Fagbøger Bagebøger og kagebøger Mad og drikke Madværkstedet Sundhed og livsstil Vegetarkogebog Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde

Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde

Hele verden taler om ham: den britisk-israelske stjernekok Yotam Ottolenghi. Han er en af tidens mest talentfulde kokke og madskribenter, og han siges ofte at have været med til at revolutionere den britiske madkultur.

På trods af Ottolenghis succes lå det dog ikke i kortene, at han ville ende med at være blandt den gastronomiske elites crème de la crème.

Fra Kant til kødgryderne

Som barn af en jødisk-tysk lærerinde og en jødisk-italiensk universitetsprofessor var der høje forventninger til Ottolenghi (f. 1968) og hans søskende. Ottolenghi brillerede da også akademisk og blev i 1995 optaget på en særlig bachelor- og kandidatgrad ved Tel Aviv University forbeholdt de allerdygtigste studerende.

Da han nogle år senere kunne kalde sig færdiguddannet filosof, var det med omverdenens forventning om, at han ville skrive en ph.d. Ottolenghi selv havde dog brug for et sabbatår og – til hans forældres store bestyrtelse – besluttede han derfor at tage på kokkeskole. Og det skulle vise sig at blive starten på et ualmindeligt langt sabbatår.

Ottolenghi, Yotam Ottolenghi
Ottolenghi startede sin kokkekarriere med at slå sine folder indenfor konditorfaget.

En universitetsuddannelse er dog sjældent en adgangsbillet til de fine restauranters køkkener. Ottolenghi startede derfor sin kulinariske karriere med tre måneders æggehvidepiskning på en michelinrestaurant, hvorfra han langsomt arbejdede sig op i restaurationbranchens hierarki.

I 2002 markerede han sig for alvor på det gastronomiske landkort med delien “Ottolenghi”. Lige siden har han serveret lækker mad til både kvalitetsbevidste foodies og nysgerrige turister såvel som det britiske kongehus, og i skrivende stund tæller Ottolenghi-brandet fire delier samt restauranterne ROVI og NOPI.

LÆS OGSÅLækre retter fra Ottolenghi: Ovnbagte auberginer med safranyoghurt

Kompromisløs kærlighed til ingredienserne

Man fristes næsten til at spørge: “Hvad er så særligt ved Ottolenghis mad?”. Med rødder i Tyskland, Italien og Israel trækker Ottolenghi på en bred pallette af kulinariske traditioner. Hans retter er et sandt sammensurium af friske ingredienser, eksotiske krydderier og komplekse smagssammensætninger, men alligevel er de overraskende simple.

Retternes enkelhed er også et tema, der er gennemgående i Ottolenghis kogebøger. For at folk ikke skal føle sig overvældede ved tanken om at lave mad lægger Ottolenghi nemlig vægt på at lave enkle, lækre retter med ingredienser, der kan fås i de fleste større supermarkeder.

Ottolenghi, Yotam Ottolenghi
Selvom Ottolenghi ikke selv er vegetar, så var det en ugentlig klumme med vegetariske opskrifter, der blev fundamentet for hans succes som kogebogsforfatter.

Ottolenghi: Et skatkammer af opskrifter

Ottolenghis karriere som madskribent startede med en ugentlig spalte i den britiske avis The Guardian, men – heldigvis for os andre – er han gavmildt blevet ved med at dele ud af sin viden. Indtil videre er det blevet til seks smukke kogebøger, der henvender sig til hvert deres publikum, men fælles for dem alle er deres fokus på velsmagende og æstetisk mad.

Ottolenghi, Yotam Ottolenghi, Kogebog #1, kogebog

Kogebogseventyret begyndte med den nu moderne kogebogsklassiker OTTOLENGHI: KOGEBOG #1. I denne kogebog er de mest populære opskrifter fra Ottolenghis delier samlet, og bogen indeholder derfor opskrifter på alt fra brød og desserter til overdådige salater og retter med fisk, fjerkræ og kød. Det er retter med strålende farver og opfindsomme smagskombinationer inspireret af kulinariske traditioner fra Mellemøsten og Middelhavsområdet. OTTOLENGHI: KOGEBOG #1 er altså et godt udgangspunkt for dem, som ønsker at gøre stjernekokken kunsten efter hjemme i deres eget køkken.

Derudover har Ottolenghi også udgivet de vegetariske successer Plenty (som er på Amazons top 10 over de mest solgte kogebøger nogensinde) og Plenty More, den regionalt inspirerede kogebog Jerusalem samt kogebogen NOPI med opskrifter fra Ottolenghis London-restaurant af samme navn. Seneste skud på stammen er dessertbogen SØDT og kogebøgerne ENKELT og SMAG.

Derudover har Ottolenghi-kokkene og medforfattere på adskillige af Ottolenghis bøger Sami Tamimi og Tara Wigley udgivet bogen FALASTINder bygger videre på den palæstinensiske gastronomi udforsket i Jerusalem.

Hvis du skal en tur til London, kan vi desuden kun på det varmeste anbefale at afsætte tid til et besøg på en af Ottolenghis restauranter – se mere her.



Ottolenghi er klar med ny kogebog, som gør simple retter ekstra lækre

Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde

Extra Good Things er en hyldest til grøntsagerne. Det er mad med mellemøstlig inspiration med et twist, f.eks. kardemomme sammen med vanilje eller allehånde til tomaterne, og med et sidste touch, som kan være en syrlig salsa eller syltede urter.

Bogen handler om kreativitet og overflod, om at vælge og vrage, mixe og matche. Det er en udforskning af det specielt ottolenghiske via dressinger og saucer, olier og syltede sager, drys og sprøde islæt, salsaer og pickles, fermenter og saltkonservering og grunddesserter. Det er opskrifter på alt det ekstra, der gør en allerede god ret vidunderligt meget bedre.

Ottolenghi Test Køkken præsenterer 75 slags tilbehør og 10 desserter. Tilbehøret præsenteres i en enkelt opskrift, og der er forslag til andre retter, hvor det kan tilføje den ekstra nuance, som gør hele forskellen.

Du kan købe OTK Ottolenghi Test Køkken 2 – Ekstra lækkert online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.