Bøger om naturen Fagbøger

Tilbage til naturen – hjemme i din egen have

Tilbage til naturen – hjemme i din egen have

Lene Skrumsager Møller har forvandlet sin traditionelle parcelhushave til en grøntsagsmark, hvor familien i dag er selvforsynende. I sin bog Fra græsplæne til grøntsagsmark deler hun ud af sine erfaringer med at skabe en gravefri, giftfri og lugefri drømmehave.

På en ganske almindelig villavej i Hvidovre, cirka 10 kilometer fra Rådhuspladsen, ligger et helt almindeligt hus med en helt ualmindelig have, der huser høns, kaniner, snegleædende moskusænder og som bugner af afgrøder, der hvor andre typisk har græs.

I huset bor Lene Skrumsager Møller med sin familie og på bare ét år, har de forvandlet haven med en mosbefængt græsplæne til en frodig grøntsagsmark.

”Det har været en kæmpemæssig positiv transformation – ikke bare af haven, men også af os som familie”, siger Lene Skrumsager Møller, der nu har skrevet en bog om sine erfaringer som forstadsfarmer.

Til inspiration for alle, der drømmer om en have, hvor man kan høste egne grøntsager til aftensmaden, holde dyr og skabe et bæredygtigt familieprojekt.

Tilbage til naturen – hjemme i din egen have
FØR: Haven i Hvidovre

I sin bog Fra græsplæne til grøntsagsmark guider Lene Skrumsager Møller til, hvordan man dyrker økologiske (biodynamiske hvis man vil) grøntsager, frugter, bær, krydderurter og spiselige blomster på den nemmeste og mest bæredygtige måde: lugefrit, gravefrit og uden brug af kunstgødning og gift.

Og hun giver en masse anden inspiration til, hvordan man forvandler sin have til en frugtbar lille naturplet, hvor man har lyst til at være året rundt.

Naturen ind i hverdagen

I 2016 blev Lene Skrumsager Møller mor for første gang og gik hjemme på barsel med sin datter og havde netop forladt en karriere som konsulent på projekter i Afrika, Mellemøsten og Bhutan med fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling.

Hun kiggede ud på haven, der primært havde en stor græsplæne at byde på, og som familien kun brugte til en fodboldkamp en sjælden gang imellem.

”Indtil Sophia var cirka 2 ½ år troede jeg, at det med naturen var noget vi kunne gøre i vores ferier eller en gang imellem i weekenden. Men jeg kunne mærke, at vores ture ud i skoven ikke satte mange spor i vores hverdag.

Når vi var kommet hjem, så var vi fortsat de her moderne inde-mennesker, der ikke rigtig lægger mærke til årstiderne, vejrets skiften og fuglenes kvidren.”

LÆS OGSÅ: Sådan dyrker du kartofler, der kommer rene op af jorden (ja, du læste rigtigt)

Men så så hun et tv-program om en familie, der var flyttet ud på landet og som sammen dyrkede et jordstykke, og hun blev rørt over deres sammenhold, naturligheden og glæden i familien.

”Jeg blev opmærksom på, at det jo var i hverdagen, at jeg syntes, vi som familie skulle have et liv i naturen. Og fra det øjeblik aflyste vi vores sommerferie og gik ud i vores have. Her kunne vi jo godt anlægge en mark! Vi behøvede ikke flytte på landet. Pludselig så vi muligheder alle steder.”

Tilbage til naturen – hjemme i din egen have
EFTER: Haven i Hvidovre

Det behøver slet ikke være svært

Lene Skrumsager Møller kastede sig ud i havearbejdet uden at have nogen forudsætninger for det overhovedet. Det første hun gjorde var at grave de øverste 20 centimeter af græsplænen af, inspireret af landbruget, der vender jorden, inden de sår.

Det gav hende ondt i ryggen og armene, men ejeren af en naturplanteskole med fokus på permakultur kom hende til undsætning og fortalte, at det slet ikke var nødvendigt at grave videre. Hun skulle bare etablere bede oven på græsplænen.

”Normalt græs kan ikke trænge igennem et jordlag, når det ikke får lys eller luft. Så jeg lagde jord på græsset, fik leveret hestemøg og hentede kompostjord fra genbrugspladsen, og så såede jeg simpelthen blomster og lagde kartofler oven på græsplænen.

Det behøver slet ikke være svært, fandt jeg ud af.”

Tilbage til naturen – hjemme i din egen have
Lene Skrumsager Møller

Fælles familieprojekt

Haveprojektet har været et fælles eventyr for hele familien at være på, hvor der har været brug for både store og små hænder.

”Vi er helt naturligt begyndt at været meget mere i haven. Fordi det er sjovt, og fordi vi har lyst til det. Jeg tror, at vi alle mere eller mindre ubevidst er kommet tilbage til os selv og vores egne behov for ro og nænsomhed efter lange dage i skole, børnehave eller på arbejdet.

Vi er også på et dybere plan blevet bevidste om, hvad jorden kan og har haft samtaler ved middagsbordet, hvor vi lige pludselig sidder og forundres over et aspekt ved naturen”.

Haven viste sig desuden at være en vej til et større lokalt fællesskab, for haven har været til glæde for villavejens andre børn, der elsker at besøge haven og nusse med kaninerne, hente æg eller trække kartofler op af jorden.

”Der er også en madside af det, som har været overvældende, og som har forandret vores køkken. Vi henter egne æg ude hos hønsene, laver en morgenjuice med frugt og grønt fra det, vi finder i haven og hvert aftensmåltid indeholder noget, som kommer ude fra haven.

Og så har vi har spist mange flere grøntsager, fordi de hjemmedyrkede simpelthen smager bedre.  Sidste sommer havde vi 21 tomatplanter og mange forskellige slags tomater, og vi snackede dem som slik!”

Tilbage til naturen – hjemme i din egen have
Lene sammen med datteren Sophia

En drøm gik i opfyldelse

”Det meste af mit vokse liv har jeg boet i lejligheder, og da jeg flyttede ind i huset, troede jeg, at haven her skulle være min naturplet, men jeg kunne ikke mærke naturen.

Men det kan jeg nu. Nu følger jeg med i, hvad der spirer og hvad der gror.

Selvom man bor i forstaden, så kan man sagtens folde sin drøm ud om at holde husdyr, lave bål, leve mere af livet udenfor og bruge jorden – uden af flytte på landet.

Vi er rigtig glade for at vores landlige liv er lige her, hvor vi bor. Her er vi både tæt på vores familier, venner, skoler og alt det vi holder af, og samtidig har vi fået det bedste fra landlivet. Det er en opnåelig drøm”.



Lene Skrumsager Møller: Fra græsplæne til grøntsagsmark

Tilbage til naturen – hjemme i din egen have

Lene Skrumsager Møller har med Fra græsplæne til grøntsagsmark lavet en inspirationsbog til alle, der ønsker at lave deres egen drømmehave uden nødvendigvis at skulle flytte på landet.

På et år formåede Lene Skrumsager Møller selv at forvandle en villahave til et selvforsynende økosystem med grøntsager og husdyr. Nu giver hun sine erfaringer videre.

Lær blandt andet, hvordan du får en lugefri, gravefri og giftfri køkkenhave og samtidig øger havens biodiversitet.

Du kan købe Fra græsplæne til grøntsagsmark online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.