Fagbøger Læseprøve og uddrag

Lær at håndtere det mentale pres som iværksætter. Læs et uddrag af Byg op uden at brænde ud her

Lær at håndtere det mentale pres som iværksætter. Læs et uddrag af Byg op uden at brænde ud her

Byg op uden at brænde ud giver et grundigt indblik i, hvordan man balancerer det intense pres i iværksætterverdenen, mens man tager hånd om sin mentale sundhed.

I Byg op uden at brænde ud giver nuværende erhvervspsykologisk rådgiver Cecilie Willer en række håndgribelige redskaber til, hvordan man passer på sin mentale sundhed og balancerer det intense pres – og hun forklarer, hvorfor det er essentielt for at kunne præstere godt og opnå varig succes.

LÆS OGSÅ: Cecilie Willer: “Vi bliver nødt til at lave om på fortællingen om, at man skal bløde ud af næsen for at lave en virksomhed”

Livet som iværksætter kan være en emotionel rutsjebanetur fyldt med op- og nedture. Derfor er risikoen for at brænde ud også høj. Og virksomheder uden en velfungerende grundlægger har dårligere succesrater.

Som iværksætter skal man skabe, arbejde hårdt og komme ud over kanten. Men man skal gøre det uden at ødelægge sig selv – det kan Byg op uden at brænde ud hjælpe med.

LÆS OGSÅ: 7 bøger om mental sundhed, som du bør læse

Læs forordet fra Byg op uden at brænde ud af Cecilie Willer herunder.




Byg op uden at brænde ud

af Cecilie Willer




FÆRRE MYTER, MERE EVIDENS, TAK


I iværksættermiljøet er der et stort fokus på hårde data, men når det handler om mental sundhed, at præstere under pres, og hvordan en ”rigtig” iværksætter skal være, er der alt for mange myter.

Jeg kender dem fra mit arbejde med iværksættere og fra den store mængde litteratur, der findes om iværksætteri, og de fleste af dem påvirker iværksættere på måder, der intet godt gør for hverken de- res mentale helbred eller deres chancer for at lykkes og få succes.

Her i bogen er min tilgang evidensbaseret. Jeg tager udgangspunkt i de undersøgelser og den forskning, der findes inden for psykologi, præstation og iværksætteri, når det handler om for eksempel sammenhængen mellem mental sundhed og præstationer, eller hvad der karakteriserer dygtige iværksættere.

Skal vi træffe de rette beslutninger, også om vores mentale tilstand og vores arbejdsliv, gøres det bedst på et vidensbaseret og kvalificeret grundlag.

Igennem bogen vil jeg desuden gennemgå en lang række metoder og værktøjer til at arbejde med mental sundhed. Her er min tilgang eklektisk – det vil sige, at jeg ikke tilhører nogen speciel ”skole” inden for f.eks. coaching, kognitiv terapi eller mindful- ness. Jeg er inspireret af alt fra østlig filosofi til vestlig psykologi.

Jeg tror ikke, at ét værktøj eller én tilgang kan være nøglen til et helt sind og et helt liv, men at man skal vælge de værktøjer, der er bedst til den givne situation, man står i. Vil man have sin frugt skåret over, bør man vælge en kniv, men skal man spise suppe, er det bedst at bruge en ske.
Hvad virker for dig?

Bogen er derfor en samling af de bedste værktøjer, jeg har brugt i mit arbejde med menneskers sind og handlinger i næsten to årti- er. Særlig tager jeg udgangspunkt i mit mangeårige arbejde med iværksættere, mit kendskab til de specifikke situationer, de står overfor, og mine erfaringer med, hvilke teknikker og værktøjer der virker bedst for dem i forskellige situationer.

Jeg har desuden interviewet en række danske og internationale iværksættere, hvoraf mange arbejder med sig selv mentalt. De har ofte selv været gennem mentale kriser som iværksættere og har fundet strategier til at komme videre og leve et mere balanceret liv. Deres erfaringer og viden har været uvurderlig i arbejdet med bogen, og jeg inddrager dem løbende.

Det er slet ikke sikkert, at alle de værktøjer, jeg præsenterer, virker for dig. Og det er ganske givet, at du ikke kan gå i gang med det hele på en gang. Det er heller ikke meningen. Det kan tage tid og kræve fokus at implementere en ny praksis. Så vælg de værktø- jer i bogen, som du mener, vil være brugbare for dig, og prøv dig frem. Lav små, løbende ændringer i din hverdag, og test, hvad der virker, og hvad der ikke virker.

Og lad mig gøre det klart: at være iværksætter er mentalt udfordrende og kræver hårdt arbejde. ”Byg op uden at brænde ud” handler ikke om, at vi skal være zenagtige og i perfekt mental balance hele tiden. Jeg påstår ikke, at du kan bygge en succesfuld ny virksomhed op med 37 timers-arbejdsuger, seks ugers ferie i en hængekøje og ingen stress. Sådan er virkeligheden ikke.

I perioder er vi stressede og har udfordringer, og det er vi heldigvis byggede til. En del af livet er også at være ude af balance. Men målet er at give dig de rette redskaber til at håndtere uba- lancen, at sige stop, når presset bliver for stort, og komme tilbage i balance. Du skal lære at kende dine symptomer, og du skal have redskaberne til at håndtere de mentale udfordringer, der kommer.

Det vil jeg give dig gennem bogens kapitler. Du skal stadig skabe og arbejde hårdt og komme ud over kan- ten. Men du skal gøre det uden at ødelægge dig selv.


Det bæredygtige liv

Mit mål er at skabe et større fokus på vigtigheden af mental sundhed i iværksættermiljøet hos både iværksættere og investorer og at give iværksættere nogle brugbare værktøjer til at håndtere mentalt pres.

Det er vigtigt for den enkelte iværksætters fysiske og mentale helbred, at han eller hun kan håndtere det pres, der per automatik følger med under opbygningen af en ny virksomhed. Men det er også vigtigt for iværksætteres familier. At man som familiemedlem har en partner eller forælder, der vel har travlt, men som også er nærværende og har det godt. For mange ægteskaber med iværksættere ender i skilsmisser, og for mange børn af iværksættere lider afsavn.

Det er vigtigt for de medarbejdere, iværksætteren får. De dygtigste og heldigste iværksættere kan ende med at have tusindvis af medarbejdere under sig. Vi ved, at en af de mange uhensigtsmæssige bivirkninger af stress er, at man får mindre empati. Evnen til at sætte sig ind i medarbejderes og kunders udfordringer og til at skabe en motiverende arbejdsplads svækkes.

Jeg tror på, at en leder, der er opmærksom på vigtigheden af sit eget mentale helbred, også vil være mere tilbøjelig til at have øje for sine medarbejderes men- tale helbred. At en sund leder skaber en sund virksomhedskultur.

Det er vigtigt for investorerne, både for at mindske risikoen for, at virksomheden går ned grundet iværksætterens mentale tilstand, og fordi ens evne til at præstere – og dermed få succes – svækkes, når man har høj stress, depressioner og angstanfald. Særligt over tid er det vigtigt at forstå. For det er et langt sejt træk at opbygge en virksomhed, det tager ofte mange år.

Hvis du er investor, er det helt essentielt, at du også investerer i de mennesker, der skal skabe gevinsten for dig. I Danmark kommer en stor del af den risikovillige kapital, der investeres i startups, fra offentlige midler og pensionskasserne, som vi alle har betalt til. Det er vores penge, og derfor har vi både en interesse i og et ansvar for de mennesker, vi investerer i.

Både herhjemme og globalt set er iværksættere med til at skabe økonomisk vækst, nye arbejdspladser og innovative ideer1. Ikke mindst er iværksættere vigtige for vores fremtid, fordi de er cen- trale, når det handler om at udvikle nye ideer og teknologier inden for eksempelvis sundhed, medicin, tech, klima og miljø og der- med løse de enorme kriser, vi står over for globalt set.

At iværksætteren bygger op uden at brænde ud, er vigtigt for os alle sammen. Os. Alle. Sammen.




Byg op uden at brænde ud

byg op uden at brænde ud

Håndter det mentale pres og opnå større succes.

Livet som iværksætter og selvstændig er en rutsjebanetur fyldt med op-og nedture. Det går hurtigt, og det er sjovt, men der er også meget usikkerhed og uforudsigelighed – og presset er ofte enormt. Derfor er der stor risiko for at brænde ud.

Her giver erhvervspsykologisk rådgiver Cecilie Willer redskaberne til at tage hånd om din mentale sundhed og balancere det intense pres. Og hun forklarer, hvorfor det er essentielt for at opnå høj præstationsevne og varig succes.

Du kan købe Byg op uden at brænde ud hos fx. Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra d. 27. febraur.




About

Studentermedhjælper marketing