Mad og drikke

Solen skinner – vi skal grille! 5 gode tips og lækre opskrifter fra Mikkel Karstad

Mikkel Karstad

Ingen tvivl om, at en burgerbøf smager bedst, når den er grillet (også om vinteren), og at julens flæske- og andesteg kan tilberedes virkelig lækkert over grillens gløder. Det er bare ikke os alle sammen, der jubler over at stå på altanen eller terrassen med hue og vanter og jonglere med marinader og stegetermometre i minusgrader.

Så er det en helt anden sag, når dagene bliver lange, og hele Danmark nærmest flytter udenfor. Pludselig har vi et helt andet overskud, og tilberedningen af aftensmaden kan foregå i det fri, mens ungerne leger ved siden af, og vi selv nyder aftensolen.

Sund og lækker grillmad

Grillmad klinger ikke nødvendigvis særlig sundt, og grillen har været udskældt for at lægge op til overspisning af pølser og bøffer. Heldigvis er den røffel ikke længere retfærdig, for grøntsager, fisk og frugt har sneget sig med ind på grill-favoritlisten hos mange. Den internationalt anerkendte danske kok Mikkel Karstad tager spisebordet helt med ned på stranden i Spis, når han bl.a. laver høgrillet jomfruhummer og blæksprutter:

grill jomfruhummer karstad spis

→ Se flere lækre opskrifter fra Mikkel Karstad: Spis her

Det er ikke svært at grille, og med gode grundregler er det svært at gå galt i byen. Weber er en af de tunge drenge på grillmarkedet, og det er ikke for ingenting, for de forstår at forklare dig alle detaljer helt fra bunden, så du ikke kan være i tvivl om noget. I den overskuelige nye serie af Weber grillbøger får du inspiration til grillerier af alle slags. 

Når du nu er klædt godt på til hvad der skal på grillen, mangler du bare at støve grillen af og gå i gang. Læs evt. disse fem tips inden du kaster dig ud i det. God fornøjelse!

5 gode grilltips:

1. Lad din mad hvile inden du serverer den. Både grøntsager og kød har godt af at hvile lidt efter en tur på grillen. Du kan i øvrigt bruge den saft, som grillede grøntsager smider i hviletiden, og blande den i en dressing.

2. Husk at lægge grillspyd af træ i vand i en halv times tid, inden du bruger dem – så undgår du, at de brænder på grillen.

3. Der er en grund til, at grillen næsten altid står ovre i hjørnet. Når du placerer din grill i læ, undgår du, at træk og vind forårsager ujævn varme.

4. “Brug altid to fade – ét til råt og ét til stegt, to grilltænger – én til råt og én til stegt og vask hænder, når du har rørt ved råt kød”. Sådan lyder Fødevarestyrelsens grillkampagne. Så har du i hvert fald gjort dit for at undgå maveforgiftning forårsaget af campylobacter og salmonella.

5. Når du griller fisk, kan du med fordel lade skindet sidde på, mens du griller. På den måde kan du undgå, at det fine fiskekød bliver brændt – og så er skindet også lettere at få af efter tilberedningen.

Solen skinner - vi skal grille! 5 gode tips og lækre opskrifter fra Mikkel Karstad