Fagbøger Florence McLean True crime

Når personlighedsforstyrrelser fører til mord

Et forstyrret sind Florence McLean

Florence McLean ser i Et forstyrret sind – Bag seriemorderens maske på 10 personlighedsforstyrrelser hos seriemordere i sager fra udlandet og Danmark.


Mange vil nok tro, at seriemordere, og andre, der er i stand til at begå så bestialske handlinger som mord, er sindssyge. Det er sjældent tilfældet, understreger den danske forfatter, psykolog og criminal profiler Florence McLean.

I Et forstyrret sind – Bag seriemorderens maske ser Florence McLean på, hvilke 10 personlighedsforstyrrelser der har været på spil i personfarlige kriminalsager i udlandet og i Danmark.

Personlighedsforstyrrelser og personfarlig kriminalitet

Florence McLean gennemgår, hvad personlighedsforstyrrelser er, hvordan de kan opstå, og hvilken betydning de har for en række udenlandske og danske kriminalsager.

Florence McLean ser blandt andet på, hvordan de dyssociale træk, der er nævnt i mentalerklæringerne, kommer til udtryk hos de to drabsmænd i mordet på Mia Skadhauge Stevn i Aalborg og Kirkerupsagen, der omfatter sager om kidnapning, voldtægt og drabet på Emilie Meng.

Det er vigtigt at understrege, at mennesker med personlighedsforstyrrelser ikke nødvendigvis er farlige for andre mennesker. Men 49.5 til op imod 80 procent (tallet varierer alt efter land) af dem, der er straffet for personfarlig kriminalitet, har en eller flere personlighedsforstyrrelser. Det er dem, bogen handler om. Det gælder dog for både danske og udenlandske sager, at langt fra alle mentalundersøges.

Spot de røde advarselsflag

Når Florence McLean beskæftiger sig med sammenhængen mellem personfarlig kriminalitet og personlighedsforstyrrelser, er det for at undersøge, hvordan man kan forebygge:

“De første tegn på personlighedsforstyrrelser kan ofte ses i barndommen, de bliver mere tydelige i ungdommen og kommer sjældent ud af det blå. Med den viden i baghovedet er det muligt for os alle at gøre noget, der kan være med til at forhindre fremtidige tragedier,” siger Florence McLean.

For Florence McLean handler det om at spotte advarselsflag og at forstå for at kunne forebygge og behandle.

“Hvis vi forsøger at forstå, kan vi også gøre noget, så vi forhindrer gentagelser – eller at nogen overhovedet når dertil, at de slår ihjel.” (Forordet, Et Forstyrret sind).

LÆS OGSÅ: Florence McLean ser på personlighedsforstyrrelser hos seriemordere – Læs om to af disse i et uddrag fra bogen


Læs mere om Et forstyrret sind – Bag seriemorderens maske

personlighedsforstyrrelse, krimi, februar

Når der i alvorlige kriminalsager laves mentalundersøgelser af sigtede, vil de ofte afsløre forskellige former for personlighedsforstyrrelser.

Forstyrrelserne kan have forbindelse til gerningspersonernes adfærd og til planlægningen og udførelsen af forbrydelserne.

Florence McLean gennemgår i Et forstyrret sind alle de forskellige personlighedsforstyrrelser. Hun fortæller, hvad personlighedsforstyrrelser er, hvordan de kan opstå, og hvilken betydning de har for en række danske og udenlandske kriminalsager, som gennemgås i bogen.

Hun fortæller også om, hvordan forebyggelse kan være med til at mindske risikoen for, at personlighedsforstyrrelser leder til alvorlig kriminalitet.

Du kan købe Et forstyrret sind online hos fx. Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.


Læs mere om Ondskabens psykologi – Profiler af seriemordere

Når personlighedsforstyrrelser fører til mord

Som Danmarks førende ekspert indenfor psykologisk profilering, ‘criminal profiling’ og seriemordere fortæller Florence McLean om nogle af de værste serieforbrydere fra hele verden. Hun forklarer, hvad profiling er, og gennemgår de værktøjer, en profiler benytter for at beskrive en gerningsmand. Det er f.eks. gerningsstedsanalyse, personligheds- og adfærdsanalyse og geografisk profilering. Hun fortæller også om, hvordan man arbejder med forskellige typer af ofre, og hvad de kan afsløre om en morder. 

Florence McLean interviewede i forbindelse med sit speciale 34 primært amerikanske seriemordere, og nogle af dem har hun kontakt med den dag i dag. Vi møder bl.a. Dennis Rader (alias BTK – Bind, Torture, Kill), som selv virker interesseret i at forstå, hvorfor han blev seriemorder. Han blev idømt ti gange livstid for lige så mange mord. Florence McLean stiller spørgsmålet, om vi gennem forskning i seriemordere kan blive bedre til at forebygge og dermed forhindre nogle af de mest grusomme forbrydelser.

Du kan købe Ondskabens psykologi i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé.


Læs mere om Seriemorder – Mennesket bag monsteret

Når personlighedsforstyrrelser fører til mord

Florence McLean har interviewet 34 seriemordere, der tilsammen har slået hundredvis af mennesker ihjel.

Med FBI’s profileringsmetode som indgangsvinkel har hun sat sig for at komme tættere på svaret på, hvorfor et menneske bliver seriemorder? Og kan man gøre noget for at forhindre det?

I bogen inddrager hun sine erfaringer som psykolog i sin fremlæggelse af sine undersøgelsesresultater og giver dermed et skræmmende indblik i seriemorderens sind, tanker og adfærd.

Du kan købe Seriemorder – Mennesket bag monsteret online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.