Børnebøger Bøger til godnatlæsning

Skal godnathistorier få børn til at falde i søvn?

godnathistorier

Nogen gange sker det, at en bog går viralt. Det bliver sådan en bog, som alle forlag kæmper om at få rettighederne til, som alle medier omtaler, som bliver liket og delt – og som kunderne forudbestiller i håbet om at den bog kan noget helt særligt. Dette efterår er det den svenske børnebog “Kaninen som så gärna ville somna: en annorlunda godnattsaga”, som har skabt mediehistorier, buzz på sociale medier og har udløst store beløb fra de internationale forlag, som gerne ville oversætte og udgive bogen. Men hvad er det, der gør lige præcis den bog særlig? I følge salgsteksten er der garanti for at dit barn falder i søvn, når du læser “Kaninen der så gerne ville sove”. Den er skrevet efter en såkaldt “særlig teknik, der får børn til at slappe af og falde i søvn”. Her er det så, at vi gerne vil stille spørgsmålet:

Hvad er meningen med godnathistorier?

Er det at få børn til at falde i søvn? Er det en succes, når en forælder skriver, at hendes barn faldt i søvn tre sider inde i bogen? Svaret fra seniorredaktør, børnebogsforfatter og mor til tre Camilla Schierbeck er: “Godnatlæsning er et ritual, vi skal værne om. Ikke en handling, der bare skal overstås”.

Sov nu kaninen der så gerne ville sove

Når det er sagt, så er der nok ikke nogen forældre, der ikke forstår den frustration og desperation, man kan blive ramt af som forælder til et barn, der har svært ved at falde i søvn.

For et par år siden udgav vi her på forlaget den internationale bestseller “Sov nu, for satan” – en illustreret “børnebog” til lige præcis de forældre. Som New York Times skrev:

”Det forførende ved denne bog er ikke så meget dens profanitet som dens blotlægning af forælderens forbudte tanker … det er den rene katharsis endelig at blive lettet for skyldfølelsen og selvbebrejdelserne over sine følelser omkring sengetid.”

Her er lige et lille vers fra bogen til opmuntring:

sov nu

Det kan man så mumle inden i sig selv, når man sidder der ved sengekanten. Men som børnenes forlag vil vi gerne have lov til at insistere på, at det gode ved at læse godnathistorie ikke er at barnet falder i søvn. Og at de flest bøger kan læses op på en måde, som gør dem søvndyssende.

For os er det bedste ved godnatlæsningen:

– at dele fantastiske historier og illustrationer

– at opleve trygheden i at sidde tæt sammen uden forstyrrelser

– at kunne tale sammen om historierne, om sjove ord og billeder

– at 20 minutters læsning fra tidlig barndom ifølge eksperter udvikler børns sprog mere end noget andet

Nogle gange er historien kort, nogle gange skal den bare læses og lukkes, andre gang skal der tales, peges og forklares. I nogle perioder er det den samme bog, der skal læses igen og igen. I andre perioder skal der en ny historie til hver aften. Det afhænger af børn og forædre, af alder og temperament.

Hvad skal vi læse?

Vi har spurgt seniorredaktør, børnebogsforfatter og mor til tre Camilla Schierbeck, hvilke tre godnathistorier alle børnefamilier bør have stående på hylden:halfdans-abc

“Da mine egne børn var helt små, var vi gennem mange billedbøger. Og én af dem, der blev hevet ud af reolen til godnatlæsning igen og igen, var Halfdans ABC. Der var vers, som børnene hurtigt kunne udenad, vers der skulle springes over, billeder, der var meget vigtige og bogstaver der betød alverden. Med tre børn er der også en del år imellem dem, og vi har eksperimenteret os igennem godnatlæsning til alle aldersgrupper. mumitroldeneNogle af bøgerne til de 5-7 år, som blev hevet ud så mange gange, så man næsten kunne teksten udenad, var Tove Janssons romaner om Mumi-troldene. De har stemning, lune og humor i noget så eksotisk som et nordisk univers.

Der skal også være plads til spas og ballade, så jeg tøver aldrig med at læse højt fra Kaptajn Underhyler for min yngste. Jeg har selv en stor forkærlighed for skøre universer med kaptajn underhylerfantasifulde helte i … underbukser og kappe.”


Du kan se flere gode anbefalinger af børnebøger til forskellige aldersgrupper ved at følge de fire links nedenfor, men først skal du lige have et vers fra Sov nu, for satan. Det er rapper og forfatter Per Vers, der har oversat bogen fra engelsk på den allerherligste måde:

De stolte ørne er gået til ro.

Alt er stille i den store skov.

Nej. Ikke mere mælk. Ikke mere pis.

Sov nu, for satan. Sov.

Læs mere her:

Godnatlæsning: 0-2 år

Godnatlæsning: 2-5 år

Godnatlæsning: 3-6 år

Godnatlæsning: 5-8 år

Godnatlæsning: 8-11 år