Børnebøger

Numse får drenge til at læse

Det hænder dagligt, at jeg kører i tog. Og jeg elsker det, allermest på grund af de mennesker, jeg støder på. De er der alle sammen, og forleden var det to drenge. De har måske gået i syvende klasse. De kom ind, og den ene satte sig ved siden af mig. Vi kan kalde ham for Tuden, for han havde en grå hættetrøje trukket over hovedet og, set i profil, så stak der en temmelig stor næse ud, som en banan, der peger nedad. Tudens stemme var temmelig meget in between sounds.

Den anden kan vi kalde for Brillen. Brillen, der havde sat sig på sædet foran Tuden, var ikke så høj som Tuden, nok lidt buttet i det og bærer af et par briller med store glas, dog en lidt lille model sådan stelmæssigt. Hans stemme var et godt stykke fra at være in between sounds og i den lyse ende. Og det var som om, at togets igangsætning satte deres samtale i gang.

Det var Brillen, der startede: ”Vi har tysk for til i morgen.” Til det reagerede Tuden med 10-15 sekunders stilhed, før han sagde: ”Nederen.” De sad lidt, og så fortsatte Tuden: ”Hvis der er noget, der er virkelig nederen, så bytter jeg det bare ud med røv. Prøv at sige, at du har tysk for, bare med røv.”

Brillen skævede til mig og, vist nok, sin sidedame. Så sagde han det: ”Vi har røv for til i morgen.” Så grinede Tuden og Brillen.

Karmaboy
Jacob Riisings bog “Karmaboy – kometen og den onde numsekløe” handler om Niller, en dreng på 11 år, der gerne vil redde Skovlunde Bytorv. Der er nemlig en komet på vej. En komet, der ikke bekymrer andre end ham. En komet, der lige nøjagtig kun vil udrydde Skovlunde Bytorv. Og borgmesteren er lykkelig, fordi den baner vej for hans pakeringskælder. Og de forretningsdrivende er ligeglade, for der er alligevel aldrig nogle kunder.

Jeg behøver ikke skrive, at de fortsatte i dette spor resten af turen. Og de grinede hver gang. Og her er jeg fremme ved en sandhed: Numsehumor virker. Og det bringer mig frem til en bogen, Karmaboy – kometen og den onde numsekløe, skrevet af Jacob Riising. Den titel er testet på både voksne og børn, og alle griner. Og det er sidste ord, der udløser grinet. Numsekløe. Unge og gamle, piger og drenge. Alle griner. Numsehumor virker. Og det bringer mig frem til en tredje ting: måske Karmaboy – kometen og den onde numsekløe er en bog, som de halvstore drenge rent faktisk gider læse? For de drenge har det jo med hellere at ville spille computer, se film eller sige røv, når de bliver lidt ældre. Jeg er sikker på, at Tuden og Brillen ville elske bogen, for der er masser af numse i den. Og der har faktisk været op til flere testlæsere på den, og alle, piger og drenge, sætter små smileys ved, især, numsepassagerne.

Fik jeg nævnt, at det er Claus Bigum, der tegner til? Han er bestemt også til numsehumor.

Jeg startede på Carlsen i 2013 og har mest siddet med bøger, der handler om numser, dyr, biler eller drenge, som bakser med familie, monstre eller andre besværligheder. Jeg er uddannet folkeskolelærer, har tidligere arbejdet på Alinea og Politikens forlag og underviser i skrivning.