Fiktion Inspirationslister og guides

Moderne hjemstavnslitteratur

Moderne hjemstavnslitteratur

Hjemstavnslitteratur anno 2017. Danske forfattere undersøger forholdene mellem børn og deres forældre, mellem slægter og deres hjemsteder – på godt og på ondt. Det er der kommet tre nye medrivende romaner ud af.

Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard

thomas-korsgaard

Thomas Korsgaards debutroman er et portræt af en familie i økonomisk krise – set med et barns øjne. Romanen følger en familie på en gård i Midtjylland. Faderen kæmper med økonomien, moderen forsvinder ind i internetcasino, og børneflokken er – ligesom faderens mange hunde, som løber vildt om på gårdspladsen – overladt til sig selv. Korsgaards roman er skrevet med følsomhed og mørk humor og beskriver den afstumpethed og afmagt, der opstår, når kærligheden forsvinder i en familie. Det er en bog om vold. Om fattigdom. Om at blive voksen for tidligt. Og om alt det, der sker, når håbet forsvinder. Bogen er baseret på forfatterens egen opvækst.

Udkommer 2. februar 2017.


Markløs af Malte Tellerup

malte-tellerup

Markløs er et gammelt udtryk for at gå planløst over en mark, og i sin debutroman går Malte Tellerup nye veje i skildringen af, hvad der opstår, når naturen og familien bryder sammen. De to unge brødre Malte og Emil er på Sydfyn til en stor fødselsdag hos deres far, som de sjældent ser. Spontant beslutter de sig for at gå fra festen og til byen Tellerup på Nordfyn, hvor moderens familie og deres efternavn stammer fra. Det bliver en rejse gennem en familiehistorie fuld af brud og tab og en vandring gennem et landskab, hvor landbrugskulturen er forsvundet, og ny natur vokser frem. Undervejs reflekterer de over forholdet mellem generationer, mellem fædre og sønner og mellem brødre.

Udkommer 24. februar 2017.


Hvor der er fugle af Maren Uthaug

Moderne hjemstavnslitteratur

Slægtskrønike fra den lille by Uthaug i Norge, hvorfra Maren Uthaugs familie stammer. Hvor der er fugle følger en norsk familie i midten af forrige århundrede. Midt i Nordatlanten, et par kilometer fra kysten, ligger Kjeungskjær fyr. Fyrfolket var sære mennesker, og man sagde, at de ikke var rigtige i hovedet. De levede isoleret halvdelen af året, for når vinteren spidser til, er det umuligt at komme til og fra fyret. Romanen begynder med den gamle fyrpassers død og følger en ny familie, der flytter ind på fyret, hvor det stormer så meget, at børnene må bindes fast for ikke at blæse i havet.

Udkommer 5. maj 2017.


Er du løbet tør for læsestof? Så se vores liste med bøger til sommerferien 2023/2024 her.