Tag med Safi på rundrejse til fire indiske byer. Dhaba Walla – Et indisk madeventyr fra Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi er meget mere end madopskrifter.
“Jeg håber, det er som at tage med på rejsen, når du bladrer i bogen. At du nærmest kan mærke varmen, dufte krydderierne og drømme dig væk på et indisk eventyr, selv på en råkold vinterdag herhjemme i Danmark.”
Sådan siger Safi om kogebogen Dhaba Walla – Et indisk madeventyr fra Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi. Her fylder rejseoplevelserne og de stemningsfulde fotos lige så meget som opskrifterne på indisk mad.
Som ung flygtede Safi med familien til Danmark, og i dag har han boet her over 20 år. Kærligheden til Indien og især indisk mad- og madkultur har altid været stor. Men til at begynde med, handlede det om andet end mad.
Navnet er egentlig Enayatullah Safi, men alle kalder ham Safi. Han er vokset op i Afghanistan, og som barn flygtede han mentalt fra krigen i Kabul, når han så farverige, festlige Bollywood-film. Her var der altid en helt, der sørgede for en lykkelig slutning. Men Safi måtte se filmene bag nedrullede gardiner, da det var forbudt at se den slags film i landet.
LÆS OGSÅ: Kokken bag Dhaba Walla: Det er svært at hade nogen, der laver god mad til én
Har været med til at udbrede indisk mad i Danmark
Safis store mission har været at udbrede den indiske mad i Danmark, og i dag ejer han en række restauranter og street food-stader med navnet Dhaba i bl.a. København, Nykøbing Falster, Næstved, Vordingborg og Skovshoved. Den allerførste Dhaba-restaurant ligger stadig i Køge, hvor Safi og familien boede i mange år efter at være flygtet fra krigen i Kabul.
Mange vil kende Safi fra TV2 Go’ morgen, hvor han er en af de faste kokke. Her serverer han gerne curry for værterne, der i visse tilfælde har været så vilde med maden, at de glemte deres replikker.
Selvom danskerne bliver kåret som meget lykkelige, og vi har så meget herhjemme, er der ifølge Safi også områder, hvor vi kunne lære lidt af inderne.
“I Indien laver man maden sammen og spiser den sammen – ofte er det tre generationer, der sidder og spiser sammen. Der er et større fællesskab om måltidet, og det kan jeg godt savne lidt herhjemme.”
Fire byers madkultur
Safis første bog, Dhaba Walla, der udkom i 2022, var en hyldest til det indiske køkken. Dhaba Walla – Et indisk madeventyr fra Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi fortsætter hyldesten og bidrager med både opskrifter og fortællinger fra hans rundrejse i Indien. De fire byer, Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi repræsenterer hver især en særlig gren af den indiske madkultur.
Vi bliver budt på alt lige fra New Delhis gadekøkken og gourmetrestauranter til det royale køkken i Jaipur, der byder på nogle af Indiens bedste vegetarretter. Videre til Lucknow i Nord, der er kendt for deres kebab-specialiteter, og ned til Kochi i Syd, der er kendt for retter med fisk, kokos og banan.
Hver ret i bogen repræsenterer et rejseminde og et af de fire byers kendetegn. Fra New Delhi er der f.eks. en opskrift på en særlig røget Butter Chicken Dhungar. Fra Lucknow er der masser af kebabopskrifter, fra Jaipur, den lyserøde by, er der raffinerede retter som Tandoori-rejer, og fra Kochi er der enkle, men velsmagende retter, hvor Safi har plukket bananer direkte fra træet.
Det er vigtigt for Safi, at det indiske køkken bliver mere tilgængeligt for danskerne. I Dhaba Walla – Et indisk madeventyr fra Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi er opskrifterne tilpasset, så de er overskuelige at lave og med en ingrediensliste, der passer med mulighederne herhjemme. En curry behøver f.eks. ikke være svær at lave. Det tager bare tid. Mens retten simrer, kan man tage på mentalt eventyr til Indien med Safi.
Handler også om at få udvidet sin horisont
Du behøver ikke en blender, airfryer og en fancy ovn for at lave lækker mad. Det blev Safi mindet om på sin rejse, da han var i Kochi. Der er paradisagtigt smukt og 5-stjernede hoteller, men lokalbefolkningen er fattig og har få eller ingen materielle værdier. Maden blev tilberedt på en pande over åben ild. Safi blev rørt over den modtagelse, han fik, der var smil, masser af lyst til at fortælle og stor gæstfrihed.
“De er fattige, når det gælder køkkenudstyr, men ikke når det gælder kærlighed i hjertet.”
Safi er god til at falde i snak med folk på sine rejser, og det hjælper, at han forstår og kan tale hindi. Selve mødet med lokalbefolkningen er lige så vigtig som den inspiration, han får til maden, der bliver serveret i Dhaba-restauranterne.
“Det betyder meget for mig at rejse ud i verden og møde en anden kultur. Det handler ikke kun om at tage en pause fra hverdagen og få spændende rejseoplevelser og kulinarisk inspiration. Det handler også om at få udvidet sin horisont og få større forståelse for andre kulturer. Ligesom jeg har lært rigtig meget af at kende både den afghanske og danske kultur.”
Læs mere om Dhaba Walla – Et indisk madeventyr fra Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi:
Safi har siden sin barndom været dybt fascineret af indisk mad og madkultur. I dette indiske madeventyr tager han os med på en rejse til nogle af de steder i Indien, der er kendt for deres madkultur.
Fra Dehlis gadekøkken og den klassiske butter chicken til det royale køkken i Rajasthan, der byder på nogle af Indiens bedste vegetarretter. Rejsen fortsætter til Lucknow i Nord, som minder Safi om hans barndomskøkken med traditionelle kødretter og kebab-specialiteter, og videre ned til Syd, der er kendt for retter med fisk, kokos og banan.
Opskrifterne i bogen er tilpasset, så de kan laves med råvarer, der fås i Danmark og gjort tilgængelige, så de passer ind i et hverdagskøkken.
Tag med Safi på rundrejse til fire indiske byer. Dhaba Walla – Et indisk madeventyr fra Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi er meget mere end madopskrifter.
“Jeg håber, det er som at tage med på rejsen, når du bladrer i bogen. At du nærmest kan mærke varmen, dufte krydderierne og drømme dig væk på et indisk eventyr, selv på en råkold vinterdag herhjemme i Danmark.”
Sådan siger Safi om kogebogen Dhaba Walla – Et indisk madeventyr fra Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi. Her fylder rejseoplevelserne og de stemningsfulde fotos lige så meget som opskrifterne på indisk mad.
Som ung flygtede Safi med familien til Danmark, og i dag har han boet her over 20 år. Kærligheden til Indien og især indisk mad- og madkultur har altid været stor. Men til at begynde med, handlede det om andet end mad.
Navnet er egentlig Enayatullah Safi, men alle kalder ham Safi. Han er vokset op i Afghanistan, og som barn flygtede han mentalt fra krigen i Kabul, når han så farverige, festlige Bollywood-film. Her var der altid en helt, der sørgede for en lykkelig slutning. Men Safi måtte se filmene bag nedrullede gardiner, da det var forbudt at se den slags film i landet.
LÆS OGSÅ: Kokken bag Dhaba Walla: Det er svært at hade nogen, der laver god mad til én
Har været med til at udbrede indisk mad i Danmark
Safis store mission har været at udbrede den indiske mad i Danmark, og i dag ejer han en række restauranter og street food-stader med navnet Dhaba i bl.a. København, Nykøbing Falster, Næstved, Vordingborg og Skovshoved. Den allerførste Dhaba-restaurant ligger stadig i Køge, hvor Safi og familien boede i mange år efter at være flygtet fra krigen i Kabul.
Mange vil kende Safi fra TV2 Go’ morgen, hvor han er en af de faste kokke. Her serverer han gerne curry for værterne, der i visse tilfælde har været så vilde med maden, at de glemte deres replikker.
Selvom danskerne bliver kåret som meget lykkelige, og vi har så meget herhjemme, er der ifølge Safi også områder, hvor vi kunne lære lidt af inderne.
“I Indien laver man maden sammen og spiser den sammen – ofte er det tre generationer, der sidder og spiser sammen. Der er et større fællesskab om måltidet, og det kan jeg godt savne lidt herhjemme.”
Fire byers madkultur
Safis første bog, Dhaba Walla, der udkom i 2022, var en hyldest til det indiske køkken. Dhaba Walla – Et indisk madeventyr fra Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi fortsætter hyldesten og bidrager med både opskrifter og fortællinger fra hans rundrejse i Indien. De fire byer, Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi repræsenterer hver især en særlig gren af den indiske madkultur.
Vi bliver budt på alt lige fra New Delhis gadekøkken og gourmetrestauranter til det royale køkken i Jaipur, der byder på nogle af Indiens bedste vegetarretter. Videre til Lucknow i Nord, der er kendt for deres kebab-specialiteter, og ned til Kochi i Syd, der er kendt for retter med fisk, kokos og banan.
Hver ret i bogen repræsenterer et rejseminde og et af de fire byers kendetegn. Fra New Delhi er der f.eks. en opskrift på en særlig røget Butter Chicken Dhungar. Fra Lucknow er der masser af kebabopskrifter, fra Jaipur, den lyserøde by, er der raffinerede retter som Tandoori-rejer, og fra Kochi er der enkle, men velsmagende retter, hvor Safi har plukket bananer direkte fra træet.
Det er vigtigt for Safi, at det indiske køkken bliver mere tilgængeligt for danskerne. I Dhaba Walla – Et indisk madeventyr fra Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi er opskrifterne tilpasset, så de er overskuelige at lave og med en ingrediensliste, der passer med mulighederne herhjemme. En curry behøver f.eks. ikke være svær at lave. Det tager bare tid. Mens retten simrer, kan man tage på mentalt eventyr til Indien med Safi.
Handler også om at få udvidet sin horisont
Du behøver ikke en blender, airfryer og en fancy ovn for at lave lækker mad. Det blev Safi mindet om på sin rejse, da han var i Kochi. Der er paradisagtigt smukt og 5-stjernede hoteller, men lokalbefolkningen er fattig og har få eller ingen materielle værdier. Maden blev tilberedt på en pande over åben ild. Safi blev rørt over den modtagelse, han fik, der var smil, masser af lyst til at fortælle og stor gæstfrihed.
“De er fattige, når det gælder køkkenudstyr, men ikke når det gælder kærlighed i hjertet.”
Safi er god til at falde i snak med folk på sine rejser, og det hjælper, at han forstår og kan tale hindi. Selve mødet med lokalbefolkningen er lige så vigtig som den inspiration, han får til maden, der bliver serveret i Dhaba-restauranterne.
“Det betyder meget for mig at rejse ud i verden og møde en anden kultur. Det handler ikke kun om at tage en pause fra hverdagen og få spændende rejseoplevelser og kulinarisk inspiration. Det handler også om at få udvidet sin horisont og få større forståelse for andre kulturer. Ligesom jeg har lært rigtig meget af at kende både den afghanske og danske kultur.”
Læs mere om Dhaba Walla – Et indisk madeventyr fra Jaipur, Kochi, Luchnow og New Delhi:
Safi har siden sin barndom været dybt fascineret af indisk mad og madkultur. I dette indiske madeventyr tager han os med på en rejse til nogle af de steder i Indien, der er kendt for deres madkultur.
Fra Dehlis gadekøkken og den klassiske butter chicken til det royale køkken i Rajasthan, der byder på nogle af Indiens bedste vegetarretter. Rejsen fortsætter til Lucknow i Nord, som minder Safi om hans barndomskøkken med traditionelle kødretter og kebab-specialiteter, og videre ned til Syd, der er kendt for retter med fisk, kokos og banan.
Opskrifterne i bogen er tilpasset, så de kan laves med råvarer, der fås i Danmark og gjort tilgængelige, så de passer ind i et hverdagskøkken.
Du kan købe Dhaba Walla – et indisk madeventyr online, f.eks. hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Andre læste også: