Børnebøger Carlsen Fagbøger

Sov godt – Det skal du vide om dit barns søvn

Dit barns søvn, søvn, middagslur, vores børn, søvn

En god nats søvn er noget af det vigtigste for at kunne fungere nogenlunde normalt. Netop derfor er børns søvn noget af det, der kan frustrere os forældre allermest. Hvor meget bør et barn sove? Hvornår begynder søvnrutinerne? Har mit barn natteangst?

Dit barns søvn klæder dig godt på til at tackle nogle af de mest almindelige udfordringer, når det kommer til børn og søvn. Du får både konkret viden og gode råd om børns søvn i en let tilgængelig og rigt illustreret bog.

Vi har samlet fem tips om dit lille barns søvn her.

Fem ting, du skal vide om dit lille barns søvn

1. Mørkt og køligt soverum

Vi har alle et indre ur, som styrer, hvornår vi er vågne, sover, er sultne, aktive osv., og vi forbinder naturligt mørke med at skulle sove – og lys med at skulle vågne. Det indre ur kører stabilt hos voksne, men hos små børn skal det hjælpes på vej. Derfor kan det være godt, at man om natten ikke tænder for meget lys, og lader aktiviteter høre dagen til.

Men man kan have glæde af en lille natlampe, som giver blød, dæmpet belysning, så man kan orientere sig, når man skal hjælpe barnet med stillingskift, skal give barnet mad eller lignende.

Den bedste sovetemperatur er omkring 18 grader, og det kan være udmærket, at man om dagen trækker gardinerne for, så solens stråler og varme holdes ude af rummet, ligesom man kan åbne vinduet og lade rummet blive fyldt med frisk, kølig luft. Når dit barn puttes, skal du sikre dig, at barnet ikke udsættes for træk.

2. Hold sengetiden

Faste sengetider, eller snarere en fast rytme hele dagen, er vigtigt for de fleste børn helt op til skolealderen. Jo mere fast rytme barnet har, jo mere vil barnet føle sig parat til at spise, lege, være aktiv – og dermed også parat til at sove, når det bliver sengetid.

Det er derfor ikke nogen god idé at lade børn være længe oppe i weekenden, for det ødelægger rytmen og dermed deres overskud til at lære og møde verden, når ugen og hverdagen så starter igen.

Dit barns søvn, søvn, vores børn, middagslur, putning
Fotograf: Philip Ørneborg

3. Hvor tidligt bør man starte en rutine/rytme

I 2-måneders alderen vil de fleste babyer have glæde af, at man forsøger at skabe lidt faste putteritualer. Det vil være de ting, som vi normalt gør helt automatisk, når vi hjælper babyen til ro – skifter ble, svøber, giver mælk, putter med en sut, kærtegn, beroligende ord eller lignende. Jo mere ens, du gør det hver gang, jo mere lærer babyen stille og roligt, at det er sovetid.

I 3-4-måneders alderen sker der rigtig meget med din babys udvikling, og søvnen ændrer sig også fysiologisk. I denne alder vil det ofte være en god idé at arbejde på en ’tre-lurs-rytme’, så du hjælper babyen med at sove formiddagslur, middagslur og en lur sidst på dagen. De rutiner, du har indført tidligere, bibeholdes.

4. En middagslur, tak!

De fleste børn vil, når de er 12-18 måneder gamle, selv begynde at vise behov for en længere middagslur midt på dagen og går i den alder fra to til én lur dagligt. Der vil ofte være tale om en overgang, så nogle dage har barnet fortsat brug for to lure, og andre dage trives barnet fint med én lur. I overgangsperioder er du nødt til at være fleksibel, og alle børn er forskellige.

5. Søvn i naturlig støj

Spæde børn vil have rigtig svært ved at lukke lyde ude, og hvis der er for meget uro, kan deres søvn godt blive forstyrret. Derfor kan det være en god idé, at du vænner dig til ikke at have radio og TV kørende hele dagen, ligesom barnet kan have glæde af at sove afsides – evt. i soveværelset eller i haven under et skyggefuldt træ.

Men du skal ikke liste rundt, lukke hunden ind på et værelset og sætte alle telefoner på lydløs. Der må gerne være lidt hjemlige og naturlige lyde. Det er også tryghed for et lille barn, at det netop kan høre, at mor og far er der.

Du kan læse et gratis uddrag af Dit barns søvn her

Dit barns søvn

Dit barns søvn, vores børn, søvn, middagslur, vuggestuebarn

Dit barns søvn er en bog til alle, der er blevet forældre og gerne vil vide, hvordan man sikrer barnet får de bedste muligheder for søvn.

Bogen rummer både konkret viden og gode råd om børns søvn i en let tilgængelig og rigt illustreret bog.

Dit barns søvn er udviklet i samarbejde med Vores Børn.

Du kan bestille Dit barns søvn her eller finde den i din lokale boghandler fra d. 17. april 2018.

Har du et 0-6-årigt barn? Du kan læse mere om alle bøgerne i Vores Børn-serien her.

vores børn, dit barns søvn, søvn, madglæde, vuggestuebarn, motorik, sprog,