Aktuelt Fagbøger Samfund og debat

Cecilie Willer: “Vi bliver nødt til at lave om på fortællingen om, at man skal bløde ud af næsen for at lave en virksomhed”

Cecilie Willer: "Vi bliver nødt til at lave om på fortællingen om, at man skal bløde ud af næsen for at lave en virksomhed"

Byg op uden at brænde ud – coach og rådgiver Cecilie Willer er aktuel med bogen.

Erhvervspsykologisk rådgiver og coach Cecilie Willer er aktuel med bogen Byg op uden at brænde ud. Bogen giver et grundigt indblik i, hvordan man balancerer det intense pres i iværksætterverdenen, mens man tager hånd om sin mentale sundhed. Derudover giver bogen en række håndgribelige redskaber til, hvordan man kan gøre det – og opnå succes på den lange bane.

Hvorfor har det været vigtigt for dig at skrive den her bog?

”Der er mange iværksættere og selvstændige, der ikke lige har pengene til at gå til en psykolog eller coach – så hvordan kan jeg hjælpe dem? Tanken med bogen er, at jeg gerne vil bruge den viden, jeg har, og kombinere med min arbejdserfaring indenfor iværksætteri.”

Cecilie Willer har arbejdet med over 300 iværksættere og med ledelsesrådgivning i større organisationer i mange år.

”Jeg endte på holdet omkring en større digital løsning (red. Mobile Life), hvor vi arbejdede som en selvstændig start up-virksomhed under Danske Bank. Her gik det op for mig, hvor lidt fokus, der er på det mentale, når man skal bygge noget fra bunden. For det er sindssygt hårdt, og du møder meget modstand undervejs.

Jeg begyndte at kigge lidt på forskningen på området og kunne se, at der var mange start ups, der ikke lykkedes på grund af det mentale pres. En undersøgelse har peget på at hele 65 procent af start ups mislykkes på grund af konflikter opstået af det mentale pres i opstartsfasen”, fortæller hun.

Hun begyndte at coache iværksættere ved siden af sit lederjob i, hvordan de kunne undgå at brænde ud. For måden, du leder sig selv på, er også afsættet for, hvordan du leder andre, fortæller hun.

”Hvis du er megastresset og presset, så ryger din empati og dermed din evne til at connecte med dine medarbejdere og investorer. Det var derfor, jeg startede Today og begyndte med at arbejde indenfor det område. Jeg mærkede på egen krop, hvor hårdt det var at starte sådan et digitalt projekt op – og fandt det helt skørt, at der ikke var nogen hjælp at hente.

Når en iværksætter ikke formår at passe på sig selv, har det mange omkostninger. Det har ikke kun personlige omkostninger at brænde ud. Men det har også konsekvenser for virksomheden. Vi ved fra forskning at din mentale præstation er meget dårlig når du har været under pres længe, Din evne til at tage beslutninger, tænke innovativt og lede bliver meget dårlig. Din chance for succes bliver derfor mindre når du ikke formår at passe på dit mentale helbred. Det har i sidste ende nogle konsekvenser for vores samfund.

”Det, jeg gerne vil med bogen er at sige, at der er en smartere måde at gøre det her på. Og det bliver vi nødt til at begynde at kigge på, hvis vi skal lykkedes med de transformationer, der sker i verden! Vi optimerer alle mulige steder, men det mentale, det har vi ikke rigtigt kigget på”, fortæller hun.

”Det er ikke kun vigtigt hvilke startups vi bygger men i høj grad også hvordan vi bygger dem. Hvilket et værdisæt, kultur, og ledelsesstil er det vi bygger fra- det bunder i rigtig høj grad i stifternes mindset og evne til at lede sig selv ”, tilføjer Cecilie.

LÆS OGSÅ: Octavia E. Butler kunne spå om fremtiden. Bliv klogere på hendes forfatterskab her

Cecilie Willer: "Vi bliver nødt til at lave om på fortællingen om, at man skal bløde ud af næsen for at lave en virksomhed"

Cecilie Willer er i dag erhvervspsykologisk rådgiver og coach med speciale i iværksætter-psykologi. Hun har coachet over 300 iværksættere og arbejdet med nogle af de mest succesfulde danske iværksættere. Kreditering: Sofie Barfoed.

Bedre systemer for et bæredygtigt liv som iværksætter

Vi vil så gerne poste penge i iværksætteri og være førende på området i Danmark – og derfor skal vi have nogle bedre systemer for, hvordan iværksætteren kan præstere og samtidig leve et bæredygtigt liv.

”Jeg tror, at der på sigt vil komme flere selvstændige – og AI gør jo også, at vi kommer til at arbejde på nogle andre måder. Udover de selvstændige henvender bogen sig til alle, der er meget engageret i sit arbejde og folk, der bygger noget fra bunden. Uanset om det er en afdeling, en virksomhed eller en ny teknologi eller stykke musik. Det er jo de samme psykologiske processer, man gennemgår. Hvor skaljeg prioritere? Er det godt nok, det jeg har lavet?”

De forandringer, Cecilie Willer synes, der skal ske er, at økosystemerne omkring iværksætterne også er opmærksomme på det her. Deriblandt bestyrelserne, rådgiverne og dem, der hjælper iværksætterne.

”Regeringen giver nu ca. 700.000 mio om året til at hjælpe iværksætteri i Danmark, og fra 2027 bliver det mere en 1.1 mia. om året. Er der nogle af den penge, der går til at støtte og hjælpe iværksætterne på det mentale? Det er der ikke, så vidt jeg ved.”

Vi har brug for en ny fortælling

Vi bliver nødt til at lave om på fortællingen om, at man skal bløde ud af næsen for at lave en virksomhed, fortæller hun.

”Det at passe på dig selv og dit mentale helbred, det er ikke på trods af din virksomheds succes, det er selve fundamentet for din virksomheds succes. At lave en virksomhed – eller lykkes med et stort projekt af anden karakter – handler fuldstændig om din energi. Når du har energien, har du også en større chance for at lykkes. Så hvordan tager du vare på den? Det gør du ikke ved at sove under dit skrivebord. Fremdriften er afhængig af, at du bevarer din energi”, fortæller hun slutteligt.

Tre af de ting, Cecilie Willer kan se, der går igen for succesfulde iværksættere er:

  1. Fokus på restitution som en del af deres performance. I de mere traditionelle store virksomheder forstår man godt nødvendigheden af restitution – ligesom man gør i sportsverdenen. Topledere og atleter er nogle af dem, der sover mest.”
  • Opmærksomheden på at være andet end iværksættere. ”At blive til det, du skaber, er et meget sårbart sted at være. Hvis du så ikke lykkes med din forretning, er det ikke kun dit projekt, der mislykkes, men dig. For at undgå det, er det vigtigt, at du som iværksætter fastholder andre sider af din identitet end den, der er bundet op på dit arbejde.”
  • Gode sociale relationer. ”Sociale relationer har været en af de vigtigste ting for de succesfulde iværksættere, at de har rakt ud og investeret i relationer undervejs. Om det er andre iværksættere, investorer, familie eller venner – det er igennem dem, at de har fået deres modstandsdygtighed.”

Byg op uden at brænde ud af Cecilie Willer:

byg op uden at brænde ud

Håndter det mentale pres og opnå større succes.

Livet som iværksætter og selvstændig er en rutsjebanetur fyldt med op-og nedture. Det går hurtigt, og det er sjovt, men der er også meget usikkerhed og uforudsigelighed – og presset er ofte enormt. Derfor er der stor risiko for at brænde ud.

Her giver erhvervspsykologisk rådgiver Cecilie Willer redskaberne til at tage hånd om din mentale sundhed og balancere det intense pres. Og hun forklarer, hvorfor det er essentielt for at opnå høj præstationsevne og varig succes.

Du kan købe Byg op uden at brænde ud hos fx. Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra d. 27. febraur.