Selvom 2. Verdenskrig er 70 år siden, er fortællinger fra perioden stadig meget relevante. 2. Verdenskrig har sat sit dybe aftryk i vores kultur og mange af os har haft bedste- og oldeforældre, som i løbet af vores barndom kunne fortælle om livet under besættelsestiden.

Nedenfor har vi samlet et udvalg af romaner om 2. Verdenskrig. Bøgerne skaber et fantastisk indlevende portræt af mennesker, og skæbeberetninger under krigen og i Efterkrigstiden.

Er du mere til bøger om de faktiske begivenheder? Se listen over bøger om Anden Verdenskrig her.

Se en oversigt over bøger om 2. verdenskrig her (både fakta og fiktion)

Kærlighed og krig i Frederikshavn

Når krigen slutter er et stykke lokal Danmarkshistorie fortalt af en af Danmarks mest elskede forfattere.
Vi følger pigen Edith, der netop har fået en tjenesteplads hos mejeristen i Frederikshavn, da krigen bryder ud.
Det lille samfund vågner op til en ny virkelighed, hvor alle må sno sig for at tilpasse sig besættelsesmagtens lune. Frederikshavn bliver et knudepunkt i krigen, hvor tyskerne kan transportere deres tropper videre nordpå.
Edith forsøger at forsætte livet på bedste vis, hun tager ud og danser og forelsker sig. Som altid går kærligheden sine egne veje – især i krigstider. Edith forelsker sig i den østrigske soldat Helmut, hvilket får store konsekvenser for resten af hendes liv.

For en dag slutter krigen, men slutter den også for Edith?

Når krigen slutter er et indblik i de skæbner, der både under krigsårene, men i særdeleshed også efter, måtte leve og bearbejde det traume, krigen havde sat.

Du kan købe Når krigen slutter online her eller hos din boghandler

Moderskab, kærlighed og rædsler i koncentrationslejr

★★★★★ “En gribende og uafrystelig roman” – BERLINGSKE

Kinderzimmer beskriver på stærkeste og rystende vis kvinders liv i koncentrationslejren Ravensbrück. Bogen er fiktion, men er inspireret af Marie-José Chombart de Lauws erindringer fra lejren.

Vi møder Mila, som bliver deporteret hertil fordi hun er modstandskvinde. Men nazisterne ved ikke at hun er gravid. Mila frygter, hvad der skal ske med hende og barnet, hvis graviditeten bliver afsløret, og samtidig kæmper hun en brav kamp om at overleve.

I lejren opdager Mila et sted, ved navn “Kinderzimmer”, hvor nyfødte kan være.

Kinderzimmer er på en og samme tid en barsk og smuk bog. En fortælling der giver nye vinkler og indsigt ind i den tid og i vores historie. I kvindernes liv under Anden Verdenskrig.” – VALDEMARSRO. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Kinderzimmer som e-bog og lydbog  her eller låne den på biblioteket.

Kapløbet om verdens første atombombe

★★★★★★ “Steffen Jacobsens bedste roman til dato .. Et brag af en bog”  – EKSTRA BLADET

Da blev jeg Døden er en hæsblæsende historisk spændingsroman om kapløbet om at skabe verdens første atombombe.

I New Mexicos ørkenlandskab kæmper en række af verdens førende atomforskere med at konstruere et våben, der kan vinde 2. verdenskrig for De Allierede. Blandt disse kloge hoveder er den berømte fysiker Niels Bohr og den unge danske ingeniør, David Adler.

For David Adler bliver kapløbet om at udvikle atombomben et personligt drama om magt, hemmeligheder og kærlighed. Ligesom Niels Bohr må Adler træffe et valg i et moralsk dilemma med uoverskuelige konsekvenser.

Læs også: Må man lægge replikker i munden på Niels Bohr?

“En fascinerende fortælling, der får dig til at sluge både fakta og fiktion i et hastigt tempo. Steffen Jacobsen sætter barren højt for den gode historie.” – LITTERATURSIDEN. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Da blev jeg døden online her eller hos din lokale boghandler.

På jagt efter sandheden om en ung piges skæbne

❤❤❤❤❤ “Mesterlig .. Modiano når han er mest indtrængende” – POLITIKEN

Dora Bruder er et litterært mesterværk, der vandt nobelprisen i litteratur 2014. Romanen tager dig med på en bevægende rejse til det besatte Frankrig i 1940’erne, hvor du kommer til at stå ansigt til ansigt med en families tragedie.

Patrick Modiano bliver fascineret over et et opslag i avisen Paris Soir fra 1941. I opslaget leder en familie efter deres forsvundne datter, Dora. Modianos fascination udvikler sig til et behov for finde ud af hvad der mon skete med Dora. Han graver, og finder Doras navn på en liste over fanger, der der deporteret til Auschwitz i 1942.

[Modianos] stil er langsom og eftertænksom men også meget fængslende, og jeg blev meget optaget af både jødernes skæbne i starten af 40’erne i Paris – og selvfølgelig specielt Dora Bruders. ..  – Et stort værk om glemsel og erindring og om at efterlade sig spor.” – LITTERATURSIDEN. Læs hele anmeldelsen her. 

Du kan købe Dora Bruder online her. 

Kampen for menneskelighed under umenneskelige vilkårTiden før døden af Jesper Bugge Kold

★★★★★★ “Forfatteren får på kun 145 sider
fortalt en fængslende bog
om menneskelighedens svære
vilkår under umenneskelige
forhold … en sjældent god bog.” – FYENS STIFTSTIDENDE.

En dansk politimand, en engelsk bombenavigatør, en 12-årig tysk pige og en tysk og russisk soldat bliver uløseligt bundet sammen af 2. Verdenskrigs uforudsigelige væsen. Ingen af dem er herre over deres egen skæbne, som dikteres af tilfældigheder, men alle kæmper de en brav kamp for at komme levende igennem krigen.

Jesper Bugge Kolds roman er et fletværk af lidelseshistorier, når menneskeligheden gang på gang bliver sat på prøve under krigens rasen.

Du kan købe Tiden før døden som e-bog og lydbog online her.

Kærlighed og familiehemmeligheder med afsæt i Krystalnatten

❤❤❤❤❤❤  “Med Jillian Cantors roman bliver der serveret en perle og en af forårets store læseoplevelser” – FEMINA. 

Østrig 1938. Da Kristoffs jødiske mester forsvinder under Krystalnatten, må han overtage forretningen med at producere frimærker til tyskerne.

Selv om Kristoff sætter sit liv på spil, hjælper han den østrigske modstandsbevægelse med at lave falske identitetspapirer til jødiske familier. Men midt i krigens brutale kaos, forelsker Kristoff sig i mesters datter.”

I 1989 i Los Angeles støder Katie på sin fars frimærkesamling og sender den til vurdering hos eksperten Benjamin, som opdager et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet afsendt. For at finde svar på hvor det mystiske brev kommer fra, rejser Katie til Berlin, hvor muren netop er faldet. Her bliver hun konfronteret med en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der går på tværs af kontinenter og generationer.

“Det er helt klart en fortælling, der fortjener at blive læst og oplevet – og den er et sublimt eksempel på en historisk kærlighedsroman” – BOGTANKEN. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Det glemte brev online her. Du kan også købe bogen i din nærmeste boghandel.

Spænding og medrivende eventyr under Anden Verdenskrig

wilbur smith, historisk fiktion, anden verdenskrig, courtney serien, spænding, forårets bedste krimierDer er masser af action, mystik og spænding på vej i den nyeste roman i Wilbur Smiths populære serie om familien Courtney.

Denne bog er faktisk nr 14 i Courtney-serien, men den nye læser, må endelig ikke fortvivle. Man kan nemlig sagtens starte her. Men pas på! Flere læsere har meddelt at Krigsråb var så god, at det gav dem lysten til at læse de andre bøger i serien!

Den modige Saffron Courtney er datter af den fremtrædende forretningsmand og krigsveteran, Leon Courtney, som opdrager hende alene i det koloniserede Kenya.

Som Saffron vokser op, vokser også hendes lyst efter viden og eventyr. Hun rejser derfor til England, hvor hun uundgåeligt indblandes i dramatiske begivenheder. Hun møder den privilegerede og idealistiske Gerhard von Meerbach, hvis velhavende bror er glødende nazi-sympatisør.

Men Gerhards idealisme sættes på prøve, da hans venskab med en jødisk mand bringer ham i fare. Wilbur Smith er i topform.

☞ Få styr på rækkefølgen på Wilbur Smiths krimier  

Køb Krigsråb online her.

Nordisk klassiker om en Tyskerunge

Herbjørg Wassmos debutroman Huset med den blinde glasveranda (1983) er første del af Herbjørg Wassmos meget populære Tora-trilogi.

Trilogien handler om Tora og hendes psykologiske rejse fra barn til ung kvinde i et lille nordnorsk øsamfund i tiden efter 2. verdenskrig. Her kæmper Tora med incest, voldtægt og mærkatet Tyskerunge.

Huset med den blinde glasveranda modtog den norske kritikerpris og blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris.

Læs også: Gå på opdagelse i Wassmos forfatterskab.

Du kan låne Huset med den blinde glasveranda på biblioteket eller eReolen. Du kan også købe bogen som e-bog og lydbog eller streame den fra Mofibo, Storytel eller Bookmate.

Modstandsbevægelse og heltemod

Den unge pige Gaëlle de Barbet oplever i 1940 den tyske hærs indrykning i Frankrig. Hun bliver vidne til deporteringen af sin bedste veninde og hendes familie, og Gaëlle træffer en modig beslutning, der ændrer hendes liv.

Den bringer hende fra Lyon til Paris og New York, fra modstandsbevægelsen til ægteskab og moderskab, fra ubærlige tab til stor kærlighed. Men vil Gäelle nogensinde modtage den anerkendelse, hun fortjener, eller vil hun for altid være mærket som forræder?

Medaljen er en fortælling om tragedie og kærlighed, om krigens pris og om en kvindes heltemod.

Du kan købe Medaljen online her eller hos din lokale boghandler.

Kunst og håb i Sibirisk arbejdslejr

★★★★★ “Et stærkt eksempel på, hvorledes fiktionen kan levendegøre historien” – FYENS STIFTSTIDENDE  

Glimt af håb er historien om den unge kunstner Lina, der sammen med familien bliver taget af den sovjetiske sikkerhedstjeneste og bragt til en arbejdslejr i Sibirien.

Sammen med sin mor og lillebro bliver Lina adskilt fra faren og mast ind i en beskidt togvogn, hvorefter turen går nordpå.

I arbejdslejren kæmper familien under grusomme forhold for at overleve. Lina finder trøst i sin kunst, idet hun omhyggeligt og under stor risiko dokumenterer hændelserne i lejren ved at tegne dem, alt imens hun håber, at hendes beskeder på et tidspunkt vil nå hendes far, så han ved, familien stadig er i live.

Glimt af håb er brutalt smuk. ..Den lærte mig om et grusomt kapitel af 2. verdenskrig, jeg faktisk aldrig havde hørt eller læst om før ..og den gjorde det med kunst, kærlighed og håb. Jeg synes du skal læse denne bog, den er fantastisk fra start til slut” – THIS FICTIONAL LIFE. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Glimt af håb online her eller hos din foretrukne boghandler.

Episk slægtsroman tager os med til fronten

★★★★★ “Fantastisk historisk roman”  – ISAS BOGHJØRNE 

Faderens synder er anden bog i den episke serie om slægterne Clifton og Barrington. Serien følger familierne op igennem det. 20. århundrede.

I Faderens synder, der er efterfølgeren til Hvor der er vilje, kommer vi helt tæt på Anden Verdenskrig – ja faktisk sidder vi med helt ved fronten, og oplever Giles Barrington sammen med sine soldaterkammerater bekæmpe de tyske tropper i Nordafrika og Europa.

Du kan læse meget mere om den populære bestsellerserie her. 

“Jeg er fuldstændig underholdt og jeg elsker at læse om personerne og hvad de udsættes for. Jeg hepper på dem og føler med dem. Så for mig står de lys-levende.” – SKRIVEPULTEN. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Faderens synder som paperback her eller i din lokale boghandel.

Medrivende roman om modstandskamp og jødeforfølgelser

“En rørende og dyster fortælling om tre kvinders kamp for overlevelse” – LITTERATURSIDEN

Umiddelbart efter Anden Verdenskrigs afslutning vender Marianne von Schneesingen tilbage til det forfaldne slot, hvor hun før krigen afholdt store fester for den tyske overklasse. Marianne er enke efter en modstandsmand, og hun har lovet at samle andre enker efter modstandsfolk på slottet. Men Marianne opdager snart, at verden har ændret sig i en grad, hun ikke troede mulig.

Kvinderne på slottet  er en fængslende og stemningsfyldt fortælling fra en af historiens mest turbulente perioder. Romanen giver et dramatisk og nuanceret portræt af krigen og dens menneskelige konsekvenser.

Kvinderne på slottet skiller sig en del ud fra de andre bøger, jeg har læst om emnet og supplerer rigtig godt med ny forståelse af tiden før, under og efter krigen. .. En rigtig god bog” – VALDEMARSRO. Læs hele anmeldelsen her. 

Køb Kvinderne på slottet online her eller hos din foretrukne boghandler.

Gribende og rørende bestseller om et venskab på tværs af hegnet

Berlin, 1942: Da Bruno en dag kommer hjem fra skole, opdager han, at hans ting er ved at blive pakket ned. Hans far er blevet forfremmet, og familien må flytte til et nyt hus langt, langt væk, hvor der hverken er nogen at lege med eller noget at lave.

Et højt hegn strækker sig så langt øjet rækker, og afskærmer ham inde fra de underlige mennesker i horisonten.

Men Bruno møder alligevel en anden dreng, som lever et helt anderledes liv, og deres møde bliver til et venskab, der har frygtelige konsekvenser.

Denne internationale bestseller har rørt millioner af læsere verden over, og er nu tilgængelig i en smuk luksusudgave med illustrationer af den anerkendte Oliver Jeffers.

Læs også: En moderne børnebogsklassiker i nye klæder

Drengen i den stribede pyjamas kan købes online her eller i den nærmeste boghandel.

2. Verdenskrig og psykologisk drama i Australien

Handlingen i Udkigstårnet udspiller sig i 1940’erne i Sydney, hvor de to søstre, Laura og Clare, kæmper for at finde en ny tilværelse.

Deres far er død og på grund af Anden Verdenskrigs udbrud er deres mor rejst tilbage til sit fædreland England.

Laura, som er den ældste, opgiver sine drømme og sit studie for at forsørge sig selv og Clare. Hun gifter sig med sin chef, den meget ældre Felix Shaw, som tilbyder at passe godt på de to unge kvinder.

Felix drikker og er i besiddelse af en helt afsindig vrede, som han vender mod Laura og Clare. Han er voldelig, utilregnelig og kontrollerende, og til sidst bryder Laura sammen for tyranniet. Clare, der i starten ser passivt til, udvikler styrke og modstand, hvilket til slut giver hende mulighed for at vælge friheden.

Du kan købe Udkigstårnet online her. 

København i besættelsestiden

★★★★ Solid og indsigtsfuld historisk realisme” – BERLINGSKE 

I De døde og de levende er året 1943 og den tyske besættelse ligger tungt over Danmark.

Det unge kærestepar Ebbe og Karen er sammen med nogle andre jurastuderende gået ind i modstandsarbejdet. Aktionerne bliver hurtigt dristigere og farligere – og en aften går det galt.

Under en sabotage mod et værksted bliver to fra gruppen dræbt, og Ebbe flygter såret til Sverige og bliver først genforenet med Karen i 1945.

Alt er forandret, men alligevel forsøger Ebbe og Karen at opbygge en lille familie i efterkrigstidens København. Mens Karen gør karriere, sygner Ebbe hen, ødelagt af mareridt og misbrug. Krigen trækker sine dybe spor og de døde modstandskammerater spøger.

Læs også: Krudt, kugler og forbudte kys i besættelsestidens København.

“Fremragende roman om besættelsestiden” – Politiken. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe De døde og de levende som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.

Nyudgivet klassiker om krigens usynlige sår

“En gribende roman” – FYENS STIFTSTIDENDE

Over floden – ind i skovene udspiller sig i Venedig i tiden efter Anden Verdenskrig.

Det er fortællingen om den ældre, amerikanske oberts, Richard Cantwell, der vender tilbage til slagmarkerne i Norditalien, hvor han tidligere har gjort tjeneste.

Da han går langs den flod, bliver han overvældet af følelser og minder om da hans bedste ven mistede begge ben, festerne der blev holdt for at holde krigens rædsler på afstand. Obersten forelsker sig i Renata, som er en ung italiensk grevinde. Han er forbitret og mærket af krigen, og til trods for den store aldersforskel overvældes han af den uselviske og unge kærlighed, hun giver ham.

Krigen er slut, men sårene endnu ikke helet, og for nogen kommer den fred, man med længsel har ventet på, for sent.

“En læseoplevelse af de helt store”  – BOGRUMMET. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Over floden – ind i skovene online her eller i din nærmeste boghandel.

Hallgrímur Helgason: Kvinden ved 1000 o

★★★★★ Gruopvækkende skæbnefortælling … en formidabel historie” – FYENS STIFTSTIDENDE

Kvinden ved 1000 o er den usædvanlige livshistorie om Herbjørg Maria Bjørnsson, eller bare Herra, der tager læseren med på en rejse gennem det 20. århundrede.

Herra blev født i 1929 af en islandsk mor, og dansk far. Faren var under Anden Verdenskrig nazist og tysk soldat. Herra tilbragte nogle af krigsårene i Danmark og resten i Tyskland, hvor hun bliver adskilt fra sin mor, og dermed må leve som flygtning.

Hera kommer aldrig rigtigt til at passe ind nogle steder. Hendes liv bliver omflakkende og en konstant flugt og søgen efter lykke, som sætter sit præg når hun tager ud i verden og oplever livet i Argentina, Brasilien og USA, inden hun vender hjem til Island.

Du kan låne Kvinden ved 1000 o på biblioteket eller eReolen.

Du kan også købe bogen som e-bog eller streame den fra Mofibo, Storytel eller Bookmate.

Anden verdenskrig set igennem dødens og en niårig piges øjne

“En fantastisk bog!”  – MY SPARKLING THOUGHTS

I Bogtyven fortæller Døden historien om den unge pige Liesel, som ved et tilfælde falder over bogen Håndbog for Kirkegårdgravere, ved sin brors gravsted.

Bogen er blevet glemt der, og det bliver Liesels første bogtyveri. Derefter begynder en kærlighedsaffære med bøger og ord, efterhånden som Liesel lærer at læse af sin plejefar.

Snart stjæler hun bøger fra nazisternes bogbrændinger, fra borgmesterens kones bibliotek, fra hvor der overhovedet kan findes bøger. Men det er farlige tider. Da Liesels plejefamilie skjuler en jøde i kælderen, både åbner og lukker det verden for Liesel.

Bogtyven er en fantastisk roman .. Jeg har i hvert fald ikke læst noget i samme stil og jeg kan kun anbefale den” – LIVET I DUKKEHUSET. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Bogtyven online her eller i din lokale boghandel.

Rodløs ungdom på Vesterbro under Anden Verdenskrig

Du bor i dit navn er en samlet udgave af den delv selvbiografiske trilogi Du bor i dit navn, Floder i havet og Strejfer mine drømme.

Romanen handler om sømanden, Peters liv. Vi hører om barndommen og ungdommen på Vesterbro gennem 1930’erne og 1940’erne, hvor den rodløse Peter forelsker sig i Amy og deres oplevelser sammen med den fælles ven, Kristian.

Deres kammeratskab hænger ved, mens Danmark ændrer sig, og vi følger deres senere liv frem til midten af 1960’erne.

Trilogien betragtes som et hovedværk i Jørn Riels mesterlige forfatterskab, der er kendt af de fleste og som gennem tiden har høstet stor anerkendelse.

Du kan købe Du bor i dit navn online her.

Verdenskendt dagbog, der blev symbolet på Holocaust

❤❤❤❤❤❤  En unik indsigt i, hvad frygt og indespærring gør ved mennesker … mere aktuel end nogensinde” – POLITIKEN

Anne Franks Dagbog er en verdenskendt dagbog skrevet under 2. verdenskrig af Anne Frank – en ung, jødisk pige, der måtte gå under jorden i Amsterdam i 1942.

Bogen er et mesterværk og en gribende beretning om hende og hendes families hverdag i deres skjulested, “Baghuset”. Anne Frank skrev dagbogen, fra hun var 13 år til hun blev 15 år.

Gennem denne dagbog, som handler om den tid, hvor hun og hendes familie gemte sig for nazisterne, blev Anne Frank og hendes dagbog et symbol på Holocaust. Efter Anne Franks død fik hendes far, Otte Frank, overrakt dagbogen og har selv, ud fra den originale dagbog, produceret den første version til udgivelse.

Enestående … har givet håb og trøst til mange læsere” – SO MANY BOOKS. Læs hele anmeldelsen. 

Du kan købe Anne Franks dagbog online her eller i din lokale boghandel.

I vores online læseklub læser vi hver måned en roman sammen og diskuterer den undervejs. Det er gratis og helt uforpligtende at være med.  Vi glæder os til at læse med dig! Kom med ved at klikke her.