Aktuelt Fagbøger True crime

Kristian Corfixens bestseller om Sygeplejersken bliver til Netflix-serie

The Nurse. (L to R) Josephine Park as Christina Aistrup and Fanny Louise Bernth as Pernille Kurzmann in The Nurse. Cr. Courtesy of Netflix © 2022 Foto: Tine Harden/Netflix

“Jeg har ikke set serien endnu, men jeg har en god mavefornemmelse,” siger Kristian Corfixen om TV-serien, som vises i 2023.

Næste år kan du på Netflix se Fanny Louise Bernth og Josephine Park i Sygeplejersken baseret på bogen af samme navn af Kristian Corfixen. Den sande historie om Christina Aistrup Hansen, der blev dømt for mordforsøg på fire patienter på Nykøbing Falster Sygehus.

”Jeg har ikke selv set serien endnu, men jeg har tilbragt en del timer med instruktøren Kasper Barfod. Han har hele vejen igennem virket mest interesseret i de samme lag i sagen, som jeg har været: Hvorfor var der ingen, der råbte højt tidligere? Hvad var det for et dilemma, sagens kronvidne stod over for, før hun valgte at gå til politiet,” siger Kristian Corfixen:

”Jeg har hverken haft indflydelse på eller læst manuskriptet, men det vigtigste for mig har været, at jeg følte, at dem, der fik rettighederne, var nogle, der var interesseret i mere end blot en dramatisk historie. Og her er min mavefornemmelse god.”

Foto: Miriam Dalsgaard

Udkommer på ni sprog

Samlet set har 120.000 læsere ind til videre fået glæde af bogen, som oprindeligt udkom på Lindhardt og Ringhof. Saga Egmont, som er en del af Lindhardt og Ringhof, har siden udgivet Sygeplejersken ni sprog: Hollandsk, tysk, svensk, finsk, engelsk, polsk, spansk og fransk. Den franske udgave kommer i januar 2023. Corfixen har modtaget flere priser for bogen: Det Danske Kriminalakademi overrakte ham i 2020 Tage la Cour Diplomet på Krimimessen for lødig og kvalitetsbetonet krimilitteratur, og Foreningen for Undersøgende Journalistik tildelte ham også sin Formidlingspris.

”Et bemærkelsesværdigt stykke retshistorie,” skrev Jyllands-Posten i anmeldelsen og uddelte fem stjerner, mens Berlingske kaldte den ”medrivende og forbilledlig sober”.

”Jeg har efterhånden ikke tal på, hvor mange – særligt sygeplejersker – jeg er blevet kontaktet af fra både Danmark og udlandet, efter de har læst bogen. Men dem, jeg har været gladest for at høre fra, er dem, der har været berørt af sagen direkte. Jeg har endnu til gode at møde en, der ikke mener, at jeg har behandlet sagen sobert,” siger Kristian Corfixen.

Mistænkte deres kollega

I marts 2015 modtog politiet et opkald fra en sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus. Hun mistænkte sin kollega for bevidst at slå patienter ihjel og frygtede, at det lige var sket igen. Flere kolleger berettede efterfølgende, at også mistænkte deres kollega for at forgifte sine patienter. Men hvorfor havde ingen sagt noget? Og hvor var beviserne?

”Sygeplejersken er en fortælling om at turde tro på sig selv, sin egen fornemmelse for rigtigt og forkert – og sige fra, når dét er det rigtige at gøre,” siger executive producer Meta Louise Foldager Sørensen i en pressemeddelelse:

”Det er væsentligt at fortælle denne historie til inspiration for fremtidens whistle blowere. Den frygtelige og virkelige fortælling, der ligger bag seriens fiktion, har været oplyst i medier og på bog. Men vores fokus og fortælling er hende, der gjorde det rigtige.”


Sygeplejersken – En af danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager

Da en sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus en tidlig forårsmorgen i 2015 ringer til politiet med mistanke om, at hendes nære sygeplejerskekollega bevidst dræber patienter, bliver det startskuddet til en drabssag, som aldrig før er set i dansk retshistorie.

I denne dokumentariske beretning rekonstrueres den nattevagt, der i sidste ende førte til, at sygeplejersken blev idømt 12 års fængsel for flere drabsforsøg.

Her fremlægges hele politiets efterforskning, der giver nye indsigter, som ikke tidligere har været kendt af offentligheden, samt interviews med sagens nøglepersoner.

Du kan købe Sygeplejersken online, eller i din nærmeste boghandel.