Bøger til godnatlæsning Børnebøger Carlsen Klassikere

Beatrix Potters “Peter Kanin” indtager det store lærred

Beatrix Potter, familiefilm, Beatrix Potter, De samlede eventyr om peter kanin

Fra Hr. Suhrs have til familiefilm i landets biografer

Elsker du også Beatrix Potters historier om Peter Kanin og hans venner? Den 22. marts får store og små muligheden for at (gen)opleve universet, når den animerede familiefilm Peter Kanin rammer landets biografer.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=0llnjhvhIbQ[/embedyt]

 

 

Peter Kanin er baseret på Beatrix Potters klassiske og højtelskede historier om den frække brune kanin i den blå jakke, der tager på grøntsagsrov i Hr. Suhrs have. Filmen er for alle, store såvel som små, der elsker eventyr og action.

 

Sådan kom Peter Kanin til verden

Peter Kanin er verdensberømt, og historierne om ham og hans venner er elsket af både børn og voksne. Men hvordan blev han egentlig “født”? Det hele startede med et brev, som Beatrix Potter sendte til sin tidligere barnepiges søn, Noel Moore, i 1893, da han havde skarlagensfeber. I stedet for egentlig tekst indeholdt brevet en illustreret fortælling om Peter Kanin og hans søskende Flopsy, Mopsy og Silkehale.

Beatrix Potter
Peter Kanin, hans mor og Flopsy, Mopsy og Silkehale

Beatrix Potters succes startede med afslag

Det er svært at forestille sig, men Beatrix Potters succes startede med afslag fra adskillige forlag. Hun udvidede brevet, som hun havde sendt til Noel Moore, til en lille billedbog med sort-hvide illustrationer, men forlagene ville ikke udgive den. Derfor besluttede hun sig for selv at få den trykt for at kunne give den i gave til familie og venner. Og så var det, at forlæggeren Frederick Warne sagde ja til at udgive Beatrix Potters fortælling om Peter Kanin – hvis altså hun ville forsyne den med farveillustrationer i stedet for de sort-hvide.

Beatrix Potter
Peter Kanin

I 1902 udkom bogen, og den kunne købes for 1 shilling (ca. 50 øre). Den blev med det samme en stor succes og har været det lige siden. I dag er Beatrix Potter en af de mest populære børnebogsforfattere nogensinde.

 

Beatrix Potter før berømmelsen

Beatrix Potter blev født i 1866 og voksede op under beskyttede forhold efter victoriansk tradition for døtre af velhavende familier i England. Allerede som barn viste hun stort talent for at tegne, og det var da også noget af det eneste, hun fik lov til at dygtiggøre sig i. Når hendes lillebror, Bertram, var væk på kostskole, blev de kæledyr, hun havde derhjemme, hendes trofaste venner. Hun begyndte at studere deres adfærd og tegne dem, og det lagde grundlaget for historierne om den frække brune kanin i den blå jakke. Peter Kanin er altså baseret på Beatrix Potters virkelige kælekaniner.

Beatrix Potter
Beatrix Potter og kælekaninen Benjamin

Senere, som voksen, da hun blev økonomisk uafhængig, købte Beatrix Potter landejendommen Hill Top Farm i Lake District i det nordvestlige England, som hun kendte og elskede fra sin barndoms ferier med familien. Ejendommen og det omkringliggende landskab begyndte derefter at dukke op i hendes historier om Peter Kanin.

 


De samlede eventyr om Peter Kanin hans venner

Vil du dykke ned i Beatrix Potters fantastiske univers? Så er De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner bogen for dig.

Beatrix Potter

Bogen indeholder alle Beatrix Potters 23 Peter Kanin-historier i uforkortet form med alle de originale illustrationer. Hver historie har en kort introduktion, som fortæller om dens inspirationskilder. Bogen indeholder desuden flere uudgivne historier, heriblandt Tre små mus og Kaninernes julefest, med nogle af Beatrix Potters fineste illustrationer.

Du kan købe De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner hos din nærmeste boghandler eller online her.

Meget mere om den brune kanin i den blå jakke

Kan du ikke få nok af den frække brune kanin i den blå jakke? Så tag med Peter Kanin på eventyr i skoven eller læs om hans tre lillesøstre.

Beatrix Potter, familiefilm, blå jakke

Du kan købe Peter Kanin – På eventyr i skoven og Peter Kanin – Tre små kaninunger hos din nærmeste boghandler eller online.

Gaveæske med bog og babyfutter

Mangler du den perfekte gaveidé til en lille størrelse? Så er denne fine gaveæske noget for dig. Den indeholder en klassisk Beatrix Potter-historie, et stamtræ til at udfylde og et par bløde babyfutter.

Beatrix Potter

 

Du kan købe gaveæsken online her.

Sjove aktiviteter til Peter Kanin-fans

Kan du ikke få nok af Beatrix Potters skønne univers? Så er her et par forslag til sjove aktiviteter. Du kan for eksempel klæde dig ud som Peter Kanin eller farvelægge ham og de andre karakterer fra filmen.

familiefilmfamiliefilm