Fagbøger Fiktion Historie

Modstandsfolk og mørklægningsgardiner. 5 bøger om Anden Verdenskrig i Danmark

Anden Verdenskrig er den mest skelsættende periode i nyere dansk historie. Årene 1940-45 var præget af sorg, usikkerhed, mådehold og modstand, omend mange danskere også formåede at finde små lys i mørket. Alligevel var det en glædens dag, da danskerne om aftenen den 4. maj 1945 fik overbragt befrielsesbudskabet:

“I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.” 

Tiden under den tyske besættelse står stadig klart i erindringen for den ældre del af befolkningen, og mange af os andre har fået fortalt historier fra besættelsen af forældre, bedsteforældre eller oldeforældre. Og det er vigtigt, at fortællingerne fra Anden Verdenskrig ikke går i glemmebogen. Derfor har vi samlet fem bøger, der på hver deres måde kaster lys over Anden Verdenskrig i Danmark.


Når kærlighed og krig går hånd i hånd

Når krigen slutter, Bent Haller, Anden Verdenskrig, roman om Anden Verdenskrig, Når krigen slutter er et stykke lokal Danmarkshistorie fortalt af en af Danmarks mest elskede forfattere, Bent Haller. Romanen følger pigen Edith, der netop har fået en tjenesteplads hos mejeristen i Frederikshavn, da krigen bryder ud. Det lille samfund vågner op til en ny virkelighed, hvor alle må sno sig for at tilpasse sig besættelsesmagtens luner. Frederikshavn bliver et knudepunkt i krigen, hvor tyskerne kan transportere deres tropper videre nordpå.

Edith forsøger at fortsætte sit liv, som om intet var hændt. Hun gør alt det hun plejer, hun tager endda ud og danser – og forelsker sig. Som altid går kærligheden sine egne veje, og ulykkeligvis forelsker Edith sig i den østrigske soldat Helmut. Det får store konsekvenser for hendes liv, for en dag slutter krigen, men slutter den også for Edith?

Når krigen slutter er et indblik i de skæbner, der både under krigsårene, men i særdeleshed også efter, måtte leve og bearbejde det traume, krigen havde sat.

Du kan finde Når krigen slutter af Bent Haller online her eller i din lokale boghandel fra den 9. november

Hemmeligheder og spionage. Historien om den danske agent Vera Schalburg

Spurven, Vera Schalburg, Kirstine Kloster Andersen, anden Verdenskrig, Anden Verdenskrig biografi, Det har ikke skortet på fantastiske konspirationsteorier om den danske nazi-agent Vera Schalburg, som var søster til en af Danmarks mest berygtede nazister, C.F. Schalburg. Blev Vera omvendt til engelsk agent under krigen? Fortsatte hun sit arbejde under den kolde krig? Eller levede hun et stille liv som husmor under et nyt navn et sted i verden?

Spurven fortæller for første gang den sande historie om Vera Schalburgs utrolige livshistorie. Det er en fortælling, der starter i zartidens Rusland, indtil den russiske revolution tvinger hende til at flygte til Danmark. Det er også fortællingen om et tumultarisk ungdoms- og voksenliv i Frankrig, Tyskland og England, hvilket bl.a. indbefattede et job som russisk spion, inden hun blev hvervet af tyskerne som sin bror. Og det er fortællingen om, hvad der derefter skete.

Bogen er blevet til gennem mange års research i arkiver i Danmark, Tyskland og England.

Du kan købe Spurven af Kirstine Kloster Andersen online her eller i din lokale boghandel.

Da kampen mod det onde ændrede alt

De døde og de levende, Benn Q. Holm, Anden Verdenskrig, roman Anden Verdenskrig, besættelsestiden, modstandsbevægelsenI 1943 ligger besættelsen tungt over Danmark. Det unge kærestepar Ebbe og Karen er sammen med nogle andre jurastuderende gået ind i modstandsarbejdet. Lederen, faldskærmsagenten”Herbert”, presser dem til stadig farligere aktioner. En aften går det galt: To fra gruppen bliver dræbt, og Ebbe må flygte til Sverige uden Karen.

I Sverige optages Ebbe i Den Danske Brigade, den hemmelige eksilhær der træner i de øde skove. Det bliver et par lange, barske og iskolde vintre, og da Ebbe og Karen endelig genforenes i maj 1945 er alt forandret. De døde modstandskammerater spøger, og det er ikke alting der tåler dagens lys. Samtidigt driver “Herbert” rundt i efterkrigstidens København, på jagt efter nye eventyr, der kan matche spændingen fra sabotageaktionerne.

De døde og de levende er en roman om krig og kærlighed, om skyld, forræderi, løgne og drømme. Om længslen efter frihed men også om stilheden efter kampen og den svære fred.

Du kan købe De døde og de levende af Benn Q. Holm som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.

Dem der kæmpede for dansk frihed: Sabotagegruppen Holger Danske

bøger om anden verdenskrig, Sabotør i Holger Danske, modstandsbevægelsen, sabotagefolk, Holger Danske, Anden Verdenskrig, I foråret 1943 mødtes en gruppe handlekraftige mænd i baglokalet til Stjerne Radio på Istedgade i København. Mødet førte til dannelsen af sabotageorganisationen Holger Danske, som blev den største af sin slags i Danmark. I bogen Sabotør i Holger Danske tegner historiker Peter Birkelund et levende portræt af Holger Danskes sabotører. Han fortæller indgående om deres aktioner, som begyndte med produktionen af et illegalt magasin og senere kom til at omfatte et stort antal likvideringer af stikkere og danskere i tysk tjeneste.

Bogen er baseret på mere end 300 mundtlige og skriftlige udsagn fra tidligere Holger Danske-folk udformet under og efter besættelsen. Hertil kommer sabotørernes egne aktionsrapporter, dagbøger, dansk og tysk politis rapporter og afhøringer af mistænkte samt illegale blade og legale aviser. Tilsammen tegner det et detaljeret og dramatisk billede af det illegale arbejde og de mænd og kvinder, der udførte det.

Du kan købe Sabotør i Holger Danske af Peter Birkelund online her eller i din lokale boghandel.

At være barn under Anden Verdenskrig

bøger om anden verdenskrig, min barndom i 40'erne, Anden Verdenskrig, biografi,Erindringsbogen Min barndom i 40’erne består af en række fortællinger skrevet af kendte mennesker født i årene 1930-1940. Det er personlige beretninger om en opvækst i et årti, der var præget af besættelse, vareknaphed og hårde isvintre, men også af fællesskab og hjælpsomhed.

Bogen giver et unikt indblik i livet som barn under Anden Verdenskrig og er fyldt med spændende betragtninger. Foruden at bogen giver et skarpt tidsbillede af en vigtig periode i historien, er den også interessant ved at give indblik i kendte menneskers barndomsminder.

Ingen af bidragene har været publiceret før. Skribenterne er Niels Barfoed, Hanne Bech Hansen, Vigga Bro, Hans Hertel, Kjeld Hillingsø, Jørn Hjorting, Bent Jørgensen, Olaf Nielsen, Hanne Marie Svendsen, Poul Thomsen, Henrik Voldborg, Niels Birger Wamberg og Jane Aamund.

Du kan købe Min barndom i 40’erne som e-bog eller lydbog eller låne den på dit lokale bibliotek.

Læs også: Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945