Fagbøger Aktuelt Bagebøger og kagebøger Mad og drikke

Bag med Mummum: De lækreste gammeldags fastelavnsboller med creme

Sukker du også efter tidens mest eftertragtede spise? Det er blevet sæson for fastelavnsboller, og du skal selvfølgelig ikke snydes for opskriften på de lækreste gammeldags fastelavnsboller med creme fra mummum.


Fastelavnsboller fås efterhånden i alle mulige og umulige afskygninger. Alligevel er der altså noget helt særligt ved en god, gammeldags fastelavnsbolle med creme.

LÆS OGSÅ: Christel Pixis lækre amerikanske chokoladepandekager

Her får du mummums opskrift på fastelavnsboller – og du lærer også, hvordan du undgår, at cremen flyder ud af bollen, så den i stedet forbliver lækker og saftig.



Ingredienser

12 stk. 

Creme

  • 3 æggeblommer
  • 4 spsk. sukker
  • 5 tsk. vaniljesukker
  • 4 ½ tsk. majsstivelse
  • 3 ¾ dl mælk

Dej

  • 2 dl mælk
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 100 g blødt smør
  • 530 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Glasur

  • 300 g flormelis
  • 4-5 spsk. vand
  • 2 spsk. kakaopulver
  • evt. 25 g hakkede pistacienødder 

Fremgangsmåde

Creme

  1. Pisk æggeblommer, sukker, vaniljesukker og majsstivelse godt sammen i en lille tykbundet gryde.
  2. Rør, til der ikke er flere klumper, og tilsæt derefter mælken, mens du pisker.
  3. Kog blandingen op ved middel varme under omrøring.
  4. Tag cremen af varmen, når den er kogt godt op og tyknet.
  5. Læg et stykke husholdningsfilm helt ned over cremen, så du undgår, at der danner sig en hinde, og stil den på køl.

Dej

mummum, fastelavnsboller, gammeldags fastelavnsboller, Amanda Juul Jensen, Mathilde Munksø Bentsen
  1. Lun mælken i en lille gryde, til den bliver fingervarm.
  2. Rør gæren ud i mælken i en stor skål.
  3. Rør æg, salt, sukker og smør i.
  4. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt, og ælt godt. Dejen skal være lidt klistret, men slippe skålen.
  5. Dæk dejen med et viskestykke, og stil den til hævning et lunt sted i 1 time.
  6. Drys mel ud på bordet.
  7. Rul dejen ud til en firkant med en tykkelse på 1/2 cm, og skær herefter 12 firkanter. Placer 1 spiseskefuld vaniljecreme på hver firkant, og klem enderne sammen rundt om cremen, så der ikke er nogle huller.
  8. Placer bollerne med lukningen nedad på to bageplader beklædt med bagepapir.
  9. Dæk dem med et viskestykke, og lad bollerne efterhæve i 30 minutter.
  10. Tænd ovnen på 200 graders varmluft.
  11. Pensl forsigtigt bollerne med sammenpisket æg.
  12. Bag én bageplade med boller ad gangen i ca. 12-15 minutter, til de er gyldne, og lad dem køle af på en bagerist.

Glasur

  1. Rør flormelis, vand og kakaopulver sammen til en glasur.
  2. Fordel glasuren på fastelavnsbollerne, og pynt med pistacienødder eller andre hakkede nødder.


mummum

mummum, Amanda Juul Jensen, Mathilde Munksø Bentsen, kogebog, hverdagsmad

Mangler du inspiration til nemme hverdagsretter?

I denne flotte kogebog samler Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen, som står bag madbloggen mummum, 100 opskrifter på bagværk, salater, aftensmad og masser af søde sager. Blandt andet indeholder bogen opskriften på deres pølsehorn, som alene har fået 250.000 kliks!

For makkerparret bag mummum er budskabet enkelt: Der skal altid være plads til god mad, uanset hvor travlt man har. Den filosofi har uden tvivl været med til at gøre mummum en af landets største og mest populære madblogge.

Du kan købe mummum online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel fra den 7. april.


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.