Skal du give en god bog i gave eller er du på udkig efter en rigtig god læseoplevelse?

Med disse 20 bøger kan du ikke gå galt i byen. De hitter nemlig alle på bestsellerlisterne hos Bog og Idé, Arnold Busck og Saxo.com.

Her er noget for enhver smag, scroll ned og se udvalget i skønlitteratur, krimier, biografier, faglitteratur, livsstil og ungdomsromaner (young adult).

Se skønlitteratur på bestsellerlisterne

Vi kunne alt

Vi kunne alt, Merete Pryds Helle, interview

Tag med den Merete Pryds Helle tilbage til den tidlige 70’er-tid, hvor børn voksede op i et mantra om, at fremtiden var deres, og det var muligt netop at kunne alt.

Bestselleren Vi kunne alt kredser om kærlighed, skyld og skam og er en selvstændig fortælling, som fortsætter, hvor den prisbelønnede Folkets skønhed slutter. Men i stedet for familien Pryds, så besøger vi deres naboer, der er en noget anderledes familie.

Her følger vi blandt andet Merle, der bor med hendes familie i et villakvarter i Værløse, hvor solsorten fløjter sorgløst på himlen. Stemningen er dog helt anderledes bag husets fire vække, hvor Merles mor er plaget af sygdom, søsteren har sine egne problemer og hendes far slet og ret forsvinder.

Selvom 70’ernes børn kan alt, så viser det sig alligevel at være en kamp for Merle at folde sine vinger ud.

LÆS OGSÅ: 3 hurtige til Merete Pryds Helle om den ny roman Vi kunne alt

Køb Vi kunne alt online her eller i din foretrukne boghandel.


Folkets skønhed

Merete Pryds Helles 1. del af sin egen slægtskrønike er stadig at finde på bestsellerlisterne – både som indbundet og paperback.

Folkets skønhed blev modtaget med et væld af fine anmeldelser, og ramte lige ind i danskernes hjerter, og ledte til at Merete Pryds Helle modtog De Gyldne Laurbær.

LÆS OGSÅ: Kom med bagom Folkets skønhed

Marie vokser op på  Langeland 1930’erne i et hjem, hvor børnene er mange, pengene få og vold hverdag – også før krigen kommer og gør et fattigt samfund endnu fattigere.

Lyset melder sig i form af Otto, en elektrikerlærling med klare blå øjne. Sammen undslipper de Langelands fattigdom og rejser til hovedstaden for at skabe sig en ny og bedre fremtid.

Men Langeland flytter med på godt og ondt.

Du kan købe Folkets skønhed online her eller i din nærmeste boghandel.


Smaragdsliberen

Den prisvindende bestsellerforfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky har været udsendt til Afghanistan, arbejdet for udenrigsministeriet og vundet Boghandlernes Gyldne Laurbær i 2013. Nu er hun tilbage med med Smaragdsliberen, en poetisk roman om tilværelsens skrøbelighed. Romanen er allerede modtaget fine anmeldelser.

Smaragdsliberen bliver vi henført til et smaragdsliberi i Paris  og kommer med på jagt efter hulemalerier i den farefulde grænseegn mellem Georgien og Aserbajdsjan. Vi følger Pierre Levy og hans datter Zara, der lever meget forskellige liv. Det er er en poetisk fortælling om at finde mening i tilværelsen, efter man har set døden i øjnene.

LÆS OGSÅ: Anne-Cathrine Riebnitzsky: ”Der er noget med døden, der forfølger mig”

Du kan købe Smaragdsliberen online her eller i din foretrukne boghandel.


Hvor der er vilje

Har du endnu ikke stiftet bekendskab med Jeffrey Archers episke familiekrønike der følger en slægt igennem det 20. århundredes store begivenheder, har du virkelig en god læseoplevelse til gode. Og det gode ved det, at serien byder på 7 bind, hvoraf 5. bind, Mægtigere end sværdet, netop er udkommet på dansk.

Hvor der er vilje møder vi Harry, som bor alene med sin mor, efter at hans far efter sigende døde under krigen. Mod alle odds bliver Harry optaget på en prestigefyldt drengeskole, og her bliver han venner med Giles. De to venner viser sig dog at være tættere forbundet, end man lige umiddelbart skulle tro, og dermed er grundlaget lagt for en dramatisk fortælling om de to familier.

LÆS OGSÅ: Storslået og medrivende familiesaga af Jeffrey Archer

Du kan købe Hvor der er vilje som paperback her eller i din foretrukne boghandel.


Mægtigere end sværdet

Mægtigere end sværdet er femte bind i Jeffrey Archers stort anlagte Clifton-krønike, en episk fortælling om familierne Clifton og Barrington, der startede i romanen Hvor der er vilje.

Se de andre bøger i serien her.

Da en IRA-bombe eksploderer om bord på skibet MV Buckingham på dens jomfrurejse over Atlanten, omkommer størstedelen af passagererne. Harrys kone, Emma, der er bestyrelsesmedlem i Barrington Shipping, er stærkt optaget af konsekvensene af MV Buckinghams forlis, og det skaber uro i bestyrelsen. Hun har nemlig ikke kun venner. Harry Clifton, der har etableret sig som bestsellerforfatter, starter en kampagne for at få forfatteren Anatoly Babakov løsladt fra et fængsel i Sibirien. Men han sætter dermed sit eget liv i fare.

Køb Mægtigere end sværdet online her eller i din nærmeste boghandel.


Thomas Korsgaard: Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaards debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi, tog læserne med storm med sin barske og humoristiske roman om en drengs barndom og unge teenageår i udkantsdanmark. Romanen blev efterfølgende shortlistet til årets debutantpris.

LÆS OGSÅ: Jeg vil fortælle om “taberne”. Fordi jeg kender dem. Det er dét, jeg kommer af

Romanen følger drengen Tue, der vokser op på en gård  uden for Skive. Faren er ved at gå fallit og må låne penge af sin dominerende storebror, der styrer familien med hård hånd. Moren er deprimeret og spiller dagen lang internetbanko. Børneflokken er overladt til sig selv – og Tue må klare sig igennem sine ungdomsår med småkriminalitet og løgne i skolen.

Hvis der skulle komme et menneske forbi er en bevægende og humoristisk historie om afmagt, om at blive voksen for tidligt og om at leve, selv når håbet fordamper fra ens liv.

Køb Hvis der skulle komme et menneske forbi som paperback online her eller i din nærmeste boghandel.

Glæd dig også til at læse efterfølgeren En dag vil vi grine af det.


Leif Davidsen: Tag ikke imod en pølse i Moskva – og andre historier

Tag med Leif Davidsen på rejser fra Paris til Tokyo; fra Påskeøerne til Sydspanien og fra Hawaii til Moskva.

I 10 nye, fortættede noveller introducerer Leif Davidsen en række mennesker rundt om i verden, som befinder sig et afgørende sted i deres liv: den fallerede forretningsmand, den forgældede spillefugl, den forblændede elsker, der vil gøre alt for sin nye kærlighed – og den aldrende kunstner, der har mistet sin inspiration.
Tvivl, retningsløshed, hævntørst, desperation – og ikke mindst: lidenskab og kærlighed folder sig ud over siderne, hvor også stederne kommer til live igennem Davidsens pen.

LÆS OGSÅ: Leif Davidsen om sin debut: Jeg havde fundet min hylde i den kæmpestore litterære reol.

Køb Tag ikke imod en pølse i Moskva – og andre historier online her eller i din nærmeste boghandel


Motiv X

Er du til brutale nervepirrende krimier bør du straks kaste dig over Stefan Ahnhems spændende krimi, Motiv X.

Motiv X er 4. selvstændige bind i serien om politimanden Fabian Risk.

Kom med til Helsingborg, hvor et mord med racistiske undertoner sætter gang i et større efterforskningsarbejde hos politiet. Datteren Matilda ligger i koma efter et skuddrama, og Fabian Risk er travlt optaget af at bringe sin familie på fode igen. Men da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet og flere mord følger, må han tilbage på arbejde. Han og kollegerne hos Helsingborg politi kastes ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene. Samtidig kommer Fabian i besiddelse af information, som hans afdøde kollega Hugo Elvin efterlod sig; information, der giver Fabian viden om forhold på stationen, der kan få fatale professionelle og personlige konsekvenser for alle.

LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem om sin debut: Jeg vidste tidligt, at mine bøger skulle være lange!

Køb Motiv X online på fx Saxo.com eller i din foretrukne boghandel.


Se biografier og fagbøger på bestsellerlisterne

Sofie Linde: Fårking gravid

Sofie Linde, Fårking gravid, sommerlæsning 2018Det er skønt at være gravid.
Sådan ser det i hvert fald ofte ud, når man kigger sig omkring, men det syntes Sofie Linde bare ikke.

Ærligt og morsomt fortæller den populære tv-vært om det, som hun har oplevet som den vanvittige graviditetstid i sit graviditetsmanifest for førstegangs-fødende.

Bogen består af dagbogsuddrag, sjove anekdoter og skøre fotos fra Instagram, der tilsammen er fortællingen om at være gravid og stifte familie og et underholdende opgør med forventningen om, at det absolut skal være smukt, lykkeligt og helt fantastisk.

Køb Fårking gravid online her eller i din foretrukne boghandel.


Yes man

Ud ad til har Jesper Nøddesbo en problemfri håndboldkarriere med store titler og hundredvis af landskampe.

OL-guld, EM-guld, 2 Champions League-titler, 2 VM-sølvmedaljer, syv spanske mesterskaber, to danske mesterskaber og et hav af andre titler og pokaler taler deres tydelige sprog om gedigen sportslig succes krydret med 223 landskampe og hele 10 sæsoner i FC Barcelona.

Men hvad sker der, hvis man kigger ind i maskinrummet på Jesper Nøddesbos håndboldkarriere? Yes man er hans ærlige og nærværende historie om at skabe plads til sig selv i international tophåndbold, når man samtidig slås med en grundlæggende usikkerhed og tvivl på sig selv.

Køb Yes man online her eller i din foretrukne boghandel.


Formel 1

Et pragtværk om verdens mest spektakulære motorløb.

Formel 1 er ikke bare en af verdens største sportsbegivenheder, det er et fænomen. En sport, der består af lige dele teknik, talent og penge. En kombination, der sæson efter sæson tiltrækker millioner af mennesker, som følger kørernes intensive kappestrid på baner verden over.

I denne bog fortæller Peter Nygaard hele historien om løbene, fra den beskedne start i 1950’erne til den milliardforretning, formel 1 har udviklet sig til at være i dag. Han beretter om dramerne, tragedierne og triumferne; om de største legender og de mange små fascinerende detaljer omkring løbet, blandt andet udviklingen af den avancerede teknik, der i dag sørger for, at kørerne kan overleve selv de mest voldsomme sammenstød.

Bogens billeder er en underholdende, smuk og dramatisk fortælling i sig selv, og giver læseren et enestående indblik i motorsporten helt fra den spæde start og frem til i dag.

Du kan finde Formel 1 som e-bog online her eller i din foretrukne boghandel.


Factfulness

 Factfulness handler om verden, og hvordan vi kan blive bedre til at forstå den, som den virkelig er. Det er en bog der vil gøre dig klogere på verdens tilstand og nyhedsmanipulation.

Når man stiller folk simple spørgsmål om globale tendenser, giver de altid de forkerte svar. Hvor mange piger går for eksempel i skole? Hvor stor vil Jordens befolkning være i 2050? Og lever størstedelen i rige eller fattige lande?

Factfulness viser Hans Rosling sammen med Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund, hvorfor misforståelserne sker. De beskriver 10 fundamentale menneskelige instinkter, som konsekvent forhindrer os i at have et faktabaseret verdenssyn. Læs denne bog, og dit syn på verden vil blive forandret for altid.

“En af de vigtigste bøger jeg nogensinde har læst – en uundværlig vejledning i at tænke klart om verden.” Bill Gates

Du kan købe Factfulness online her eller i din nærmeste boghandel.


Spurven

Spurven, Kirstine Kloster Andersen, sommerlæsning 2018Historien om Vera Schalburg har altid været omgivet af myter og konspirationer. Blev hun omvendt til engelsk agent under krigen, eller forsvandt hun i virkeligheden til Argentina?

Spurven fortæller for første gang den sande historie om Vera Schalburgs helt utrolige livshistorie, der bl.a. indbefattede et job som russisk spion, inden hun tilsluttede sig nazismen som sin fanatiske bror.

Kirstine Kloster Andersen er journalist. Spurven er hendes debut som forfatter og er blevet til gennem mange års research.

Du kan købe Spurven online her eller i din foretrukne boghandel. 


21 ting du bør vide om det 21. århundrede

“Original, tankevækkende og velformidlet” – BERLINGSKE

“Man bliver både klogere og underholdt” – POLITIKEN

Hvad er de største udfordringer i verden i dag?
Og hvordan finder vi vej igennem dem?

Historieprofessor Yuval Noah Harari undersøger i sin nye bog tidens vigtigste problemer og skriver blandt andet om terrorisme, terror, global opvarmning, immigration og Donald Trump, men vil også beskæftige sig med mere personlige ting som menneskelig modstandskraft, beskedenhed og meditation.

Harari er med sine to bestsellerbøger Sapiens og Homo deus blevet en vægtig stemme og efterspurgt foredragsholder verden over. Den danske udgave udgives samtidig med den internationale.

LÆS OGSÅ: Sapiens-forfatter udforsker nutiden

21 ting du bør vide om det 21. århundrede er udkommet. Find den i din nærmeste boghandel eller køb den online her.


Se kogebøger på bestsellerlisterne

Meyers glutenfri bageskole

Nu behøver du ikke længere trækkes med kedeligt, tørt og pap-agtigt brød, hvis du ønsker at undgå gluten i dit bagværk. De dygtige kokke i Meyers madhus har nemlig lavet den bagebog om glutenfri brød og kager, du altid har manglet.

Hemmeligheden bag et saftigt og velsmagende brød uden gluten er væde – masser af væde. Og når du bage med meget våde deje, er det en række vigtige tips og tricks, du skal kende. Dem får du i Meyers glutenfri bageskole, der byder på lækre og gennemarbejdede opskrifter på alle de typer af bagværk, du har brug for: Brød, boller, pandekager, vafler, madbrød, pizza, madtærter, tærter med bær, kanelsnegle, lagkager, cookies og masser af skærekager. Alt bagt helt uden gluten.

 Du kan købe Meyers glutenfri bageskole online her eller i din foretrukne boghandel.


Jamie i Italien


Jamie Oliver elsker Italien og italiensk mad.

For at skrive denne bog har han gennemrejst landet for at lokke opskrifter og tips ud af nonna’erne (bedstemødrene), som er de helt centrale personer i familien, når det gælder mad.

Med inspiration fra sin rejse har Jamie skabt over 130 opskrifter til hele året.

Fra enkle antipasti og nemme pastaretter, til vidunderlig simremad, fantastiske salater og guddommelige desserter. Læserne lærer også at perfektionere klassikere som gnocchi, fyldt pasta og den helt rigtige pizzabund.

Køb Jamie i Italien  online her eller i din nærmeste boghandel. 


Louisa Lorang: Flytte hjemmefra kogebog

I denne flytte-hjemmefra-kogebog får du 60 opskrifter på nemme, billige og ikke mindst sunde måltider.

Louisa Lorang viser, hvordan du med få ingredienser og uden det store køkkenudstyr laver super lækker mad på et lille budget – uden at efterlade nogen synderlig opvask.

Du får opskrifter på klassikere som cup noodles, der kan lave på bare 8 minutter.

Nye favoritter som mexi barbeque-bowl og one pot-pasta med tomat, kapers og basilikum. Og ikke mindst helt viden om helt basale køkkenfærdigheder, der er gode at imponere med: fx hjemmelavet bernaise, pizzadej og pesto.

Flytte hjemmefra kogebog er også ideel til småbørnsfamilier, eller folk der har travlt i hverdagen, men stadig gerne vil have et lækkert måltid mad.

Snup en opskrift fra bogenLækre cowboytoast på mindre end 30 minutter.

Køb Flytte hjemmefra kogebog  i din nærmeste boghandel eller køb den online her.


Se ungdomsromaner (young adult) på bestsellerlisterne

Ravnenes hvisken

Ravnenes hvisken, Malene Sølvten, fantasy

Malene Sølvsten blæste os bagover, da første del af Ravnenes hvisken udkom. Nu er hele serien komplet, og værd at rydde kalenderen de næste to uger for.

Ravnenes hvisken er en intelligent ungdomstrilogi, der er en blanding af krimi og fantasy om venskab og den nordiske mytologi. Det er den fantastisk moderne ungdomshistorie om den sære pige Anne, og her formår Malene Sølvsten med fri og snedig hånd at gendigte Vølvens Spådom og sikke en rejse!

Anne har den evne, at hun kan se hændelser, der er sket i fortiden og en nat genoplever hun et uhyggeligt, gammelt mord, hvor offeret har fået skåret et runetegn i panden. Pludselig begynder disse mord at ske på egnen, og alle har det samme tegn i panden.

LÆS OGSÅ: Advarsel: Nørderi i høje doser. KUN for inkarnerede Ravnenes hvisken fans.

Køb Ravnenes hvisken online her eller i din foretrukne boghandel.


Hvis bare du var min

Hvis bare du var min, netflix, jenny han, ya, young adult

Måske har du stødt på den meget søde og fine film om Lara Jean på Netflix.

Den skønne historie om teenageren Lara Jean er foralle romantikere uanset alder.

Lara Jean har aldrig indrømmet det, når hun var forelsket i en dreng. Det ville jo alligevel ikke blive til noget. I stedet har hun skrevet et kærlighedsbrev til hver enkelt, hvori hun har fortalt om sine følelser – og derefter har hun lukket brevet og gemt det i sin hatteæske og aldrig gjort mere ved sagen. Brevet er lukket og forelskelsen ude af verden.

Men en dag opdager Lara Jean, at hendes hemmelige breve på en eller anden måde er sluppet ud i verden, hvilket får hver af hendes tidligere forelskelser til at konfrontere hende med, hvad i al verden der foregår, og hvad de breve skal betyde.

LÆS OGSÅ: Lara Jean indtager Netflix – forfatteren fortæller, hvordan historien blev til

Du kan købe Hvis bare du var min online her eller i din nærmeste boghandel


PS: Jeg elsker dig stadig.

Vil du vide hvad der videre hændte Lara Jean? Bog nr 2 (ud af i alt tre romaner om Lara Jeans forelskelser) hedder PS: Jeg elsker dig stadig.

Lara Jean havde ikke regnet med, at hun ville falde for Peter. De lod jo bare, som om de var kærester. Indtil de ikke gjorde. Nu skal Lara Jean til at lære, hvad det vil sige at være i et rigtigt forhold og ikke bare et, der ligner.

Men da en anden fyr fra hendes fortid vender tilbage, begynder Lara Jean at få følelser for ham også. Kan man være forelsket i to fyre på samme tid?

En skøn historie, lige til at blive forelsket af. Til alle, der er vilde med kærlighed og romantik.

PS: Jeg elsker dig stadig er anden bog i trilogien om Lara Jean. Sidste bog hedder For altid Lara Jean. 

Du kan købe PS: Jeg elsker dig stadig online her eller i din nærmeste boghandel.