Fagbøger

3 tips til dig, der vil hjælpe din teenager med at blive økonomisk ansvarlig

3 tips til dig, der vil hjælpe din teenager med at blive økonomisk ansvarlig

I Giv din teenager gode pengevaner er der gode råd at hente, hvis du vil hjælpe dine teenagebørn med at opbygge fornuftige økonomiske vaner. Her er 3 tips fra Anne Juel Jørgensen til dig, der vil hjælpe din teenager med at blive økonomisk ansvarlig.


I Giv din teenager gode pengevaner fortæller Anne Juel Jørgensen om alle de muligheder og udfordringer, der er, når man som ung skal finde ud af det med økonomi og forbrug.

Anne Juel Jørgensen har gennem sit arbejde som børne- og ungechef i Danske Bank haft ansvar for læringstiltag og har fået indsigt i og lavet undersøgelser om børn og unges pengeadfærd. Hun har tidligere skrevet Giv dit barn gode pengevaner, og efterfølgende fik hun så mange henvendelser fra forældre med teenagebørn, at hun besluttede sig for at skrive Giv din teenager gode pengevaner.

Godt at vide om teenagere i dag

Teenagere i dag lever i en digital verden, hvor sociale medier og influencere påvirker deres hverdag, og hvor statussymboler og sociale hierarkier i høj grad er med til at drive deres forbrugsmønstre.

Hvis ikke de får hjælp til at navigere i det og udvikle sunde pengevaner, risikerer de at ende i uoverskuelige gældsproblemer. I 2023 var lige under 40.000 unge mellem 18 og 30 år registreret i RKI som dårlige betalere.

Med udgangspunkt i den nyeste videnskab inden for hjerneforskning og adfærdsøkonomi giver Anne Juel Jørgensen i bogen forældre til teenagere vigtige værktøjer, så de kan være med til at guide til en bedre forståelse for penge og inspirere til at skabe de gode pengevaner, som er afgørende for en sund voksenøkonomi.

LÆS OGSÅ: Økonomi, opsparing og investering? Her er de bedste bøger med guides, råd og tips til penge

3 tips til forældre med teenagere

Den gode nyhed er, at du kan hjælpe med at klæde din teenager på til at tage fornuftige beslutninger, når det kommer til økonomi. Her er 3 økonomitips fra Anne Juel Jørgensen inspireret af Giv din teenager gode pengevaner.

Øvelse gør mester
Du skal øve dig i at have is i maven over nogle af de ‘dumme penge’, din teenager bruger, for det kan være rigtig gode lærepenge.

“Øvelse gør mester, og det er bedre at begå fejl med sine lommepenge som ung end med hele opsparingen senere i livet. Heldigvis kan vi som forældre gøre rigtig meget for at klæde vores teenagere godt på til at gøre sig de erfaringer,” siger Anne Juel Jørgensen.

I den forbindelse kan det være en god idé at give dine teenagebørn lommepenge, så de har en portion penge, som er deres, og som de er nødt til at prioritere deres udgifter ud fra. På den måde finder de ud af, at det tager længere tid at spare op til den ting, de ønsker sig allermest, hvis de samtidig køber frokost i kantinen hver dag i stedet for at smøre madpakke.

Det bedste er dog, hvis din teenager har et fritidsjob. Når de selv oplever, at det kan være hårdt at tjene penge, gør det også lidt mere ondt at bruge dem, så her tænker de måske over det en ekstra gang, hvilket de ikke gør på samme måde, hvis du bare overfører tilfældige beløb sporadisk via MobilePay.

Hjælp din teenager med at modstå sociale mediers fristelser
De sociale medier er sociale, men de er i høj grad også kommercielle, og de påvirker både voksnes og unges pengevaner.

Influencermarketing er den hurtigst voksende gren inden for markedsføring, og det går grundlæggende ud på at markedsføre produkter på sociale medier gennem influencere, der bliver fulgt af virksomhedernes målgruppe. De unge er modtagelige, fordi kommunikationen ikke opleves som direkte reklame. Det kan opleves nærmest som en god ven, der er ekstra cool og trendy.

De unge er særligt modtagelige overfor den form for markedsføring via sociale medier, som nudger os til at lade os følge vores umiddelbare behov og lade lystcentrene i vores hjerne styre vores forbrug. Børn og unge er nemlig biologisk set mere impulsive og lyststyrede end voksne.

Nytter det at skælde ud og give forbud imod sociale medier? Nej, det vil have den omvendte effekt hos teenagere. Det er bedre at tage snakken og hjælpe din teenager med at blive klædt på til at håndtere de farer, der er på de sociale medier. Her kan I tale om, hvordan populære influencere gør reklame for bestemte produkter og virksomheder, og hvordan man kan blive fristet.

Her kan du som det gode eksempel vise, hvordan du måske selv har skruet ned for din insta-scrolling og lovet ikke at købe noget, du ser på de sociale medier. Eller altid at tænke over det i 48 timer, før du køber noget. Det vigtige er at tage snakken på en ikke dømmende måde, hvor du er nysgerrig og åben. Og at være det gode eksempel selv. Hvis du har skabet proppet med pakker fra webshopping, kan det virke dobbeltmoralsk på dine teenagebørn – når alt kommer til alt, gør de, hvad du gør, ikke hvad du siger.

Tag snakken med din gamerteenager
Mange teenagere er glade for at game, og det er der som udgangspunkt ikke noget dårligt i, men vær opmærksom på, hvad din teenager foretager sig, når han/hun gamer meget.

Det er vigtigt at tage en snak om det, hvis du synes, din teenagers gamer-adfærd bliver problematisk, og du fx kan se en masse mærkelige småbeløb, der forsvinder fra kontoen. Der kan nemlig ske det, at gaming fører til gambling, og man er i større risikogruppe for at udvikle ludomani, når man gamer.

Pengespilsproblemer er et voksende problem blandt unge under 18 år, og det hænger både sammen med de gambling-elementer, der er i gaming, og at det er blevet lettere for unge under 18 år at spille om penge online – også selvom det er ulovligt.

Det er en god idé at tale sammen om, hvordan spil i dag er designet med gambling-elementer, der gør det svært at modstå. På samme måde kan I også tale om, at det kan være sjovt at drømme om den store gevinst, men at det statistisk sker for ganske få. Det er ikke den smarteste eller sikreste måde at blive rig på. Lotterimekanismer sælger idéen om, at man kan vinde den store gevinst, men den eneste, der i sidste ende kan være sikker på at vinde, er udbyderen.

Vær ærlig, og fortæl gerne, hvis du selv har dummet dig som ung og brugt alle de penge, du netop havde vundet på et skrabelod, fordi du troede, du kunne vinde mere.

Læs mere om Giv din teenager gode pengevaner

3 tips til dig, der vil hjælpe din teenager med at blive økonomisk ansvarlig

Er du usikker på, hvordan du skal tale med din teenager om penge og forbrug, og hvilke regler du skal sætte?

I denne bog giver børne- og pengeekspert Anne Juel Jørgensen konkrete råd til, hvordan du som forælder kan hjælpe din teenager med at opbygge gode pengevaner. 

Hun fortæller om alle de muligheder og udfordringer der er, når man som ung skal håndtere økonomi og forbrug. Om lommepengemodeller, fritidsjob, investeringer og forberedelserne til at flytte hjemmefra. Men også om gaming og gambling og hvordan man både som forælder og teenager kan forholde sig til den nye online finansielle verden.

Du kan købe Giv din teenager gode pengevaner online hos fx. Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra d. 10. marts.

ndsæt blok

Læs mere om Giv dit barn gode pengevaner

3 tips til dig, der vil hjælpe din teenager med at blive økonomisk ansvarlig

Det er vigtigt at give børn gode pengevaner fra starten. Her er en bog, der kommer med konkrete redskaber til at klæde forældre på til at lære deres børn at blive økonomisk ansvarlige. Børn skal lære, hvad penge er, hvor de kommer fra og bruge dem på det, der giver bedst mening.

I Giv dit barn gode pengevaner giver Anne Juel Jørgensen med udgangspunkt i den nyeste forskning på området – blandt andet adfærdsøkonomi – forældre til hjemmeboende børn, konkrete og brugbare værktøjer, der i en digital verden gør det muligt at give de næste generationer gode pengevaner og den bedste økonomiske start på livet.

Du kan købe Giv dit barn gode pengevaner online hos fx Bog og idé.