om store følelser , dialogisk læsning, børnebøger, højtlæsning

Pelle, Ronja og deres forældre skal til fødselsdag hos Sofie. Vi følger familien dagen igennem og oplever alle de følelser, som opstår i mødet med de andre børn og voksne. 

Den lille bog om store følelser skal hjælpe og støtte barnet i den følelsesmæssige udvikling og indeholder både forslag til samtaler og leg, så barnet kan forholde sig aktivt til forskellige følelser og konflikter i hverdagen.

Psykolog Ina Haller har sammen med tegneren Lea letén begået en bog, som inviterer til både samvær og dialog med barnet. Bogen kan både bruges derhjemme, men er også oplagt i institutioner.

Fra ca. 3 år

Du kan købe Den lille bog om store følelser online eller i din nærmeste boghandler


Farvel, Olde

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller

Oldemor er død, og My er ked af det. Det samme er resten af familien, selvom de udtrykker det på forskellig vis.

Til oldemors bisættelse møder My sin fætter Hugo, som er mest ked af, at hans hamster lige er død.

Farvel, Olde er en varm og fin historie om døden i børnehøjde. Samtidig indeholder billedbogen forslag til forklaringer og samtaleemner, der kan gøre alt det svære og abstrakte lettere at tale om og håndtere.

Bogen er skrevet af den autoriserede psykolog og børnebogsforfatter Ina Victoria Haller, der derudover er forfatter til bestselleren Den lille bog om store følelser. Farvel, Olde er smukt illustreret af Lea Letén.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Farvel, Olde online eller i din nærmeste boghandel.


Min dag i nulte

Min dag i nulte, Ina Victoria Haller, trivsel, skolestart, starte i skole

Mød Otto, Carl, Tinka, Sofia, Elias og alle de andre i 0.A. De er glade for at gå i skole og har fået gode kammerater i klassen.

Alligevel kan det være svært at vænne sig til livet i nulte. Det er en stor omvæltning i forhold til børnehaven, og der er mange nye ting at lære!

Bogen er udviklet i samarbejde med Red Barnet og Mary Fonden, så børn kan lære at begå sig i et fællesskab og undgå ensomhed, mobning og uheldig adfærd. 

Min dag i nulte kan både bruges i skolen og hjemmet og er farverigt illustreret af Peter Bay Alexandersen.

Fra ca. 5 år.

Du kan finde Min dag i nulte online her eller i din lokale boghandel.


Min dag i børnehave

Min dag i børnehave, dialogisk læsning, børnehave, Ina Victoria Schou Haller

Frederik og Katinka går i børnehave. De har mange gode venner, de oplever sjove ting og lærer noget nyt hver dag. Men af og til går legen i hårdknude, et barn slår sig eller savner mor og far.

Så er det godt at kunne hjælpe hinanden, og så er det heldigt, at Frederik og Katinka har superkræfter – de er nemlig supergode til at være gode venner!

Min dag i børnehave gennemgår børnenes dag i børnehaven, så barnet kan genkende sin egen hverdag.

Fra ca. 3 år

Du kan købe Min dag i børnehave her eller i din nærmeste boghandel