Leder du efter ny inspiration til din krimilæsning? Her anbefaler vi 10 nordiske krimiforfattere, som du straks skal læse.

1. Heine Bakkeid

Norske Heine Bakkeid debuterede på dansk i januar med Jeg vil savne dig i morgen som er første bind i en ny krimiserie om den bistre tidligere afhøringsleder Thorkild Aske. 2. bind i serien Mød mig i paradis udkommer til juni 2019.

Glæd dig til en spændende, overraskende og uforudsigelig læseoplevelse i selskab med Norges nye store spændingstalent som læsere og anmeldere hurtigt har dømt til at være en forfatter man skal holde øje med!

LÆS OGSÅ: Den nye norske krimistjerne du ikke bør snyde dig selv for

I Jeg vil savne dig i morgen er den forhenværende forhørsleder Thorkild Aske netop blevet løsladt efter at have afsonet tre år for manddrab. Tynget af skyldfølelse og fysiske smerter lader han sig overtale til at efterforske en sag om en forsvundet ung mand. Sagen bringer ham til et nedlagt fyr, og i takt med at den mørke tid nærmer sig med hastige skridt, går det op for Aske at han ikke er alene på fyrholmen.

Du kan købe Jeg vil savne dig i morgen i alle landets boghandlere og i webshoppen lige her.


2. Stina Jackson

Krimi 2019

Siden svenske Stina Jackson debuterede i hjemlandet, har krimien strøget ud fra de svenske boghandlere. Faktisk sælger Sommermørke 1000 eksemplarer om dagen. Og det er med god grund.

Glæd dig til en læseoplevelse ud over det sædvanlige. Det er ikke en krimi i almindelig forstand, men en handling hvor ondskaben gruer lige under overfladen. Sommermørke udkommer på dansk 7. februar.

I Sommermørke møder vi Lelle, der i de dybe norrlandske skove tilbringer de meget lyse sommernætter, med at kører landevej 95 tynd. Han leder efter sin forsvundne teenagedatter, og det har han gjort i tre år. Hver nat tjekker han minitiøst hver eneste lille side- og skovvej langs landevej 95.

En dag ankommer teenageren Meja og hendes mor til den lille by. De skal bo hos en ældre mand, Mejas mor har mødt på nettet. Meja savner en far, et trygt hjem, en almindelig familie, men må følge sin flyvske og lunefulde mor. Hun kæmper for at falde til, Lelle kæmper med savnet, og da efteråret nærmer sig, forsvinder endnu en ung pige.

Du kan købe Sommermørke i alle landets boghandlere og i webshoppen.


3. Camilla Grebe

Camilla Grebes karriere har taget fart de sidste to år, hvor hun hurtigt er blevet den svenske krimiforfatter der har høstet flest priser. Det skyldes hendes eminente krimier Når isen brister og Husdyret, hvor sidstnævnte fik prisen for Årets svenske krimi og den fornemme pris Glasnøglen som bedste nordiske krimi.

Der er derfor alt muligt grund til hurtigst muligt at kaste sig over denne forfatter, der netop er udkommet med sin seneste krimi, Dvale.

Samuel på 18 år er på flugt fra en vred narkoboss og er samtidig blevet smidt ud hjemmefra.

I desperation svarer han på et jobsopslag, hvor en enlig kvinde søger hjælp til at passe på sin hjerneskadede søn.

Samuel aner en oplagt mulighed for at komme i skjul. Men ingenting bliver dog som han forventer, da han flytter ind hos smukke Rakel og sønnen Jonas i det afsidesliggende hus ved havet i skærgården.

Samtidig undersøger politiet en drabssag, hvor liget af to unge mænd er blevet fundet nedsænket i vand. Efterforskningen kompliceres yderligere, da en desperat mor melder sin søn savnet.

LÆS OGSÅ: Krimistjernen fra Sverige, du ikke må gå glip af

Du kan købe Dvale online her eller i din lokale boghandel.


4. Steffen Jacobsen

Er du en af de få, der endnu ikke har haft fornøjelsen af Steffen Jacobsens hæsblæsende krimier, har du virkelig noget godt i vente.

Steffen Jacobsens elskede serie om Lene Jensen og Michael Sander tog Danmark med storm i den første hæsblæsende bog Trofæ. Ghostwriter er den 5. bog i serien og har siden udgivelsen været at finde på de danske bestsellerlister. Og selvom du måske ikke har læst de forudgående bøger i serien, kan du sagtens starte med Ghostwriter.

LÆS OGSÅ: Steffen Jacobsen om Ghostwriter

På en parkeringsplads i Nordsjælland sidder direktøren for et af verdens førende medicinalfirmaer død i sin bil. Få kilometer derfra ligger den ghostwriter, som skulle skrive hans biografi, skudt gennem hovedet.

Politikommissær Lene Jensen sættes på sagen, der involverer en forsvunden dagbog med sprængfarlig viden, som stærke kræfter i medicinalindustrien vil gøre alt for at holde skjult. Hurtigt viser sagen sig også at pege i retning af hendes mand, privatdetektiven Michael Sander, som ligeledes har en mørk hemmelighed i sit liv.

Du kan købe Ghostwriter i alle landets boghandlere og i webshoppen lige her.


5. Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem var allerede et hot navn inden han begyndte at skrive krimier.
Stefan har nemlig de sidste 20 år skrevet manuskripter til en lang række film og tv-serier – blandt andet krimiserierne om Wallander og Irene Huss.

Så da han i 2014 debuterede som forfatter med første bind i krimiserien med Fabian Risk som efterforsker, havde Nordisk Film da også allerede sikret sig filmrettighederne til de første fire bøger i serien.

LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem fornyer den svenske krimi

Denne, Motiv X, er fjerde bog og strøg ind på den danske bestsellerliste. Hvis du ikke har læst de forudgående, kan du sagtens springe ind og starte her.

Da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet og flere mord følger, kastes Fabian Risk og kollegerne hos Helsingborg politi ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene. Fabian Risk kommer i besiddelse af information, som hans afdøde kollega Hugo Elvin efterlod sig; information, der giver Fabian viden om forhold på stationen, der kan få fatale professionelle og personlige konsekvenser for alle.

Du kan købe Motiv X i alle landets boghandlere eller online på fx Saxo.com.


6. Yrsa Sigurdardottir

For mange er den islandske krimi et friskt og gysende koldt pust til genren og Yrsa Sigurdardottirs krimier er ingen undtagelse.

Selvom krimigenren er forholdsvis ny i Island har Yrsa Sigurdardotti alligevel 12 krimier i sin portefølje. De seneste tre krimier, DNA, Hævn og Tilgivelse tilhører serien om det umage makkerpar efterforskeren Huldar og børnepsykologen Freyja. Første bind, DNA, fik tilmed prisen for årets udenlandske krimi 2016 af det danske kriminalakademi.

LÆS OGSÅ: Mord er modbydeligt, men jeg skriver jo ikke en turistguide

I Tilgivelse bliver en teenagepige bliver myrdet i en biograf. Forinden har pigens skolekammerater modtaget en række videoer fra pigen på Snapchat, hvor hun beder om tilgivelse.

Da pigens krop bliver fundet, er den markeret med tallet “2”. Kort efter bliver en teenagedreng myrdet, og liget bliver markeret med tallet “3”.

Endnu en gang må efterforsker Huldar og børnepsykolog Freyja opklare intet mindre end to mord, samtidigt med at de må spørge sig selv, om der ligeledes findes et offer mærket med tallet “1”.

Du kan købe Tilgivelse i alle landets boghandlere eller i webshoppen lige her.


7. Mette Wessel Fyhn

Mette Wessel Fyhn debuterede sidste år med den stemningsfulde Mosefolk, hvor vi er langt væk fra storbyen i et sælsomt miljø mellem mosen, skoven og søen. Mosefolk er en krimi om mørket mellem mennesker. En underfundig fortælling om at vende hjem. Og ikke mindst om måske at elske den forkerte.

LÆS OGSÅ: Krimidebutant Mette Wessel Fyhn: “Hvor godt kender vi egentlig hinanden?”

Maria er ikke glad for tanken om at blive landbetjent. Og hun drømmer da slet ikke om at blive det i hjemme i Vi, blandt de mosefolk, som hun på godt og ondt er vokset op sammen med. Og ondskaben viser sit ansigt, da en ældre kvinde bliver voldtaget og myrdet. Overfaldene stopper ikke, og angsten tærer, for når alle kender alle, hvem kan så være morderen?

 Da mistanken hurtigt samler sig om Marias bedste ven, kommer hun i et dilemma, og i umage makkerskab med sin gamle mentor og kollega Tage Erlander indledes jagten på sandheden og den koldblodige gerningsmand.

Du kan købe Mosefolk i alle landets boghandlere eller i webshoppen lige her.


8. Sara Bouchet

Spænding

Hvis du er til intelligente forskningskrimier, skal du kigge nærmere på Sara Bouchets sindsoprivende psykologiske thriller Savas vidner. Romanen forbinder kærlighed og dæmoni i et sprog, der vil få dig til at tænde lyset, fordi du læser om hare, og lige pludselig vil du frygte mørket og have gåsehud.

LÆS OGSÅ: Sara Bouchet om sin ny thriller

Dannie Lind er en enspænder, og hun er i krise. Hun er netop blevet suspenderet fra sit job som præst og hendes kæreste er gået fra hende. Da hendes søster Sophie kontakter hende fra St. Andrews i Skotland og beder hende komme hurtigst muligt, er det derfor en kærkommen lejlighed til at rejse væk. Men da Dannie ankommer, er søsteren forsvundet.

Sophie forskede særligt i middelalderens hekseprocesser, og da Dannie forsøger at afklare, hvad der er sket med Sophie, tvinges hun til ikke blot at sætte spørgsmålstegn ved alt det, hun hidtil har troet på, men også til at se tilbage på en opvækst, hun af flere årsager helst vil glemme. Langsomt nærmer hun sig opklaringen af en morbid hemmelighed, der har været skjult i århundreder. Og den indsigt, hun opnår, er langt mørkere, end hun nogensinde har kunnet forestille sig.

Du kan købe Savas vidner i alle landets boghandlere eller i webshoppen lige her.


9. Anne Mette Hancock

Anne Mette Hancock har siden krimidebuten i 2017 modtaget et væld af priser og har ligget på bestsellerlisterne med sine nu to krimier Ligblomsten og Mercedes-snittet.

Bøgerne er en del af en serie om journalist Heloise Kaldan og efterforsker Erik Schäfer, og lige nu sidder Hancock og skriver på 3. bind.

Hvis du endnu ikke har haft fornøjelsen af de to krimier bør du straks kaste dig over dem. Mercedes-snittet kan sagtens læses uden forudgående kendskab til Ligblomsten.

LÆS OGSÅ: Krimi-stjerneskuddet Anne Mette Hancock har to bøger på bestsellerlisten

En dreng er forsvundet fra sin skole. Journalisten Heloise Kaldan tager derhen, og i skolegården møder hun sin nære ven, den bramfri efterforsker Erik Schäfer. Drengen Lukas dukker ikke op, men det gør hans telefon. Den afslører, at Lukas er besat af pareidolia: det fænomen, at vi ser ansigter i tilfældige ting. Særligt et foto af en ladeport, der ligner et ansigt, påkalder sig opmærksomhed. Er det her, Lukas er?

Heloise bliver beordret til at droppe en kontroversiel artikel om PTSD-ramte soldater, fordi hun skal dække sagen om den forsvundne Lukas. Men da der dukker ting op i Lukas-sagen, der peger i retning traumatiserede soldater, får Schäfer brug for Heloises hjælp til at finde hoved og hale i et uhyggeligt virvar af spor: Hvem er Æblemanden, som skolebørnene taler om? Har Lukas’ mor et problem, eller dulmer hun bare sin angst med en cognac?

Du kan købe Mercedes-snittet i alle landets boghandlere eller i webshoppen lige her.


10. Michael Katz Krefeld

I de 11 år vi har haft fornøjelsen af Michael Katz Krefelds forfatterskab, har han leveret den ene hæsblæsende krimi efter den anden, og tilmed modtaget et hav af priser.

Mest kendt er han for sin bestsellerserie om Ravn, men senest er udkommet bestselleren Mørket kalder om politikommissær Cecilie Mars, som sen nattetime kommer til at træffe et fatalt valg.

LÆS OGSÅ: Vi fantaserer alle sammen om at begå selvtægt

Cecilies fejltrin er blevet overvåget og filmet, og nu truer en anonym person med at afsløre alt, hvis hun ikke følger hans skræmmende agenda.

Cecilie trækkes ind i en uhyggelig plan om selvtægt, der tvinger hende til at overveje, hvor langt hun er villig til at gå for at skaffe retfærdighed. Samtidig vokser hendes fornemmelse af, at den der truer hende skal findes i hendes omgangskreds.

Du kan købe Mørket kalder i alle landets boghandlere eller i webshoppen lige her.