Parmigiana di melanzane er en enkel og lækker italiensk ret med tomater, aubergine og parmesan. Her er opskriften i Eva Ravnbøls version fra Guds eget køkken numero due.
I Guds eget køkken numero due er Eva Ravnbøl tilbage med personlige historier og klassiske italienske opskrifter. Eva Ravnbøl har siden 1990 haft bopæl i Rom, og var en af de første, der fik fokus på den italienske mad herhjemme med madprogrammet Pasta+ på TV 2 for over 30 år siden. Hun lærte os de italienske pastaregler med Guds eget køkken – Passione, pasta e poesia, som udkom i 2023.
I opfølgeren Guds eget køkken numero due indfanger alt det bedste, sommeren har at byde på i Campanien: Napoli, Amalfikysten og områderne omkring vulkanen Vesuv, som kaldes Italiens køkkenhave. Det er kontrasternes region, der er både smukt, råt og fattigt.
Pizzaen har sammen med citroner og tomater hovedrollerne i Guds eget køkken numero due, hvor der er noget for alle, der elsker støvlelandet og italiensk mad.
Herunder uddrag fra Guds eget køkken numero due. Retten parmigiana di melanzane har netop tomater som en vigtig ingrediens. Buon Appetito!
Parmigiana di melanzane fra Guds eget køkken numero due. Foto: Line Falck
Mange italienere har parmigiana di melanzane som livret, og den vækker sommerminder for de fleste, for auberginer, tomater og basilikum smager bedst i de varme måneder, hvor solen har modnet dem. Retten er en blanding af nord og syd.
Den spises mest på Sicilien, i Puglia og i Campania, men en af hovedingredienserne er jo parmesan, der er fra Parma i Emilia-Romagna. Provola kan skiftes ud med caciocavello eller mozzarella, men parmesanen er umulig at erstatte.
Parmigiana di melanzane kan nemt tages med både på stranden og til en picnic ude på landet. Italienerne springer ikke over, hvor gærdet er lavest, når de skal diske op med mad på en udflugt væk hjemmefra. Der er tit både pasta, secondi, desserter, sammenklappelige møbler og alle mulige drikkevarer med.
Parmigiana di melanzane er ikke nødvendigvis at finde i en bestemt kategori, så man må spise den lidt, som man har lyst. Kan sagtens også være en vegetar-secondo.
Parmigiana di melanzane-opskrift
Til 4 personer
Ingredienser
3 store auberginer
Lidt hvedemel (type 00)
Solsikkeolie til stegning
Ekstra jomfruolivenolie
1 fed hvidløg
700 g passata di pomodoro
1 bundt basilikum
Salt
250 g provola eller mozzarella
80 g Parmigiano Reggiano
Tilberedning
Skær auberginerne i tynde skiver på langs. Vend skiverne i mel, og bank derefter overskydende mel af. Varm rigelig solsikkeolie op på en pande, og steg aubergineskiverne på begge sider i ca. 15 minutter i alt, til de er gyldne og møre.
Læg de stegte aubergineskiver på fedtsugende papir, så de kan dryppe af. Varm lidt olivenolie op på en pande, og steg 1 upillet hvidløg deri i et par minutter, til det bruner let. Kasser hvidløget. Tilsæt passata de pomodoro og et par basilikumblade, og lad det simre ved lav varme i ca. 1 time under jævnlig omrøring. Smag til med salt.
Skær provola i tern, og lad dem dryppe af i et par minutter, så de ikke frigiver for meget væske under tilberedningen.
Tænd ovnen på 180 grader. Fordel lidt tomatsauce i ovnfadet. Læg ét lag auberginer ovenpå, derefter lidt tomatsauce, provola og et drys friskrevet parmesan. Fortsæt, til du har brugt det hele, dog maks. fire lag, og afslut med tomatsauce, rigeligt parmesan og et par basilikumblade.
Bag retten i ovnen i 30 minutter, til osten er helt smeltet, og overfladen er let gylden. Lad den hvile et par minutter før servering, så smagene kan blande sig bedst muligt. Drys resten af basilikumbladene over.
Fotokreditering: Line Falck
Læs mere om Guds eget køkken numero due
Guds eget køkken numero due indeholder flere klassiske italienske opskrifter og personlige historier fra landet, der tager deres pasta og pizza meget alvorligt.
Denne gang handler om alt det bedste, sommeren har at byde på i Campania-regionen: Napoli, Amalfikysten og områderne omkring vulkanen Vesuv, som kaldes Italiens køkkenhave. Det er en temperamentsfuld kogebog, hvor både de varmblodige syditalienere og de ‘fornærmede romere’, der ikke kom med i den forrige kogebog, er repræsenteret.
Bogen byder på et væld af opskrifter, stemningsfulde fotos og fortællinger om pizza, kaffe, fodbold og overtro.
Parmigiana di melanzane er en enkel og lækker italiensk ret med tomater, aubergine og parmesan. Her er opskriften i Eva Ravnbøls version fra Guds eget køkken numero due.
I Guds eget køkken numero due er Eva Ravnbøl tilbage med personlige historier og klassiske italienske opskrifter. Eva Ravnbøl har siden 1990 haft bopæl i Rom, og var en af de første, der fik fokus på den italienske mad herhjemme med madprogrammet Pasta+ på TV 2 for over 30 år siden. Hun lærte os de italienske pastaregler med Guds eget køkken – Passione, pasta e poesia, som udkom i 2023.
I opfølgeren Guds eget køkken numero due indfanger alt det bedste, sommeren har at byde på i Campanien: Napoli, Amalfikysten og områderne omkring vulkanen Vesuv, som kaldes Italiens køkkenhave. Det er kontrasternes region, der er både smukt, råt og fattigt.
Pizzaen har sammen med citroner og tomater hovedrollerne i Guds eget køkken numero due, hvor der er noget for alle, der elsker støvlelandet og italiensk mad.
LÆS OGSÅ: Har du hørt om pastaskandalen? Med denne opskrift på cacio e pepe af Eva Ravnbøl er du i sikkerhed fra pastapolitiet
Herunder uddrag fra Guds eget køkken numero due. Retten parmigiana di melanzane har netop tomater som en vigtig ingrediens. Buon Appetito!
Mange italienere har parmigiana di melanzane som livret, og den vækker sommerminder for de fleste, for auberginer, tomater og basilikum smager bedst i de varme måneder, hvor solen har modnet dem. Retten er en blanding af nord og syd.
Den spises mest på Sicilien, i Puglia og i Campania, men en af hovedingredienserne er jo parmesan, der er fra Parma i Emilia-Romagna. Provola kan skiftes ud med caciocavello eller mozzarella, men parmesanen er umulig at erstatte.
Parmigiana di melanzane kan nemt tages med både på stranden og til en picnic ude på landet. Italienerne springer ikke over, hvor gærdet er lavest, når de skal diske op med mad på en udflugt væk hjemmefra. Der er tit både pasta, secondi, desserter, sammenklappelige møbler og alle mulige drikkevarer med.
Parmigiana di melanzane er ikke nødvendigvis at finde i en bestemt kategori, så man må spise den lidt, som man har lyst. Kan sagtens også være en vegetar-secondo.
Parmigiana di melanzane-opskrift
Til 4 personer
Ingredienser
3 store auberginer
Lidt hvedemel (type 00)
Solsikkeolie til stegning
Ekstra jomfruolivenolie
1 fed hvidløg
700 g passata di pomodoro
1 bundt basilikum
Salt
250 g provola eller mozzarella
80 g Parmigiano Reggiano
Tilberedning
Skær auberginerne i tynde skiver på langs. Vend skiverne i mel, og bank derefter overskydende mel af. Varm rigelig solsikkeolie op på en pande, og steg aubergineskiverne på begge sider i ca. 15 minutter i alt, til de er gyldne og møre.
Læg de stegte aubergineskiver på fedtsugende papir, så de kan dryppe af. Varm lidt olivenolie op på en pande, og steg 1 upillet hvidløg deri i et par minutter, til det bruner let. Kasser hvidløget. Tilsæt passata de pomodoro og et par basilikumblade, og lad det simre ved lav varme i ca. 1 time under jævnlig omrøring. Smag til med salt.
Skær provola i tern, og lad dem dryppe af i et par minutter, så de ikke frigiver for meget væske under tilberedningen.
Tænd ovnen på 180 grader. Fordel lidt tomatsauce i ovnfadet. Læg ét lag auberginer ovenpå, derefter lidt tomatsauce, provola og et drys friskrevet parmesan. Fortsæt, til du har brugt det hele, dog maks. fire lag, og afslut med tomatsauce, rigeligt parmesan og et par basilikumblade.
Bag retten i ovnen i 30 minutter, til osten er helt smeltet, og overfladen er let gylden. Lad den hvile et par minutter før servering, så smagene kan blande sig bedst muligt. Drys resten af basilikumbladene over.
Fotokreditering: Line Falck
Læs mere om Guds eget køkken numero due
Guds eget køkken numero due indeholder flere klassiske italienske opskrifter og personlige historier fra landet, der tager deres pasta og pizza meget alvorligt.
Denne gang handler om alt det bedste, sommeren har at byde på i Campania-regionen: Napoli, Amalfikysten og områderne omkring vulkanen Vesuv, som kaldes Italiens køkkenhave. Det er en temperamentsfuld kogebog, hvor både de varmblodige syditalienere og de ‘fornærmede romere’, der ikke kom med i den forrige kogebog, er repræsenteret.
Bogen byder på et væld af opskrifter, stemningsfulde fotos og fortællinger om pizza, kaffe, fodbold og overtro.
Du kan finde Guds eget køkken numero due online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 24 september.
Andre læste også: