Claus Meyer | Meyers Madhus Fagbøger Mad og drikke

“Bekæmp ukrudtet med kniv og gaffel” – Meyers Store Naturalmanak viser dig hvordan

Mad, madlavning, skoven, natur, naturmad, Claus Meyer, Meyer, Almanak, Natur-almanak

Ukrudtet i haven, på stranden eller i parken er ofte både sundere og mere velsmagende end de grøntsager man kan købe i supermarkedet.

I hvert fald hvis man spørger Søren Espersen, kultursociologen og urteeksperten bag Meyers Store Naturalmanak.

“Vi har en fuldstændig glemt skat i baghaven. De danske og svenske kokke opdagede allerede skatten i 2003, men den viden er først ved at forplante sig hos forbrugerne nu.”

Naturens skattekiste

Det glemte spisekammer i naturen indeholder mere end 250 slags planter, bær, svampe og rødder.

Alle de vilde planter og urter kan findes udenfor vores vindue, og de rummer helt utrolige egenskaber, når de går fra naturen til tallerkenen.

“De vilde planter er stort set alle steder omkring os. Bare ens daglige tur på arbejde byder på mødet med mange forskellige vilde planter, og så er det jo nærliggende lige at stoppe og bruge fem minutter på at samle lidt til en salat”

“Når man henter børnene, så pluk lidt brændenælder, det tager ikke længere tid end at finde en salat i supermarkedet”

Mad, madlavning, skoven, natur, naturmad, Claus Meyer, Meyer, Almanak, Natur-almanak

“Brændenælder er fx betydeligt sundere end spinat. En brændenælde indeholder mere jern, mineraler og gode indholdstoffer, og det er generelt for de vilde planter,” forklarer Søren Espersen begejstret.

LÆS OGSÅ: Mad med brændenælder

“Hvad er egentlig ukrudt?”

Mange af de spiselige planter i naturen findes overalt omkring os, og mange gange betragtes de vilde vitaminbomber faktisk som ukrudt, men som Søren Espersen spørger, hvad er så egentlig ukrudt?

Skvalderkål, som mange nok kender fra deres bed i haven eller fra deres gåture i parken er én af de vilde urter, der betegnes som ukrudt.

Men i virkeligheden blev skvalderkål indført af  munke i middelalderen som en helseplante mod gigtformen Podagra.

Skvalderkålens nye skud har en frisk smag og kan bruges i salater eller stuves som spinat.

LÆS OGSÅ: Spiselige urter og planter – Naturalmanak

Mælkebøttesalat

For at gøre fourageringen endnu nemmere er Meyers Store Naturalmanak bygget op omkring de fire danske årstider.

Så hvad end det er foråret, der står for døren, eller vinteren, der har bidt sig fast, så er der altid spændende tilføjelser til middagsbordet at finde i almanakken.

En typisk forårsplante som Mælkebøtter er fx en skøn salatplante.

De nye blade og skud vil give et friskt pust til enhver salat. De forårsgrønne mælkebøtteblade kan også blancheres eller stuves.

Mad, madlavning, skoven, natur, naturmad, Claus Meyer, Meyer, Almanak, Naturalmanak

Selv i byen kan man finde spiseligt grønt

“Jeg tør vædde på, at man indenfor 100 meter kan finde spiselige planter” lyder det på Søren Espersen.

Så der er altså ingen undskyldning for ikke at bruge naturen i sin madlavning. Heller ikke selvom man bor i byen.

Ifølge Søren Espersen er det heller ikke farligt at spise planter og andet grønt, som man har fundet i byen.

Planterne optager nemlig kun de gode stoffer fra jorden, og ikke stoffer fra fx bilos.

Hvis man vasker og skyller sine fund godt, og undgår steder med hundeluftning, så er der ingen fare på færde.

“Du får alle de gode indholdsstoffer fra de vilde planter, så der er faktisk en større sundhedsmæssige risiko forbundet ved ikke at spise dem”, fortæller Søren Espersen, der altså ikke ville betænke sig ved at spise planter fundet i byen.

Selv på henlagte byggegrunde, i parker og ved havneområder kan du finde mere end 25 arter spiselige planter, bær og svampe.

I Meyers Store Naturalmanak kan du også læse mere om de forskellige landskabstyper, der findes i Danmark, og hvilke planter du kan regne med at finde i de forskellige områder

Er du blevet nysgerrig på endnu mere natur og de vilde planter, og har du allerede Meyers Store Naturalmanak, så kan du finde mere inspiration på Kulturlandskab.dk, der drives af Søren Espersen.

Helt frisk udgivelse

Naturalmanak

"Bekæmp ukrudtet med kniv og gaffel" - Meyers Store Naturalmanak viser dig hvordan

I 10 år har Almanak været en af danskernes foretrukne følgesvende, når der skal laves mad. En nyklassikker der bør stå på hylderne i alle danske køkkener.

Almanak er Claus Meyers drøm om det fuldendte madår. Med udgangspunkt i årets gang og sæsonernes skiftende råvarer tilbyder bogen mere end 1.000 opskrifter på aftensmad, småretter og desserter, men også syltesager, pålæg, drikkelse, brød og kager. Det hele fordelt ud over samtlige af årets 365 dage.

Almanak er gennemsyret af en klar holdning til sundhed, fagligt overskud, fortælleglæde og af forfatterens begejstring for alt det, som kan høstes i de vilde landskaber. Med denne bog inviterer Claus Meyer sine læsere til at digte med på det nye nordiske hverdagskøkken.

Du kan købe Naturalmanak online eller i din nærmeste boghandel fx Bog&Ide.

Se opskrift på fyldt græskar med grønkål og svampe 

Se Meyers grøn mad