Fiktion Klassikere Klassikere

13 klassiske værker du skal læse til sommer

Vil du bruge lidt af din sommer på at læse gode klassiske værker, har vi her forslag til 13 fantastiske bøger, du kan kaste dig over.

Er du til e-bøger, kan du finde de fleste på iBooks, Saxo.com eller Plusbog.dk.

Er du på Bookmate? Så har vi gemt klassikerne på en liste til dig her. Så er det bare at gå i gang med at læse.

Jane Austen: Fornuft og Følelse

Fornuft og følelse er en af de største kærlighedsromaner i verdenslitteraturen. Den er den første bog, der blev udgivet, af Jane Austen og udkom første gang i 1811.

Denne version af Fornuft og følelse er nyoversat og indeholder alle de særlige genkendende træk i Austens skrivestil: Levende personskildringer, elegant og intelligent sprog, dybt ironisk munterhed og fokus på relationer mellem mennesker og de forviklinger, drama og gådefuldhed, der kommer med kærligheden.

Marianne Dashwoord forelsker sig i John Willoughby. Til trods for at han er upassende og farlig lytter Marianne ikke til advarslerne. En skøn roman om at finde den, man elsker, omgå de sociale spilleregner og forstå de magtrelationer der betyder noget i samfundet og for den enkeltes kærlighedsliv

Du kan købe Fornuft og følelse her eller i din lokale boghandel.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Jane Austen: Stolthed og fordom

Stolthed og fordom er en verdenslitteraturens store engelske klassikere, der foregår i starten af 1800-tallet og på humoristisk vis skildrer sladder og snobbethed i samtidens middelklasse.

Elizabeth Bennet er den næstældste af familien Bennets fem ugifte døtre. Mrs. Bennet er derfor overlykkelig, da to rige ungkarle flytter til nabolaget. Første gang Elizabeth møder Mr. Darcy overhører hun ham fornærme hende, og hun synes derfor, at han er arrogant og indbildsk.

Da hun opdager, at han har været med til at bremse hendes søster Janes kærlighedsforhold, afskyr Elizabeth ham endnu mere. Men hun ved ikke, at Darcy modvilligt er blevet betaget af hende.

Du kan købe Stolthed og fordom her eller i din lokale boghandel.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Jane Austen: Emma

Jane Austens elskede klassiker Emma fra 1815 er blevet genoversat og byder på en fantastisk verden af sladder og kurtisering.

Emma er rig og priviligeret. Hun er yngste datter af Mr. Woodhouse og er blevet førstedame på familieejendommen, efter sin mors død. Emma finder sin position naturlig og fortjent. Hun er omgivet af kærlige venner og er fuldt ud tilfreds med sit liv. Derfor påtager hun sig rollen som Kirsten Giftekniv og forsøger med større (og mindre) held at føre folk fra sin omgangskreds sammen.

Hendes eneste kritiker, mr. Knightley, prøver ihærdigt at råde sin veninde, men Emma er egenrådig og stædig. Og hvis hun ikke passer på, kan hun let forspilde sine egne chancer…

Du kan købe Jane Austens Emma her eller hos din lokale boghandler.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Er du vil med Jane Austen? Så vil du elske disse romaner.

Charlotte Brontë: Jane Eyre

Jane Eyre er Charlotte Brontës klassiske gotiske dannelsesroman.

Jane Eyre er en forældreløs pige, der er vokset op i fattigdom og som har haft alt andet end en let barndom. Hun vokser op hos sin onkel og hans familie, der mishandler hende lige til den dag de sender hende på kostskole. Det bliver starten på et et nyt liv.

Som attenårig forlader Jane skolen for at blive guvernante på et stort gods. Hun forelsker sig i godsejeren, men samtidig begynder der at ske mærkelige ting på godset.

Jane Eyre blev for nyligt filmatiseret og resultatet blev fyldt med overdådige kostumer, en gotisk atmosfære, nervepirrende scener og dyster romantik.

Du kan købe Jane Eyre her eller hos din lokale boghandler.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Ernest Hemingway: Solen går sin gang

Solen går sin gang er Ernest Hemingways højtelskede debutroman om en gruppe unge og livshungrende mennesker, der lever en sorgløs tilværelse i 20’ernes Paris.

Første Verdenskrigs mange grusomheder er stadig nærværende hos de unge amerikanere, der i et forsøg på at flygte fra virkeligheden, kaster sig ud i et kynisk og overfladisk party-liv. Efter en tid i Paris forlader den flamboyante Brett og den uheldige Jake det vilde natteliv til fordel for Spaniens tyreløb.

Du kan købe Solen går sin gang her eller hos din lokale boghandler.

Du kan læse e-bogen på Mofibo.

Se også tre skønne klassikere til weekenden.

Ernest Hemingway: Den gamle mand og havet

klassiske værker

Den gamle mand og havet er Ernest Hemingways store klassiker, som han fik Pullitzerprisen og Nobelprisen i litteratur for.

Den gamle fisker Santiago er taget ud på havet for at fiske, men efter 84 døgn er der ingen fangst. Han beslutter sig for at prøve lykken langt ude i Golfstrømmen, hvor de store fisk er.

Han har heldet med sig, og fanger en kæmpe sværdfisk. Men snart må han forsvare sin fangst mod griske hajer.

Den gamle mand og havet er en saga om fiskeren, havet og en mytisk beretning om menneskets vilkår.

Du kan købe Den gamle mand og havet her eller i din lokale boghandel.

Du kan læse e-bogen eller lytte til lydbogen på Mofibo.

Prøv quizzen: Hvor meget ved du om Hemingway?

Ernest Hemingway: Afrikas grønne bjerge

Afrikas grønne bjerge er en passioneret selvbiografisk rejsebeskrivelse og portræt af det afrikanske landskabs storhed fra en af det 20. århundredes vigtigste og mest indflydelsesrige amerikanske forfattere.

I denne klassiker fra 1934 leder man straks tankerne hen til Karen Blixen, der netop også beskriver Østafrika i storhed, men Hemingway går et skridt videre og fortæller om sved, anstrengelser, fiaskoer i jagt – der beskrives i detaljer. Forfatteren er på safari med sin anden kone Pauline og med indfødte og ledsagere. Vi følger gruppen op og ned ad stejle skråninger, gennem mandshøjt græs og tilbage i lejren til myggenet, cikadesang og morgendrink. Vi hører om safarien i den skarpe virkelighed og får naturskildringer, så vi næsten tror på, at vi er der selv.

Se andre nyudgivelser af Hemingways klassikere her.

Du kan købe Afrikas grønne bjerge her eller i den lokale boghandel.

Du kan læse e-bogen på Mofibo.

James M. Cain: Postbuddet ringer altid to gange

Postbuddet ringer altid to gange er en klassiker og sikrede James M. Cain en plads i amerikansk litteraturhistorie, med sin debutroman fra 1934.

Der er vold og erotik på spil i denne noir om et samfund på fallittens rand og mennesker i moralsk opløsning.

Den unge dagdriver Frank Chambers gør stop ved en diner i det sydlige Californien. Dineren bestyres af den unge og smukke Cora samt hendes væsentligt ældre mand, Nick.

Da Frank og Cora indleder et lidenskabeligt forhold, beslutter de sig at skaffe hendes mand af vejen. De begynder at planlægge hans død, men det er en løsning, der kommer til at skabe flere problemer for parret, da mordet efterforskes.

Du kan købe Postbuddet ringer altid to gange som e-bog her eller læse den på dit lokale bibliotek.

Du kan også læse e-bogen på Bookmate og Mofibo.

John Steinbeck: Perlen

klassiske værker

Perlen er en enkel og klassiske historie om de lidenskaber den store perle fremkalder, og de mennesker, hvis skæbne den bliver en del af.

Bogen udkom første gang i 1945 og er en genfortælling af en gammel mexicansk lignelse om en indianer, der finder en stor perle og hvordan dette fund får indflydelse på hans liv.

Den fattige fisker, Kino, forsørger sin kone og sin lille dreng ved at dykke efter perler på bunden af Den Mexicanske Golf. En dag finder Kino en perle på størrelse med et havmågeæg, og fundet vækker et håb om økonomisk sikkerhed og et løfte om et bedre liv for familien.

Da nyheden om Kinos fund spreder sig i den lille by, blusser det op i grådigheden hos befolkningen, der tyer til alle midler for at få fat i Kinos perle.

Du kan købe Perlen her eller i din lokale boghandel.

Du kan lytte til bogen på Mofibo.

Læs Perlen, Postbuddet ringer altid to gange eller Den gamle mand og havet på en weekend. Læs her hvordan.

John Steinbeck: Steinbeck (fire i en)

Steinbeck indeholder en samling af fire romaner: Dagdriverbanden, Mus og mænd, Et mægtigt gilde og En dejlig torsdag. 

Få et fantastisk indblik i John Steinbecks forfatterskab med disse fire romaner, der både indeholder hans gennembrudsroman fra 1935 (Dagdriverbanden) og hans hovedværk Mus og mænd.

Vi hører om vagabonders erotiske eventyr, livet i faldefærdige huse og herberger, omstrejfende landarbejdere og solbeskinnede driverliv. Steinbeck er proletarlitteraturens mester og bringer varme og kærlighed i de udstødtes liv med beskrivelsen af farver, dufte, lyde, latter, tårer, sorger og glæder.

Du kan købe Steinbeck som e-bog eller låne bogen på biblioteket.

Du kan også læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl

Harper Lees fantastiske pullitzer-prisvindende klassiker om racer og samfundsklasser i de amerikanske sydstater i 1930’erne.

Den lille sydstatsby Maycomb er fyldt med fordomme, vold og hykleri, så da byens respekterede sagfører, Atticus Finch, påtager sig forsvaret af en sort mand, der er anklaget for at have voldtaget en hvid kvinde, får det store konsekvenser for den lille by. Set gennem øjnene på den niårige Scout Finch udforsker Harper Lee med hjertevarmende humor de voksnes irrationelle holdninger til racespørgsmålet i 1930’ernes Alabama.

Køb Dræb ikke en sangfugl her eller i din lokale boghandel.

Husk også at læse fortsættelsen på historien, Sæt en vagtpost ud.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Carson Mccullers: Hjertet er en ensom vandrer

Hvis Dræb ikke en sangfugl gav dig smag for læsning om sydstaterne og raceforskelle, kan jeg også anbefale Hjertet er en ensom vandrer, som oprindeligt blev udgivet i 1940.

Carson Mccullers regnes som en af USA’s mest betydeligste forfattere på linje med netop Harper Lee og Truman Capote.

I den bevægende roman tegnes der et fantastisk portræt af skæbner på samfundets bund, der alle bærer en følelse af dyb ensomhed. Vi stifter bekendtskab med en håndfuld mennesker, der på fineste vis beskriver de fattige og de glemte i et samfund, der var præget af raceforskellene i de amerikanske sydstater.

Du kan købe Hjertet er en ensom vandrer som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.

Du kan også læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Pamela Moore: Chokolade til morgenmad

Chokolade til morgenmad er en skøn coming-of-age roman, som blev udgivet i 1956, hvor den forargede hele USA og blev kendt som den amerikanske version af Francoise Sagans “Bonjour Tristesse”.

Bogen blev solgt i mere end 1 million eksemplarer og oversat til 11 sprog.

Chokolade til morgenmad er en bevægende beretning om teenageres tilgang til den første kærlighed, sat i USA i 1950’erne.

15-årige Courtney har følelser for en kvindelig lærer på hendes kostskole. Da det ikke ender godt, flytter Courtney hjem til sin mor i Hollywood. Her sætter hun sig for at lære alt at kende hurtigt fra dry martinier til en passioneret affære med en ældre mand.

Du kan købe Chokolade til morgenmad her eller i din lokale boghandel.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.

Har du set vores sommerlæselister?

Det vrimler med inspiration på Forlagsliv. Dyk ned i en af vores mange lister for at få inspiration til din sommerlæsning:

Jeg er hende, der laver lister her på Bog.dk. Brug for en anbefaling af en god bog? Tag et kig på et af de +100 boglister, som jeg har sammenfattet her på sitet! Jeg elsker bøger og har efterhånden samlet en hel del i løbet af de 15 år, jeg har været i bogbranchen. Og så er jeg en febrilsk samler af kogebøger.