Fagbøger Mad og drikke Sundhed og livsstil

Bag om frikadellerne på forsiden

Der er traditionen tro frikadeller på forsiden af God Mad let at lave. Opskriften på dem er helt igennem klassisk og står uændret siden bogen udkom første gang i 1973 – ingen hvidløg, lakrids eller dikkedarer her. Men tilbehøret svinger fra udgave til udgave i takt med madmoden. Forsiderne er på den måde et udtryk for den danske madkultur gennem de sidste 40 år, og her ses et overblik over udviklingen:

70’erne: Salatbordet bliver moderne og kinakålen vinder indpas. Så på forsiden af God Mad: En salatskål med snittet kinakål, tomat og agurk.

godmad70

80’erne: Et typisk festmåltid er rejecocktail med icebergsalat og thousand island-dressing, minutsteak og bagekartoffel. Så nu er kinakålen skiftet ud med icebergsalat – og grøn peberfrugt har sneget sig ind i salaten.

godmad80

90’erne: Groft skal det være, så ud med den fiberfattige icebergsalat og ind med savoykålen – ligesom der nu kommer snittede gulerødder i salaten.

god mad 90

00’erne: Vi opdager rodfrugternes mangfoldighed og muligheder. Det nye tilbehør til frikadellerne er et fad med bagte rodfrugter.

9788711264553

10’erne: Det nye nordiske køkken går sin sejrsgang. Hvilket afspejler sig i en salat med perlebyg og grønkål. Og kødforbruget skal ned – så nu er kun plads til 2 frikadeller.

godmad11

2015: Frikadeller med kartoffelsalat. Der er faktisk ikke noget i vejen med kartofler..

godmad15

Forfatterne Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt fik i forbindelse med bogens udgivelse et spørgsmål, de ikke tidligere er stødt på: ”Er det for at udelukke muslimer, at der er frikadeller på forsiden?”

Her var svaret meget klart. God Mad let at lave er for alle. Her er der både opskrifter på lammefrikadeller, kikærtefrikadeller (falafel), sønderjyske frikadeller, spanske og krydrede kødboller.

Den nye og reviderede udgave at God Mad let at lave kan købes her