Fiktion Inspirationslister og guides

15 bøger til at drømme dig væk fra hverdagen

Har du svært ved at vælge din næste læseoplevelse? Er du gået i stå? Eller har du bare brug for inspiration til at finde et par gode nye bøger, så du kan drømme dig lidt væk?


Kærlighed, spænding eller en god historisk roman. Vi har samlet nogle af de bedste bøger lige her.
Velanmeldt norsk romandebut

Marie Aubert: Voksne mennesker

Voksne mennesker, Marie Aubert, norsk litteratur, skandinavisk litteratur

Voksne mennesker er en roman om tyndslidte familiebånd, jalousi og skammen over at være alene. Hovedpersonen i romanen hedder Ida, hun er single og barnløs – og hun føler, at det biologiske ur tikker højere og højere.

LÆS OGSÅ: Marie Aubert: Jeg er optaget af situationer, hvor vi bliver den dårligste version af os selv

Den danske forfatter Thomas Korsgaard er vild med norsk litteratur – og nu har han oversat Marie Auberts værker til dansk. Om romanen siger Thomas: “En stor lille roman. Sjældent har jeg læst noget så godt om søskendejalousi, kærlighed og drømmen om en familie. Det er mesterligt!”

Du kan købe Voksne mennesker online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Pageturner fra forfatteren af Clifton-krøniken

Jeffrey Archer: Skæbnespillet

skæbnespillet, jeffrey archer, pageturner

Leningrad, Rusland, 1968. Alexander Karpenko er ikke noget helt almindeligt barn, og fra en meget tidlig alder står det klart, at han skal lede sine landsmænd. Men da hans far bliver snigmyrdet af KGB, må han sammen med sin mor flygte fra Rusland, hvis ikke de skal lide samme skæbne.

LÆS OGSÅ: Nervepirrende pageturner af Jeffrey Archer. Smuglæs i Skæbnespillet

I en episk fortælling om skæbne og held, der spænder over to kontinenter og tre årtier, følger vi Alexanders triumfer og nederlag, mens han kæmper som immigrant for at erobre den nye verden. I takt med at historien udfolder sig, finder Alexander ud af, hvad hans skæbne er og indser, at han må konfrontere fortiden og hans arv i Rusland.

Du kan købe Skæbnespillet online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Medrivende historie om familiehemmeligheder

Eve Chase: Da Audrey Wilde forsvandt

Da Audrey Wilde forsvandt, Eve Chase, slægtsroman,

Jessie er faldet for det gamle hus Applecote Manor i Cotswolds. Her vil hun bo med sin sammenbragte familie, og idyllen er noget nær perfekt, indtil hun finder ud af, at stedet bærer på en foruroligende historie og rygterne svirrer.

Halvtreds år tidligere, i 1959, ankommer teenageren Margot og hendes tre søstre en sommerdag til Applecote Manor, hvor de skal bo hos deres tante og onkel. Stemningen i huset er dog tung og trist, for de sørger stadig over deres datters forsvinding fem år tidligere. Hvorfor forsvandt Audrey? Hvem kender sandheden?

I takt med at søstrene involverer sig i mysteriet om deres forsvundne kusine, tager ferien en fatal og chokerende drejning.

Du kan købe Da Audrey Wilde forsvandt online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.


Drøm dig væk til sensommerens Cape May

Chip Cheek: Dage i Cape May

Dage i Cape May, Chip Cheek, romantisk historie,

Historien udspiller sig over nogle uger i efteråret 1957, hvor det unge ægtepar Henry og Effie rejser fra Georgia til Cape May i New Jersey. Her skal de tilbringe deres bryllupsrejse på det forladte feriested. I virkeligheden kender de ikke hinanden særlig godt, og ingen af dem føler sig specielt komfortable ved situationen. De beslutter derfor at afkorte deres ophold. Men denne plan bliver ikke til noget, da de møder en gruppe glamourøse mennesker, der indlemmer dem i deres kreds. 

LÆS OGSÅ: Forfatteren bag Dage i Cape May opgav sin familiehistorie for en roman om en skelsættende bryllupsrejse

Den øde ferieby bliver deres legeplads, men legen bliver mere og mere farlig for Henry og Effie. Den uskyld, de tog afsted med, er ikke længere intakt, da de vender hjem.

Dage i Cape May er en erotisk og bevægende roman om ægteskab, kærlighed og seksualitet.

Du kan købe Dage i Cape May online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Dystopisk bestseller-roman

Margaret Atwood: Gileads døtre

Gileads døtre, Margaret Atwood, dystopisk roman, tjenerindens fortælling, gilead

I denne selvstændige fortsættelse til Tjenerindens fortælling svarer den anerkendte forfatter Margaret Atwood på de spørgsmål, som har forundret og pint læsere i årtier.

LÆS OGSÅ: Atwood er tilbage med ny bog fra Gilead – men hvordan passer den lige med tv-serien The Handmaid’s Tale?

Da bildøren smækkede i på sidste side i Tjenerindens fortælling, anede læserne ikke, hvad det betød for Offreds fremtid – frihed, fængsel eller død. Med Gileads døtre er ventetiden endelig forbi. Her samler Margaret Atwood tråden op, femten år efter at Offred trådte ud i det ukendte, med vidnesbyrd fra tre kvinder inde fra Gilead.

Du kan købe Gileads døtre online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Bliv klogere på Jordens nærmeste nabo

Anja C. Andersen: En lille bog om Månen

En lille bog om månen, Anja C. Andersen, månebog, bog om månen

Den 20. juli 1969 kl. 03.56 dansk tid satte Neil Armstrong som det første menneske sin fod på Månen.

I En lille bog om månen med mere end 100 fotos fortæller Danmarks førerende astrofysiker Anja C. Andersen hele den spændende historie om Jordens nærmeste nabo i rummet: kendsgerninger og konspirationsteorier, myter, fup og fakta.

LÆS OGSÅ: At være forsker er også at tro på det umulige

Selvom der er blevet gennemført adskillige bemandede og ubemandede månelandinger siden 1969, er der stadig meget, vi ikke ved om Månen: Hvordan er Månen opstået, og hvorfor har den kun vand på den side, der vender mod Jorden? Hvordan påvirker Månen os mennesker?

Du kan købe En lille bog om månen online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
En hjerteskærende kærlighedshistorie til romantikeren

Colleen Hoover: Tilstå

Tilstå, Colleen Hoover, romantisk, kærlighedsbog, kærlighedsbøger

Vinder af Goodreads Choice Award 2015.

Auburn Reed har planlagt sit liv ned i mindste detalje. Hun er ambitiøs og styrer målbevidst mod sine drømme, men da hun søger job i et atelier i Dallas, havde hun ikke forudset, at hun ville føle så stor tiltrækning til den karismatiske kunstner Owen Gentry.

LÆS OGSÅ: Prisbelønnede kærlighedsromaner. Læserne er vilde med Colleen Hoover!

For en gangs skyld tager Auburn en chance og lader sit hjerte tage kontrollen, men hun finder langsomt ud af, at Owen har store hemmeligheder. Så store, at de risikerer at ødelægge alt, der er vigtigt for Auburn. Det eneste, der kan redde deres forhold, er at tilstå.

Du kan købe Tilstå online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Længe ventet selvstændig fortsættelse til bestselleren Solens sejr

Wilbur Smith: Kongernes konge

Kongernes konge

Penrod Ballantyne og hans forlovede, Amber, er opfyldt af drømme om deres fælles fremtid, men drømmene knuses, da en jaloux ekskæreste kommer imellem dem.

Amber rejser på eventyr til Abessinien sammen med sin tvillingesøster, Saffron, og hendes mand, Ryder Courtney. Tilbage i Cairo søger en ulykkelig Penrod trøst i byens opiumhuler, og da hans gamle ven giver ham et tilbud om at slutte sig til den italienske hær, øjner han en vej ud af elendigheden.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen i Wilbur Smiths Courtney-serie. Få styr på romanerne her

Men Italien er på krigsstien og har planer for Abessinien. Pludselig står Penrod og Amber på hver deres side af en invasion – kan de nogensinde finde deres vej tilbage til hinanden mod alle disse odds?

Du kan købe Kongernes konge online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
En stor fortælling om skyld og uskyld – og om et usædvanligt venskab

Ane Riel: Bæst

Bæst

Ingen ved, hvor lille Leon har sine muskler fra. Men hans mor ved om nogen, hvor svært han har ved at styre dem. Især når han vil kæle. Og Leon vil virkelig gerne kæle.

LÆS OGSÅ: Ane Riel: Hvem er egentlig det største bæst?

Mens Danica bakser med sin søn, kæmper Mirko med sine forbudte følelser. Han er endnu kun en dreng, da han forelsker sig brændende i Danica. Det er en umulig kærlighed, for Danica er ikke alene en voksen kvinde og mor til Leon, hun er også gift med en uovervindelig kæmpe af en mand.

Hjertet og lysterne driver Mirko ud af sit ærbare hjem og ind i Danicas hemmelige helvede. Det får en fatal udgang for alle, han holder af, og efter en dramatisk nat bliver Mirko bundet til Leon og hans gådefulde kræfter for resten af livet.

Du kan købe Bæst online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Journalistik når det er allerbedst

Ernest Hemingway: Udvalgte reportager fra fire årtier

Udvalgte reportager, Ernest Hemingway, Hemingway

Udvalgte reportager fra fire årtier er et mageløst tværsnit af Hemingways journalistik.

Heri skriver Ernest Hemingway om kunstnere i Paris, sin første tyrefægtning og Den Spanske Borgerkrig. Han er på safari og på dybhavsfiskeri, han er med på D-dag i 1944 og deltager i befrielsen af Paris. Og så læser han vellystigt sine egne nekrologer efter at være styrtet ned med fly to gange inden for to døgn. Det er journalistik, der skrev historie og satte en standard.

LÆS OGSÅ: Kvinder læser da Hemingway!

Bogen indeholder 75 artikler, heraf er de 35 aldrig udgivet på dansk før. De er fremragende oversat af Mich Vraa.

Du kan købe Udvalgte reportager fra fire årtier online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Fortsættelsen til vinderen af De Gyldne Laurbær: Folkets skønhed

Merete Pryds Helle: Vi kunne alt

Vi kunne alt, Merete Pryds Helle

På en villavej i Værløse i 1971 ligger Merle i sin seng og læser den ene De 5-bog efter den anden. Hun kan høre forældrene gennem væggen. Det er en af morens gode dage, hvor sygdommen ikke har fat. Det er en af de gode dage, hvor faren er hjemme og er ædru. Vi kunne alt tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70’ere, hvor børnene fik at vide, at fremtiden var deres, og at de faktisk kunne alt.

LÆS OGSÅ: Merete Pryds Helle om sin debut: Hver dag åbnede jeg postkassen med hamrende hjerte

En roman om kærlighed på trods, om skyld og skam og om voksne, som ikke magter at være voksne. Vi kunne alt fortsætter som en selvstændig fortælling, hvor Folkets skønhed sluttede, men vi er inde hos familiens Pryds’ naboer, hvor en anden historie udspiller sig.

Du kan købe Vi kunne alt online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Storslået værk om Danmarks genforening

Simon Kratholm Ankjærgaard: Genforeningen 1920

Genforeningen 1920

Genforeningen 1920 – Da Danmark blev samlet er fortællingen om en af de vigtigste begivenheder i den moderne danmarkshistorie. I skyggen af Første Verdenskrig var det et følelsesladet og nervepirrende politisk drama, der gjorde det muligt for dansksindede politikere syd for Kongeå-grænsen, den danske regering og de sejrende stormagter at bane vejen for de afstemninger, der igen gjorde Danmark til ét rige.

LÆS OGSÅ: Genforeningen 1920. Ny bog fortæller historien om dengang Danmark blev samlet

Bogen følger en række nøglepersoner, der på hver sin måde kæmpede for det tabte land, og tager læseren med på en rejse fra det tyske nederlag i verdenskrigen til de store folkefester i sommeren 1920, da Sønderjylland igen var blevet dansk.

Bogen er i stort format og rigt illustreret med fotos, valgplakater, malerier og andet materiale. Den baserer sig på omfattende research i dagbøger, erindringsværker, avisartikler og breve og er skabt i samarbejde med Historisk Samfund for Sønderjylland og Det Danske Centralbibliotek i Sydslesvig.

Du kan købe Genforeningen 1920 online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Prisvindende forfatters sælsomme og rørende roman om døden

Maren Uthaug: En lykkelig slutning

En lykkelig slutning

En lykkelig slutning møder vi bedemanden Nicholas, som nedstammer fra syv generationer af bedemænd. Han er begyndt at opdage en ny side af sig selv.

Nysgerrigt søger han tilbage i familiehistorien. Han kan ikke være den eneste, der har haft et problem med lig. Hvorfor tiltaler de ham pludselig sådan?

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug har skrevet en slægtsroman om 7 generationer af bedemænd. Smuglæs i En lykkelig slutning

Gennem romanen stifter læseren bekendtskab med overtro, spøgelser, medlidenhedsdrab og nekrofili. Det er en rejse gennem dødens historie og Nicholas støder i sin søgen også på OCD, teosofi og nazisme. Det er en kulturhistorie, hvis morbide tilgang går ud over både vores fantasi og logik.

Tidligere romaner fra Maren Uthaug er Og sådan blev det samt Hvor der er fugle, som hun fik DR Romanprisen for i 2018.

Du kan købe En lykkelig slutning online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Tag på rejse tilbage i tiden til De Dansk-Vestindiske Øer

Mich Vraa: Faith

Mich Vraa, Faith, Dansk-Vestindien

I marts 1917 overdrages De Vestindiske Øer til USA. Faith Netlock, ung fotograf i Charlotte Amalie, overværer ceremonien med blandede følelser. Hun har aldrig følt sig som dansker, og hun ved, at hun aldrig vil blive amerikaner. Alligevel får magtskiftet voldsomme konsekvenser for den unge kvinde, der er arving til Solitude-plantagen.

LÆS OGSÅ: Den vestindiske løgn. Mich Vraa skriver om et betændt stykke danmarkshistorie

Faith er beretningen om hvordan Danmark vandt og efter 250 år atter mistede sin koloni i Vestindien. Men romanen er først og fremmest en handlingsmættet og intens fortælling om en stærk kvinde i et helt særligt øjeblik i historien.

Faith er den tredje og sidste selvstændige bog i Mich Vraas romantrilogi om De Vestindiske Øer.

Du kan købe Faith online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.