Josefine Stork viser med Cyklusrevolutionen, hvordan menstruationscyklussen påvirker meget mere, end vi tror.
Hvordan mon det føles, hvis min krop får lov at gøre, som den skal, helt af sig selv uden at være påvirket af kunstige hormoner? Sådan tænkte journalist og tv-vært Josefine Stork. Det fik hende til at droppe p-pillen og sætte sig grundigt ind i, hvordan menstruationscyklussens forskellige faser er, og hvilken effekt de har.
Menstruationen er dag ét i cyklus, herefter følger cirka fem dage, hvor mange kvinder vil opleve træthed. Kvinderne peaker månedligt og topper ved ægløsningen.
Det modsatte sker i den fase, hvor østrogenet falder, og progesteronet stiger. Her får man typisk mindre energi, bliver mindre aktiv og mere indadvendt og har brug for at trække sig tilbage og reflektere. Det er progesteronet, der øger trætheden, men energien vender tilbage, når østrogenet begynder at stige de næste 14 dage.
“Østrogen kalder jeg også Beyoncé-hormonet. Det er det, der gør, at vi føler, at vi får et ekstra drive, hvor vi kan præstere ekstra meget.”
Mænd har i modsætning til kvinder en 24-timers cyklus: Deres hormoner stiger, når de vågner, og falder i løbet af dagen. Ifølge Josefine Stork er samfundet mere indrettet efter mænds cyklus, da vi ofte møder ind hver morgen klokken 9 og tjekker ud igen klokken 17.
“Mænds hormoner peaker, når de møder ind, og så får de mindre energi i løbet af dagen. Næste morgen peaker de igen.”
Cyklusfaser kan ses som årstider
Josefine Stork står bag programserien Cyklusrevolutionen i samarbejde med Alt for damerne. Serien har været inspiration til bogen Cyklusrevolutionen, som er Josefine Storks forfatterdebut.
Med Cyklusrevolutionen sætter Josefine Stork fokus på kvinders cyklus, der kan sammenlignes med de fire årstider. Kort sagt kan man se menstruationen som vinter, tiden op til ægløsning som forår, selve ægløsningen som sommer og den præmenstruelle fase som efterår.
Det med at se cyklussens faser som årstider er oprindeligt funderet i kinesisk medicin, men er også blevet en del af vestens sprog om cyklus.
I naturen er det ikke svært at se, at alle årstider har deres funktion.
“I foråret springer træerne ud og er i fuldt flor henover sommeren, hvorefter de visner og dør om efteråret og vinteren for så at starte forfra. Det er præcist det samme, der sker inde i os med vores energi.”
Kan man så se hormonprævention som klimaforstyrrelse?
“Ha, ha. Ja, det forstyrrer klimaet fuldstændigt. Ej, det flatliner, så du er et semigrønt træ hele tiden, der hverken blomstrer eller visner. Du kan ikke mærke udsvingene, dem har du lagt en dyne over.”
Det er en vigtig pointe for Josefine Stork, at alle årstiderne er lige vigtige. Der er mange fordele ved at få indblik i, hvordan årstiderne påvirker os, så vi den ene uge er fuld af power, og den næste uge har brug for ro.
“Jeg har det forskelligt, mentalt og psykisk, afhængigt af cyklussens faser. Cyklussen gør mig stærkere som kvinde, hvis jeg bruger den rigtigt,” understreger Josefine Stork.
LÆS OGSÅ: Forstå dig selv bedre når du kender din cyklus – Cyklusrevolutionen hjælper dig på vej. Læs et uddrag her
Vis kæresten cyklushjulet
Josefine Stork har et cyklushjul hængende på køleskabet i hjemmet. Med det kan hun følge med i, hvor hun er i sin menstruationscyklus, og hvordan det kan påvirke alt lige fra humøret til det fysiske. Ikke bare for sin egen skyld, men også så kæresten kan følge med i, hvor hun er i sin menstruationscyklus.
“Det har hjulpet mig til at huske på, at mine indre årstider skifter, og hvilken fase jeg er i. Især i starten, hvor jeg ikke kendte så indgående til min cyklus, var det et rigtigt vigtigt redskab. Nu hænger det der mest for min kærestes skyld, så han kan følge med.”
Lige nu er cyklushjulet på køleskabet ikke aktuelt for Josefine Stork, da hun er gravid, men det har haft stor betydning for Josefines parforhold, at hun har fået en forståelse for sin cyklus, og at hendes kæreste har kunnet følge med.
“Det har elimineret en del konflikter, fordi han pludselig forstod, at der var tidspunkter, hvor det var en god idé at tage en vigtig snak og andre tidspunkter, hvor han måske skulle holde lidt igen, fordi jeg var der i min cyklus, hvor jeg ikke var så modtagelig og var ekstra sårbar og selvkritisk.”
Cyklus påvirker sexlyst
Sexlivet kan også drage nytte af et cyklushjul, da kvinders sexlyst kan være påvirket af, hvor de er i deres cyklus.
“Som kvinder kan vi godt føle os forkerte, hvis ikke vi har lyst, og vi kan hurtigt komme til at vende det indad eller vende det imod vores partner. Men der er bare tidspunkter, hvor vi har mere lyst end andre på grund af vores biokemi. Omkring ægløsningen har vi nemlig mere testosteron i kroppen, hvilket gør, at vi får mere lyst.”
“Det er altså kroppen, der er klog og sørger for, at sandsynligheden for, at et æg befrugtes, og vi laver et barn bliver større. Når vi ved, at det er ren biokemi, kan vi måske være lidt blidere overfor os selv og ikke være frustrerede over, at sexlysten ikke er lige så høj som vores partners.”
I tidspunktet tæt på ægløsningen sker der flere ting med kroppen, som øger sandsynligheden for at tiltrække en partner, der kan gøre os gravide. Huden er ekstra flot, ens duft ændrer sig, og man bliver i det hele taget mere tiltrækkende.
“Det er selvfølgelig super smart, hvis man gerne vil have børn, men lidt upraktisk hvis man bare har lyst til sex. Men så er det jo bare frem med kondomet, pessaret eller anden foretrukken beskyttelse.”
Alle årstider lige vigtige
En af Josefine Storks pointer er, at det er vigtigt ikke kun at fokusere på den uge i cyklussen, hvor det føles mest naturligt at være udadvendt, og hvor der er masser af drive til at præstere.
Der er ifølge Josefine Stork en tendens til at se negativt på pms (den præmenstruelle fase), som hun kalder efterår, og perioden med menstruation, som hun kalder vinter. De bliver sjældent fremhævet som gode perioder, men de to årstider er mindst lige så vigtige som de to andre.
“Vi har lært, at det er vigtigt at kunne løbe stærkt og præstere, og derfor bliver de faser i vores cyklus, hvor vi kan det bedst, fremhævet. Men det er lige så vigtigt, at vi kan skrue ned for tempoet og reflektere over nogle af de ting, som vi har sat i søen i vores sommer og forår, hvor alt virkede muligt.”
Ideen om en superuge, hvor alt lykkedes for en, er for unuanceret ifølge Josefine Stork. Det giver et billede af, at de andre uger ikke er vigtige.
“Alle cyklussens fire faser er vigtige. De kan bare noget forskelligt. Min mission er, at vi forstår, hvordan vores cyklus fungerer og lærer at elske alle dens faser og forstår, at de også kan noget.”
Slipper ikke for pms
I den præmenstruelle periode kaldet pms kan der være en tendens til øget usikkerhed og en indre stemme, der dunker en oven i nødden. Det er hormonelt.
“Mange oplever, at de er udadreagerende og kortluntede i den periode, men også skrøbelige og selvkritiske. Det er en farlig cocktail,” forklarer Josefine Stork.
Hun håber, at mere viden om cyklussen, for eksempel den præmenstruelle fase, kan gøre, at man drager mere omsorg for sig selv.
“Du skal minde dig selv om ikke at lytte for meget til den stemme, der fortæller dig, at du ikke er god nok. Stemmen er skabt af biokemi.”
Det er ikke muligt at eliminere ‘pms-stemmen’, men Josefine Stork oplever, at hendes pms-symptomer er blevet færre, efter at hun er begyndt at leve efter sin cyklus.
“Hvis du økonomiserer mere med din energi, ud fra hvor du er i din cyklus, vil du også få færre pms-symptomer generelt.”
Sig det højt – men ikke som dårlig undskyldning
En del af Josefine Storks mission er, at kvinder begynder at tale mere om, hvordan deres cyklus påvirker dem.
“Når du har lyst til at melde dig syg fra en aftale eller melde pas på aftensmaden til din kæreste, fordi du er i din vinter eller efterårsfase og nede i energi, så lad være med at sige, at du er syg, eller har det lidt skidt. Prøv at sætte ord på, at det er, fordi du er et bestemt sted i din cyklus.”
Her er det vigtigt for Josefine Stork at understrege, at man ikke skal bruge pms som en dårlig undskyldning eller et carte blanche til at dunke andre oven i hovedet.
“Det er ok at komme til det og være accepterende overfor sig selv, men man skal ikke bruge det som en undskyldning for at opføre sig dårligt.”
Vi ved for lidt
Der var meget, Josefine Stork ikke vidste om sin egen cyklus, før hun satte sig grundigt ind i emnet.
“Det er desværre en generel ting, at kvinder og mænd ikke ved særligt meget om det helt sindssygt vigtige hormonmaskineri, som har stor indflydelse på meget andet end bare menstruation og evnen til at kunne få børn.”
Som kvinde er man født med fem millioner æg, men i teenagealderen er det reduceret til 250.000 æg. Hver eneste cyklus mister kvinden 1000 æg.
“Lige pludselig er der ikke flere æg tilbage i din kurv, og så kan du ikke blive gravid. Det kom virkelig bag på mig,” siger Josefine Stork, der oplevede udfordringer med at blive gravid, men er overbevist om, at det, at hun satte sig ind i sin cyklus og begyndte at leve efter den, var medvirkende til, at hun blev naturligt gravid og kunne afblæse den fertilitetsbehandling, hun ellers skulle være startet med.
Josefine Stork ville ønske, at hun havde fået information om, hvordan cyklus fungerede i seksualundervisningen eller biologi i skolen.
“Vi lærte at rulle et kondom på en banan, og hvordan vi skulle beskytte os. Det er selvfølgelig enormt vigtigt, at vi beskytter os – særligt imod kønssygdomme. Men jeg ville gerne have lært noget om min cyklus. Det burde være pensum.”
Ifølge Josefine Stork er den største fordel ved at sætte sig ind i sin cyklus, at du vil opleve en anden forbindelse til din krop.
“Hvis du sætter dig ind i den, forstår den og begynder at leve efter den, vil du opnå øget energiniveau – bedre præstationer, et mere balanceret parforhold, og hvis du er en af dem, der har meget voldsomme menstruationssmerter, så vil det også i nogle tilfælde – det skete i hvert fald for mig – reducere dine menstruationssmerter.”
Vil starte en revolution
Hvorfor bliver der ikke undervist i kvindens cyklus i skolen, og hvorfor forskes der så lidt i cyklusrelaterede kvindesygdomme? Josefine Stork mener, at emnet skal ud af den stigmatiserende skygge.
Hun vil meget mere end ‘bare’ skrive en bog om emnet – hun vil starte en revolution. Ikke af den slags, hvor der råbes højt, demonstreres, og hvor hoveder ruller, og blodet flyder i gaderne – med mindre det da er menstruationsblod. Hun ønsker en vidensdelingsrevolution, hvor flere bliver opmærksomme på, hvor meget cyklussen påvirker os.
“Jeg vil have folk til at tale om det her. Min opfordring er, at du skal snakke med veninderne, din kæreste og dine kollegaer. Det er vigtigt, at vi får et sprog for det.”
Josefine Stork oplever generelt en stor interesse for emnet, og hun er overbevist om, at det lige nu er et godt tidspunkt at sprede cyklusbudskabet.
“Der har ikke været hul igennem før nu. Vi lever generelt i en brydningstid – både i forhold til at være opmærksomme på nogle strukturer, men også i forhold til at være opmærksomme på os selv, og hvordan vi fungerer. Det med at stoppe op og mærke efter er en vigtig del af at leve i overensstemmelse med sin cyklus. Vi ser også mange andre steder i samfundet, at man stopper op, mærker efter og stiller spørgsmålstegn. Så tiden er nu!”
Læs mere om Cyklusrevolutionen:
Lær din cyklus at kende, og udnyt dine kræfter optimalt.
Rigtig mange kvinder ved ikke, hvor stor indflydelse cyklussen har på deres liv. Det opdagede Josefine Stork selv, da hun stoppede på p-piller. Pludselig kunne hun igen mærke sin cyklus og alle de kropslige og mentale reaktioner, der bølgede igennem hende i de 28 dage. Det ledte hende ud på en oplysningsmission for at gøre både sig selv og andre klogere på, hvordan cyklussen fungerer, og hvordan man kan bruge den til sin egen fordel.
I Cyklusrevolutionen går hun på opdagelse i den kvindelige cyklus og dens fire faser. Med udgangspunkt i sig selv undersøger hun, hvordan den påvirker både krop og sind. På baggrund af samtaler med eksperter forklarer hun alt det, der sker igennem faserne, og hun lærer os, hvordan vi både kan udnytte den udadvendte energi i cyklussens første del og passe på os selv, når energien er mere indadvendt senere i cyklussen.
Få en langt større forståelse for dig selv og for, hvorfor du den ene uge er fuld af power og den næste uge mere har brug for ro. En viden, som kan hjælpe både dig selv og dine nærmeste.
Josefine Stork viser med Cyklusrevolutionen, hvordan menstruationscyklussen påvirker meget mere, end vi tror.
Hvordan mon det føles, hvis min krop får lov at gøre, som den skal, helt af sig selv uden at være påvirket af kunstige hormoner? Sådan tænkte journalist og tv-vært Josefine Stork. Det fik hende til at droppe p-pillen og sætte sig grundigt ind i, hvordan menstruationscyklussens forskellige faser er, og hvilken effekt de har.
Menstruationen er dag ét i cyklus, herefter følger cirka fem dage, hvor mange kvinder vil opleve træthed. Kvinderne peaker månedligt og topper ved ægløsningen.
Det modsatte sker i den fase, hvor østrogenet falder, og progesteronet stiger. Her får man typisk mindre energi, bliver mindre aktiv og mere indadvendt og har brug for at trække sig tilbage og reflektere. Det er progesteronet, der øger trætheden, men energien vender tilbage, når østrogenet begynder at stige de næste 14 dage.
“Østrogen kalder jeg også Beyoncé-hormonet. Det er det, der gør, at vi føler, at vi får et ekstra drive, hvor vi kan præstere ekstra meget.”
Mænd har i modsætning til kvinder en 24-timers cyklus: Deres hormoner stiger, når de vågner, og falder i løbet af dagen. Ifølge Josefine Stork er samfundet mere indrettet efter mænds cyklus, da vi ofte møder ind hver morgen klokken 9 og tjekker ud igen klokken 17.
“Mænds hormoner peaker, når de møder ind, og så får de mindre energi i løbet af dagen. Næste morgen peaker de igen.”
Cyklusfaser kan ses som årstider
Josefine Stork står bag programserien Cyklusrevolutionen i samarbejde med Alt for damerne. Serien har været inspiration til bogen Cyklusrevolutionen, som er Josefine Storks forfatterdebut.
Med Cyklusrevolutionen sætter Josefine Stork fokus på kvinders cyklus, der kan sammenlignes med de fire årstider. Kort sagt kan man se menstruationen som vinter, tiden op til ægløsning som forår, selve ægløsningen som sommer og den præmenstruelle fase som efterår.
Det med at se cyklussens faser som årstider er oprindeligt funderet i kinesisk medicin, men er også blevet en del af vestens sprog om cyklus.
I naturen er det ikke svært at se, at alle årstider har deres funktion.
“I foråret springer træerne ud og er i fuldt flor henover sommeren, hvorefter de visner og dør om efteråret og vinteren for så at starte forfra. Det er præcist det samme, der sker inde i os med vores energi.”
Kan man så se hormonprævention som klimaforstyrrelse?
“Ha, ha. Ja, det forstyrrer klimaet fuldstændigt. Ej, det flatliner, så du er et semigrønt træ hele tiden, der hverken blomstrer eller visner. Du kan ikke mærke udsvingene, dem har du lagt en dyne over.”
Det er en vigtig pointe for Josefine Stork, at alle årstiderne er lige vigtige. Der er mange fordele ved at få indblik i, hvordan årstiderne påvirker os, så vi den ene uge er fuld af power, og den næste uge har brug for ro.
“Jeg har det forskelligt, mentalt og psykisk, afhængigt af cyklussens faser. Cyklussen gør mig stærkere som kvinde, hvis jeg bruger den rigtigt,” understreger Josefine Stork.
LÆS OGSÅ: Forstå dig selv bedre når du kender din cyklus – Cyklusrevolutionen hjælper dig på vej. Læs et uddrag her
Vis kæresten cyklushjulet
Josefine Stork har et cyklushjul hængende på køleskabet i hjemmet. Med det kan hun følge med i, hvor hun er i sin menstruationscyklus, og hvordan det kan påvirke alt lige fra humøret til det fysiske. Ikke bare for sin egen skyld, men også så kæresten kan følge med i, hvor hun er i sin menstruationscyklus.
“Det har hjulpet mig til at huske på, at mine indre årstider skifter, og hvilken fase jeg er i. Især i starten, hvor jeg ikke kendte så indgående til min cyklus, var det et rigtigt vigtigt redskab. Nu hænger det der mest for min kærestes skyld, så han kan følge med.”
Lige nu er cyklushjulet på køleskabet ikke aktuelt for Josefine Stork, da hun er gravid, men det har haft stor betydning for Josefines parforhold, at hun har fået en forståelse for sin cyklus, og at hendes kæreste har kunnet følge med.
“Det har elimineret en del konflikter, fordi han pludselig forstod, at der var tidspunkter, hvor det var en god idé at tage en vigtig snak og andre tidspunkter, hvor han måske skulle holde lidt igen, fordi jeg var der i min cyklus, hvor jeg ikke var så modtagelig og var ekstra sårbar og selvkritisk.”
Cyklus påvirker sexlyst
Sexlivet kan også drage nytte af et cyklushjul, da kvinders sexlyst kan være påvirket af, hvor de er i deres cyklus.
“Som kvinder kan vi godt føle os forkerte, hvis ikke vi har lyst, og vi kan hurtigt komme til at vende det indad eller vende det imod vores partner. Men der er bare tidspunkter, hvor vi har mere lyst end andre på grund af vores biokemi. Omkring ægløsningen har vi nemlig mere testosteron i kroppen, hvilket gør, at vi får mere lyst.”
“Det er altså kroppen, der er klog og sørger for, at sandsynligheden for, at et æg befrugtes, og vi laver et barn bliver større. Når vi ved, at det er ren biokemi, kan vi måske være lidt blidere overfor os selv og ikke være frustrerede over, at sexlysten ikke er lige så høj som vores partners.”
I tidspunktet tæt på ægløsningen sker der flere ting med kroppen, som øger sandsynligheden for at tiltrække en partner, der kan gøre os gravide. Huden er ekstra flot, ens duft ændrer sig, og man bliver i det hele taget mere tiltrækkende.
“Det er selvfølgelig super smart, hvis man gerne vil have børn, men lidt upraktisk hvis man bare har lyst til sex. Men så er det jo bare frem med kondomet, pessaret eller anden foretrukken beskyttelse.”
Alle årstider lige vigtige
En af Josefine Storks pointer er, at det er vigtigt ikke kun at fokusere på den uge i cyklussen, hvor det føles mest naturligt at være udadvendt, og hvor der er masser af drive til at præstere.
Der er ifølge Josefine Stork en tendens til at se negativt på pms (den præmenstruelle fase), som hun kalder efterår, og perioden med menstruation, som hun kalder vinter. De bliver sjældent fremhævet som gode perioder, men de to årstider er mindst lige så vigtige som de to andre.
“Vi har lært, at det er vigtigt at kunne løbe stærkt og præstere, og derfor bliver de faser i vores cyklus, hvor vi kan det bedst, fremhævet. Men det er lige så vigtigt, at vi kan skrue ned for tempoet og reflektere over nogle af de ting, som vi har sat i søen i vores sommer og forår, hvor alt virkede muligt.”
Ideen om en superuge, hvor alt lykkedes for en, er for unuanceret ifølge Josefine Stork. Det giver et billede af, at de andre uger ikke er vigtige.
“Alle cyklussens fire faser er vigtige. De kan bare noget forskelligt. Min mission er, at vi forstår, hvordan vores cyklus fungerer og lærer at elske alle dens faser og forstår, at de også kan noget.”
Slipper ikke for pms
I den præmenstruelle periode kaldet pms kan der være en tendens til øget usikkerhed og en indre stemme, der dunker en oven i nødden. Det er hormonelt.
“Mange oplever, at de er udadreagerende og kortluntede i den periode, men også skrøbelige og selvkritiske. Det er en farlig cocktail,” forklarer Josefine Stork.
Hun håber, at mere viden om cyklussen, for eksempel den præmenstruelle fase, kan gøre, at man drager mere omsorg for sig selv.
“Du skal minde dig selv om ikke at lytte for meget til den stemme, der fortæller dig, at du ikke er god nok. Stemmen er skabt af biokemi.”
Det er ikke muligt at eliminere ‘pms-stemmen’, men Josefine Stork oplever, at hendes pms-symptomer er blevet færre, efter at hun er begyndt at leve efter sin cyklus.
“Hvis du økonomiserer mere med din energi, ud fra hvor du er i din cyklus, vil du også få færre pms-symptomer generelt.”
Sig det højt – men ikke som dårlig undskyldning
En del af Josefine Storks mission er, at kvinder begynder at tale mere om, hvordan deres cyklus påvirker dem.
“Når du har lyst til at melde dig syg fra en aftale eller melde pas på aftensmaden til din kæreste, fordi du er i din vinter eller efterårsfase og nede i energi, så lad være med at sige, at du er syg, eller har det lidt skidt. Prøv at sætte ord på, at det er, fordi du er et bestemt sted i din cyklus.”
Her er det vigtigt for Josefine Stork at understrege, at man ikke skal bruge pms som en dårlig undskyldning eller et carte blanche til at dunke andre oven i hovedet.
“Det er ok at komme til det og være accepterende overfor sig selv, men man skal ikke bruge det som en undskyldning for at opføre sig dårligt.”
Vi ved for lidt
Der var meget, Josefine Stork ikke vidste om sin egen cyklus, før hun satte sig grundigt ind i emnet.
“Det er desværre en generel ting, at kvinder og mænd ikke ved særligt meget om det helt sindssygt vigtige hormonmaskineri, som har stor indflydelse på meget andet end bare menstruation og evnen til at kunne få børn.”
Som kvinde er man født med fem millioner æg, men i teenagealderen er det reduceret til 250.000 æg. Hver eneste cyklus mister kvinden 1000 æg.
“Lige pludselig er der ikke flere æg tilbage i din kurv, og så kan du ikke blive gravid. Det kom virkelig bag på mig,” siger Josefine Stork, der oplevede udfordringer med at blive gravid, men er overbevist om, at det, at hun satte sig ind i sin cyklus og begyndte at leve efter den, var medvirkende til, at hun blev naturligt gravid og kunne afblæse den fertilitetsbehandling, hun ellers skulle være startet med.
Josefine Stork ville ønske, at hun havde fået information om, hvordan cyklus fungerede i seksualundervisningen eller biologi i skolen.
“Vi lærte at rulle et kondom på en banan, og hvordan vi skulle beskytte os. Det er selvfølgelig enormt vigtigt, at vi beskytter os – særligt imod kønssygdomme. Men jeg ville gerne have lært noget om min cyklus. Det burde være pensum.”
Ifølge Josefine Stork er den største fordel ved at sætte sig ind i sin cyklus, at du vil opleve en anden forbindelse til din krop.
“Hvis du sætter dig ind i den, forstår den og begynder at leve efter den, vil du opnå øget energiniveau – bedre præstationer, et mere balanceret parforhold, og hvis du er en af dem, der har meget voldsomme menstruationssmerter, så vil det også i nogle tilfælde – det skete i hvert fald for mig – reducere dine menstruationssmerter.”
Vil starte en revolution
Hvorfor bliver der ikke undervist i kvindens cyklus i skolen, og hvorfor forskes der så lidt i cyklusrelaterede kvindesygdomme? Josefine Stork mener, at emnet skal ud af den stigmatiserende skygge.
Hun vil meget mere end ‘bare’ skrive en bog om emnet – hun vil starte en revolution. Ikke af den slags, hvor der råbes højt, demonstreres, og hvor hoveder ruller, og blodet flyder i gaderne – med mindre det da er menstruationsblod. Hun ønsker en vidensdelingsrevolution, hvor flere bliver opmærksomme på, hvor meget cyklussen påvirker os.
“Jeg vil have folk til at tale om det her. Min opfordring er, at du skal snakke med veninderne, din kæreste og dine kollegaer. Det er vigtigt, at vi får et sprog for det.”
Josefine Stork oplever generelt en stor interesse for emnet, og hun er overbevist om, at det lige nu er et godt tidspunkt at sprede cyklusbudskabet.
“Der har ikke været hul igennem før nu. Vi lever generelt i en brydningstid – både i forhold til at være opmærksomme på nogle strukturer, men også i forhold til at være opmærksomme på os selv, og hvordan vi fungerer. Det med at stoppe op og mærke efter er en vigtig del af at leve i overensstemmelse med sin cyklus. Vi ser også mange andre steder i samfundet, at man stopper op, mærker efter og stiller spørgsmålstegn. Så tiden er nu!”
Læs mere om Cyklusrevolutionen:
Lær din cyklus at kende, og udnyt dine kræfter optimalt.
Rigtig mange kvinder ved ikke, hvor stor indflydelse cyklussen har på deres liv. Det opdagede Josefine Stork selv, da hun stoppede på p-piller. Pludselig kunne hun igen mærke sin cyklus og alle de kropslige og mentale reaktioner, der bølgede igennem hende i de 28 dage. Det ledte hende ud på en oplysningsmission for at gøre både sig selv og andre klogere på, hvordan cyklussen fungerer, og hvordan man kan bruge den til sin egen fordel.
I Cyklusrevolutionen går hun på opdagelse i den kvindelige cyklus og dens fire faser. Med udgangspunkt i sig selv undersøger hun, hvordan den påvirker både krop og sind. På baggrund af samtaler med eksperter forklarer hun alt det, der sker igennem faserne, og hun lærer os, hvordan vi både kan udnytte den udadvendte energi i cyklussens første del og passe på os selv, når energien er mere indadvendt senere i cyklussen.
Få en langt større forståelse for dig selv og for, hvorfor du den ene uge er fuld af power og den næste uge mere har brug for ro. En viden, som kan hjælpe både dig selv og dine nærmeste.
Du kan købe Cyklusrevolutionen online hos fx. Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra d. 16. april.
Andre læste også: