Fagbøger

Tre enkle råd om økonomisk rådgivning

Tre enkle råd om økonomisk rådgivning

Af Karsten Engmann Jensen

Det er blevet populært at købe sig til uvildige økonomiske råd, men er det pengene værd?

Måske så du DR Penge om økonomisk rådgivning? En familie får besøg af to økonomiske rådgivere, som giver dem vidt forskellige råd. Så hvad skal man egentlig tro?

Total forvirring

Familien fra DR Penge ønsker at skifte bank. Men rådgiverne er langt fra enige om, hvorvidt det kan lade sig gøre. Den ene rådgiver mener, at familien er så tynget af gæld, at den ikke vil være en attraktiv kunde for andre banker. Derfor er han ikke optimistisk, når det kommer til at skabe de ønskede forbedringer for familien. Stik modsat mener den anden rådgiver, at familien er ’en lækkerbisken’ for enhver bank. Hun mener derfor, at det bliver en smal sag, at finde en bank, som er både bedre og billigere.

De to rådgivere er også uenige om familiens mulighed for at få sig en lavere rente. Den ene mener, at det stort set ikke kan lade sig gøre at forhandle med banken om en lavere rente på familiens lån. Den anden siger, at det kan det da sagtens.

Mest forvirrende bliver det dog, da eksperterne skal rådgive familien om deres gæld. Den ene rådgiver præsenterer en plan for at nedbringe gælden, ved blandt andet at sælge den Harley Davidson, som fylder både i familiens budget og carport. Den anden rådgiver opfordrer modsat familien til at fordoble gælden og købe et nyt og større hus. Så er der pludselig masser af plads til Harley’en – både på den ene og den anden måde.

Hvis du alligevel stadig overvejer at købe dig til økonomisk rådgivning, bør du lytte til disse enkle råd før, du vælger rådgiver.

Hvad koster rådgivningen?

En rådgiver vil naturligvis tjene penge. Og det gør han eller hun ved at friste dig med tilbud om gratis sagsvurdering eller en meget lav startpris. Når du så er inde i ’folden’ tillægges så omkostninger, du ikke blev oplyst om i første omgang.

  • Tjek derfor, at prisen er fast før du siger ja til en aftale.
  • Tjek at du får en samlet rådgivningspakke, så du er sikker på, at der ikke kommer ekstra omkostninger.
  • Tjek at ydelsen ikke opgøres i timer, for så har du ingen chance for at gennemskue, hvor mange timer rådgiveren kommer til at bruge.

Hvad får du?

Skal rådgiveren bare finde et lån med en rente, der er en anelse lavere – eller får du en helstøbt plan for, hvordan du handler mest fornuftigt mange år ud i fremtiden? Det ser fristende ud, hvis du kan spare 500-1000 kr. om måneden på en lavere rente. Men hvad nu hvis, der er mange flere penge at hente ved at omlægge hele økonomien?

  • Hav derfor is i maven. Skab det store overblik og få en plan du forstår.
  • Et økonomitjek skal give dig et totalt overblik over din økonomiske situation. Du skal have en status på det nuværende OG en plan for fremtiden. Først herefter kan man snakke om renter.

Uvildighed

Mange steder kan man læse, at man skal sikre sig, at rådgiveren er uvildig – blandt andet ved at rådgiveren er godkendt af Finanstilsynet. Det betyder dog ikke altid, at de reelt er uvildige og udelukkende tjener din sag.

  • Vær derfor kritisk og stil krav til din rådgiver.
  • Vis at du har et ønske med rådgivningen – det er dig, der betaler regningen og det er dig der sætter dagorden.

Gør det simpelt

Min personlige mening er, at man kommer rigtig langt ved at læse min bog OVERSKUD! – til familie, fritid og forbrug. Men jeg har jo selvfølgelig også selv skrevet den! Alligevel er jeg overbevist om, at den giver dig de instrumenter, der er nødvendige for, at du kan gennemskue vigtige problemstillinger omkring din økonomi.

På Pengeministeriet.dk kan du læse om mine bøger, og du kan få gratis økonomiske råd i de videoer jeg har lavet om privatøkonomi. Du kan også se linket til DR Penge programmet om økonomisk rådgivning.

Tre enkle råd om økonomisk rådgivning