Vil du have ny inspiration til læseoplevelserne i 2019? Vær med i Lindhardt og Ringhofs store læseudfordring #LRlæser2019

I år vil vi læse 30 bøger. Men det skal være forskellige forfattere, om forskellige emner og fra forskellige genrer. Og vi håber, at du vil læse med.

For at give inspiration til læsningen, bringer vi her forslag til kategorien “en skandinavisk krimi”.

Listen byder på nye og kommende krimier.

Se hele listen med læsemål og læs mere om #LRLæser2019 her, hvor du også kan finde en printvenlig version, så du kan krydse af, efterhånden som du når dine mål.

#LRlæser2019, læsemål, læseudfordring

10 skandinaviske krimier:

Stina Jackson: Sommermørke

Kom med til de dybe norrlandske skove, hvor sommernætterne er evigt lyse, og unge kvinder forsvinder sporløst.

Med midnatssolen hængende lavt på himlen kører Lelle søvnløs rundt hver nat på landevej 95 og leder efter sin forsvundne teenagedatter. Det har han gjort i tre år.

En dag ankommer teenageren Meja og hendes mor til den lille by. De flytter ind hos en ældre mand, som Mejas mor har mødt på nettet. Meja kæmper med at falde til, Lelle kæmper med savnet, og så forsvinder der endnu en ung pige.

LÆS OGSÅ: Stina Jackson: Det blev en besættelse at skrive mig hjem

Du kan købe Sommermørke online her eller i din lokale boghandel.Camille Grebe: Dvale

Attenårige Samuel frygter for sit liv. Han har en vred narkoboss i hælene, og hans stærkt religiøse mor har smidt ham ud hjemmefra. Under sin flugt svarer han på et jobopslag, hvor en enlig kvinde søger hjælp til at passe sin hjerneskadede teenagesøn.

En oplagt mulighed for at få et tag over hovedet og gemme sig. Men ingenting bliver, som Samuel havde forestillet sig, da han flytter ind hos den smukke Rakel og hendes søn Jonas i det afsidesliggende hus ved havet i skærgården.
Samtidig undersøger politiet, med kriminalinspektør Manfred Olsson i spidsen, en drabssag, hvor liget af to unge mænd er blevet fundet nedsænket i vand. Efterforskningen kompliceres yderligere, da en desperat mor melder sin søn savnet. Er der en sammenhæng mellem de to sager?

LÆS OGSÅ: 10 nordiske krimiforfattere du roligt kan begynde at læse (allerede i dag!)

Dvale udkommer 28. marts 2019.

Du kan købe Dvale online her eller i din lokale boghandel.


Lone Theils: Heksedrengen

En mand findes bestialsk myrdet på en kirkegård. Kort efter findes det maltrakterede lig af en lille dreng.

London-korrespondent Nora Sand har mistanke om, at begge mord har forbindelse til en celeber skilsmissesag mellem en dansk reality-stjerne og en russisk oligark, der slås om forældremyndigheden over deres søn.

Men har Nora for en gangs skyld gabt over mere, end hun kan klare?

Jagten på sandheden bringer hende ud i de allermørkeste afkroge af London, dér hvor sort magi hersker.

LÆS OGSÅ: Krimiforfatter Lone Theils skaber et dystert univers

Du kan købe Heksedrengen online her eller i din lokale boghandel.


Yrsa Sigurdardóttir: Tilgivelse

I en biograf bliver en teenagepige myrdet. Inden da har pigens skole-kammerater modtaget en række videoer fra pigen på Snapchat, hvor hun desperat beder om tilgivelse. Da liget omsider bliver fundet, er det markeret med tallet “2”.

Et par dage senere møder en teenagedreng samme skæbne, og endnu engang har hans venner modtaget lignende uhyggelige videoklip inden mordet. Hans lig er markeret med tallet “3”.

Kriminalassistent Huldar Traustasson bliver inddraget i efterforskningen og med hjælp fra børnepsykologen Freyja indleder de jagten på morderen.

LÆS OGSÅ: Fabelagtig krimiserie af den islandske krimidronning Yrsa Sigurdardóttir

Du kan købe Tilgivelse online her eller i din lokale boghandel.


Heine Bakkeid: Jeg vil savne dig i morgen

Norske Heine Bakkeid debuterede på dansk i januar med Jeg vil savne dig i morgen, som er første bind i en ny krimiserie om den bistre tidligere afhøringsleder Thorkild Aske. 2. bind i serien Mød mig i paradis udkommer til juni 2019.

LÆS OGSÅ: Den nye norske krimistjerne du ikke bør snyde dig selv for

Jeg vil savne dig i morgen er den forhenværende forhørsleder Thorkild Aske netop blevet løsladt efter at have afsonet tre år for manddrab. Tynget af skyldfølelse og fysiske smerter lader han sig overtale til at efterforske en sag om en forsvundet ung mand. Sagen bringer ham til et nedlagt fyr, og i takt med at den mørke tid nærmer sig med hastige skridt, går det op for Aske at han ikke er alene på fyrholmen.

Du kan købe Jeg vil savne dig i morgen i alle landets boghandlere og i webshoppen lige her.


Anne Mette Hancock: Mercedes-snittet

Anne Mette Hancock har siden krimidebuten i 2017 modtaget et væld af priser og har ligget på bestsellerlisterne med sine nu to krimier Ligblomsten og Mercedes-snittet.

Bøgerne er en del af en serie om journalist Heloise Kaldan og efterforsker Erik Schäfer, og lige nu sidder Hancock og skriver på 3. bind.

Mercedes-snittet kan sagtens læses uden forudgående kendskab til Ligblomsten.

LÆS OGSÅ: Krimi-stjerneskuddet Anne Mette Hancock har to bøger på bestsellerlisten

Lukas er forsvundet fra sin skole. Han dukker ikke op, men det gør hans telefon. Den afslører, at Lukas er besat af pareidolia: det fænomen, at vi ser ansigter i tilfældige ting. Heloise bliver beordret til at droppe en kontroversiel artikel om PTSD-ramte soldater, fordi hun skal dække sagen om den forsvundne Lukas. Men da der dukker ting op i Lukas-sagen, der peger i retning traumatiserede soldater, får Schäfer brug for Heloises hjælp til at finde hoved og hale i et uhyggeligt virvar af spor.

Du kan købe Mercedes-snittet i alle landets boghandlere eller i webshoppen lige her.


Mogens Blom: Enken fra Kiev

I Danmark er Maiken Tarp fra Forsvarets Efterretningstjeneste blevet ansat i et nyoprettet sikkerhedssekretariat i Udenrigsministeriet.

Mens ministeren taler på en stor anlagt konference, myrdes en af de udenlandske deltagere. Maiken Tarp er eneste vidne og mens PET efterforsker attentatet som terrorrelateret, er Tarp overbevist om at sagen er mere kompliceret end som så. Maiken Tarp lader sig opsluge af sagen – med fatale konsekvenser.

LÆS OGSÅ: Spændende krimiserie om efterretningsagent i Mellemøsten

Du kan købe Enken fra Kiev i vores webshop eller i alle landets boghandlere


Stefan Ahnhem: Motiv X

Stefan Ahnhem var allerede et hot navn inden han begyndte at skrive krimier. 
Stefan har nemlig de sidste 20 år skrevet manuskripter til en lang række film og tv-serier – blandt andet krimiserierne om Wallander og Irene Huss. 

Så da han i 2014 debuterede som forfatter med første bind i krimiserien med Fabian Risk som efterforsker, havde Nordisk Film da også allerede sikret sig filmrettighederne til de første fire bøger i serien.

LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem fornyer den svenske krimi

Denne, Motiv X, er fjerde bog og strøg ind på den danske bestsellerliste. Hvis du ikke har læst de forudgående, kan du sagtens springe ind og starte her.

Da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet og flere mord følger, kastes Fabian Risk og kollegerne hos Helsingborg politi ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene. Fabian Risk kommer i besiddelse af information, som hans afdøde kollega Hugo Elvin efterlod sig; information, der giver Fabian viden om forhold på stationen, der kan få fatale professionelle og personlige konsekvenser for alle.

Du kan købe Motiv X i alle landets boghandlere eller online på fx Saxo.com.


Michael Katz Krefeld: Mørket kalder

I de 11 år vi har haft fornøjelsen af Michael Katz Krefelds forfatterskab, har han leveret den ene hæsblæsende krimi efter den anden, og tilmed modtaget et hav af priser.

Mest kendt er han for sin bestsellerserie om Ravn, men senest er udkommet bestselleren Mørket kalder om politikommissær Cecilie Mars, som sen nattetime kommer til at træffe et fatalt valg.

LÆS OGSÅ: Vi fantaserer alle sammen om at begå selvtægt

Cecilies fejltrin er blevet overvåget og filmet, og nu truer en anonym person med at afsløre alt, hvis hun ikke følger hans skræmmende agenda.

Cecilie trækkes ind i en uhyggelig plan om selvtægt, der tvinger hende til at overveje, hvor langt hun er villig til at gå for at skaffe retfærdighed. Samtidig vokser hendes fornemmelse af, at den der truer hende skal findes i hendes omgangskreds.

Du kan købe Mørket kalder i alle landets boghandlere eller i webshoppen lige her.