Bladene skifter farve, temperaturen sænkes, og hyggen trækker indenfor. Efteråret står snart for døren, og den nye årstid betyder også spritnye bøger på bogreolen. Her får du masser af inspiration til, hvilke bøger du skal bruge tiden med i efteråret.

Ny roman af forfatteren til Harpiks

Bæst af Ane Riel - efterårslæsning, bedste bøger

Leon er et gådefuldt barn med al for megen muskelkraft og en haltende intelligens. Og så vil han virkelig gerne kæle. Det er på ingen måder let at være hans mor. Det er heller ikke helt let at være Mirko, den meget unge nabosøn, som forelsker sig brændende i Danica – en kvinde, han ikke burde begære, fordi hun er voksen, fordi hun er Leons mor og ikke mindst, fordi hun er gift med en uovervindelig kæmpe af en mand.

Bæst er en stor og episk roman, der beretter om et usædvanligt venskab. Ane Riel har tidligere skrevet Slagteren i Liseleje og Harpiks, som filmatiseres med Sofie Gråbøl i en af de bærende roller.

Du kan købe Bæst online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 10. oktober 2019.


Unik læseoplevelse: Ingen skriver som Maren Uthaug

En lykkelig slutning af Maren Uthaug - efterårslæsning, bedste bøger

Nicholas er bedemand, ligesom sin mor Lone Helle, og sin morfar, Christian den Femte. Nicholas nedstammer i lige linje fra syv generationer af bedemænd. Nu har han fået et problem. Lig er begyndt at tiltale ham på en ny måde. I et forsøg på at forstå sig selv og sine egne skyggesider begynder han at optrevle familiens historie.

En lykkelig slutning er en roman om døden i dens mange afskygninger – om nekrofili og medlidenhedsdrab, om overtro og kremering, om spøgelser og OCD, om teosofi og nazisme.

Maren Uthaug leverer en tour de force gennem dødens kulturhistorie, med rablende fantasi og en stædig logik, der truer med at sprænge virkeligheden, som vi kender den, i luften.

Maren Uthaug debuterede i 2013 med den anmelderroste roman Og sådan blev det, der siden er blevet oversat til flere sprog. Senere udkom Hvor der er fugle, som modtog DR Romanprisen.

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug om sin debut: Man skal virkelig heller ikke prøve på at være perfekt

Du kan købe En lykkelig slutning online, såsom hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 1. november 2019.


Atwoods opfølger til Tjenerindens fortælling

Gileads døtre af Margaret Atwood

“Kære læsere. Alt, hvad I nogen sinde har spurgt mig om Gilead og dets opbygning, er brugt som inspiration til denne bog. Eller næsten alt. Resten er inspireret af den verden, vi lever i.” – Margaret Atwood

I denne selvstændige fortsættelse til Tjenerindens fortælling svarer den anerkendte forfatter Margaret Atwood på de spørgsmål, som har forundret og pint læsere i årtier.

LÆS OGSÅ: Margaret Atwood hitter på skærm og papir

Da bildøren smækkede i på sidste side i Tjenerindens fortælling, anede læserne ikke, hvad det betød for Offreds fremtid – frihed, fængsel eller død.

Med Gileads døtre er ventetiden endelig forbi. Her samler Margaret Atwood tråden op, femten år efter at Offred trådte ud i det ukendte, med vidnesbyrd fra tre kvinder inde fra Gilead.

Du kan købe Gileads døtre online, bl.a. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 15. november 2019.


Noveller fra stortalentet Thomas Korsgaard

Tyverier af Thomas Korsgaard, bedste bøger

15 korsgaardske noveller om hemmeligheder, ensomhed og store forhåbninger.

Tyverier skriver Thomas Korsgaard om betydningsfulde øjeblikke i en række personers liv. Om at blive konfronteret med sin fortid på et posthus. Om at kravle ud ad vinduet til en familiefrokost efter at have fået sandheden at vide. Om at være på jagt efter årets nytårsmiddag i en container. Om at forsøge at sælge en forsikring til en døende og meget mere.

Ikke mindst handler fortællingerne om at stjæle ting og sager – og liste hemmeligheder ud af folk – uden at det nogensinde bliver opdaget.

Thomas Korsgaard debuterede som 21-årig i 2017 med Hvis der skulle komme et menneske forbi, og året efter kom fortsættelsen En dag vil vi grine af det. Begge romaner, som i et vist omfang er inspireret af hans eget opvækst på en gård uden for Skive, fik en overvældende positiv modtagelse, og han er bl.a. blevet kaldt “Et af Danmarks absolut mest opsigtsvækkende og overbevisende litterære talenter”.

LÆS OGSÅ: Jeg vil fortælle om “taberne”. Fordi jeg kender dem. Det er dét, jeg kommer af.

Du kan købe Tyverier online, bl.a. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 19. september 2019.


Ny krimiserie af Steffen Jacobsen

Proxy af Steffen Jacobsen, krimiserie, krimibøger, bedste bøger

Den pensionerede bogholder og terapeut Anne Holst bliver brutalt myrdet med en afrikansk ritualkniv. Kort efter ryster endnu et mord beboerne i Holbæk: En lokal læge findes stranguleret i et udbrændt bilvrag i sin garage.

Efterforsker og krigsveteran Jacob Nordstedt sættes på sagen sammen med sin yngre kollega Tanya Nielsen. De to får travlt med at kortlægge de tilsyneladende umotiverede forbrydelser, hvor eneste fællesnævner er den kronisk syge teenagepige Emma, som er lænket til sin kørestol. Tanyas forfinede lugtesans kan registrere selv de mindste antydninger af forandringer i dufte – og der er noget på et af gerningsstederne, som lugter forkert. Helt forkert.

Steffen Jacobsen er kirurg, Dr. Med. og overlæge, men har forladt lægegerningen for at hellige sig skriveriet. Han havde sit helt store gennembrud med Trofæ og har siden været fast inventar på enhver krimifans bogreol. Proxy er første bog i en potentiel ny krimiserie fra Steffen Jacobsen.

Proxy kan købes online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 27. september 2019.


Ravn er tilbage: ny krimi fra Krefeld

Da Ravn vender tilbage efter et langvarigt sejltogt, er alt forandret på Christianshavn. Et skudattentat fra Frelserkirken har sendt død ned over den fredelig bydel, og en nær ven til Ravn er blevet hårdt såret.

Ravn starter sin egen efterforskning og får undervejs følgeskab af den unge advokat Miriam, der sender ham på sporet af en forsvunden krigsveteran. Sammen forsøger de to at stoppe den ukendte gerningsmand, der holder nationen i et jerngreb, før et nyt attentat truer.

Skytsengel er sjette selvstændige bind i serien om privatopdageren Thomas “Ravn” Ravnsholdt, der bor på sin motorbåd i Christianshavns kanal sammen med sin engelske bulldog Møffe.

LÆS OGSÅ: Krimibestseller: Michael Katz Krefelds Ravn serie

Du kan købe Skytsengel online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 31. oktober 2019.


To generationer Hillingsø i tæt samtale

Generalens datter, Hillingsø, bedste bøger

En livsbekræftende og ærlig portrætbog om forholdet mellem en af landets største skuespillerinder og hendes far, generalen.

Ellen Hillingsø er en af Danmarks mest alsidige skuespillere. Fra barnsben har hun været en selvskreven gæst på de bonede gulve, men også lært at kaste en snøre, så fiskene sætter sig fast i den anden ende. Hendes far, Kjeld Hillingsø er en af landets store, militære personligheder. Siden 1970’erne har han kommenteret alverdens krige i tv og radio, hvilket på hjemmefronten gav ham kælenavnet “mediegeneralen”.

spillere. Fra barnsben har hun været en selvskreven gæst på de bonede gulve, men også lært at kaste en snøre, så fiskene sætter sig fast i den anden ende. Hendes far, Kjeld Hillingsø er en af landets store, militære personligheder. Siden 1970’erne har han kommenteret alverdens krige i tv og radio, hvilket på hjemmefronten gav ham kælenavnet “mediegeneralen”.

Hvordan er der i det hillingsøske univers med fiske- og traveture, foredrag og filmsets, adel og gøglere, fremragende mad og frække sange, gode grin og gamle dyder? Ingen tvivl om, at der er mere snusfornuft end sus og dus, og beder man far og datter om et motto, der beskriver bundklangen i deres liv hver for sig og sammen, kommer det prompte og énstemmigt: “Er der ikke udvikling, så er der afvikling!”

Kom tættere på generalen og hans datter i ærlige og åbenhjertige samtaler og gennem de private fotos, der illustrerer bogen.

Du kan købe Generalens datter online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 6. november 2019.


Naturbog til hele familien – og hele Danmark

Anders Kofoed, natur, bedste bøger

Med denne store, rigt illustrerede og let anvendelige bog om naturen deler den kendte biolog og naturformidler Anders Kofoed ud af sin begejstring og sin kærlighed til Danmarks dyr og planter.

Naturen er vild, dramatisk, smuk og uendeligt underholdende. Men bedst af alt: Den er overalt. Det vrimler med liv i byens baggårde og parker, i villakvarterets græsplæner og havedamme. Bogen handler om alle de forunderlige og fantastiske dyr og planter, som hver dag venter lige uden for din hoveddør. Anders Kofoed fortæller med vid om humor danskernes nære natur. Charmerende dyr og kødædende planter, de sjældne og de helt almindelige.

Bogen er opdelt i 4 levesteder for dyr og planter. ”Skoven” handler om dyre- og plantelivet i alt fra små parker til store skove. ”Byen” om naturen, som myldrer i betonjunglen. ”Haven” om det forunderlige mikrokosmos af små græssletter og mini-regnskove, der findes ved parcelhusene. Og ”Søen” udforsker de dybe hemmeligheder i alle vandhullerne, fra havedamme og gadekær til søer. Bogens 4 levesteder er desuden delt praktisk ind i 3 sæsoner.

Med Anders Kofoeds store bog om naturen får hele familien en overskuelig og brugervenlig guide til naturoplevelser året rundt.

Du kan købe Anders Kofoeds store bog om naturen online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel fra d. 19. september 2019.


Årets største og smukkeste historiske bog

Kortlægningen af Danmark, bedste bøger

Dette pragtværk med mere end 200 smukke historiske kort fortæller, hvordan konturerne af Danmark tog form på kort fra 1400-tallet til starten af 1800-tallet. Da var landet efterhånden blevet fuldstændigt opmålt af Videnskabernes Selskab.

Bogen giver et overblik over kartografiens historie og præsenterer de centrale opmålingsmetoder, personligheder og kort. Ud over danmarkskort vises kort over danske byer, kolonier, Slesvig-Holsten, Skandinavien samt de nordatlantiske besiddelser.

I bogen beskrives også de politiske, kulturelle og teknologiske rammer, som kortene må forstås indenfor. De historiske kort bliver dermed på mere end én måde et billede af Danmark i evig forandring.

Du kan købe Kortlægningen af Danmark online, bl.a. hos Saxo, eller i din lokale boghandel fra d. 10. september 2019.


Stjernerne fortæller om deres største cykeloplevelse

Mit livs løb

De fleste cykelfans har deres favoritsejre, men hvad siger cykelstjernerne egentlig selv? Hvad betragter de som deres vildeste oplevelse på cyklen? Det svarer de på i MIT LIVS LØB, hvor nuværende og pensionerende danske cykelstjerner hvert får et kapitel til at fortælle om et cykeløjeblik, der har sat sig særligt fast hos dem selv.

Læseren kommer både med en rejse tilbage i tiden med koryfæer som Ole Ritter og Niels Fredborg, ud til forårsklassikere og etapeløb med Rolf Sørensen, Brian Holm og Jesper Skibby og med til nutidige triumfer sammen med Jakob Fuglsang, Magnus Cort og Chris Anker.

I bogen kan du møde: Jakob Fuglsang, Rolf Sørensen, Chris Anker Sørensen, Brian Holm, Ole Ritter, Niels Fredborg, Jesper Skibby, Magnus Cort, Dan Frost, Jørgen V. Pedersen, Nicki Sørensen, Jens Veggerby, Frank Høj, Matti Breschel, Jacob Piil, Johnny Weltz, Michael Mørkøv, Hans-Henrik Ørsted, Lars Bak, Jørgen Marcussen, Lars Michaelsen og Michael Valgren.

Du kan købe Mit livs løb online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra d. 8. oktober 2019.


Nemme og velsmagende retter fra Jamie Olivers køkken

“Det handler om at lave virkelig god, velsmagende mad, som bare er uden kød.” – Jamie Oliver

Der er over 100 opskrifter på nem, sund, velsmagende og farverig mad, der ikke er dyr at lave. Så hvad enten man vil tage en eller to kødfrie dage om ugen, eller man vil leve vegetarisk, er der er masser af inspiration til kødfrie måltider med årstidens råvarer.

GRØNT er inddelt i kapitler med: Bradepande-retter / Alt i én gryde / Curries / Salater / Pier / Pasta / Ris og nudler / Burgere og fritter / Supper / Sandwicher / Snacks / Brunch.

Du kan købe GRØNT online, såsom hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 15. november 2019.


Skøn begynderkogebog til alle unge mennesker

Meyers når du flytter hjemmefra er en begynderkogebog til unge, der gerne vil lære at lave sund og lækker mad.

Alle bogens opskrifter tager udgangspunkt i råvarer, der er til at betale, hvis man er på SU. Men tager også hensyn til, at det skal være både lækkert og sundt og med masser af smag. Der er retter til alle dagens måltider, gode tips og nyttige tricks til, hvordan man bruger rester til fx madpakken.

Opskrifterne spænder lige fra danske klassikere som frikadeller over poke bowls, grød, fish’n’chips og pizza til hjemmebagte fødselsdagsboller, linsegryde og hjemmelavet lemonade.

Når du flytter hjemmefra er blevet til i tæt samarbejde mellem kokkene i Meyers Madhus og unge fra Egmont Kollegiet.

Du kan købe Meyers når du flytter hjemmefra online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel fra d. 30. oktober 2019.


Ny krimi om den hårdtslående Nora Sand

Stilleleg af Lone Theils

Lone Theils er klar med fjerde krimi i serien om den danske journalist Nora Sand. En krimi om grusomme mord, hemmeligheder og løgne, inspireret af virkelige hændelser. 

Et brutalt mord på en politibetjent sender Nora Sand til en engelsk provinsby. Efterhånden som hun graver dybere i sagen, opdager hun, at Toppingham gemmer på en mørk og hjerteskærende hemmelighed. En hemmelighed, som nogen er parat til at slå ihjel for – igen og igen.

LÆS OGSÅ: Lone Theils: Det var svært at researche uden at blive utrolig vred

De tidligere bøger i Nora Sand-serien har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommer i 14 lande. Serien tæller: Pigerne fra EnglandsbådenDen blå digters kone og Heksedrengen.

Du kan købe Stilleleg online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 23. oktober 2019.


Personlige historier om buejagt fra Riebnitzsky

Med bue og pil af Anne-Cathrine Riebnitzsky

Jagt med bue og pil er anderledes end traditionel jagt. Nærheden og stilheden giver en følelse af samhørighed med dyret og med den natur, man jager i. 

Med bue og pil er Anne-Cathrine Riebnitzskys egne beretninger om jagtoplevelser fra hendes første ture ud med buen i 2013 til i dag: de bevægende, de spændende og de virkelig nervepirrende jagtoplevelser i den danske natur. Historier, der kan læses af jægere og af alle med interesse for natur og naturoplevelser.

“At trække buen og levere et godt skud er smukt – næsten som jeg tror en balletdanser føler et vanskeligt spring, når det lykkes,” forklarer forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky.

Anne-Cathrine Riebnitzsky er forfatteren bag adskillige anmelderroste romaner, heriblandt hendes seneste udgivelse Smaragdsliberen fra 2018.

LÆS OGSÅ: Har du læst Anne-Cathrine Riebnitzskys 3 anmelderroste romaner?

Du kan købe Med bue og pil online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel fra d. 30. august 2019.


Illustreret bog om vores nærmeste nabo i rummet

En lille bog om månen

Den 20. juni 1969 kl. 03.56 dansk tid satte Neil Armstrong som det første menneske sin fod på Månen. I denne bog med mere end 100 fotos fortæller Danmarks førerende astrofysiker, Anja C. Andersen hele den spændende historie om Jordens nærmeste nabo i rummet; kendsgerninger og konspirationsteorier, myter, fup og fakta.

Frem til 1972 gennemførte NASA yderligere 5 bemandede månelandinger, og i alt 12 astronauter har betrådt Månen. Derudover har der været et utal af ubemandede månelandinger – senest den 3. januar 2019, da et kinesisk rumfartøj landede på Månens bagside.

Men der er stadig meget, vi ikke ved: Hvordan er Månen opstået, og hvorfor har den kun vand på den side, der vender mod Jorden? Hvordan påvirker Månen os mennesker?

Du kan købe En lille bog om månen online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel fra d. 30. august 2019.


Sidste bog i Clifton-krøniken

Her var en mand af Jeffrey Archer

Her var en mand er sidste bind i Clifton-krøniken. Jeffrey Archer afslutter den medrivende saga om familierne Cliftons og Barringtons turbulente liv.

Den verdensberømte forfatter Harry Clifton er i fuld gang med at skrive sit næste store værk, mens hans hustru, Emma, afslutter sine ti år som bestyrrelsesformand for Bristol Royal Infirmary.

LÆS OGSÅ: Storslået og medrivende familiesaga af Jeffrey Archer

En uventet telefonopringning spænder imidlertid ben for dén plan. Sebastian Clifton og lady Virginia er meget imod deres vilje nødt til at opsøge gamle bekendte i fængslet. Giles Barrington er på vej ud af politik. Nye vinde blæser i England, og Giles må så småt indstille sig på et mere almindeligt familieliv sammen med sin østtyske kone Karin. Lady Virginia er til gengæld helt på vej ud af landet for at undslippe sine kreditorer, men så dør hertuginden af Hertford, og lady Virginia får en lys idé.

Du kan købe Her var en mand online, såsom hos Saxo, eller i din lokale boghandel fra d. 9. august 2019.


Man kan lære meget om livet i Herning Sydbank

Sku' det være en anden gang af Sarah Skyt Persson

Sydbank Herning holder sin årlige julefrokost. I banken arbejder Maria som kasserer. Hun er single, barnløs og har et forhold til sin gifte chef, og intet af det stemmer overens med det voksenliv, hun havde forestillet sig.

Hun vil være effektiv og fokuseret på at opnå den succes, som er passende, når man bor i Danmarks mest succesfulde by. Det er tid til at generobre kontrollen, synes Maria.

Sarah Skyt Perssons debutroman Sku’ det være en anden gang? forløber over en uge i december og er en morsom og fed satire på det moderne liv.

Du kan købe Sku’ det være en anden gang online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra d. 16. august 2019.


Årets amerikanske novellesamling: 11 historier fra solrige Floridas skyggeside

Florida af Lauren Groff

Lauren Groffs novellesamling, Florida, beskriver skyggesiden af solskinsstaten. Her hersker det farlige, det uperfekte og det mørke – i naturen og ikke mindst: i relationer mellem mennesker.

I elleve fortættede noveller møder vi bl.a. to pigebørn ladt alene på en øde ø, et barnløst par, en ensom dreng – og ikke mindst: en stålsat, men desperat kvinde, fanget i ægte- og moderskabets kærligt snærende bånd.

Groff udfolder sine fortællinger om sorg, ondskab, ensomhed, familie og rendyrket raseri med fintregistrerende præcision, indlevelse, humor og alvor.

På dansk er Lauren Groff tidligere udkommet Skæbne og hævn. Florida var finalist til National Book Award 2018.

LÆS OGSÅ: Skæbne og hævn af Lauren Groff. Hvilke hemmeligheder skjuler du for dine nærmeste?

Du kan købe Florida online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel fra d. 15. august 2019.


Velskrevne erindringer fra et liv i retsmedicinens tjeneste

Udenfor skinner solen

Gennem 30 år har Hans Petter Hougen beskæftiget sig med levende og døde inden for retsmedicinen. I denne bog fortæller han om et liv, der har ført ham fra fødelandet Norge via Spanien til Danmark.

Han tager os også med til USA, hvor han uddannede sig til retsmediciner og fik set sin del af skudofre og narkorelaterede dødsfald. Gennem sin karriere har han udført eller superviseret tusindvis af obduktioner i Danmark og i mange andre dele af verden, bl.a. et krigshærget Balkan i 1999, et tsunami-ramt Thailand i 2004 og et smadret Gaza i 2014, som er noget af det værste, retsmedicineren har oplevet.

LÆS OGSÅ: Ondskab findes i os alle. Retsmedicineren og efterforskeren fortæller

I bogen reflekterer Hans Petter Hougen over livets skyggesider, som har udgjort så stor en del af hans arbejdsliv. Han fortæller om mange af de sager, der har gjort indtryk på ham undervejs. Fra den menneskelige ondskab, som folder sig ud i krige og kriminalsager, til naturkatastrofer og trafikulykker, som brat kan smadre familiers liv. Hvordan vænner man sig til det, og bliver det aldrig for meget?

Du kan købe Udenfor skinner solen online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 23. august 2019.


Historien om den danske Schindler og Nanjing-massakren

Sindberg

I december 1937 falder den kinesiske hovedstad, Nanjing, og den japanske hær går amok i et orgie af vold, mord og gruppevoldtægter.

I løbet af seks uger bliver hundredtusindvis af civilister og krigsfanger myrdet. Den danske opsynsmand på F.L. Smidths cementfabrik, Bernhard Arp Sindberg, åbner fabrikkens porte, og 10.000 civile kinesere slår sig ned på området uden for japanernes rækkevidde.

Sindberg var en skæv eksistens, der i en kort periode trådte i karakter for derefter at vende tilbage til glemslen. I bogen følger vi ham fra hans barndom i Aarhus og på hans første eventyr som sømand til de dramatiske 104 dage som redningsmand for tusindvis af mennesker.

Du kan købe SINDBERG online, bl.a. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 14. august 2019.