En cyklus er som de fire årstider, og der er mange fordele ved at få indblik i, hvordan “årstiderne” påvirker os. Med Cyklusrevolutionen kan du få en større forståelse for, hvorfor du den ene uge er fuld af power, og den næste uge har brug for ro.
Hvordan mon det føles, hvis min krop får lov at gøre, som den skal, helt af sig selv uden at være påvirket af kunstige hormoner? Sådan tænkte journalist og tv-vært Josefine Stork, og det fik hende til at droppe p-pillen og sætte sig grundigt ind i, hvordan menstruationscyklussens forskellige faser er, og hvilken effekt de har.
Hvorfor bliver der ikke undervist i kvindens cyklus i skolen, og hvorfor forskes der så lidt i cyklusrelaterede kvindesygdomme? Josefine Stork mener, at vi har brug for en vidensrevolution – emnet skal ud af den stigmatiserende skygge.
LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger
Læs første kapitel af Cyklusrevolutionen herunder.
Cyklusrevolutionen
af Josefine Stork
JOSEFINE 2.0
Efter jeg droppede p-pillerne, skete der alt muligt i min krop, som jeg aldrig havde oplevet før. Både fysisk og mentalt. Det var, som om jeg blev et andet menneske, og jeg følte mig pludselig fremmedgjort over for mig selv og min krop.
Jeg har altid set mig selv som en ret positiv og begejstret kvinde, der ikke lader sig slå ud af hvad som helst. Men den selvopfattelse blev for første gang udfordret, da jeg stoppede med p-pillerne, og min naturlige cyklus vendte tilbage. Jeg kan bedst beskrive det som en stor tåge, der lettede fra min krop, og at der kom hul igennem til et nyt system, som jeg slet ikke havde brugsanvisningen til. Det føltes som at køre på en firsporet motorvej uden kørekort.
Pludselig begyndte jeg at opleve nye sider af mig selv, som jeg nærmest ikke kunne genkende. Jeg var mildest talt overvældet, og min kæreste var faktisk også lidt i chok over de sider af min person, der blev aktiveret med min naturlige cyklus. Han undrede sig over, hvem det var, han pludselig var kæreste med, og var for alvor skræmt ved tanken om, at jeg kunne have ændret personlighed:
”Altså, hvad er der sket? Er hun ikke længere den, jeg forelskede mig i?”
Og det ledte til en del konflikter. Jeg fik også flere menstruationssmerter og smerter på andre tids-punkter i min cyklus. Der var langt større udsving i mit humør, og nogle gange kunne jeg mærke en ny
indre stemme. En ubehagelig kritisk en, der talte grimt til mig. Men på trods af at jeg befandt mig i en ufrivillig personlighedsændring og havde ondt i underlivet, havde jeg også en rar følelse i kroppen.
For lige pludselig kunne jeg mærke den. Jeg begyndte at kradse lidt i overfladen af de forandrin-
ger, jeg oplevede, og årsagen var jo ganske simpel – jeg har en cyklus. En cyklus, der gør, at jeg har det forskelligt såvel mentalt som fysisk alt afhængigt af cyklussens faser. En cyklus, der gør mig stærkere som kvinde, hvis jeg bruger den rigtigt.
Det, der startede som en nysgerrig kradsen i overfladen, er endt med at blive et dybt hul, hvor jeg har gravet mig ned i al den viden, der findes om cyklus og kvindekroppen, og hvor jeg samtidig har lært meget om mig selv. Det har været en slags cyklus-dannelsesrejse, som affødte, at jeg lavede web-serien ”Cyklusrevolutionen” for Alt for Damerne og senere denne bog af samme navn.
En omsorgsfuld revolution
Min cyklus-dannelsesrejse har ikke kun været lige ud ad landevejen. Den har også været fuld af bump, hårnålesving og blinde veje. For selvom det er vidunderligt at blive introduceret til en enorm mængde ny viden, der kan gøre livet langt lettere, har jeg også oplevet frustration og vrede. For hvorfor har jeg først opdaget alle de her ting i en alder af 34 år?
Hvorfor ved så mange unge kvinder stort set intet om deres fintunede hormonmaskineri? Hvorfor lærer vi, at menstruation skal gøre ondt? Hvorfor forskes der så lidt i cyklusrelaterede kvindesygdomme? Og hvorfor lærer vi ikke om de ting i folkeskolen, når de påvirker halvdelen af jordens befolkning?
Mit håb med bogen her er, at min cyklus-åbenbaring kan inspirere og gavne andre, ligesom den har gavnet mig. For mig har al den nye viden om min cyklus betydet, at jeg har lært at passe bedre på mig selv. Jeg har altid løbet sindssygt stærkt, givet den gas på arbejdet og i mine sociale relationer og sørget for at fylde min kalender til randen.
Men nu passer jeg på min energi ved at planlægge efter min cyklus. Det har både været til gavn for mig selv, for folk omkring mig og for mine præstationer på arbejdet, og så har det ganske enkelt (og hold nu fast!) elimineret alle mine menstruationssmerter. I hvert fald når jeg husker at tage højde for cyklussens faser. Det er en revolution uden tabere!
Cyklusrevolutionen er ikke en revolution i ordets traditionelle forstand. Den franske revolution var vist noget med høtyve og fakler og en masse hoveder, der rullede, og den slags. Det er cyklusrevolutionen ikke! Jeg har dog alligevel valgt at bruge ordet ”revolution”, for noget af det, der kendetegner tidligere revolutioner, er, at mange mennesker er gået sammen for at ændre noget.
Og det er lige præcis det, jeg håber på, at den her bog kan bidrage til. At kvinder og mænd og alle derimellem går sammen og begynder at interessere sig for menstruationscyklussen, så vi kan ændre
måden, vi forstår og ser os selv på.
Cyklusrevolutionen er en omsorgsfuld og selvkærlig revolution, hvor vi bliver nysgerrige på os selv, lærer vores krop at kende og undersøger, om vi kan forbedre vores liv ved at leve i overensstemmelse med vores indbyggede cyklus. Hele samfundet er indrettet efter den mandlige 24-timers cyklus (for ja, sådan én har de!). Men hvad ville der ske, hvis vi prøvede at indrette vores privatliv, arbejdsliv og sociale liv efter en menstruationscyklus?
Ville vi se færre udbrændte kvinder? Ville vi se en reducering i stress-sygemeldte kvinder? Ville det faktisk kunne ses på bundlinjen, hvis vi tillod os at arbejde efter vores cyklus?
Bogen er skrevet til alle med en livmoder og den cyklus på gennemsnitligt 29,3 dage, der følger med. Den er skrevet til dig, der gerne vil være klogere på din cyklus, og dig, som måske undrer dig over, hvorfor du den ene dag føler dig som Beyoncé og den næste som en sammenkrøllet karklud. Og så er den skrevet til dem, der ikke selv har en cyklus, men som lever sammen med nogen, der har.
Selvom cyklus er blevet et mere og mere moderne samtaleemne de seneste par år, er det stadig noget, der af nogle opfattes som ”urtet” og ”hokuspokus”. Men der er absolut intet hokuspokus over vores cyklus. Det er ren biokemi, og alt det, vi ved om den, står på et solidt fundament af forskning.
Det er også på baggrund af den viden og forskning, at jeg har skrevet den her bog – selvom forskningen ikke er så fyldestgørende, som den kunne være. Vi ved nemlig skræmmende lidt om kvindekroppen sammenlignet med mandekroppen, fordi det traditionelt set er mænd i hvide kitler, som har domineret lægevidenskaben.
Den amerikanske forfatter og journalist Maya Dusenbery formulerer det enkelt og skarpt:
”Kvinders symptomer bliver ikke taget seriøst, fordi lægevidenskaben ikke ved særlig meget om deres kroppe og sundhedsudfordringer. Og lægevidenskaben ved ikke særlig meget om deres kroppe og sundhedsudfordringer, fordi deres symptomer ikke bliver taget seriøst.”
Det er et kæmpe paradoks, som denne bog desværre ikke kan løse, men den kan til gengæld præsentere dig for den cyklusviden, der allerede findes. Og hvem ved, hvad der sker, når cyklusrevolutionen for alvor ruller? Lad høtyv og fakkel blive hjemme, og lad mig i stedet
tage dig ved hånden og fortælle dig alt det, du skal vide om din helt vidunderlige cyklus.
Cyklusrevolutionen starter her, og jeg håber, du vil være med. For jeg kan ikke gøre det alene
Tanker om køn og sprog i ”Cyklusrevolutionen”
Inden vi for alvor springer ud i det, har jeg lyst til at nævne nogle tanker, jeg har gjort mig om, hvad det vil sige at skrive en bog, der henvender sig til ”kvinder”. Det er et stort ønske for mig, at “Cyklusrevolutionen” favner så bredt som muligt, og her ved jeg, at det sprog, jeg bruger,
har en kæmpe betydning for, hvem der føler sig inkluderet i vores alle sammens omsorgsrevolution.
Nogle gange skriver jeg om ”kvindekroppen” eller ”den kvindelige anatomi” og refererer dermed til den krop, man har, når man er født som biologisk kvinde. Andre gange taler jeg om ”kvinder” som en gruppe med fælles erfaringer, der knytter sig mere til det at have et kvindeligt kønsudtryk, end det knytter sig til biologi.
Selv er jeg en ciskønnet kvinde, og det er også en del af mit udgangspunkt for bogen og alle de erfaringer, jeg kommer til at dele. Derfor vil bogen højst sandsynligt også primært spejle dem, der identificerer sig som ciskønnede kvinder. Men ligegyldigt hvilken krop eller kønsidentitet du har, håber jeg, at du kan finde inspiration og stof til eftertanke i ”Cyklusrevolutionen”.
Cyklusrevolutionen
Lær din cyklus at kende, og udnyt dine kræfter optimalt.
Rigtig mange kvinder ved ikke, hvor stor indflydelse cyklussen har på deres liv. Det opdagede Josefine Stork selv, da hun stoppede på p-piller. Pludselig kunne hun igen mærke sin cyklus og alle de kropslige og mentale reaktioner, der bølgede igennem hende i de 28 dage. Det ledte hende ud på en oplysningsmission for at gøre både sig selv og andre klogere på, hvordan cyklussen fungerer, og hvordan man kan bruge den til sin egen fordel.
I Cyklusrevolutionen går hun på opdagelse i den kvindelige cyklus og dens fire faser. Med udgangspunkt i sig selv undersøger hun, hvordan den påvirker både krop og sind. På baggrund af samtaler med eksperter forklarer hun alt det, der sker igennem faserne, og hun lærer os, hvordan vi både kan udnytte den udadvendte energi i cyklussens første del og passe på os selv, når energien er mere indadvendt senere i cyklussen.
Få en langt større forståelse for dig selv og for, hvorfor du den ene uge er fuld af power og den næste uge mere har brug for ro. En viden, som kan hjælpe både dig selv og dine nærmeste.
En cyklus er som de fire årstider, og der er mange fordele ved at få indblik i, hvordan “årstiderne” påvirker os. Med Cyklusrevolutionen kan du få en større forståelse for, hvorfor du den ene uge er fuld af power, og den næste uge har brug for ro.
Hvordan mon det føles, hvis min krop får lov at gøre, som den skal, helt af sig selv uden at være påvirket af kunstige hormoner? Sådan tænkte journalist og tv-vært Josefine Stork, og det fik hende til at droppe p-pillen og sætte sig grundigt ind i, hvordan menstruationscyklussens forskellige faser er, og hvilken effekt de har.
Hvorfor bliver der ikke undervist i kvindens cyklus i skolen, og hvorfor forskes der så lidt i cyklusrelaterede kvindesygdomme? Josefine Stork mener, at vi har brug for en vidensrevolution – emnet skal ud af den stigmatiserende skygge.
LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger
Læs første kapitel af Cyklusrevolutionen herunder.
Cyklusrevolutionen
af Josefine Stork
JOSEFINE 2.0
Efter jeg droppede p-pillerne, skete der alt muligt i min krop, som jeg aldrig havde oplevet før. Både fysisk og mentalt. Det var, som om jeg blev et andet menneske, og jeg følte mig pludselig fremmedgjort over for mig selv og min krop.
Jeg har altid set mig selv som en ret positiv og begejstret kvinde, der ikke lader sig slå ud af hvad som helst. Men den selvopfattelse blev for første gang udfordret, da jeg stoppede med p-pillerne, og min naturlige cyklus vendte tilbage. Jeg kan bedst beskrive det som en stor tåge, der lettede fra min krop, og at der kom hul igennem til et nyt system, som jeg slet ikke havde brugsanvisningen til. Det føltes som at køre på en firsporet motorvej uden kørekort.
Pludselig begyndte jeg at opleve nye sider af mig selv, som jeg nærmest ikke kunne genkende. Jeg var mildest talt overvældet, og min kæreste var faktisk også lidt i chok over de sider af min person, der blev aktiveret med min naturlige cyklus. Han undrede sig over, hvem det var, han pludselig var kæreste med, og var for alvor skræmt ved tanken om, at jeg kunne have ændret personlighed:
”Altså, hvad er der sket? Er hun ikke længere den, jeg forelskede mig i?”
Og det ledte til en del konflikter. Jeg fik også flere menstruationssmerter og smerter på andre tids-punkter i min cyklus. Der var langt større udsving i mit humør, og nogle gange kunne jeg mærke en ny
indre stemme. En ubehagelig kritisk en, der talte grimt til mig. Men på trods af at jeg befandt mig i en ufrivillig personlighedsændring og havde ondt i underlivet, havde jeg også en rar følelse i kroppen.
For lige pludselig kunne jeg mærke den. Jeg begyndte at kradse lidt i overfladen af de forandrin-
ger, jeg oplevede, og årsagen var jo ganske simpel – jeg har en cyklus. En cyklus, der gør, at jeg har det forskelligt såvel mentalt som fysisk alt afhængigt af cyklussens faser. En cyklus, der gør mig stærkere som kvinde, hvis jeg bruger den rigtigt.
Det, der startede som en nysgerrig kradsen i overfladen, er endt med at blive et dybt hul, hvor jeg har gravet mig ned i al den viden, der findes om cyklus og kvindekroppen, og hvor jeg samtidig har lært meget om mig selv. Det har været en slags cyklus-dannelsesrejse, som affødte, at jeg lavede web-serien ”Cyklusrevolutionen” for Alt for Damerne og senere denne bog af samme navn.
En omsorgsfuld revolution
Min cyklus-dannelsesrejse har ikke kun været lige ud ad landevejen. Den har også været fuld af bump, hårnålesving og blinde veje. For selvom det er vidunderligt at blive introduceret til en enorm mængde ny viden, der kan gøre livet langt lettere, har jeg også oplevet frustration og vrede. For hvorfor har jeg først opdaget alle de her ting i en alder af 34 år?
Hvorfor ved så mange unge kvinder stort set intet om deres fintunede hormonmaskineri? Hvorfor lærer vi, at menstruation skal gøre ondt? Hvorfor forskes der så lidt i cyklusrelaterede kvindesygdomme? Og hvorfor lærer vi ikke om de ting i folkeskolen, når de påvirker halvdelen af jordens befolkning?
Mit håb med bogen her er, at min cyklus-åbenbaring kan inspirere og gavne andre, ligesom den har gavnet mig. For mig har al den nye viden om min cyklus betydet, at jeg har lært at passe bedre på mig selv. Jeg har altid løbet sindssygt stærkt, givet den gas på arbejdet og i mine sociale relationer og sørget for at fylde min kalender til randen.
Men nu passer jeg på min energi ved at planlægge efter min cyklus. Det har både været til gavn for mig selv, for folk omkring mig og for mine præstationer på arbejdet, og så har det ganske enkelt (og hold nu fast!) elimineret alle mine menstruationssmerter. I hvert fald når jeg husker at tage højde for cyklussens faser. Det er en revolution uden tabere!
Cyklusrevolutionen er ikke en revolution i ordets traditionelle forstand. Den franske revolution var vist noget med høtyve og fakler og en masse hoveder, der rullede, og den slags. Det er cyklusrevolutionen ikke! Jeg har dog alligevel valgt at bruge ordet ”revolution”, for noget af det, der kendetegner tidligere revolutioner, er, at mange mennesker er gået sammen for at ændre noget.
Og det er lige præcis det, jeg håber på, at den her bog kan bidrage til. At kvinder og mænd og alle derimellem går sammen og begynder at interessere sig for menstruationscyklussen, så vi kan ændre
måden, vi forstår og ser os selv på.
Cyklusrevolutionen er en omsorgsfuld og selvkærlig revolution, hvor vi bliver nysgerrige på os selv, lærer vores krop at kende og undersøger, om vi kan forbedre vores liv ved at leve i overensstemmelse med vores indbyggede cyklus. Hele samfundet er indrettet efter den mandlige 24-timers cyklus (for ja, sådan én har de!). Men hvad ville der ske, hvis vi prøvede at indrette vores privatliv, arbejdsliv og sociale liv efter en menstruationscyklus?
Ville vi se færre udbrændte kvinder? Ville vi se en reducering i stress-sygemeldte kvinder? Ville det faktisk kunne ses på bundlinjen, hvis vi tillod os at arbejde efter vores cyklus?
Bogen er skrevet til alle med en livmoder og den cyklus på gennemsnitligt 29,3 dage, der følger med. Den er skrevet til dig, der gerne vil være klogere på din cyklus, og dig, som måske undrer dig over, hvorfor du den ene dag føler dig som Beyoncé og den næste som en sammenkrøllet karklud. Og så er den skrevet til dem, der ikke selv har en cyklus, men som lever sammen med nogen, der har.
Selvom cyklus er blevet et mere og mere moderne samtaleemne de seneste par år, er det stadig noget, der af nogle opfattes som ”urtet” og ”hokuspokus”. Men der er absolut intet hokuspokus over vores cyklus. Det er ren biokemi, og alt det, vi ved om den, står på et solidt fundament af forskning.
Det er også på baggrund af den viden og forskning, at jeg har skrevet den her bog – selvom forskningen ikke er så fyldestgørende, som den kunne være. Vi ved nemlig skræmmende lidt om kvindekroppen sammenlignet med mandekroppen, fordi det traditionelt set er mænd i hvide kitler, som har domineret lægevidenskaben.
Den amerikanske forfatter og journalist Maya Dusenbery formulerer det enkelt og skarpt:
”Kvinders symptomer bliver ikke taget seriøst, fordi lægevidenskaben ikke ved særlig meget om deres kroppe og sundhedsudfordringer. Og lægevidenskaben ved ikke særlig meget om deres kroppe og sundhedsudfordringer, fordi deres symptomer ikke bliver taget seriøst.”
Det er et kæmpe paradoks, som denne bog desværre ikke kan løse, men den kan til gengæld præsentere dig for den cyklusviden, der allerede findes. Og hvem ved, hvad der sker, når cyklusrevolutionen for alvor ruller? Lad høtyv og fakkel blive hjemme, og lad mig i stedet
tage dig ved hånden og fortælle dig alt det, du skal vide om din helt vidunderlige cyklus.
Cyklusrevolutionen starter her, og jeg håber, du vil være med. For jeg kan ikke gøre det alene
Tanker om køn og sprog i ”Cyklusrevolutionen”
Inden vi for alvor springer ud i det, har jeg lyst til at nævne nogle tanker, jeg har gjort mig om, hvad det vil sige at skrive en bog, der henvender sig til ”kvinder”. Det er et stort ønske for mig, at “Cyklusrevolutionen” favner så bredt som muligt, og her ved jeg, at det sprog, jeg bruger,
har en kæmpe betydning for, hvem der føler sig inkluderet i vores alle sammens omsorgsrevolution.
Nogle gange skriver jeg om ”kvindekroppen” eller ”den kvindelige anatomi” og refererer dermed til den krop, man har, når man er født som biologisk kvinde. Andre gange taler jeg om ”kvinder” som en gruppe med fælles erfaringer, der knytter sig mere til det at have et kvindeligt kønsudtryk, end det knytter sig til biologi.
Selv er jeg en ciskønnet kvinde, og det er også en del af mit udgangspunkt for bogen og alle de erfaringer, jeg kommer til at dele. Derfor vil bogen højst sandsynligt også primært spejle dem, der identificerer sig som ciskønnede kvinder. Men ligegyldigt hvilken krop eller kønsidentitet du har, håber jeg, at du kan finde inspiration og stof til eftertanke i ”Cyklusrevolutionen”.
Cyklusrevolutionen
Lær din cyklus at kende, og udnyt dine kræfter optimalt.
Rigtig mange kvinder ved ikke, hvor stor indflydelse cyklussen har på deres liv. Det opdagede Josefine Stork selv, da hun stoppede på p-piller. Pludselig kunne hun igen mærke sin cyklus og alle de kropslige og mentale reaktioner, der bølgede igennem hende i de 28 dage. Det ledte hende ud på en oplysningsmission for at gøre både sig selv og andre klogere på, hvordan cyklussen fungerer, og hvordan man kan bruge den til sin egen fordel.
I Cyklusrevolutionen går hun på opdagelse i den kvindelige cyklus og dens fire faser. Med udgangspunkt i sig selv undersøger hun, hvordan den påvirker både krop og sind. På baggrund af samtaler med eksperter forklarer hun alt det, der sker igennem faserne, og hun lærer os, hvordan vi både kan udnytte den udadvendte energi i cyklussens første del og passe på os selv, når energien er mere indadvendt senere i cyklussen.
Få en langt større forståelse for dig selv og for, hvorfor du den ene uge er fuld af power og den næste uge mere har brug for ro. En viden, som kan hjælpe både dig selv og dine nærmeste.
Du kan købe Cyklusrevolutionen online hos fx. Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra d. 16. april.
Andre læste også: