Fagbøger Samfund og debat

Ny guidebog: Sig nej – og bli’ bedre til dit arbejde

Ny guidebog: Sig nej - og bli' bedre til dit arbejde

Hører du tit dig selv sige ja til en opgave, selvom den tager tid fra det, du er ansat til? Bliv skarpere på, hvilke opgaver, der fremmer din karriere – og lær, hvordan du prioriterer dem. Du kan begynde med de her 4 gode råd fra bogen Nej-klubben – Et opgør med kvinders karriere-hæmmende arbejde.

Fokusér på de opgaver, som kun du kan løse

Lad være med at fylde al din arbejdstid ud med opgaver, som alle kan løse. Du er ansat, fordi du kan noget særligt, fokusér på det – og hold øje med, hvor meget forfremmende arbejde, du har i din portefølje. Har du sagt ja til at oplære en ny medarbejder i jeres it-system, skal du ikke også melde dig som frivillig i en arbejdsgruppe om det interne arbejdsmiljø – men lade Peter eller Emil tage den tjans.

Modstå fristelsen til at række hånden op

Hvis du har rigeligt at lave, så modstå fristelsen til at række hånden op, så snart nogen søger frivillige til en opgave, der kan løses af de fleste rundt om bordet. Kommer forespørgslen på mail, så giv andre en chance for at melde sig på banen. Undersøgelse viser, at kvinder med 60 procent større sandsynlighed end mænd skriver tilbage på alle mails. Giv dig selv lidt mere betænkningstid.

LÆS OGSÅ: Lone Theils finder nye perspektiver på Diana

Ny guidebog: Sig nej - og bli' bedre til dit arbejde

Bogens fire forfattere: Linda Babcock, Brenda Peyser, Lise Vesterlund og Laurie Weingart.

Undgå at undervurdere, hvor lang tid en opgave tager

Hvis du har prøvet at sætte en formiddag af til at male et ”lille” værelse, ved du, hvad vi snakker om: Projekter har det med at tage længere tid, end vi estimerer, de gør. En af bogens forfattere ganger tiden, hun tror, en opgave vil tage, med 4! Et godt råd er også at se på sine tidligere estimater og på, hvor forkerte de var, og tilpas dem derefter.

Hvis du vælger at sige ja – så lav en forhandling inden

Hvis du vælger at sige ja, så lav eventuelt en forhandling inden: ”Ja, jeg vil gerne tage den her opgave, hvis du tager en af mine andre opgaver.” Du kan også foreslå, at opgaven går på turnus. Eller dele opgaven op i flere, så du løser opgave A, mens Emil og Peter fra afdelingen klarer opgave B og C.

Find flere gode råd og en praktisk guide til større ligestilling på arbejdspladsen i Nej-klubben – Et opgør med kvinders karriere-hæmmende arbejde.

LÆS OGSÅ: Carolyne har mistet, grint og elsket – og nu har hun udgivet en bog om sit liv


Ny guidebog: Sig nej - og bli' bedre til dit arbejde

Nej-klubben er en praktisk guide til større ligestilling: Sådan frigøres kvinders karrierer fra arbejde, der ikke bliver belønnet. Nej-klubben blev stiftet af fire kvinder med endeløse to-do-lister og med det formål at få deres arbejdsliv under kontrol. Selv når de løb hurtigere end alle andre, var de stadig bagud i forhold til deres mandlige kollegers løn og karriereforløb.

Bogen afslører resultatet af mere end ti års banebrydende forskning: at kvinder overalt er belastet med “ikke-forfremmende arbejde”: planlægning af sommerfesten, screening af praktikanter, pleje af den tidskrævende klient eller simpelthen at hjælpe andre med deres arbejde.

Professorerne Linda Babcock, Brenda Peyser, Lise Vesterlund og Laurie Weingart dokumenterer, hvordan kvinder overalt udfører disse opgaver. Denne ubalance efterlader kvinder overbebyrdede og gør, at virksomhederne mister indtægter, produktivitet og ikke udnytter deres største talenter.

Du kan købe Nej-klubben online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.