Anden verdenskrig Biografier Bøger om Danmark Fagbøger Fiktion Historie Historiske romaner

Modstandsfolk og mørklægningsgardiner. 5 bøger om Anden Verdenskrig i Danmark

Anden Verdenskrig er den mest skelsættende periode i nyere dansk historie. Her har vi samlet en række bøger om krigsårene i Danmark.


Årene 1940-45 var præget af sorg, usikkerhed, mådehold og modstand, omend mange danskere også formåede at finde små lys i mørket. Alligevel var det en glædens dag, da danskerne om aftenen den 4. maj 1945 fik overbragt befrielsesbudskabet:

“I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.” 

Tiden under den tyske besættelse står stadig klart i erindringen for den ældre del af befolkningen, og mange af os andre har fået fortalt historier fra besættelsen af forældre, bedsteforældre eller oldeforældre. Og det er vigtigt, at fortællingerne fra Anden Verdenskrig ikke går i glemmebogen. Derfor har vi samlet fem bøger, der på hver deres måde kaster lys over Anden Verdenskrig i Danmark.


En strategisk succes og en menneskelige tragedie

Bombemål Shellhuset, Shellhuset, Den franske skole, bøger om anden verdenskrig

Den 21. marts 1945 letter 50 Royal Air Force-maskiner fra England. Deres mål er Shellhuset, Gestapos hovedkvarter i København, hvor det tyske politi fører arkiv over modstandsbevægelsen og holder ledende frihedskæmpere indespærret.

Aktionen tegner til at blive en succes, men noget går galt, og den efterfølgende forvirring resulterer i den katastrofale bombning af Den Franske Skole og et beboelseskvarter på Frederiksberg.

I Bombemål Shellhuset opruller historiker og museuminspektør Christian Aagaard en af de mest skelsættende dage i besættelseshistorien.

Du kan købe Bombemål Shellhuset online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Imponerende billedværk giver unikt indblik i besættelsen

Ny og mere handy udgave i af Thomas Harders anmelderroste storværk.

Værket giver overblik og bred viden om besættelsestiden, der er en af de dramatiske perioder i danmarkshistorien.

Det er fortællingen om modstandsfolk og værnemagere, men samtidig er det også fortællingen om, hvordan helt almindelige danskere fik hverdagen til at fungere trods vareknaphed, mørklægning og arbejdsløshed.

Det skrev anmelderne:

“Det er første gang, historien om besættelsestidens billeder er blevet gengivet i så stort og så flot format” – POLITIKEN

“En stor, flot bog, som kommer hele landet rundt … med poetisk sans for detaljen” – KRISTELIGT DAGBLAD

Du kan købe Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945 online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Når kærlighed og krig går hånd i hånd

Når krigen slutter, Bent Haller, Anden Verdenskrig, roman om Anden Verdenskrig, Når krigen slutter er et stykke lokal Danmarkshistorie fortalt af en af Danmarks mest elskede forfattere, Bent Haller. Romanen følger pigen Edith, der netop har fået en tjenesteplads hos mejeristen i Frederikshavn, da krigen bryder ud. Det lille samfund vågner op til en ny virkelighed, hvor alle må sno sig for at tilpasse sig besættelsesmagtens luner. Frederikshavn bliver et knudepunkt i krigen, hvor tyskerne kan transportere deres tropper videre nordpå.

Edith forsøger at fortsætte sit liv, som om intet var hændt. Hun gør alt det hun plejer, hun tager endda ud og danser – og forelsker sig. Som altid går kærligheden sine egne veje, og ulykkeligvis forelsker Edith sig i den østrigske soldat Helmut. Det får store konsekvenser for hendes liv, for en dag slutter krigen, men slutter den også for Edith?

Når krigen slutter er et indblik i de skæbner, der både under krigsårene, men i særdeleshed også efter, måtte leve og bearbejde det traume, krigen havde sat.

Du kan finde Når krigen slutter af Bent Haller online her eller i din nærmeste boghandel.


Hemmeligheder og spionage. Historien om den danske agent Vera Schalburg

Spurven, Vera Schalburg, Kirstine Kloster Andersen, anden Verdenskrig, Anden Verdenskrig biografi, Det har ikke skortet på fantastiske konspirationsteorier om den danske nazi-agent Vera Schalburg, som var søster til en af Danmarks mest berygtede nazister, C.F. Schalburg. Blev Vera omvendt til engelsk agent under krigen? Fortsatte hun sit arbejde under den kolde krig? Eller levede hun et stille liv som husmor under et nyt navn et sted i verden?

Spurven fortæller for første gang den sande historie om Vera Schalburgs utrolige livshistorie. Det er en fortælling, der starter i zartidens Rusland, indtil den russiske revolution tvinger hende til at flygte til Danmark. Det er også fortællingen om et tumultarisk ungdoms- og voksenliv i Frankrig, Tyskland og England, hvilket bl.a. indbefattede et job som russisk spion, inden hun blev hvervet af tyskerne som sin bror. Og det er fortællingen om, hvad der derefter skete.

Bogen er blevet til gennem mange års research i arkiver i Danmark, Tyskland og England.

Du kan købe Spurven af Kirstine Kloster Andersen online her eller i din nærmeste boghandel.


At være barn under Anden Verdenskrig

Erindringsbogen Min barndom i 40’erne består af en række fortællinger skrevet af kendte mennesker født i årene 1930-1940. Det er personlige beretninger om en opvækst i et årti, der var præget af besættelse, vareknaphed og hårde isvintre, men også af fællesskab og hjælpsomhed.

Bogen giver et unikt indblik i livet som barn under Anden Verdenskrig og er fyldt med spændende betragtninger. Foruden at bogen giver et skarpt tidsbillede af en vigtig periode i historien, er den også interessant ved at give indblik i kendte menneskers barndomsminder.

Ingen af bidragene har været publiceret før. Skribenterne er Niels Barfoed, Hanne Bech Hansen, Vigga Bro, Hans Hertel, Kjeld Hillingsø, Jørn Hjorting, Bent Jørgensen, Olaf Nielsen, Hanne Marie Svendsen, Poul Thomsen, Henrik Voldborg, Niels Birger Wamberg og Jane Aamund.

Du kan købe Min barndom i 40’erne som e-bog eller lydbog eller låne den på dit lokale bibliotek.

LÆS OGSÅ: Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945