Anja C. Andersen Merete Pryds Helle Saga Talks

Den store åbning. Tag med Merete Pryds Helle på en videnskabelig podcastrejse fra Big Bang til CERN

Den store åbning. Tag med Merete Pryds Helle på en videnskabelig podcastrejse fra Big Bang til CERN

Den store åbning er en anderledes videnskabspodcast, der over 10 episoder (incl prolog) tager lytteren med ned i videnskabshistoriens fundament. Podcasten er en udvidelse af Merete Pryds Helles nyeste roman Den store åbning, som udkommer 14. november 2024.

Hvor romanen behandler store videnskabelige opdagelser og spørgsmål gennem fiktionen, er podcasten en præsentation af den omfattende research og videnskabsteori, som ligger bag romanens univers.

I podcastserien genfortælles videnskabshistorien ud fra en særlig vinkel, nemlig al den viden og erfaring mennesket skal have for at kunne bygge et sted som CERN – der er en europæisk atomforskningsorganisation, som driver verdens største forsøgsanlæg for partikelfysik.

Lytteren introduceres derfor til alt fra opfindelser af skriften, astronomiens tidlige historie og Big Bang til verdens første vævning og chokoladens oprindelse.

Den store åbning. Tag med Merete Pryds Helle på en videnskabelig podcastrejse fra Big Bang til CERN

Merete Pryds Helles omfattende videnskabelige research formidles gennem personlige refleksioner, uddrag fra romanen og gennem interviews med førende forskere og eksperter. Podcasten er tilrettelagt og klippet af Diana Bach for Saga Talks og krydret med reportageelementer og original musik.

LÆS OGSÅ: Formidable storyteller-taler af Merete Pryds Helle og Anja C. Andersen da Anja modtog Rungstedlundprisen 2024.  

Epilogen og de første 3 episoder bevæger sig fra hjernens 3 domæner hos de allertidligste folk, over blæksprutters drømme og Einsteins relativitetsteori til universets gåder    

Prolog: Den store åbning – Uret i Bern

Merete Pryds Helle er taget til Bern i Schweiz for med egne øjne at se byens berømte klokketårn. Det var nemlig her, at fysikeren Albert Einstein i begyndelsen af 1900-tallet udviklede sin relativitetsteori. Omgivet af sporvogne, cafeer og kolleger funderede Einstein over begrebet tid og formulerede sine tanker om, at tid og bevægelse hænger sammen.

Udkommer: 28. oktober 2024

Vært: Merete Pryds Helle

Musik: Frej Levin

Produceret af Diana Bach for Saga Talks

Episode 1: Den store åbning – Universets gåder

Merete Pryds Helle taler med astrofysiker Anja C Andersen om inspirationen til romanen Den store åbning. Om universet, som mennesker altid har gransket for at finde svaret på, hvem vi er og hvorfor vi eksisterer. I oldtiden skabte meteorsværme og solformørkelser panik. I dag behersker vi teknologien til at gå på Månen. Men hver gang vi måler på universet, bliver det større, fordi vi hele tiden bliver i stand til at måle mere.

Udkommer: 28. oktober 2024  

Vært: Merete Pryds Helle

Gæst: Anja C. Andersen

Musik: Frej Levin

Produceret af Diana Bach for Saga Talks

Episode 2: Den store åbning – Blæksprutter og DNA

Det er mere end 500 millioner år siden, at mennesket og blæksprutternes evolutionære udvikling gik hver sin vej. Mens blæksprutten blev specialiseret til at jage under vand, blev mennesket dygtige til at bruge redskaber på land. Marinbiolog Katrine Worsaae har viet sit liv til at undersøge livet i vandet. Hun fortæller om blæksprutter der drømmer, klemmer sig ind i de mindste revner og smager på omgivelserne ved hjælp af deres sugekopper.

Udkommer: 4. november 2024

Vært: Merete Pryds Helle

Gæst: Katrine Worsaae

Musik: Frej Levin

Produceret af Diana Bach for Saga Talks

Episode 3: Den store åbning – Hjernens tre domæner

Hvad var det, der skete med de allertidligste mennesker, som fik sat gang i vores sprog, opfindsomhed og samfundsdannelse? Den engelske arkæolog Steven Mithen har brugt sit liv på at danne teorier om, hvordan hjernen gik fra at være opdelt i tre separate kamre eller domæner, til at have en flydende kognitivitet. Sammensmeltningen af domænerne satte i løbet af et par tusind år gang i en voldsom menneskelig kreativitet på godt og ondt.

Udkommer: 11. november 2024  

Vært: Merete Pryds Helle

Gæst: Steven Mithen

Musik: Frej Levin

Produceret af Diana Bach for Saga Talks




Den Store Åbning

Den store åbning. Tag med Merete Pryds Helle på en videnskabelig podcastrejse fra Big Bang til CERN

En roman om menneskehedens historie – intet mindre, men meget mere. Det er december i København. En gruppe venner og familie forbereder sig på højtiden, mens de tumler med livets store og små spørgsmål.

Asta og Storm skal snart være forældre. Deres forældre glæder sig til at være bedsteforældre. Der er snaps i glassene og sild på tallerkenerne, latter og konflikter, julelys, myldrende indkøbscentre, pakkeleg og klimaangst. Ingen ved, at de bliver betragtet. Og ingen ved, at de er en del af en meget større plan, der potentielt vil blive fuldbyrdet ved juletid.

Langt borte i universet, for meget længe siden møder vi et andet persongalleri: Mørkstofferne. Mørkstofferne er lige så gamle som Big Bang – som Den Store Åbning, som de selv kalder det. Det er flere milliarder af år før vores år 0, men Mørkstoffernes livsenergi er ved at rinde ud. De har brug for en ny Stor Åbning for at overleve, og en lille planet med lys og vand og en aktiv sol bliver deres redskab.

Sammen med Mørkstofferne rejser vi gennem hele menneskehedens historie. Fra hominide til homo sapiens, fra opfindelsen af keramik og minedrift over optik og kvantemekanik; alt hvad mennesket gør, bliver et uvidende skridt på vejen mod en ny Stor Åbning. Helt frem til nu. Til en december, hvor der tælles ned. Til jul. Til en fødsel. Og til kulminationen på Mørkstoffernes plan.

Du kan købe Den Store Åbning online hos fx Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.




Det vågne hjerte

Den store åbning. Tag med Merete Pryds Helle på en videnskabelig podcastrejse fra Big Bang til CERN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Vidunderlig roman” – BERLINGSKE

“Gavmild, rummelig, rund og varm roman” – INFORMATION

❤️❤️❤️❤️❤️ – FEMINA

Da Lis i det tidlige forår i 1984 bliver overfaldet i Utterslev Mose, forandres hendes liv totalt. For at bearbejde sine oplevelser, tager hun til Kvindehøjskolen i Visby, hvor opgøret med patriarkatet planlægges.

Selvom Kirsten, som også går på højskolen, endelig overgiver sig til Lis, er kærligheden ikke lige så nem hjemme i København, hvor tingene er mere komplicerede end som så.

Det vågne hjerte er en stor fortælling om kærlighed og venskab, køn og seksualitet i en tid præget af opbrud og nybrud, og er en selvstændig fortsættelse af Folkets skønhed og Vi kunne alt.  

Du kan købe Det vågne hjerte online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.




Vi kunne alt

Vi kunne alt, Merete Pryds Helle

Den selvstændige fortsættelse til Folkets skønhed, som vandt De Gyldne Laurbær.

Merle vokser op på en villavej i Værløse i 1971. Hun bor sammen med sine forældre, og livet i hjemmet er præget af moderens sygdom og faderens hang til at gribe til flasken.

Men der er også gode dag på villavejen, og romanen tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 1970’ere.

Vi kunne alt er en roman om skyld og skam, om kærlighed på trods, og om børn, der får at vide, at fremtiden er deres.

Du kan købe Vi kunne alt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.




Folkets skønhed

dannelsesromaner

Vinder af De Gyldne Laurbær 2016.

Livet på Langeland i 1930’erne er hårdt og præget af økonomisk krise.

Det oplever Marie, som vokser op i en familie med mange børn og få penge, på egen krop. Her er vold en del af hverdagen – også før krigen kommer.

Maries redning bliver mødet med Otto, og sammen tager de til København for at skabe sig en ny og bedre tilværelse langt væk fra Langeland.

Men fortiden følger med på godt og ondt.

Du kan købe Folkets skønhed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.




Men jorden står til evig tid

Merete Pryds Helle, Vandpest, Men Jorden står til evig tid,

Smuk samlet udgave af Merete Pryds Helles romaner Vandpest og Men Jorden står til evig tid, som begge sitrer af nerve og nærvær.

Vandpest følger Beatrice og Malcolm, når de tager på ballonfærd over truende landskaber i konstant forandring. I efterfølgeren Men Jorden står til evig tid skildres parrets datter Iris og hendes vej til at finde sin egen stemme. Tilsammen tegner de to bøger et portræt af verdens hidtil eneste konstant: Jorden, som står til evig tid.

Da bøgerne udkom i 1990’erne, var de forud for deres tid. I dag er de med deres skarpe betragtninger af klima og køn litteratur til tiden.

Du kan købe Vandpest & Men Jorden står til evig tid online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel .




Om Dennis Andersen Dennis Andersen (f.1973) cand. mag. og pressekoordinator på Lindhardt og Ringhof. Har tidligere været filmanmelder, pressekoordinator på TV 2 og PR Chef på Nordisk Film.