Amerikanske romaner Inspirationslister og guides Krimi

20 spændende krimier du ikke bør springe over

I tvivl om hvad du skal give dig i kast med at læse? Fortvivl ikke. Her er en liste med 20 spændende krimier, du ikke bør springe over.


Anne-Mette Hancock: Ligblomsten

★ ★ ★ ★ ★ “Da bogen sluttede sad jeg tilbage og tænkte, nej det må ikke slutte her, for jeg vil have mere. Jeg kan kun sige læs denne bog og hold øje med denne forfatter for hun kan gå hen og blive rigtig stor” – Krimifan

Ligblomsten strøg ind Danmarks bestsellerliste da den udkom sidste år. Hvis du endnu ikke har læst krimien, så har du en fantastisk læseoplevelse til gode.

Ligblomsten er første bog i en krimiserie om journalisten Heloise Kaldan, hvor næste bog Mercedes-snittet udkommer til sommer.

Heloise modtager pludseligt mystiske breve fra en morder ved navn Anna Kiel. Hun kan ikke forstå, hvad brevene betyder eller hvorfor hun modtager dem. Men da endnu et mord sker, begynder det at gå op for Heloise at hun måske er mere involveret i sagen end hun først troede.

Karen Dionne: Dyndkongens datter

❤❤❤❤❤ – “Dødspændende  … fængslende til sidste punktum” – POLITIKEN.

Hvis du voksede op i isolation langt ude i skoven … Ville du så vide, at noget var galt?

Helena Pelletier har en hemmelighed: Hendes far kidnappede hendes mor som fjortenårig.

Helena er undfanget og opvokset i Michigans ødemark i et bjælkehus, hvor hun boede med sin mor og far og lærte at fiske, jage og spore dyr.
Uden nogensinde at møde andre mennesker.

Hun elskede sit liv i naturen og anede ikke uråd. Og på trods af sin fars uberegnelige adfærd, så elskede hun ham … indtil hun som tolvårig fandt ud af, hvad han havde gjort.

Femten år senere er Helenas far flygtet fra fængslet. Helena begiver sig ud for at fange ham med sin riffel. Hun er den eneste, der kan spore ham, for alt, hun ved om overlevelse og jagt, har hun lært af ham. Men hvem jagter i virkeligheden hvem?

Amy Gentry: Aldrig glemt

★ ★ ★ ★ ★ “En fantastisk thriller, hele tiden med nye overraskelser” – Anmelder på SAXO.COM

Hvor godt kender du egentlig dine børn? Amy Gentrys fængende psykologiske thriller Aldrig glemt stiller netop dette spørgsmål. Den trettenårige Julie bliver kidnappet fra sit værelse midt om natten, og i otte år har hendes forældre – især moren Anna – måttet leve med skyldfølelsen over ikke at kunne beskytte deres datter. Pludseligt dukker en pige op, som hævder at være Julie, og genforeningen bringer lykke til den lille familie. Alligevel begynder tvivlen at komme snigende hos Anna, for der er mange små ting, der ikke passer sammen i forhold til Julie og hendes historie. Men hvis pigen ikke er deres datter, hvad vil hun dem så?

Yrsa Sigurðardóttir: Tilgivelse

❤❤❤❤❤ – “Velskrevet, charmerende og spændende” – POLITIKEN.

En teenagepige bliver brutalt myrdet i den biograf, hvor hun arbejder, og liget slæbes ud i natten af en maskeret morder. Inden da har pigens skolekammerater modtaget en række gruopvækkende videoer fra pigen på Snapchat, hvor hun desperat beder om tilgivelse. Da liget omsider bliver fundet, er det markeret med tallet “2”.

Et par dage senere møder en teenagedreng samme skæbne, og endnu engang har hans venner modtaget lignende uhyggelige videoklip over de sociale medier inden mordet. Hans lig er markeret med tallet “3”.

Kriminalassistent Huldar Traustasson bliver inddraget i efterforskningen, denne gang med den rapkæftede Erla som sin overordnede, og med hjælp fra børnepsykologen Freyja indleder de jagten på den maskerede morder. Efterhånden som opklaringsarbejdet skrider frem, må de spørge sig selv, om der findes endnu et offer derude – et offer markeret med tallet “1”.

Tilgivelse er tredje selvstændige bind i Yrsa Sigurðardóttirs spændingsfyldte krimiserie om efterforskeren Huldar og børnepsykologen Freyja.

Snup også de andre bøger i serien:

DNA (1)

En ung kvinde bliver brutalt myrdet i sit hjem i Reykjavik. Det eneste vidne er hendes syvårige datter. Da endnu en kvinde kort efter bliver myrdet på bestialsk vis, mistænker politiet straks, at samme gerningsmand står bag begge mord. Kort efter modtager en radioamatør en besynderlig og skræmmende melding, som knytter ham til begge ofre, og nysgerrigt begynder han at efterforske sagen på egen hånd.

Lederen af efterforskningen, Huldar, står uden konkrete spor. Det skaber frustration og konflikter internt i politiet, og sagen kompliceres yderligere af, at han er kommet skævt fra start med børnepsykologen Freyja, som bistår det syvårige øjenvidne i sagen.

Hævn (2)

En otteårig pige forsvinder en efterårsdag og efterlyses af politiet.

En teenagers mærkelige spådom dukker op i en tidskapsel, der blev forseglet og gravet ned ti år tidligere, og to makabre mord finder sted i Reykjavik. Politiet står på bar bund.

Efterforskeren Huldar og børnepsykologen Freyja trækkes længere og længere ind i sagen og ind i morderens verden – men det viser sig, at intet er, som de tror.

Hævn er andet selvstændige bind i den islandske krimidronning Yrsa Sigurðardóttirs spændingsfyldte serie om Huldar og Freyja.


Ian Reid: Jeg overvejer at gøre det forbi

★★★★★ – “Frygtelig spændende … frygtelig skræmmende– BOGFRIISEN

Iain Reids spændingsfyldte og nervepirrende road thriller Jeg overvejer at gøre det forbi handler om en biltur, som får fatale konsekvenser. Fortælleren skal sammen med sin kæreste Jake besøge Jakes forældre, der bor langt ude på landet. På vejen sker der dog en række mystiske hændelser, og grundet en pludseligt snestorm bliver parret tvunget til at søge tilflugt på en tom high school. De efterfølgende dage efterforsker politiet et mord på netop denne high school – tilbage er blot spørgsmålet om, hvem der er offeret.

Jeg overvejer at gøre det forbi er en helt unik, spændende og angstprovokerende læseoplevelse som snart er på vej til Netflix.

Michael Katz Krefeld: Pagten

★★★★★ – “Intens … en fryd for krimielskere– BOGFRIISEN

I Pagten satser Ravn alt på at opklare en sag, der har traumatiseret ham i fem år: mordet på hans kæreste Eva.

Nye oplysninger fører Ravn på sporet af en aldrende lejemorder og en gruppe kriminelle betjente med forbindelse til en skræmmende magtfuld person i samfundets øverste lag. Det er først, da Ravn indgår en fatal pagt med gangsterkongen Kaminsky, at han får adgang til viden og forbindelser, som kan gøre det muligt at afsløre korruptionen og den anonyme bagmand – og at finde Evas morder.

Pagten er femte bog i serien om privatopdageren Ravn.

Snup også de andre bøger i serien:

Afsporet (1)

Kriminalbetjent Thomas Ravnsholdt, kaldet Ravn, er sendt på sygeorlov fra Station Citys specialenhed, efter at hans kæreste, Eva, er blevet brutalt myrdet under et hjemmerøveri. Fuld af selvbebrejdelse over Evas død har Ravn søgt tilflugt på sin gamle motorbåd i Christianshavns kanal. Her bor han sammen med hunden Møffe – en aldrende engelsk bulldog med kroniske maveproblemer.

Ravn bliver revet ud af sin sorg, da en nær ven beder ham om hjælp til at finde en ung pige, der forsvandt sporløst et par år tidligere. Efterforskningen tvinger Ravn tilbage mod sin gamle arbejdsplads og ned i den københavnske underverden. Her tyder alt på, at pigen er blevet solgt til storforbryderen Slavros, som har et netværk af bordeller i Europa. Da sporene efter hende fører mod Stockholm, til et sted mørkere end helvede, må Ravn modvilligt drage af sted.

I et kapløb med tiden forsøger Ravn at finde ud af, om pigen stadig er i live. Men hans efterforskning kompliceres af den ukendte drabsmand, som i årevis har hærget Stockholm. En sadist, der udstiller sine ofre på byens skrotpladser, og som nu har udset sig sit næste offer.

Savnet (2)

Da Ravn bliver involveret i en forsvindingssag, udvikler det sig til en dramatisk jagt på sandheden.

Sporene fører til Berlin og en uhyggelig sag fra Stasi-tiden – en sag der bringer Ravn i stor fare, da han i sit forsøg på at løse mysteriet får vækket fortidens rædsler til live …

Savnet er en højspændt krimi om en ensom mand der begår underslæb for at rejse til et hemmeligt møde i Berlin, men som forsvinder sporløst. Ravn bliver gennem mandens søster Louise involveret i eftersøgningen, og må sande at flere enlige mænd er forsvundet på mystisk vis i den tyske hovedstad.
Snart er Ravn selv i fare på sin jagt efter at løse mysteriet.

Sekten (3)

En mordbrand viser sig at have forbindelse til både en mystisk sekt og til de højeste kredse i det danske erhvervsliv, da Ravn får en tilsyneladende banal sag: Han hyres af den velhavende direktør Ferdinand Mesmer, som er ekspert i ledelsesstrategi, til at finde Mesmers forsvundne søn Jakob, der for 10 år siden grundlagde den nu skandaleramte sekt “Guds udvalgte”.

Da det viser sig, at Ferdinand Mesmer allerede tidligere har haft en privat efterforsker på sagen men som er forsvundet, indser Ravn, at det ikke bare er en banal sag om en savnet søn, men at der er langt mere på spil. Han lokaliserer Jakob og hans sidste disciple på et afsondret landsted på Lolland. Et sted som er tættere på helvedet end det paradis Jakob ellers har stillet sin menighed i udsigt. Ravns efterforskning fører ham dybt ind bag murene hos sekten, og langsomt afdækkes en både frygtelig og vanvittig hemmelighed i Jakobs og Ferdinand Mesmers fælles fortid.

En hemmelighed, som får katastrofale følger for alle.

Dybet (4)

Ondskaben kender ingen grænser. Den erfarne privatopdager Ravn får sin mest uhyggelige sag til dato, da en klient beder ham finde en gammel skolekammerat, som han ikke har haft kontakt med i 17 år.

En række bestialske overfald på kvinder, der ryster København, har givet klienten mistanke om, at hans skolekammerat står bag, fordi overfaldene minder om det, som han og kammeraten begik på en lille pige tilbage i 1993, og som endte fatalt.

Af frygt for hævnangreb mod drengene har de siden deres frigivelse levet under politiets vidnebeskyttelsesprogram med nye hemmelige identiteter og er derfor umulige at opspore. Da endnu en kvinde bliver overfaldet og denne gang dræbt, efterforsker Ravn sagen og indleder jagten på den anonyme morder. En gerningsmand der kan være hvem som helst, og slå til hvornår det skal være. Og spørgsmålet melder sig hurtigt for Ravn, om han kender sin klients virkelige identitet og hans motiver?


J.P. Delaney: Kvinden før

★★★★★ – “En helt igennem unik psykologisk thriller … får nakkehårene til at rejse sig” – CILLES LÆSESAL

Kvinden før flytter romanens hovedpersonen Jane til en moderne, minimalistisk lejlighed i London for at starte på en frisk. Den eneste ulempe er dog, at lejlighedens arkitekt har udtænkt en række særprægede regler, som Jane skal leve efter.

Snart finder Jane ud af, at lejlighedens tidligere lejer – en kvinde som ligner Jane på rigtig mange punkter – døde under tragiske omstændigheder.

Som tiden går, mærker Jane angsten komme snigende, akkurat som kvinden før hende gjorde det.

Mogens Blom: Enken fra Kiev

I Danmark er gravide Maiken Tarp fra Forsvarets Efterretningstjeneste blevet ansat i et nyoprettet sikkerhedssekretariat i Udenrigsministeriet.

Mens ministeren taler på en stor anlagt konference, myrdes en af de udenlandske deltagere. Maiken er eneste vidne og rejser tvivl om PET’s efterforskning, som hurtigt konkluderer, at attentatet er relateret til Islamisk Stat. Efter opfordring fra ministeren iværksætter Tarp sin egen undersøgelse og opdager, at mordet trækker tråde til både Ukraine og en dansk mand med fortid i Fremmedlegionen. Samtidig er sagen genstand for en indenrigspolitisk konflikt, og Maiken fornemmer, at en af hendes kolleger forsøger at påvirke efterforskningen.

Efter et anonymt tip får Maiken i pressen pludselig skylden for sikkerhedsbristen på konferencen – og hendes kæreste, journalisten Kåre, kaster sig ind i sagen for at komme hende til undsætning.

Enken fra Kiev er 3. selvstændige bog i serien om Maiken Tarp.

Læs mere om serien her.

Lone Theils: Pigerne fra Englandsbåden (1)

“En yderst velskrevet og effektiv krimigyser” – POLITIKEN

Dette er første bog i krimiserien om London-korrespondenten Nora Sand. Anden bog hedder Den blå digters kone.

I 1985 forsvinder to piger sporløst på englandsbåden.

Mange år senere bliver et foto af dem fundet i en kuffert hos en antikvitetsforhandler i kystbyen Brine.

Den danske journalist Nora Sand, der arbejder på en avis i London, bliver tilfældigt blandet ind i en gammel sag med en engelsk massemorder, som afsoner livstid.

De bestialske mord trækker spor tilbage til Danmark og snart frygter Nora for sit liv.

Se også: Spændende krimiserie om journalisten Nora Sand

Tredje bog, Heksedrengen, er netop udkommet.

Lone Theils: Den blå digters kone (2)

“Gradvist tager spændingen til … det bliver sværere og sværere at slippe bogen” – WEEKENDAVISEN

2. selvstændige bog i serien om korrespondenten Nora Sand, som vi mødte første gang i Pigerne fra Englandsbåden.

Den berømte digter Manash Ishamil er flygtet fra Iran. Sammen med sin kone, Amina er han taget på en farfuld færd for at komme i sikkerhed, men undervej bliver de adskilt, og Amina forsvinder sporløst.

Manash tager kontakt til Nora Sand, og beder hende om at hjælpe med at finde Amina. Snart befinder hun sig i en helt anden verden, hvor hun både er i fare og snart ikke kan kende sig selv.

Næste bog i serien, Heksedrengen, er udkommet.

Lone Theils: 87 sekunder

❤❤❤❤❤ – “Spændende og troværdig politiroman” – FINDALS KRIMISIDE

Lone Theils spændende selvstændige krimi, som er udgivet i samarbejde med DR, hvor Theils igennem otte radioudsendelser researcher til krimien åben mikrofon.

Romanen er skrevet sideløbende med radioprogrammerne og består af otte dele, der følger hvert program. Dog har bogen et ekstra overraskende niende kapitel, der bringer historien lidt længere ud, end det lytteren har hørt om på radioen.

Efterforsker Georg Guldman er sat på en svær opgave. En ung kvinde er fundet druknet i Christianshavns Kanal, og hun er formentlig ikke gerningsmandens eneste offer.

Camilla Grebe: Når isen brister

❤❤❤❤❤ – “Medrivende, spændende og gruopvækkende krimi” – FEMINA

Er du til den nordiske, besættende, psykologiske krimi, som tager drejninger du aldrig forudså? Så er Camilla Grebes Når isen brister uden tvivl noget for dig!

Bogen er Grebes første udgivelse som soloforfatter og handler om Emma, som hvirvles ind i et drabeligt mysterie.

Emma er hovedkulds forelsket i Jesper, som samtidig er direktør i den tøjkæde, hvor hun arbejder. Det gør forholdet ekstra spændende, men det kræver også stor diskretion.

Pludselig forsvinder Jesper, og Emma er ude af sig selv af bekymring. Kort efter bliver en kvinde fundet myrdet i hans prangende villa lidt udenfor Stockholm.

Den 15. maj udkommer Grebes anden krimiroman, Husdyret, som fik prisen for året svenske krimi 2017. Så er du krimielsker, kan du godt glæde dig!

Stefan Arnhem: Offer uden ansigt  (1)

Offer uden ansigt af Stefan Ahnhem“Fans af svenske krimier kan glæde sig til nogle underholdende timer” – WEEKENDAVISEN

Stefan Ahnhem debuterede i 2014 med første bind i krimiserien om efterforskeren Fabian Risk. Med det samme sikrede Nordisk Film sig filmrettighederne til seriens første fire romaner – hvoraf de tre ikke engang var skrevet endnu.

Offer uden ansigt flytter Fabian Risk tilbage til Helsingborg, hvor han er født og opvokset.

Med det samme inddrages han i efterforskningen af et brutalt mord, hvor han viser sig at spille en større personlig rolle, end han nogensinde kunne have forestillet sig.

Risks gamle klassekammerat er blevet brutalt myrdet og har fået hænderne skåret af. Efterhånden dukker flere og flere lig af tidligere klassekammerater op.

Læs endnu mere om Fabian Risk-serien her og om Stefan Ahnems blodtørst og skrivelyst her.

Stefan Ahnhem: Den niende grav (2)

❤❤❤❤ – “Nervepirrende … ikke for sarte sjæle” – POLITIKEN

Den niende grav af Stefan Ahnhem er anden bog i serien om Fabian Risk og hans arbejde hos politiet i Helsingborg, og her får vi historien om, hvorfor Fabian Risk valgte at forlade Stockholm og flytte tilbage til Helsingborg. Samtidigt er det også historien om en mystisk forbrydelse, nemlig den svenske justitsministers forsvinden. Sagen trækker dog tråde uden for Sveriges grænser, da en kendt dansk tv-journalists hustru bliver fundet myrdet. Sammen med sine svenske og danske kolleger prøver Fabian Risk derfor at opklare sagen – men det viser sig, at der er tale om et langt større mysterie, end nogen havde kunnet forestille sig.

Stefan Ahnhem: Atten grader minus (3)

★★★★★ “En tempofyldt udspekuleret sag, der dykker hovedkulds ned i den menneskelige psyke” – FYENS STIFTSTIDENDE

En bil kører ud over kajkanten i Helsingborgs havn efter en heftig biljagt. Alt peger på, at der er tale om en ulykke, men da føreren obduceres, viser det sig, at han har været død i to måneder. Og har været frosset ned. Fabian Risk og hans team hos Helsingborg politi kæmper mod tiden i en sag, hvor intet er, som de tror. Hvis ikke de handler hurtigt, vil endnu et offer ende i fryseren.

Atten grader minus er en isnende spændende krimi om jagten på en bestialsk og kynisk morder. Bogen er 3. bog i serien om Fabian Risk. Offer uden ansigt (bog 1) og Den niende grav (bog 2)

Se også: Stefan Ahnhem fornyer den svenske krimi

Luca d’Andrea: Bjerget

★★★★★ “En uhyggelig god bog … som man ikke kan lægge fra sig” –  FYENS STIFTSTIDENDE 

Luca d’Andreas Bjerget er en vaskeægte thriller-sensation. På fænomenal vis bygger Luca d’Andrea en historie op centreret om mordet på tre unge mennesker i 1985 i Dolomitterne. Jeremiah Salinger, en amerikansk tilflytter, hører om sagen og begynder trods de lokales modstand at grave i bjergets hemmeligheder, og sagen ender at være som en besættelse for ham. Men hvilke hemmeligheder er det, der ikke kan tåle dagens lys?

Romanen er strøget ind på bestsellerlisterne verden over, og italienske Luca d’Andrea er blevet sammenlignet med blandt andre Stephen King.

 

Jeg er hende, der laver lister her på Bog.dk. Brug for en anbefaling af en god bog? Tag et kig på et af de +100 boglister, som jeg har sammenfattet her på sitet! Jeg elsker bøger og har efterhånden samlet en hel del i løbet af de 15 år, jeg har været i bogbranchen. Og så er jeg en febrilsk samler af kogebøger.