Biografi Fagbøger Fiktion Inspirationslister og guides Kærlighed Klassikere

10 bøger om stærke kvinder og utrolige kvindeliv

ligestilling, 8. marts, kvindernes internationale kampdag, bøger, feministisk litteratur, feminisme

Velkommen til bogfest i ligestillingens navn. Her er 10 fantastiske bøger, der giver dig indsigt i kvinders liv og lyst til at flekse ligestillingsmusklerne.

Der findes stærke og seje kvinder i afskygninger og i alle generationer. Kvinder der har kæmpet for deres rettigheder, børn, arbejde, for kærligheden og meget mere. Vi har samlet 10 bøger, der er både rørende, stærke og underholdende – det de alle har til fælles er, at de hylder stærke kvinder.


Til dig, der vil læse feministisk litteratur af højeste kvalitet

Margaret Atwood udkom i 1985 med Tjenerindens fortælling og er her over 30 år senere så aktuel med den selvstændige fortsættelse: Gileads døtre.

I Gileads døtre svarer den anerkendte forfatter Margaret Atwood på de spørgsmål, som har forundret og pint læsere i årtier.

LÆS OGSÅ: Fortsættelsen til Tjenerindens fortælling er her. Smuglæs i Gileads døtre

Da bildøren smækkede i på sidste side i Tjenerindens fortælling, anede læserne ikke, hvad det betød for Offreds fremtid – frihed, fængsel eller død.

Med Gileads døtre er ventetiden endelig forbi. Her samler Margaret Atwood tråden op, femten år efter at Offred trådte ud i det ukendte, med vidnesbyrd fra tre kvinder inde fra Gilead.

Tjenerindens fortælling blev opdaget af en ny generation af kvinder i forbindelse med, at bogen blev filmatiseret i tv-serien The Handmaid’s Tale, og tjenerindernes ikoniske uniform er blevet anvendt i demonstrationer for kvinders rettigheder i flere lande.

LÆS OGSÅ: “Jeg ville have troet, jeg var for gammel.” Margaret Atwood modtager Booker-prisen 2019

Køb Gileads Døtre online her eller i din lokale boghandel.


Til dig, der vil læse en rå og hudløs roman om en ung kvinde i sorg

Forsvindingsnumre er Amalie Langballes debutroman.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i forsvindingsnumre. En debutroman af Amalie Langballe

Når noget forsvinder, forventer man, at det kan findes igen. Sådan har Agnes det med sin mor, som er død. Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornemmelse.

Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er; I Berlin, i København og i Tel Aviv. Indtil noget umuligt en dag dukker op i hendes lejlighed. Noget, som måske kan hjælpe hende tilbage til virkeligheden.

LÆS OGSÅ: Amalie Langballe om at debutere: “Du er nødt til at være nådesløs på en særlig måde”

Forsvindingsnumre er en rå og hudløs roman om en ung kvinde i sorg og om forsøget på at finde fodfæste i livet efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære.

Køb Forsvindingnumre online her eller i din lokale boghandel.


Til dig, der vil læse en inspirerende biografi, om at kæmpe med angst og om den livsvigtige beslutning om at bryde tavsheden

Se mor jeg danser, Puk Elgård, biografi, fagbog, fagbøger

Tv-vært Puk Elgård er kendt og elsket af danskerne for sit altid positive humør og gåpåmod. Biografien Se mor, jeg danser er en hyldest til livet og en fortælling om en ukuelig tro på, at man kan vælge sin egen vej på trods af en udfordrende barndom

Da Puk Elgårds forældre mistede deres syvårige datter Pia, rådede lægerne dem til at få et nyt barn med det samme. Lige efter begravelsen blev Puk undfanget.

LÆS OGSÅ: Puk Elgård: Jeg skulle selv blive mor for at forstå, hvor slemt det var

Som 6-årig opdagede Puk forældrenes hemmelighed, og hun påtog sig opgaven med at holde familien på ret køl. Alligevel var opvæksten præget af misbrug, farens ludomani, morens skrøbelige psyke og den tavshed, sorgen havde lagt over familien.

Køb Se mor, jeg danser online her eller i din lokale boghandel.


Til dig, der vil læse inspirerende erindringer fra en af vor tids mest ikoniske kvinder

Michelle Obama, Min historie

Michelle Obama blev som den første afroamerikaner nogensinde førstedame i USA, og var med til at skabe det mest imødekommende Hvide Hus nogensinde.

LÆS OGSÅ: Da Michelle mødte Barack. Eksklusivt uddrag fra Min historie af Michelle Obama

I Min historie fortæller hun ærligt og åbenhjertigt om sit liv.

Det er historien om en pige, der voksede op i et af USA’s mest barske nabolag og alligevel endte blandt den amerikanske elite på prestigefyldte universiteter.

LÆS OGSÅ: 5 afgørende øjeblikke i Michelle Obamas liv

Bogen rummer både fortællinger fra Det Hvide Hus og fra hendes liv før og efter livet på verdens mest berømte adresse, hvor hun har formået at balancere moderskab og karriere, og utrætteligt har kæmpet for kvinder, minoriteter og samfundet svageste.

Køb Min Historie online her eller i din lokale boghandel.


Til dig, der er til nervepirrende krimier med en stærk kvinde i hovedrollen

Stilleleg af Lone Theils

Er du til velresearchede, medrivende krimier, skal du læse Lone Theils’ serie om den kickboksende London-korrespondent Nora Sand, der altid kæmper for kvinderne.

LÆS OGSÅ: Spændende krimiserie om journalisten Nora Sand

Lone Theils har skrevet fire krimier i Nora Sand-serien og den fjerde og seneste er Stilleleg. Stilleleg er en krimi om grusomme mord, hemmeligheder og løgne, inspireret af virkelige hændelser.

Et brutalt mord på en politibetjent sender Nora Sand til en engelsk provinsby. Efterhånden som hun graver dybere i sagen, opdager hun, at Toppingham gemmer på en mørk og hjerteskærende hemmelighed. En hemmelighed, som nogen er parat til at slå ihjel for – igen og igen.

LÆS OGSÅ: Lone Theils: Det var svært at researche uden at blive utrolig vred

Serien tæller: Pigerne fra EnglandsbådenDen blå digters kone og Heksedrengen.

Køb Stilleleg online her eller i din lokale boghandler.


Til dig, der vil læse en kvindes erindringer om undertrykkelse og jagten på viden

Oplyst, Tara Westover

Oplyst er fortællingen om en kvindes jagt på viden, efter en barn- og ungdom fyldt med undertrykkelse og uvished.

LÆS OGSÅ: Anmelderne kaldte den årets erindringsroman 2018. Smuglæs i Oplyst af Tara Westover

Tara Westover voksede op i en familie, hvor forældrene nærede stor mistillid til al form for offentlig indblanding, hvorfor de aldrig var i kontakt med sundhedsvæsenet, undervisningssektoren eller andre myndigher.

LÆS OGSÅ: Broren bankede hende, og faren bestemte, hvad hun måtte have på. Uddannelse reddede Tara Westover fra hendes familie

Køb Oplyst online her eller i din lokale boghandel.


Til dig, der vil læse rå og ærlige digte, der kredser om kvindelighed

rupi kaur, solen og hendes blomster

Solen og hendes blomster er en gribende og rå fortælling om at gå i stykker, samle sig og rejse sig igen.

LÆS OGSÅ: Rupi Kaur skriver digte, der får verden til at lytte

Rupi Kaur skriver om at være kvinde i en moderne virkelighed, og om at ære sine rødder og sin kærlighed til sig selv.

Hun debuterede med sine digte på det sociale medie Instagram, og hendes første digtsamling Mælk og honning solgte millioner af eksemplarer verden over.

LÆS OGSÅ: Julia Lahme om bestseller-digter: Rupi Kaur

Du kan købe Solen og hendes blomster online her eller i din lokale boghandel.


Til dig, der vil en have en kærlighedsroman, hvor prinsessen redder sig selv

Romance-genren er til tider udskældt for at fastholde kønsstereotyper, men de senere år har friske vinde blæst i kærlighedslitteraturen.

I Tilstå af Colleen Hoover møder vi Auburn Reed, der har planlagt sit liv ned i mindste detalje. Hun er ambitiøs og styrer målbevidst mod sine drømme, men da hun ved et tilfælde møder den karismatiske kunstner Owen, kan hun ikke lade være med at forelske sig.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Collen Hoovers hjerteskærende roman Tilstå

Owen har dog hemmeligheder, der truer med at ødelægge alt, hvad Auburn elsker. Hvis Owen virkelig elsker hende, må han give afkald på sine hemmeligheder. Nogle gange er sandheden dog langt værre, end hemmeligheden nogensinde kunne være.

Køb Tilstå online her eller i din lokale boghandel.


Til dig, der vil læse en anderledes beretning om kvindekamp

dristig som en mand

Renna Hauch blev en af landets første markante kvindesagsforkæmpere, da hun op gennem 1800-tallet modsatte sig kvindernes primære plads i hjemmet med kødgryder og børnepasning.

LÆS OGSÅ: Født 100 år for tidligt. 5 facts, der gjorde feministen Renna Hauch spektakulær

Dristig som en mand er en historisk biografi, som sætter nutidige emner som ligestilling, kvindeoprør og identitet i et nyt lys.

Det er en fortælling om, hvordan Renna Hauch udfordrede den almene holdning i samfundet til, hvad mænd kunne, og hvad kvinder ikke kunne. Normer, som hun gerne overtrådte med et frisindet forhold til børneopdragelse, seksualitet og identitet.

Køb Dristig som en mand online her eller i din lokale boghandel.


Til dig, der vil have stor litteratur og det skarpe blik på kvindens plads i samfundet

Jane Austen, Overtalelse, 10 gode bøger om stærke kvinderJane Austen kan som få forfattere skrive både spidende satirisk og gribende om kvindeliv og skæbner. Overtalelse er ingen undtagelse.

LÆS OGSÅ: 10 ting du (måske) ikke vidste om Jane Austen

I romanen møder læseren Anne Elliot, der lader sig overtale af sin familie til at bryde forlovelsen med sit livs kærlighed. Den beslutning forfølger hende, og gør hende mere usynlig for hvert år, der går.

Men da hendes tidligere forlovede uventet vender tilbage i hendes liv, må Anne tage en beslutning. Vil hun denne gang gå imod sin familie?

LÆS OGSÅ: Jane Austen skriver om den kærlighed, hun aldrig selv oplevede

Køb Overtalelse online her eller i din lokale boghandel.


Rigtig god læsning!