Fiktion Blandede bøger Inspirationslister og guides

10 fantastiske bøger til din efterårslæsning

Her anbefaler vi 10 fantastiske bøger, du kan hygge dig med i løbet af efteråret.

“Den her ramte mig lige i hjertet” – Julie fra Bog & Idé

Under magnoliatræerne er en af den slags bøger, hvor handlingen sneg sig ind på mig. Hvor tempoet ikke er højt, men jeg alligevel var fanget af at finde ud af, hvad der nu ville ske. Men det er også en bog, hvor jeg smilede. Hvor det glædede mig, og jeg jublede, når tingene lykkedes, og når alt det hårde arbejde bar frugt. Personerne er eminent beskrevet, og jeg kunne føle alt, Ox føler, helt ind i hjertet. En realistisk fortælling om et realistisk liv. Jeg kan kun anbefale dig at læse den.” – Julie fra Bog & Idé

LÆS OGSÅ: Under magnoliatræerne er en gribende coming-of-age-fortælling fra 1980’ernes sydstater

Teenageren Ox vokser op i en religiøs familie på en tobaksfarm i South Carolina i 1980erne.

Da hendes mor dør i barselssengen, forværres hendes fars mentale helbred, og Ox tvinges til at være den voksne og passe på sine seks søskende. Hun må kæmpe alt hun har lært for at holde hovedet oppe, benene nede og familiens hemmeligheder skjulte. Da Ox finder små glimt af ungdom og lykke i selskab med borgmesterens søn, tager hendes fars maniske episoder til, og hun må sande, at ikke alle hemmeligheder kan holdes skjult for evigt.

Under magnoliatræerne er en hjerteskærende, men også opløftende coming-of-age-roman af sydstatsforfatteren T.I. Lowe. Fuld af lysende håb, hårde livsvilkår og triumferende kærlighed.

Under magnoliatræerne kan købes online hos Bog & Idé eller i den nærmeste boghandel.


“Vidunderlig roman” – Berlingske

Merete Pryds Helles Det vågne hjerte foregår i 1980erne og er som et dronekamera, der registrerer alt og sender billederne gennem tiden. Sjældent er kvinders begær beskrevet med samme kraft og ømhed, samme troværdige naturlighed, og hvor har denne bog været savnet. – Berlingske

LÆS OGSÅ: En fortælling om kærlighed og venskab i 80’ernes brydningstid 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Vidunderlig roman” – BERLINGSKE

“Gavmild, rummelig, rund og varm roman” – INFORMATION

❤️❤️❤️❤️❤️ – FEMINA

Da Lis i det tidlige forår i 1984 bliver overfaldet i Utterslev Mose, forandres hendes liv totalt. For at bearbejde sine oplevelser, tager hun til Kvindehøjskolen i Visby, hvor opgøret med patriarkatet planlægges.

Selvom Kirsten, som også går på højskolen, endelig overgiver sig til Lis, er kærligheden ikke lige så nem hjemme i København, hvor tingene er mere komplicerede end som så.

Det vågne hjerte er en stor fortælling om kærlighed og venskab, køn og seksualitet i en tid præget af opbrud og nybrud, og er en selvstændig fortsættelse af Folkets skønhed og Vi kunne alt.  

Du kan købe Det vågne hjerte online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


“En suveræn roman” – Kristeligt dagblad

“Livet er skrøbeligt, hvis tilliden til mennesker og markeder forsvinder. Det viser den amerikanske forfatter Hernan Diaz i den suverænt fortalte og stærkt medrivende roman Tillid om New York i 1920’erne.” – Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: “Læseren skal være en slags tekstdetektiv”. Interview med Hernan Diaz om Tillid

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – KRISTELIGT DAGBLAD
❤️❤️❤️❤️❤️ – POLITIKEN
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – BERLINGSKE
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – JYLLANDS-POSTEN

Helen og Benjamin Rask gør sig bemærkede som det ultimative power-par i 1920’ernes New York. Han arbejder på Wall Street, og hun er født ind i det velhavende aristokrati. Sammen har de placeret sig sikkert i toppen af samfundet.

Fortællingen om Helen og Benjamin er det centrale mysterium i en succesfuld roman fra 1938, som hele New York synes at have læst. Én kvinde dykker ned i historien bag, og til sin og læserens store overraskelse finder hun hemmeligheder og bedrag, der overgår selv den vildeste fantasi.

Du kan købe Tillid online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


“Imponerende velskrevet og gennemarbejdet” – Litteratursiden

“Andet bind i den imponerende serie om Snehild i jernalderen byder på flere livsfarlige intriger for den voksne vølve . Anne-Marie Vedsø Olesens er en stor historiefortæller!” – Litteratursiden

LÆS OGSÅ: Anne-Marie Vedsø Olesen tog turen ned i dødsriget med Misteltenen

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Et strålende eventyr-mytologisk drama” – JYLLANDS-POSTEN

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Nervepirrende og medrivende” – KRISTELIGT DAGBLAD

“Anne-Marie Vedsø Olesen rammer plet” – INFORMATION

Misteltenen er anden bog i Vedsø Olesens serie, Vølvens vej, der er inspireret af nordisk mytologi. Første bog i serien hedder Snehild og udkom i 2021.

Efter at være blevet udsat for runemagi af sin ærkerival Ragnfrid, drager Snehild ud på endnu en rejse. Hun er dødssyg, men klamrer sig til sin hest på vejen mod det iskolde, stormfulde Niflheim, hvor dragen Nidhug regerer, og videre til Helheim, hvor en evig regn siler ned.

I Helheim opsøger Snehild dødsrigets herskerinde Hel for at opnå indsigt i den gådefulde runemagi.

En medrivende page-turner om stærke skæbner, jalousi og ære.

Du kan købe Vølvens vej – Misteltenen online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


“Helt fantastisk” – Sus bogblog

“..Jeg var fuldstændig opslugt af den bog. Jeg havde så svært ved at slippe den, og siderne vendte bare sig selv så snart jeg satte mig ned med den. Den var en pageturner, og den fik mig igennem hele følelsesregisteret. For helvede den var god!” – Sus Bogblog

LÆS OGSÅ: Millioner køber Colleen Hoovers bøger om kærlighed med kant

Det ender med os, Colleen Hoover

En uforglemmelig fortælling om kærlighedens ultimative pris.

Da Lily møder den flotte neurokirurg Ryle, falder hun for ham med det samme. Og da de to bliver et par, svæver Lily nærmest af lykke.

Alligevel er der noget ved Ryle, som giver skår i glæden.

Og da Lilys ungdomskæreste Atlas dukker op, går det op for Lily, at hendes forhold måske er mere skrøbeligt, end hun havde forestillet sig.

For nogle gange er det dem, der elsker dig højest, som kan gøre dig allermest ondt.

Du kan købe Det ender med os online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


“Levende og vedkommende” – Fyens Stiftstidende

“Forfatterparret Jesper Bugge Kold og Mich Vraa viser med romanen “Tre dage i april” gennemgående fænomenalt, hvor traumatiserende anden verdenskrig var for mange mennesker – og hvor ødelæggende den var for mange relationer.” – Fyens Stiftstidende

LÆS OGSÅ: Danskerne tog afsted med De hvide busser: ”Det var med livet som indsats”

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – JYLLANDS-POSTEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE

❤️❤️❤️❤️ – “Stærk og rørende historie” – POLITIKEN

Tre dage i april er en rørende roman om ung kvindes rejse med bus nr. 474 gennem det udbombede Tyskland. Det er en historie om mod og opofrelse, om krigens gråzoner, om uselviskhed men i særdeleshed om at ændre sit syn på verden og på sig selv.

Krigens sidste krampetrækninger sønderriver Nazityskland i år 1945, og der venter tusindvis af danske fanger i kz-lejren Neuengamme på Folke Bernadottes hvide busser. Den unge Dagmar Valgreen har meldt sig til missionen for at redde én enkelt af dem: Den mand der har optaget hendes tanker siden han forsvandt.

Du kan købe Tre dage i april online, eller i din nærmeste boghandel.


“En meget rørende roman … denne anmelder overgav sig og græd til sidst” – Berlingske

“Den mest gribende sætning i Thomas Korsgaards seneste roman er: »Jeg kan føle mig hjemme alle steder. Det er ikke en evne. Det er en sorg.« Og ja, det lyder givetvis deprimerende. Det er sult, fortvivlelse og følelsen af, at der ikke er nogen vej tilbage også, men læs alligevel, hvad Korsgaard skriver!” (..)

“Det er en roman, som ikke kun vil fortælle en historie om det at være ung og fra udkanten, men også om et sygt boligmarked og om, at velfærdssamfundet desværre ikke holder hånden under alle. Tue er et menneske, der falder gennem samtlige masker i sikkerhedsnettet og faktisk er så tæt på ikke at eksistere, som man kan være uden at være død. Det er en roman, der bør mane til eftertanke, ikke mindst blandt politikere.” – Berlingske

LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard modtager De Gyldne Laurbær

»Åh nej, det er så synd for ham«, gentog jeg igen og igen, indtil min kæreste var nødt til at gå – Berlingske

Thomas Korsgaard, Man skulle nok have været der, En dag vil vi grine af det, Hvis der kommer et menneske forbi

Vinder af De Gyldne Laurbær.

Tue bor ikke længere hjemme – ja, faktisk bor han slet ingen steder, da han er blevet smidt ud af sin lejlighed på Frederiksberg.

Nu aner han ikke, hvor han skal tage, for han kan i hvert fald ikke tage hjem til Skive og sin voldelige far. I stedet flakker han rundt på gaden, indtil han en dag møder pigen Victoria, som lever et ganske andet liv end han selv.

Man skulle nok have været der er tredje bog om Tue, som vi mødte første gang i Hvis der skulle komme et menneske forbi. En rammende fortælling om at stå udenfor fællesskabet og drømme om at finde hjem.

Du kan købe Man skulle nok have været der online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


“Tankevækkende og spændingsmættet historieskrivning” – Berlingske

“Kombinationen af at være en af landets ypperste Ruslandskendere og samtidig have talent for at kunne fortælle en god historie foldes til overmål ud i Leif Davidsens romantiske ramasjangroman om den russiske revolution, Lenins bodyguard. Der er fuld fart på handlingen, masser af historisk vingesus og lokalkolorit, krig og kærlighed, sex og spionage, og så er der sørgeligt aktuelle paralleller til nutidens autokratiske russiske despoti.” – Berlingske

LÆS OGSÅ: Med Leif Davidsen på første række til verdenshistorien

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Et overbevisende tidsbillede” – JYLLANDS-POSTEN

❤️❤️❤️❤️❤️ – “Flot og flamboyant roman” – POLITIKEN

Lenins bodyguard er en historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode, som skabte Sovjetstaten og den kommunisme som også præger Rusland i dag.

I 1910 befinder Sovjetstatens grundlægger Vladimir Lenin sig en måned i København. Han er et oplagt mål for agenter fra det russiske zarstyre, som gerne vil deres ærkefjende til livs.

På sin daglige spadseretur fra Vesterbrogade til Det Kongelige Bibliotek bliver han en dag overfaldet. Lenin reddes på et hængende hår af den unge dansk-amerikaner, Oskar Madsen. De to knytter et særligt bånd, og Oskar Madsen bliver efterfølgende Lenins bodyguard under den blodige russiske revolution og borgerkrig i 1917.

Du kan købe Lenins bodyguard online, eller i din lokale boghandel.


“En fænomenalt god bog” – Jyllands-Posten

“Af alle Alex Schulmans stærke bøger er Brænd alle mine breve den stærkeste. Sikke en kærlighedshistorie! Sikke en kærlighedstragedie! Sikke et livsdrama!” – Jyllands-Posten

LÆS OGSÅ: Min mormor var tavs i 60 år. Jeg ville gerne give hende en stemme

brænd alle mine breve, alex schulman

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En fænomenalt god bog” – JYLLANDS-POSTEN

“Fremragende … helt suverænt udført” – WEEKENDAVISENAlex, som er forfatter og far til tre, indser efter mange års opslidende skænderier, at han bærer rundt på en enorm vrede. Hans underliggende mørke skræmmer hans hustru og børn, og han tager på en rejse for at finde roden til vreden, og granske sin amiliehistorie.

Kan vreden nedarves gennem generationer? I sin søgen på svar rettes fokus mod hans morfar, forfatteren Sven Stolpe, og ved hjælp af 80 år gamle breve og dagbogsuddrag folder en tragisk fortælling om forbudt kærlighed og jalousi sig ud.

Brænd alle mine breve er en medrivende og intens spændingsroman om kærlighed, rivalisering og hævn. Og om hvordan en enkelt mands vrede kan sætte varige spor, både i litteraturen og i familien.

Du kan købe Brænd alle mine breve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


“Stærk og svimlende livsklog” – Jyllands-Posten

”Mit menneske” er en prægtig og ambitiøs roman om kompromisløs kunst og moden kærlighed. Man læser den i ét stræk. (..) Aldrig har den norske forfatter skrevet bedre og dybere om kvinden, kunsten og kærligheden end i fortællingen om Rut og Gorm.” – Jyllands-Posten

LÆS OGSÅ: Mit menneske er Herbjørg Wassmos første roman siden 2017. Læs om kærlighed, kunst og familietragedie

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Aldrig har den norske forfatter skrevet bedre og dybere” – JYLLANDS-POSTEN

Rut er en anerkendt kunstner, som kommer fra små kår på en ø, der ligger uden for kysten i Nordnorge. Gorm er velstående købmandssøn fra samme område.

Selvom de er født i forskellige socialklasser, og derfor har forskellige muligheder og begrænsinger, har de fra første møde i deres barndom haft en plads i hinandens bevidsthed. Men først som voksne, med en masse bagage med sig, mødes de for alvor. De har begge en trang til at leve i noget, der føles ægte, og som står i kontrast til de nordnorske livsvilkår.

Men først og fremmest handler Mit menneske om behovet for at møde det menneske i livet, som du kan kalde dit.

Du kan købe Mit menneske online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

murstensromaner, fantastiske bøger

Er du på udkig efter flere fantastiske bøger? Se også 30 virkelig gode bøger du bør læse