Fagbøger

10 bøger der gør dig klogere på et emne, du ikke vidste noget om i forvejen #LRlæser2019

Vil du have ny inspiration til læseoplevelserne i 2019? Vær med i Lindhardt og Ringhofs store læseudfordring #LRlæser2019

Vi har en ambition om at læse 30 forskellige bøger i 2019.

Og vi håber, at du vil være med.

For at give inspiration til læsningen, bringer vi her forslag til kategorien “En bog, der gør dig klogere på et emne, du ikke vidste noget om i forvejen”.

Se hele listen med læsemål og læs mere om #LRLæser2019 her, hvor du også kan finde en printvenlig version, så du kan krydse af, efterhånden som du når dine mål.

#LRlæser2019, læsemål, læseudfordring

Kan den prutte?

Bliv klogere på: Prutter i dyreriget

Kan den prutte?, pruttebog, bøger om prutter, Nick Caruso, Dani Rabaiotti,

Fup eller fakta om fis og fauna. Dette er den ultimative guide til dyreprutter. Her kan du læse en videnskabelig (men stadig hylende morsom) beretning om 80 dyr og deres meget forskellige forudsætninger for at lukke luft ud.

Læs også: Nødlandede fly, drivhusgasser og fiskebøveser. Her er 8 ting, du nok ikke vidste om dyreprutter

Få bl.a. svar på, hvorfor hyæner slår nogle af de værste stinkere i dyreriget, og hvad der sker, hvis den vestindiske manat lider af forstoppelse. Og bliv ikke mindst klogere på, hvordan dyr bruger prutter til både at kommunikere, forsvare sig og angribe med.

Du kan købe Kan den prutte? online her eller i din lokale boghandel.


One dollar man

Bliv klogere på: Danskeren der ændrede Anden Verdenskrig

One Dollar Man, William S. Knudsen, Ole Sønnichsen, Anden Verdenskrig, historie, fagbog, fagbøger, biografi

One Dollar Man er den glemte historie om cykelsmeden, der udvandrede med immigrantskib fra København i 1900 med 30 dollars på lommen. Han kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund og blev en af USA’s største og bedst betalte erhvervsfolk, inden han blev hentet til Washington DC for at hjælpe præsidenten.

William S. Knudsen havde et usædvanligt talent for at organisere mænd og maskiner. Han satte samlebåndsproduktionen i system hos Ford, skabte bilmærket Chevrolets store succes og blev øverste direktør for General Motors med 250.000 ansatte. I Washington blev han en nøglefigur under krigen, hvor han som trestjernet general var med til at vende de allieredes krigsheld i kampen mod Hitler og japanerne.

One Dollar Man er skrevet af Ole Sønnichsen, der også skrev det anmelderroste tobinds-værk Rejsen til Amerika. Bøgerne blev senere filmatiseret som dokumentarserie til DR K.

Du kan købe One Dollar Man online her eller i din lokale boghandel.


Valhalla

Bliv klogere på: Nordisk mytologi og den berømte tegneserie

Mange voksne har en del af deres viden om den nordiske mytologi fra den berømte og fine tegneserie Valhalla.

Den store serie indeholder en rigdom af viden om den nordiske mytologi serveret på en skøn og humoristisk måde.

LÆS OGSÅ: Valhalla: Tag med på en rejse tilbage i tiden

Hvis du er en af dem som har elsket tegneserien i din barn- og ungdom vil du også blive klogere af de store flotte samlebind, der også indeholder information om hvordan det store tegneserieprojekt blev til. Den samlede Saga, bind 1-5 indeholder alle historierne fra de 15 klassiske tegneseriealbum i Valhalla-serien, samt et væld af ekstramateriale. I hvert bind af sagaen får du desuden teksterne til de originale myter. Vi følger den spændende vej fra myte til tegneserie, og det hele er ledsaget af flotte illustrationer, alternative forsider, studier, plakater og skitser … masser af skitser!

Du kan købe Valhalla Den samlede saga 1-5 online her eller i din lokale boghandel


Min historie

Bliv klogere på: En af vor tids mest ikoniske kvinder

Michelle Obama, Min historie

Michelle Obama blev som den første afroamerikaner nogensinde førstedame i USA, og var med til at skabe det mest imødekommende Hvide Hus nogensinde.

Min historie fortæller hun ærligt og åbenhjertigt om sit liv.

Det er historien om en pige, der voksede op i et af USA’s mest barske nabolag og alligevel endte blandt den amerikanske elite på prestigefyldte universiteter.

Læs om 5 afgørende øjeblikke i Michelle Obamas liv her.

Bogen rummer både fortællinger fra Det Hvide Hus og fra hendes liv før og efter livet på verdens mest berømte adresse, hvor hun har formået at balancere moderskab og karriere, og utrætteligt har kæmpet for kvinder, minoriteter og samfundet svageste.

Du kan købe Min historie online her eller i din lokale boghandel


Læs mere om Min histories internationale succes her.

De 100 mest fantastiske fortidsdyr

Bliv klogere på: Dyr der levede i fortiden

De 100 mest fantastiske fortidsdyr, Sebastian Klein, dyrebog, dyrebøger

Denne bog er fuld af dyr, som man nok ikke turde møde, hvis de levede i dag.

Pliosaurus, undervandsmonsteret på 45 tons med rovdyrstænder. Sarcosuchus, længere end en bus, tungere end en elefant, den største krokodille, som nogensinde har levet. Verdens største flyveøgle, quetzalcoatlus, der var på størrelse med en flyvemaskine.

Heldigvis tør Sebastian Klein godt at skrive om disse fantastiske dyr fra fortiden. Og de er alle sammen med i denne bog. De store, de mærkelige, de farlige, dem i vand, dem på land og dem i luften!

Tag med på en rejse tilbage til fortiden, når Sebastian Klein fortæller om bæster, kæmper, tyrannosaurus rex, hulebjørne og øgler, som (heldigvis) ikke findes i dag.

Sebastian Klein har også lavet en række andre bøger til dyreglade børn, som du kan læse mere om her. 

Du kan købe De 100 mest fantastiske fortidsdyr online her eller i din lokale boghandel.


Alle de liv

Bliv klogere på: Sygdommen ALS

alle de liv, skønlitteratur, roman,

“Kan du ikke skrive ned, hvad der ville være sket? Bare et par brudstykker. Så er det næsten, som om det kommer til at ske?”

Solveig og Emilie har været veninder hele livet, og sammen er de to kvinder taget på road trip i Californien. Rejsen er en slags afslutning, for Solveig lider af den dødelige sygdom ALS.

LÆS OGSÅ: Signe Langtved Pallisgaard: Når en happy end er fucking sørgelig

Signe Langtved Pallisgaard har skrevet en smuk roman om liv, venskab, kærlighed og død.

Du kan købe Alle de liv online her eller i din foretrukne boghandel.Factfulness

Bliv klogere på: Verdens faktiske tilstand

Dollar Street, Gapminder, Hans Rosling, Factfulness

Factfulness handler om verden, og hvordan vi kan blive bedre til at forstå den, som den virkelig er. Det er en bog der vil gøre dig klogere på verdens tilstand og nyhedsmanipulation.

LÆS OGSÅVerden er meget bedre, end du går og tror

Factfulness viser Hans Rosling sammen med Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund, hvorfor misforståelserne sker. De beskriver 10 fundamentale menneskelige instinkter, som konsekvent forhindrer os i at have et faktabaseret verdenssyn. Læs denne bog, og dit syn på verden vil blive forandret for altid.

Du kan købe Factfulness online her eller i din foretrukne boghandel.


Livet i Mumidalen

Bliv klogere på: Mumitrolde og Tove Jannson

Livet i Mumidalen er en smuk gavebog for alle Mumi-fans.

Bogen gennemgår samtlige karakterer i Mumidalen, alt om Mumiuniverset og indeholder en biografisk gennemgang af Tove Jannsons liv.

Hvad spiser Mumitroldene? Hvordan taler du som Tofslen og Vifslen? Hvilke mystiske væsener og magi findes i Mumidalen? Hvem var Mumitroldenes forfader? Det og meget mere kan du blive meget klogere på i Livet i Mumidalen.

LÆS OGSÅ: Træd ind i Mumidalen – den komplette guide til Tove Janssons forunderlige univers

Bogen indeholder også et hav af Tove Janssons skønne illustrationer samt fotos fra hendes liv.

Du kan købe Livet i Mumidalen online her eller i din foretrukne boghandel.


Frihedens pris

Bliv klogere på: Menneskehjernen og mental ubalance

Peter Lund Madsen tager os med på en rejse gennem hjernens evolutionshistorie og forklarer, hvorfor alle moderne mennesker bærer kimen til mental ubalance i sig.

Peter Lund Madsen fortæller også om dengang, han selv var bange for at blive sindssyg.

LÆS OGSÅ: Hvorfor går vi ikke bare amok? Få svaret af Peter Lund Madsen

Men hvad sker der egentlig i hjernen, når virkelighedsopfattelsen forsvinder, og man ikke kan kende sig selv i spejlet?
Når man bliver så angst, at hjertet hamrer, gulvet forsvinder, og man ikke kan trække vejret? Læs om den betydning hjernens funktionsevne har for stress, demens, angst, skizofreni og meget mere.

Du kan købe Frihedens pris online her eller i din lokale boghandel


Danmarks titanic

Bliv klogere på: Danmarks største skibskatastrofe.

Danmarks Titanic

Måske er det fordi skibet hed Norge? Måske handler det bare om, at det er så længe siden? I hvert fald er det et faktum, at historien om den største skibskatastrofe i danmarkshistorien er stort set glemt i dag.

Den 28. juni 1904 forliste det danske udvandrerskib S/S Norge vest for Skotland. Knap 800 mennesker steg ombord, kun 160 vendte tilbage på land i live. Katastrofen blev ikke mindre af, at der langt fra var plads i redningsbådene til alle – ganske som på Titanic otte år senere.

Læs også Danmarks Titanic. Læs om heltinden, der holdt redningsbåden flydende og humøret højt

Danmarks Titanic oplever man, gennem udvalgte besætningsmedlemmer og passagerers historier, de skæbnesvangre og ulyksalige minutter, timer og døgn, der fulgte efter forliset af S/S Norge. Historierne er skabt ud fra øjenvidneberetninger fundet i gamle dagbøger, breve og erindringsskrifter samt officielle referater og protokoller.

Køb Danmarks Titanic her, eller i din foretrukne boghandel.