Fagbøger Indefra

Sådan får du fuld opmærksomhed: Ekspertens 3 bedste taleråd

Alle ledere har oplevet situationer, hvor man siger noget vigtigt, men samtidig har fornemmelsen af, at ingen rigtig hører efter. Budskabet blev leveret, men ikke modtaget. Der er ikke nødvendigvis noget galt med budskabet. Det kan være måden, det blev leveret på. Hemmeligheden bag et publikum, som hører efter, er en taler der selv lytter, mens han taler.

Foto: Torben Nielsen
Anders Stahlschmidt udgiver bogen LYT MENS DU TALER. Han kan bedst lide at høre på et menneske, der selv er lydhør. Derfor mener han, at du som taler skal mestre kunsten at lytte, mens du taler. Dem, du taler til, skal mærke, at du også taler med dem. Læs mere på www.lskommunikation.dk (Foto: Torben Nielsen)

Ved hjælp af de såkaldte spejlneuroner mærker publikum ubevidst, hvordan taleren har det fysisk og mentalt. Det er forklaringen på, at det virker ubehageligt at overvære en nervøs taler eller en der rømmer sig konstant. Det er også på grund af spejlneuronerne, man kan blive indigneret og medrevet af at lytte på en vred taler. En taler, der ikke selv hører efter sine egne budskaber mens han taler, fortæller inddirekte sit publikum, at der ikke er nogen grund til at høre efter.

Men hvordan lytter man mens man taler?

#1 Vær til stede

Som taler befinder du dig i et krydsfelt mellem ‘at ville’ og ‘at være’. Man vil sige noget og opnå noget med sin tale og man befinder sig foran et publikum. Mange talere bryder sig ikke om at være til stede i den situation, hvor alles opmærksomhed retter sig imod dem. De søger ensidigt hen i vilje-feltet og skynder sig at rable ordene af sig, så de kan få det overstået. Men hvis du vil have kontakt, så dine budskaber bliver modtaget og forstået, må du hvile i tilstedeværelsen foran publikum. Træk vejret og ånd ud, inden du begynder at tale. Mærk efter, hvordan du har det og hvordan publikum har det. Smil og tag imod de smil, du får tilbage. Først når du mærker kontakten, begynder du at tale.

#2 Øjenkontakt

Vi lytter i høj grad med øjnene. Øjenkontakt virker gensidigt forpligtende i enhver form for kommunikation mellem mennesker. Mange ledere har svært ved at kigge en forsamling i øjnene. De ender med ikke at kigge nogen i øjnene overhovedet, og det oplever publikum som at du taler hen over hovedet på dem. Du skal ikke kigge alle i øjnene, men ved at kigge en, to eller tre personer direkte i øjnene – en af gangen, gerne med et lille smil i tilgift, får hele salen faktisk fornemmelsen af øjenkontakt.

#3 Lyttepauser

De gode talere holder mange og lange pauser. De bedste talere fylder pauserne med betydning. Det er som om pauserne efter hver sætning bliver brugt til at lytte. Hvad var det jeg lige sagde? Du kan forestille dig, at hver gang du har sagt en sætning, skal publikum have tid til at gentage den sætning i deres hoved. Lyt til ekkoet af det du lige har sagt. Den metode sætter tempoet ned, hvilket virker unaturligt for mange talere. Men spørger du publikum, vil de opleve dig som en nærværende taler, fordi de kan mærke at du lytter mens du taler.

Lyt mens du talerDe tre gode råd kommer fra Anders Stahlschmidt. Læs mere i hans aktuelle bog ‘Lyt mens du taler’ (Akademisk Forlag). Bogen er særlig oplagt til dig, der gerne vil tale uden manuskript eller PowerPoint, til dig der veksler mellem at være oplægsholder og mødeleder og til dig, der gerne vil være bedre til at håndtere uforudsete forstyrrelser, mens du er på.

Er lige nu stærkt optaget af boganbefalinger: Hvor får vi dem fra, hvem lytter vi mest til, hvornår får vi den der trang til at få fat i en en bestemt bog straks? Hvor læser vi, hvornår, hvorfor, hvordan? Er dagligt glad for forlagets fantastiske redaktører og ikke mindst forfattere, der udtænker, skriver og redigerer bøger, vi ikke vidste vi ville komme til at elske. Er også født 1977, bor på Amager med mange reoler, en mand og to børn.