Her anbefaler vi 10 gode bøger, du kan hygge dig med i løbet af efteråret.

En anderledes slægtroman om danske bedemænd gennem 7 generationer

En lykkelig slutning er en anderledes slægtsroman, hvor vi følger en slægt af danske bedemænd og hvordan de takler livet, døden og drifterne gennem 150 år.

En lykkelig slutning er Maren Uthaugs 3. roman. Hun har tidligere udgivet de anmelderroste Og sådan blev det og Hvor der er fugle (vinder af DR romanprisen).

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug om sin debut: Man skal virkelig heller ikke prøve på at være perfekt

En lykkelig slutning af Maren Uthaug - efterårslæsning

Nicholas er bedemand, ligesom sin mor Lone Helle, og sin morfar, Christian den Femte. Nicholas nedstammer i lige linje fra syv generationer af bedemænd. Nu har han fået et problem. Lig er begyndt at tiltale ham på en ny måde. I et forsøg på at forstå sig selv og sine egne skyggesider begynder han at optrevle familiens historie.

En lykkelig slutning er en roman om døden i dens mange afskygninger – om nekrofili og medlidenhedsdrab, om overtro og kremering, om spøgelser og OCD, om teosofi og nazisme.

Maren Uthaug leverer en tour de force gennem dødens kulturhistorie, med rablende fantasi og en stædig logik, der truer med at sprænge virkeligheden, som vi kender den, i luften.

Du kan købe En lykkelig slutning online, såsom hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 1. november 2019.


To generationer Hillingsø i tæt samtale

En livsbekræftende og ærlig portrætbog om forholdet mellem en af landets største skuespillerinder og hendes far, generalen.

Ellen Hillingsø er en af Danmarks mest alsidige skuespillere. Fra barnsben har hun været en selvskreven gæst på de bonede gulve, men også lært at kaste en snøre, så fiskene sætter sig fast i den anden ende. Hendes far, Kjeld Hillingsø er en af landets store, militære personligheder. Siden 1970’erne har han kommenteret alverdens krige i tv og radio, hvilket på hjemmefronten gav ham kælenavnet “mediegeneralen”.

Hvordan er der i det hillingsøske univers med fiske- og traveture, foredrag og filmsets, adel og gøglere, fremragende mad og frække sange, gode grin og gamle dyder? Ingen tvivl om, at der er mere snusfornuft end sus og dus, og beder man far og datter om et motto, der beskriver bundklangen i deres liv hver for sig og sammen, kommer det prompte og énstemmigt: “Er der ikke udvikling, så er der afvikling!”

Kom tættere på generalen og hans datter i ærlige og åbenhjertige samtaler og gennem de private fotos, der illustrerer bogen.

Du kan købe Generalens datter online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 6. november 2019.


En stor og episk roman om et usædvanligt venskab

⭐⭐⭐⭐⭐ – “I allerhøjeste grad værd at læse” – Berlingske

“Et brag af en roman” – Litteratursiden

Bæst er en stor og episk roman, der beretter om et usædvanligt venskab.

Ane Riel har tidligere skrevet de prisbelønnede romaner Slagteren i Liseleje og Harpiks, som filmatiseres med Sofie Gråbøl i en af de bærende roller.

Bæst af Ane Riel - efterårslæsning

Leon er et gådefuldt barn med al for megen muskelkraft og en haltende intelligens. Og så vil han virkelig gerne kæle. Det er på ingen måder let at være hans mor. Det er heller ikke helt let at være Mirko, den meget unge nabosøn, som forelsker sig brændende i Danica – en kvinde, han ikke burde begære, fordi hun er voksen, fordi hun er Leons mor og ikke mindst, fordi hun er gift med en uovervindelig kæmpe af en mand.

Du kan købe Bæst online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


15 noveller om hemmeligheder, ensomhed og store forhåbninger.

Thomas Korsgaard debuterede som 21-årig i 2017 med Hvis der skulle komme et menneske forbi, og året efter kom fortsættelsen En dag vil vi grine af det. Begge romaner, som i et vist omfang er inspireret af hans eget opvækst på en gård uden for Skive, fik en overvældende positiv modtagelse, og han er bl.a. blevet kaldt “Et af Danmarks absolut mest opsigtsvækkende og overbevisende litterære talenter”. Nu har han begået en fantastisk novellesamling. Tyverier består af 15 noveller om hemmeligheder, ensomhed og store forhåbninger.

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Fyldt med gode historier” – Berlingske

⭐⭐⭐⭐⭐⭐ – “Jeg klapper i mine hænder af det her mesterværk!” – Book me up, Scotty

“Thomas Korsgaard har skrevet sin hidtil bedste bog” – Politiken

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Fanger og rører læseren. Det er kort sagt ordkunst” – Fyens Stiftstidende

Tyverier af Thomas Korsgaard

Tyverier skriver Thomas Korsgaard om betydningsfulde øjeblikke i en række personers liv. Om at blive konfronteret med sin fortid på et posthus. Om at kravle ud ad vinduet til en familiefrokost efter at have fået sandheden at vide. Om at være på jagt efter årets nytårsmiddag i en container. Om at forsøge at sælge en forsikring til en døende og meget mere.

Ikke mindst handler fortællingerne om at stjæle ting og sager – og liste hemmeligheder ud af folk – uden at det nogensinde bliver opdaget.

LÆS OGSÅ: Jeg vil fortælle om “taberne”. Fordi jeg kender dem. Det er dét, jeg kommer af.

Du kan købe Tyverier online, bl.a. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


En eventyrlig roman om magt, begær og uforløst kærlighed i elvernes verden

Prinsen af ondskab er oplagt læsning til dig, der ikke kan få nok af Cassandra Clare og Sarah J. Maas.

holly black, fantasy, magi, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, serier, serie, ya-bøger

Jude og hendes tvillingesøster Tarryn bliver bortført til elvernes land, da deres forældre bliver brutalt myrdet. De kæmper en hård kamp mod den arrogante adel, der synes at finde de to menneskebørn latterlige.

Især Jude står for skud, for hun vil ikke finde sig i at blive behandlet som mindreværdig, og være i konstant fare for at miste livet, fordi elverne synes, at ‘det er sjovt at se noget dø’.

Derfor tager Jude til genmæle, og i sin kamp for at opnå respekt, får hun magtfulde fjender. Men Jude er ikke uden evner, og hun finder snart ud af, hvordan hun opnår det, hun tørster allermest efter: Magt.

Prinsen af ondskab udkommer 14. november. Forudbestil den på Saxo.com

LÆS OGSÅ: Whoa, whoa, whoa – to nye film om Lara Jean er på vej


Puk Elgård fortæller livsbekræftende og bevægende

Puk Elgård fortæller i Se mor, jeg danser sin historie: Om at komme til verden som ‘erstatningsbarn’, om at kæmpe med angst og om den livsvigtige beslutning om at bryde tavsheden.

Bøger 2019

Da Puk forældre mistede deres syvårige datter Pia var lægernes eneste råd: “Få et andet barn med det samme.” Lige efter begravelsen blev Puk undfanget.

Selvom Puk kun var seks år, da hun opdagede sandheden om sin søster, forstod hun langsomt familiens tab og påtog sig opgaven at forsøge at holde forældrene på fode.

LÆS OGSÅ: Puk Elgård: Jeg skulle selv blive mor for at forstå, hvor slemt det var

Men hendes opvækst var præget af forældrenes store sorg og deres forbrug af alkohol og piller, af farens ludomani og morens skrøbelige psyke – og den tavshed, sorgen havde lagt over familien.

Puk har gennem hele sit liv været fast besluttet på at være en mønsterbryder. På en rejse til New Mexico får hun muligheden for at gennemgå nogle ældgamle og hemmelighedsfulde indianerritualer. Under trommedans og fuldmåne kommer minderne krybende frem, og pludselig er hun tættere på tragedien end nogensinde før.

Du kan købe Se mor, jeg danser i nærmeste boghandel, eller online fx. på Saxo.com 


Han bestemmer om du skal leve eller dø

Skytsengel er sjette selvstændige bog i serien om privatopdageren Thomas „Ravn“ Ravnsholdt, der bor på sin båd i Christianshavns Kanal sammen med sin engelske bulldog Møffe.

Da Ravn vender tilbage efter et langvarigt sejltogt, er alt forandret på Christianshavn. Et skudattentat fra Frelserkirken har sendt død ned over den fredelige bydel, og en nær ven til Ravn er blevet hårdt såret.

Ravn starter sin egen efterforskning og får undervejs følgeskab af den unge advokat Miriam, der sender ham på sporet af en forsvunden krigsveteran. Sammen forsøger de to at stoppe den ukendte gerningsmand, der holder nationen i et jerngreb, før et nyt attentat truer.

LÆS OGSÅ: Krimibestseller: Michael Katz Krefelds Ravn serie

Michael Katz Krefeld debuterede i 2007 og har for sine bøger modtaget blandt andet Det Danske Kriminalakademis debutantpris, prisen for Bedste danske krimi og Martha-prisen. Serien om Ravn er solgt til udgivelse i 20 lande.

Du kan købe Skytsengel online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 1. november 2019.


En poetisk fortælling om at finde meningen i tilværelsen, når man har set døden i øjnene

Smaragdsliberen er en poetisk fortælling om at finde mening i tilværelsen, efter man har set døden i øjnene. Anne-Cathrine Riebnitzskys forfatterskab byder på anmelderroste og prisbelønnede romaner. Bl.a. Boghandlernes Gyldne Laurbær i 2013.


Læs også: Det siger læserne om Smaragdsliberen

I Anne-Cathrine Riebnitzskys anmelderroste roman, Smaragdsliberen, tager forfatteren os med til et smaragdsliberi i Paris og på jagt efter hulemalerier i den farefulde grænseegn mellem Georgien og Aserbajdsjan. Vi følger Pierre Levy og hans datter Zara, der lever meget forskellige liv.

Læs også: Anne-Cathrine Riebnitzsky: ”Der er noget med døden, der forfølger mig”

Pierre Levy, en jødisk smaragdsliber får nyt mod på livet efter tre hjertestop. Han genoptager kontakten til sin barndomsven, den muslimske juveler Youssef og påbegynder sit livsværk, slibningen af en sjælden smuk smaragd. Imens rejser Pierres datter, kunsthistorikeren Zara rundt i nogle af verdens farligste afkroge for UNESCO. Hver især bliver de  nu på forskellig vis stillet overfor dødens realiteter og livets skønhed.

Du kan smuglæse i Smaragdsliberen her, for at vurdere om romanen er noget for dig.

Du kan købe Smaragdsliberen online, på fx. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


En hudløs roman om en ung kvinde i sorg

Når noget forsvinder forventer man, at det kan findes igen. Sådan har Agnes det med sin mor, som er død.

Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornemmelse. Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er. I Berlin, i København og i Tel Aviv.

Indtil noget umuligt en dag dukker op i hendes lejlighed. Noget, som måske kan hjælpe hende tilbage til virkeligheden.

Læs også: Man kan godt prøve at lade som om, sorgen ikke er der – og så banker den på alligevel

forsvindingsnumre er en hudløs roman om en ung kvinde i sorg – og om at forsøge at finde fodfæste i livet efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære.

Du kan købe forsvindingsnumre i din nærmeste boghandel eller hos Saxo.com


En af Danmarks mest elskede forfattere fortæller om besættelsestiden i Frederikshavn

Når krigen slutter er et stykke lokal Danmarkshistorie fortalt af en af Danmarks mest elskede forfattere.
Vi følger pigen Edith, der netop har fået en tjenesteplads hos mejeristen i Frederikshavn, da krigen bryder ud.
Det lille samfund vågner op til en ny virkelighed, hvor alle må sno sig for at tilpasse sig besættelsesmagtens lune. Frederikshavn bliver et knudepunkt i krigen, hvor tyskerne kan transportere deres tropper videre nordpå.
Edith forsøger at forsætte livet på bedste vis, hun tager ud og danser og forelsker sig. Som altid går kærligheden sine egne veje – især i krigstider. Edith forelsker sig i den østrigske soldat Helmut, hvilket får store konsekvenser for resten af hendes liv.

For en dag slutter krigen, men slutter den også for Edith?

LÆS OGSÅBent Haller: Jeg kunne ikke have skrevet romanen, mens min mor levede

Når krigen slutter er et indblik i de skæbner, der både under krigsårene, men i særdeleshed også efter, måtte leve og bearbejde det traume, krigen havde sat.

Du kan købe Når krigen slutter online fx på Saxo.com  eller hos din boghandler