Fagbøger Fiktion

10 bøger om stærke kvinder og utrolige kvindeliv

ligestilling, 8. marts, kvindernes internationale kampdag, bøger, feministisk litteratur, feminisme

Velkommen til bogfest i ligestillingens navn. Her er 10 fantastiske bøger, der giver dig indsigt i kvinders liv og lyst til at flekse ligestillingsmusklerne.


1. Til dig, der vil læse feministisk litteratur af højeste karat

Margaret Atwood, Tjenerindens fortælling, 10 gode bøger om stærke kvinderMargaret Atwoods Tjenerindens fortælling udkom første gang i 1985 og er her over 30 år senere så aktuel som nogensinde før.

Bogen foregår i en nær fremtids USA, der har forvandlet sig til diktaturet Gilead. De få fødedygtige kvinder, der er tilbage, efter at forurening har gjort befolkningen steril, er blevet placeret hos samfundets magtelite. De skal sørge for, at slægten videreføres. Hvis tjenerinderne nægter, straffes de med døden.

Tjenerindens fortælling blev opdaget af en ny generation af kvinder i forbindelse med, at bogen blev filmatiseret i tv-serien The Handmaid’s Tale, og tjenerindernes ikoniske uniform er blevet anvendt i demonstrationer for kvinders rettigheder i flere lande.

“En sand klassiker.” Læs anmeldelser af bogen her.


2. Til dig, der vil læse en virkelig fortælling fra kvindekampens frontlinje

Anne-Cathrine Riebnitzsky, Kvindernes krig, 10 gode bøger om stærke kvinderDu kender måske bedst Anne-Cathrine Riebnitzsky for hendes fremragende romaner, heriblandt Forbandede yngel, der vandt De Gyldne Laurbær.

I Kvindernes krig får du forfatterens sandfærdige beretning fra sin tid som soldat i Afghanistan. Her tilbragte hun 14 måneder i Helmand-provinsen og mødte de afghanske kvinder, der hver dag kæmper mod Talebans undertrykkelse og vold.

Kvindernes krig er en stærk personlig beretning om afghanernes kamp og samtidig en gribende fortælling om at være kvindelig soldat i Afghanistan, om den altid nærværende risiko og sorgen over faldne kammerater.

“Man læser med en klump i halsen.” Læs anmeldelser af bogen her.


3. Til dig, der vil være klogere på en kvinde, der krydsede grænser for over 3300 år siden

Egtvedpigen, Egtvedpigens rejse

Egtvedpigens rejse af professor i arkæometri Karin Margerita Frei gør dig klogere på oldtidfundet fra bronzealderen, som vi altid har betragtet som ærkedansk. Men ny forskning har vist, at hun i virkeligheden har krydset mange grænser.

Læs et uddrag af bogen her.

Ved hjælp af nutidens teknologi er man blevet klogere på en kvindes rejse for over 3000 år siden.

Kom med helt ind i laboratoriet og kryds verdenshave hele vejen til Argentina, hvor bogens forfatter er vokset op, i denne fortælling om kvinder, der krydser grænser og forestillinger.

“Jeg spår bogen et langt og fortjent ophold på bestsellerlisterne for faglitteratur” Læs anmeldelser af bogen her.


4. Til dig, der vil læse inspirerende erindringer fra en af vor tids mest ikoniske kvinder

Michelle Obama, Min historie

Michelle Obama blev som den første afroamerikaner nogensinde førstedame i USA, og var med til at skabe det mest imødekommende Hvide Hus nogensinde.

Læs et eksklusivt uddrag fra bogen her.

I Min historie fortæller hun ærligt og åbenhjertigt om sit liv.

Det er historien om en pige, der voksede op i et af USA’s mest barske nabolag og alligevel endte blandt den amerikanske elite på prestigefyldte universiteter.

Læs om 5 afgørende øjeblikke i Michelle Obamas liv her.

Bogen rummer både fortællinger fra Det Hvide Hus og fra hendes liv før og efter livet på verdens mest berømte adresse, hvor hun har formået at balancere moderskab og karriere, og utrætteligt har kæmpet for kvinder, minoriteter og samfundet svageste.

Læs mere om Min histories internationale succes her.


5. Til dig, der tør nærme dig en naturkraft i kvindeform

Dinas bog, Herbjørg Wassmo, 10 gode bøger om stærke kvinderDet er svært ikke at blive fascineret af Dina Grønelv fra Herbjørg Wassmos fremragende serie om Grønelv-familien.

Dinas bog er et portræt af en kompliceret, magtfuld kvinde, der både vil livet, men som også er plaget af skyld efter et tragisk uheld i hendes barndom, der resulterede i morens død. Selv siger Wassmo om sine kvindelige hovedpersoner:

“Jeg kan godt lide at skrive om mænd. Men der er så mange hovedroller til mænd i litteraturen, så det er lidt befriende at give kvinderne plads. Det er jeg egentlig godt tilfreds med.”

Du husker måske også Ole Bornedals filmatisering Jeg er Dina fra 2002, der sagtens tåler et gensyn.


6. Til dig, der vil læse en kvindes erindringer om undertrykkelse og jagten på viden

Oplyst, Tara Westover

Oplyst er fortællingen om en kvindes jagt på viden, efter en barn- og ungdom fyldt med undertrykkelse og uvished.

Læs et uddrag af romanen her.

Tara Westover voksede op i en familie, hvor forældrene nærede stor mistillid til al form for offentlig indblanding, hvorfor de aldrig var i kontakt med sundhedsvæsenet, undervisningssektoren eller andre myndigher.

Læs mere om Tara Westovers spektakulære liv her.

“Vanvittig medrivende, fantastisk godt skrevet.” Læs anmeldelser af bogen her.


7. Til dig, der vil læse rå og ærlige digte, der kredser om kvindelighed

rupi kaur, solen og hendes blomster

Solen og hendes blomster er en gribende og rå fortælling om at gå i stykker, samle sig og rejse sig igen.

Læs mere om digtsamlingen her.

Rupi Kaur skriver om at være kvinde i en moderne virkelighed, og om at ære sine rødder og sin kærlighed til sig selv.

Hun debuterede med sine digte på det sociale medie Instagram, og hendes første digtsamling Mælk og honning solgte millioner af eksemplarer verden over.

Læs, hvad digtsamlingernes oversætter, Julia Lahme, synes om forfatterskabet her.


8. Til dig, der vil en have en kærlighedsroman, hvor prinsessen redder sig selv

Det ender med os, Colleen Hoover, 10 gode bøger om stærke kvinderRomance-genren er til tider udskældt for at fastholde kønsstereotyper, men de senere år har friske vinde blæst i kærlighedslitteraturen.

I Det ender med os af Colleen Hoover møder vi Lily, der falder for den flotte neurokirurg Ryle. Det er næsten for godt til at være sandt, og som tiden går, er der alligevel noget ved Ryle, der giver skår i glæden. Da Lilys ungdomskæreste Atlas en dag dukker op, trues alt, hvad Lily og Ryle har bygget op sammen.

Hvad der så sker, skal ikke røbes her, men vi kan forsikre jer om, at Lily ikke behøver at blive reddet af prinsen på den hvide hest …

“Forrygende spændende, lækkert skrevet.” Læs anmeldelser af bogen her.


9. Til dig, der vil læse en anderledes beretning om kvindekamp

dristig som en mand

Renna Hauch blev en af landets første markante kvindesagsforkæmpere, da hun op gennem 1800-tallet modsatte sig kvindernes primære plads i hjemmet med kødgryder og børnepasning.

Dristig som en mand er en historisk biografi, som sætter nutidige emner som ligestilling, kvindeoprør og identitet i et nyt lys.

Det er en fortælling om, hvordan Renna Hauch udfordrede den almene holdning i samfundet til, hvad mænd kunne, og hvad kvinder ikke kunne. Normer, som hun gerne overtrådte med et frisindet forhold til børneopdragelse, seksualitet og identitet.

Forudbestil bogen, der udkommer den 28. marts, her.


10. Til dig, der vil have stor litteratur og det skarpe blik på kvindens plads i samfundet

Jane Austen, Overtalelse, 10 gode bøger om stærke kvinderJane Austen kan som få forfattere skrive både spidende satirisk og gribende om kvindeliv og skæbner. Overtalelse er ingen undtagelse.

10 ting du (måske) ikke vidste om Jane Austen.

I romanen møder læseren Anne Elliot, der lader sig overtale af sin familie til at bryde forlovelsen med sit livs kærlighed. Den beslutning forfølger hende, og gør hende mere usynlig for hvert år, der går.

Men da hendes tidligere forlovede uventet vender tilbage i hendes liv, må Anne tage en beslutning. Vil hun denne gang gå imod sin familie?

“Ikke bare Austens sidste roman; den er også hendes hovedværk.” Læs anmeldelser af bogen her.


Rigtig god læsning!

Vil du fortælle os om en bog, vi mangler på listen? Vi hører gerne fra dig på vores facebookside.