Aktuelt Børnebøger

NORD: Børnelitteratur i skandinavisk toneart

NORD børnelitteratur

De nordiske lande har en helt unik måde at formidle børnelitteratur på – en fælles genkendelig tone. Men mange historier fra vores nordiske naboer når aldrig til Danmark. Derfor lancerer Carlsen nu NORD, der består af nøje udvalgt skandinavisk børnelitteratur.

NORD er et nyt underforlag, et såkaldt imprint, under Carlsen, der kommer til at bestå af oversatte børnebøger fra de skandinaviske lande og henvender sig til børn i alderen 3-10 år. Indtil videre er seks titler på plads – fire i 2022 og to i starten af 2023.

LÆS OGSÅ: De bedste børnebøger til både store og små

Idéen til NORD er kommet ud fra et ønske om at formidle den særlige skandinaviske stil, der adskiller sig fra resten af verden – de skæve, de smalle men også helt almindelige historier. Det er bøger, der normalt aldrig når til Danmark, men som rammer den samme tone i ord og streg, som vi kender så godt.

Bøgerne, der alle er håndplukkede af redaktionen, er skrevet og illustreret af nogle af de dygtigste skandinaviske forfattere og illustratorer, hvoraf mange af dem har vundet fornemme priser.

Hør om NORD her

Bøger, der vækker genklang

NORD børnelitteratur

NORD er bøger med budskaber, der optager børn, og som giver anledning til eftertanke hos den voksne – med andre ord bøger, der gør plads til samtaler om emner, der vækker genklang hos både børn og voksne.

LÆS OGSÅ: Derfor hitter Mumitroldene stadig

De nuancerede fortællinger kredser om klima, flygtninge, natur, ensomhed, usikkerhed, kærlighed, fantasi, og meget andet, og formidles på en direkte, lidt “rå” måde, som adskiller sig fra andet europæisk børnelitteratur, der ofte er mere “rosenrødt”. Men de er fortalt med både indlevelse, varme og humor.

En er flygtning – en anden har en ulykkesfugl på skulderen

I første omgang søsætter NORD seks titler. I september udkommer I er ikke min mor skrevet af finske Frank Furu og illustreret af Linda Bondestam om at være flygtningebarn alene i et nyt land, hvor alt er fremmed, samt Hovsa! af den norske illustrator Hilde Hodnefjeld om at have en ulykkesfugl på skulderen, der bare venter på, at man skal gøre noget galt.

NORD Børnelitteratur

I løbet af efteråret udkommer yderligere to bøger, Mit liv på bunden af den Nordisk Pris-belønnede, finsk/svenske Linda Bondestam om miljøkrisen fortalt af en ensom padde samt Monstre, spøgelser og kanelsnegle af svenske Alexander Jansson – et lille gys for børn i hyggelig forklædning.

LÆS OGSÅ: Farvel, Olde. Børnepsykolog skriver hjertevarm bog om døden til børn i sorg

I 2023 udkommer endnu to titler, Broen af den svenske forfatter og illustrator Eva Lindström om en gris, der bliver inviteret til kaffe og boller hos to ulve og Naturen af den svenske forfatter og illustrator Emma Adbåge om at leve i harmoni med naturen – på godt og ondt.

De håndplukkede bøger i imprintet NORD er ikke udvalgt med den ambition at ligge nummer et på bestsellerlisterne. Det er bøger, der egner sig til at blive formidlet på biblioteker og skoler, og det er tanken, at der fremover også skal findes og oversættes børnelitteratur fra Grønland, Færøerne og Island.


I er ikke min mor

Aysha er kommet alene til et nyt land, hvor alt er fremmed, og savnet til det gamle er stort. Men selvom hendes klassekammerater og de voksne omkring hende forsøger at trøste hende, er de bare ikke hendes mor.

En fin billedbog om, at der findes sår, som måske aldrig heler, og savn, der aldrig forsvinder. Og at det bare er sådan, det er. Bogen er skrevet i et stærkt og præcist sprog og viser gennem tekst og illustration den smerte og desperation, Aysha føler.

I er ikke min mor belyser temaet om flytningebørns vilkår, men også de mere generelle som eksempelvis sorg, afsavn og at være anderledes.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe I er ikke min mor online eller i din nærmeste boghandel.


Hovsa!

Hovsa! er en del af Carlsens nye imprint NORD. NORD er oversat børnelitteratur fra de øvrige nordiske lande af høj litterær kvalitet, som giver anledning til samtaler mellem børn og voksne.

En ulykke kommer sjældent alene, og det kan hovedpersonen i Hovsa! tale med om. Det er, som om der sidder en ulykkesfugl på skulderen og venter på, at man skal tabe noget, falde over noget eller komme til at ødelægge noget, så ens far bliver sur. Men man kan jo ikke gøre for det!

Hovsa! er en historie om at favne sine fejltagelser og lære at leve med dem. Men det er også en fortælling om at acceptere og tilgive andres fejl, for ingen af os er jo perfekte.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Hovsa! online eller i din nærmeste boghandel.