Romaner

Guide: 20 historiske romaner du skal læse

Er du til historiske romaner, der på fineste vis fortæller en god historie om en vigtig periode i vores historie, har vi her 20 forslag til gode bøger, du kan læse.

Er du interesseret i en bestemt periode i verdenshistorien?

—> spring til romere, vikinger og middelalderen
—> spring til historiske romaner der finder sted i 1700 og 1800-tallet
—> spring til historiske romaner der finder sted omkring 1. og 2. verdenskrig
—> spring til historiske romaner i nyere tid fra 1950’erne og frem

 

 

Romere, vikinger og middelalderen


John Williams: Augustus

★★★★★★ “Mesterværk ..En af den slags bøger, som bør gives priser og få klassikerstatus” – Berlingske

♥♥♥♥♥Mesterlig” – Politiken

En stor historisk roman til alle fans af House of Cards. Bestsellerforfatteren John Williams har genskabt det romerske imperium og fortæller historien om en alt for ung dreng, der bliver kastet hovedkuls ud i et umenneskeligt magtspil og – selvom han har alle odds imod sig – ender med at blive nådesløs hersker.

Augustus’ historie bliver fortalt gennem en række vigtige personligheder fra Romerriget, som skriver breve til hinanden om begivenheder og stridigheder de hver især tager part i.  Nyd de medrivende intrigere og magtkampe, der på fornemmeste vis bliver højaktuel med nutidens politiske magtkampe.

Køb Augustus her eller hos din lokale boghandler

 

 

Robert Harris: Diktator

 

Indlevende roman, der beskriver de skelsættende begivenheder i det romerske imperiums kollaps, den efterfølgende borgerkrig og mordet på Julius Cæsar.

Rom, cirka år 60 f.Kr. I en alder af 48 sidder Cicero, politiker, konsul og sin tids største taler, i eksil. Ved at love at støtte Cæsar – hans unge, ubarmhjertige rival – får han lov til at vende tilbage til Rom. Derfra kæmper han sig vej tilbage til indflydelse; først i retssalene, så i Senatet og siden i sine magtfulde skriverier, indtil han for en kort, men glorværdig stund er den mest fremtrædende statsmand i byen.

Men ingen offentlig person, uanset hvor klog eller snu han er, kan se sig fri for at blive berørt af andres skruppelløse ambitioner og konspirationer.

Du kan købe Diktator her eller hos din lokale boghandler.

 

Frans G. Bengtsson: Røde orm

„En af verdens vidunderligste bøger.” Ekstra Bladet

„En forunderlig og original blanding af moderne prosa, saga-inspiration og studentikos humor – en blanding, der har gjort bogen til en umådeligt populær klassiker.” Berlingske

Er du vild med vikinger og Game of Thrones  kan du roligt kaste dig over fortællingen om Orm, der som halvvoksen dreng bliver gjort til slave ombord på et vikingeskib.

Vikingerne på skibet finder dog hurtigt ud af at Orm har talent og potentiale og gør ham i stedet til et fuldbyrdet medlem af vikingeskibets besætning. Nu starter et fantastiske og begivenhedsrigt liv på havet, hvor vi følger Orm fra det ene eventyr til det andet, fra Mellemøsten til Jelling.

Bogen Røde Orm I + II er en samlet udgave af de to berømte klassikere, “Søfarer i Vesterled” og “Hjemme i Østerled”, der skildrer vikingen Røde Orms eventyrlige oplevelser på Harald Blåtands tid.

Læs mere om en sommer i vikingernes tegn.

Du kan købe Røde orm her eller i din lokale boghandel

 

Bernard Cornwell: Det sidste kongerige

Har du endnu ikke stiftet bekendskab med Bernard Cornwell store serie om England i 8-900-tallet, og er du vild med Game of Thrones eller HBOs Vikings, er dette serien for dig. Millioner af læsere over hele verden har læst Bernard Comwells vikingeserie, som også ligger til grund for tv-serien The Last Kingdom, som du kan se på Netflix.

Hovedpersonen er den saksiske Uhtred, der som barn bliver taget til fange og opdraget af danske vikinger. Som voksen vender han dog vikingerne ryggen og kæmper for, at England skal vinde det land tilbage, som vikingerne har erobret. Gennem serien følger vi Uhtred og hans efterkommeres kamp for England.

Det sidste kongerige er første del i serien, og der er læsestof til hele sommeren. Bind nr 10 Flammebæreren er netop udkommet. Få styr på rækkefølgen i Cornwells serie her.

Du kan købe Det sidste kongerige her eller hos din lokale boghandler.

 

Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter

En farverig og stærk historie om en usædvanlig kvinder, der tager afsæt i middelalderen.

Det er en fantastisk og medrivende historie om kærlighed, fryd og fortvivelse, der følger slægter i generationer, bygder med deres indbyggere og Norges historie og natur, men først og fremmest står romanen som en utrolig smuk og livgivende skildring af et kvindeliv.

Kristin Lavransdatter består af værkerne Kransen, Husfrue og Korset.
Kristin Lavransdatter kan lånes på biblioteket.

 Du kan læse e-bogen på Storytel og Bookmate.

Kolonitid, fiskere, kunstnere og det vilde vesten

(Historiske romaner der finder sted i 1700 og 1800-tallet)

Yaa Gyasi: Hjemfærd

“Fremragende roman” – WEEKENDAVISEN

Imponerende roman fra debutant om slaveriets konsekvenser som giver et indblik i Ghanas og USAs historie.

Effia og Esi er halvsøstre. De vokser op i hver sin landsby i Ghana i 1700-tallet uden at kende til hinandens eksistens. Effia gifter sig med en britisk kolonisator, og lever et liv uden bekymringer på Cape Coast fortet.

Effia ved ikke, at hendes halvsøster Esi er tilfangetaget af briterne og sidder i fortets fangekælder for sidenhen at blive sendt med et slaveskib til Amerika. Esis efterkommere må arbejde hårdt i Alabamas bomuldsplantager og Mississippis kulminer, og de flygter fra Sydstaterne og slår sig ned i det 20. århundredes Harlem.

Du kan købe Hjemfærd her eller hos din lokale boghandler.

Hvis du interesserer dig for den danske slavehandel i kolonitiden så tag også et kig på Haabet:

Mich Vraa: Haabet

♥♥♥♥♥ “En barsk, smuk og medrivende roman, der antænder både fantasi, medfølelse og indignation” – POLITIKEN

En grum beretning fra en tid da Danmark tjente stort på slavernes arbejde i de vestindiske sukkerplantager. Romanen er en fortælling om kynisk udnyttelse og ondskab, men også om kærlighed og overlevelse trods umulige odds.

1787. På slaveskibet “Haabet” gør de sorte slaver i lastrummet oprør. Under dæk har de taget to kvinder: Kaptajnens og den nygifte skibslæges unge hustruer. Inden slaveoprøret brutalt stoppes, har det ændret en række menneskeskæbner for altid.

Haabet er første del af en romantrilogi om dansk vestindien. Anden del Peters kærlighed er udkommetDu kan læse mere om Peters kærlighed her.

Du kan købe Haabet her eller hos din lokale boghandler.

 

Bent Haller: Abelone på Bangsbo

En farverig og underholdende roman om Abelone der kommer i huset på godset Bangsbo. Godsejeren, Johan Knudsen, er en gæstfri levemand, og Bangsbo besøges af en lang række af 1890’ernes kunstnere, blandt andet Herman Bang, Gustav Wied og Betty Nansen.

Alt kan ske på Bangsbo: affærer, intriger, dueller, selvmord og spøgeri. Abelone mærker for første gang suset fra den store verden.

Romanen er baseret på faktiske begivenheder og overleverede erindringer fra Bent Hallers oldemor.

I hele juni måned diskuterer vi Bent Hallers historiske roman Abelone på Bangsbo i vores læseklub på Facebook. Kom med i vores online læseklub.

Du kan købe Abelone på Bangsbo her eller i din lokale boghandel.

 

Einar Már Gudmundsson: Islandske konger

Skøn slægtsroman, der følger den forgrenede og indflydelsesrige Knudsen-slægt fra den fiktive by Tangavik. Vi følger tre generationer, hvor familien Knudsen bor i Tangavik i mere end 200 år.

I slægten er der tåber, tosser, kløgtige og mærkværdige personer. Der er fiskere, sagfører, stewardesser, kunstmalere, ministre, husmødre og tjenere. De er forbrydere, horebukke, drukkenbolte som er beskrevet i skrøner, anekdoter, humor, alvor, farce og satire. Romanen rummer det hele.

 

Du kan købe Islandske konger her eller i din lokale boghandel.

 

John Williams: Butcher’s crossing

I 1873 opgiver Will Andrews sine universitetsstudier ved Harvard og tager vestby. Han ender i en lille flække ved navn Butcher’s Crossing i Kansas.

Byen er fuld af rastløse mænd der kun er interesseret i at få fat på hurtige penge og bruge dem endnu hurtigere. En af dem er Miller, som Will bliver venner med. Miller fortæller om en stor bisonflok, der vetner på at blive nedslagtet og Will lader sig overtale til at deltage og finansiere en ekspedition til bisonflokken.

Det bliver en hård og anstrengede rejse, og når de vender tilbage er verden – og ikke mindst dem selv – forandret for evigt.

Du kan købe Butcher’s crossing her eller i din lokale boghandel.

 

 

 

Historiske romaner omkring 1. og 2. verdenskrig


Jeffrey Archer: Clifton krøniken

Clifton-krøniken er en fængslende og imponerende saga til alle Downton abbey fans om kærlighed, tab, svigt og ambitioner, der fører læseren fra Bristols baggyder, til New Yorks gademylder, til Stalins Rusland.

Det er den store fortælling om Harry Cliftons liv, som begynder i England i tiden efter Første Verdenskrig. Harry vokser op i den fattige del af Bristol med en hårdtarbejdende, enlig mor og historien om en far, der blev dræbt under krigen.

Vi følger Harrys liv og hans slægt op gennem de store begivenheder i 1900-tallet.

Læs mere om Clifton-krøniken

Krøniken er et storslået værk, som har toppet bestsellerlister verden over. 3. del udkommer på dansk til efteråret.

Du kan købe Clifton-krøniken her eller i din lokale boghandel.

Pierre Lemaitre: Vi ses deroppe

En gribende skæbneberetning om to overlevende soldaters kamp for et værdigt liv i 1920’ernes Paris.

Mirakuløst har de to soldaterkammerater, Albert og Édouard overlevet Første verdenskrig men de kommer begge hjem til Paris med varige mén. De forsøger at hutle sig igennem tilværelsen men kæmper for at genetablere et hverdagsliv. Albert har intet at vende tilbage til, og Édouard har vendt sin privilegerede familie ryggen efter utallige operationer og et stigende misbrug af morfin.

Både Albert og Édouard drømmer om et bedre liv og at opnå retfærdighed og få hævn. De udtænker sammen et svindelnummer af gigantiske proportioner, som vil sætte landet på den anden ende, hvis det opdages.

Du kan købe Vi ses deroppe her  eller i din lokale boghandel.

 

Benn Q. Holm: De døde og de levende

En spændende roman om København i besættelsestiden og Danmarks modstandsfolk.

I 1943 ligger besættelsen tungt over landet. Det unge kærestepar Ebbe og Karen er sammen med andre jurastuderende gået ind i modstandsarbejdet.

Aktionerne bliver dristigere og farligere, og en aften går det galt under en sabotage mod et værksted: To fra gruppen bliver dræbt, og Ebbe flygter såret til Sverige. I Sverige optages Ebbe i Den Danske Brigade, den hemmelige eksilhær der træner i de øde skove. De bliver et par lange, barske og iskolde vintre, og da Ebbe og Karen endelig genforenes i maj 1945 er alt forandret.

En roman om krig og kærlighed, om skyld, forræderi og begær.

Du kan købe De døde og de levende her eller hos din lokale boghandler.

Patrick Modiano: Dora Bruder

Patrick Modiano tager læseren med på en bevægende rejse til et besat Paris i 1940’erne.

Modiano ser et opslag i avisen fra Paris Soir fra 1941, hvor familien Bruder leder efter deres datter Dora, som er forsvundet. Han beslutter sig for at finde ud af, hvad der er sket med hende. Han finder hendes navn på en liste over jøder, der blev deporteret til Auschwitz i september 1942.

Jo mere Modiano graver i familien Bruders historie og Dora Bruders endelig, desto tættere kommer Modiano med at stå ansigt til ansigt med sin egen families historie.

Du kan købe Dora Bruder her eller i din lokale boghandel

 

Valentine Goby: Kinderzimmer

I 1944 er koncentrationslejren Ravensbrück forbeholdt kvinder.

Mila er 22 år, da hun ankommer til lejren. Hun er en blandt fire hundrede. Gemt væk i barakkerne er hver og en af disse kvinder nødt til at kæmpe en daglig kamp for at overleve. Og så er Mila ovenikøbet gravid. Vil det sende hende direkte til henrettelse, hvis nogen opdager det? Hun hører tale om et ‘kinderzimmer’, men ser ingen babyer …

Kinderzimmer er en stærk skildring af kvindernes liv i koncentrationslejren Ravensbrück under anden verdenskrig og af de rædsler og uhyrligheder, de måtte gennemgå for at overleve.

Du kan købe Kinderzimmer her eller i din lokale boghandel.

 

Ruta Sepetys: Glimt af håb

Lina er en femtenårig spirende kunster under Anden Verdenskrig. En aften braser den sovjetiske sikkerhedstjeneste, NKVD, ind i Linas families hjem i Litauen og tager hele familien med sig.

Lina, hendes mor og lillebror bliver adskilt fra Linas far og mast ind i en beskidt togvogn, hvorefter en lang rejse nordpå begynder. De bliver anbragt i en af Stalins arbejdslejre nord for polarcirklen, den koldeste afkrog af Sibirien. Her bliver familien tvunget til at arbejde, mens de kæmper for overlevelse i de grusomme kår.

Lina finder trøst i sin kunst, idet hun under stor risiko dokumenterer hændelserne i lejren ved at tegne dem, alt imens hun håber, at hendes beskeder på et tidspunkt vil nå hendes far, så han ved, familien stadig er i live.

Du kan købe Glimt af håb her eller i din lokale boghandel.

Jessica Shattuck: Kvinderne på slottet

 

En fantastisk bog om tre kvinder, der alle er hjemsøgt af fortidens hemmeligheder. De er nemlig enker fra modstandsmænd fra Anden verdenskrig.

Kvinderne på slottet strøg til tops på New York Times bestsellerliste, da den udkom i USA sidst i marts måned i år.

Da Anden verdenskrig slutter vender tyske Marianne von Schneesingen tilbage til det forfaldne slot, hvor hun før krigen afholdt fester for den tyske overklasse. Marianne er nu blevet enke efter en modstandsmand, og hun har lovet at samle andre enker efter modstandsfolk på slottet.

Men det går hurtigt op for Marianne, at verden ikke længere er, som før krigen.

Kvinderne på slottet er en fængslende og stemningsfyldt fortælling fra en af historiens mest turbulente perioder. Romanen giver et dramatisk og nuanceret portræt af Anden verdenskrig og de menneskelige konsekvenser heraf.

Du kan købe Kvinderne på slottet her eller hos din lokale boghandler

 

Historiske romaner i nyere tid


(Historiske romaner fra 1950’erne og frem)

Harper Lee: Sæt en vagtpost ud

Femoghalvtreds år efter at Harper Lees eneste roman og udødelige klassiker Dræb ikke en sangfugl udkom, kommer der nu endelig en toer.

Sæt en vagtpost ud foregår i midten af 1950’erne og 20 år efter Dræb ikke en sangfugl.

Den nu 26 år gamle Scout (Jean Louise Finch) er vendt hjem fra New York, for at besøge faren Atticus i den lille by Maycomb, Alabama, hvor hun voksede op.
I en tid hvor racediskriminationen raser i USA, er Jean Louise tvunget til at kæmpe med politiske såvel som personlige problemer, idet hun forsøger at forstå sin fars holdning til samfundet og sine egne følelser omkring det sted, hun er født og opvokset.

Du kan købe Sæt en vagtpost ud her eller i din lokale boghandel.

 

Emma Cline: Pigerne

En meget anmelderrost roman der er løst baseret på historien om Charles Manson og de kvinder, der fulgte ham i slutningen af 1960’erne i Californien. Mansons kvindelige følgere gik meget langt for ham helt til mord.

Den unge pige Evie bliver i sommeren 1969 tiltrukket af en gruppe piger, hvis vildskab og sammenhold virker dragene. Gruppen ledes af en utrolig karismatisk mand ved navn Russell, og han kan få pigerne til at gøre alt. Først efter det er for sent, går det op for Evie, at det kan få skæbnesvangre konsekvenser.

Pigerne læses som en drømmende pageturner” – WEEKENDAVISEN

Køb Pigerne her eller i din lokale boghandel.

 

Garth Risk Hallberg: Byen Brænder

En storslået roman om kærlighed, forræderi og tilgivelse.

New York, 1976. Byen forbereder sig på nytårsaften.

Da klokken nærmer sig midnat, bliver en ung kvinde skudt i Central Park. Opklaringen af skudepisoden påvirker flere menneskers liv og fletter deres skæbner sammen. Da den legendariske strømafbrydelse et halvt år senere den 13. juli 1977 mørklægger New York og kaster byen ud i halvandet døgns kaos, forandres deres liv uigenkaldeligt.

Du kan købe Byen brænder her eller i din lokale boghandel

 

 

I vores online læseklub læser vi hver måned en roman sammen og diskuterer den undervejs. Det er gratis og helt uforpligtende at være med.  Vi glæder os til at læse med dig! Kom med ved at klikke her.