Børnebøger Carlsen Indefra

Pixi-bogen: lille bog – kæmpe succes

pixi-bøger, børnebøger,

Historien om Pixi-bøgerne

Der er ikke mange ting, der vækker de helt tidlige barndomsminder, som Pixi-bøgerne gør. I hvert fald ikke hos mig. Min allerførste Pixi-bog var Missekatte, og jeg elskede den. Jeg græd i flere dage, da bogen blev offer for familiehvalpens barnlige glæde over at sætte sine nye bisser ned i mine legesager. Missekatte var ikke bare min første Pixi-bog, det var den første Pixi-bog af dem alle.

Misse-katteDer er ikke mange, der kender historien om Pixi, men det karakteristiske lille 10×10 format har været og er stadig en kæmpe succes. Og en dansk en af slagsen. Jeg elsker Pixi og har derfor gravet lidt historie frem til jer om Danmarks største lille bog.

Stedet var Frankfurt og året 1953


Per Carlsen tog til messe i  Frankfurt med den lille nye opfindelse under armen. Det var i kraft af sit arbejde hos Illustrationsforlaget (senere Forlaget Carlsen) han var afsted, og inspirationen til Pixi-formatet og historierne i bøgerne havde Carlsen fundet i USA, hvor Pixi betyder alf eller skovtrold.

Det vil være synd af kalde de første Pixi-bøger for en bragende succes, og det ville heller ikke være korrekt. De var dengang med hardcover og levede under radaren for de fleste købedygtige danskere, men de få Pixi-købere, der var, blev ved med at komme tilbage efter flere. Og seks år efter, altså i 1959, valgte man at udskifte hardcover med den hæftede udgave, vi kender fra i dag. Man skal som bekendt ikke dømme en bog på dens omslag, men det var nu alligevel skiftet i omslaget, der ændrede salgstallene til det markant bedre og bidrog til Pixis begyndende succes.

h9788756267472

Slaget for Pixi-formatet


Den blomstrende forretning medførte naturligvis konkurrence på de populære mini-bøger, hvor efterligninger begyndte at poppe op. Forlaget valgte at kæmpe for Pixi-bogens varemærke, og resultatet blev eneret på hæftede børnebilledbøger i 10X10 cm. Dét der i dag har fået sin egen betegnelse, nemlig Pixi-formatet.

Det er efterhånden mange år siden nu, og Pixi-bøgerne lever stadig i bedste velgående, hvor kendte og ukendte forfattere og tegnere kontinuerligt bidrager til nye Pixi-bøger. Og Pixi beklæder ikke kun danske bogreoler – bøgerne udkommer også i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Polen, England, Australien og sågar Japan. Der er dog næppe mange (eller nogen?) der kan prale af en samling, som Kate Amdal på Fyn kan. Hun har nemlig igennem årernes løb samlet samtlige 891 af de unikke Pixi-bøger.

Pixi Cover, ABC
Pixi Cover, ABC

Konstant aktuel og evig populær


Pixi-bøgernes popularitet er stadig stor her over 60 år efter den første producerede Pixi-bog. Formatet gør den praktisk at medbringe overalt og for små barnehænder at holde. Alligevel har Pixi ikke brugt populariteten som en sovepude, og med årerne er  der kommet nye skud på stammen. En julekalender, en årskalender, en ABC, en ekspeditionsbog – for blot at nævne et par stykker. Pixi kombinerer nye ideer med det traditionelle format. Og jeg er sikker på, at Pixis popularitet på den baggrund vil vare ved mange år endnu.

Køb Pixi-bøgerne hos din boghandler eller her. Du kan også finde et skønt udvalg til din iPad i Pixi-app’en, som kan hentes her.

pixi-app